Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Barnehagemat

#1

Brutus_ sa for siden:

Del erfaringer! Er det varmmat? Lages den i barnehagen eller er det catering? Og dere som har catering, hvem leverer best mat?


#2

HelloKitty sa for siden:

Jeg har jobbet i noen barnehager de siste årene og vi har alltid laget varmmaten selv. Men vi har bare hatt det 1 gang i uka. Har vel ikke en gang tenkt tanken på catering!


#3

Tjorven sa for siden:

Vi betaler 300 kroner i matpenger i måneden pr barn.

Frokost: ungene smører på egne brødskiver. Varierende pålegg. Eggerøre i hvert fall en gang i uka (knertens desiderte favoritt).

Lunsj: i utganspunktet brødmat 4 dager i uka. Men på gruppedagene hender det at den ene gruppa lager mat, og da serveres det til alle. På fredagene er det varmmat. Denne lages i barnehagen. Ofte er den del av barna med på matlagingen (særlig førskolebarna). Det er enkel, men skikkelig mat med god fordeling av kjøtt, potet/ris/pasta og grønnsaker.

Ettermiddagsmat: oppskåret frukt. De barna som ønsker det har med matpakke (ofte yoghurt).

Jeg synes utvilsomt at det er mye brød. Men jeg ser at de forsøker å variere påleggene litt, og da hjelper det. Det blir jo ikke noe bedre når de starter på skolen.

I den forrige barnehagen hadde de varmmat langt oftere. Dette ble laget av personalet i barnehagen, og de var ikke så mange (liten barnehage, og da merker man enda bedre at en voksen ikke er der). Dermed ble det veldig enkelt. Sånn sett er det bedre med varmmat en dag i uka siden det måltidet blir mye bedre.


#4

millact sa for siden:

Husker ikke hvor mye vi betaler i matpenger, men vet det er endel hundrelapper. Mine to får all mat i barnehagen.

Frokost: Skiver med ulike typer pålegg.

Lunsj: Varm mat daglig levert fra konsernets kjøkken. De får alt mulig, fisk, kjøtt, suppe, pølser, lapskaus og grønnsaker. Frukt til dessert. Godt fornøyd med det tilbudet!

Ettermiddagsmat: Knekkebrød eller yoghurt. Varierer litt hva de får.


#5

Luvi sa for siden:

Bhg til bølla får i utgangspunktet ikke lov til å tilberede varmmat, men 1-2 ganger i mnd får de likevel et slikt måltid og den tilberedes i bhg av personalet.


#6

Enhjørning sa for siden:

I vår (studentbarnehage) har de kokkelærlinger som lager maten, og det fungerer visst veldig bra.


#7

Malama sa for siden:

Her må ungene ha med seg frokost, men får smøremåltid til lunsj og frukt på ettermiddagen. En dag i uka har de varmmat.

Men jeg kjenner ikke til kvaliteten av hverken smørematen eller varmmaten (som jeg ikke engang visste om at de hadde, eller vet OM de hadde, før etter nyttår) for når det gjelder mat er de lite inforative i barnehagen vår... under tilvenningen fikk vi ikke være der når de var måltidstid, og aldri har noen frivillig fortalt oss hva de får til lunsj, annet enn at det i januar sto på månedsplanen hva som var varmmaten (uten at det stemte, den dagen det sto at de skulle spise fisk hadde de fått pizza...)

Jeg kunne nok etterspurt mer nøye hvilke pålegg de får velge mellom og sånn, men har heller valgt å spørre ham litt om hva han har spist (dog svarer han stort sett hva jeg sendte med i matboksen hans...) men i alle fall tror jeg varmmaten lages på huset, det har jeg i alle fall fått inntrykk av for en del av maten. (Helt hvordan de laget pizza til alle ungene på en gang er jeg noe usikker på...)


#8

Kirsebær sa for siden:

Alle måltid lages i barnehagen.
Det går hovedsaklig i brød/knekkebrød, men en gang i uka er det varmmat som blir laget i barnehagen.
Nå på vinterhalvåret griller de noen gang pølser i tillegg.


#9

Isbjørn sa for siden:

Vi har kokk som lager mat til alle måltider. Variert varmmat 3 ganger i uken, med grønnsaker pluss kjøtt/fisk. De to andre dagene er det hjemmebtakt grovbrød til lunsj.

Frokost er ferdigbrød som er oppskåret, samt diverse pålegg og grønnsaker/frukt.

Fruktmåltid i 1430-tiden, med knekkebrød elller brødskive til (ved behov).


#10

IOA sa for siden:

I barnehagen vår betaler vi 200 kr per barn i matpenger. Dette dekker lunsj fire dager i uka, og melk og frukt hver dag. To dager i uka har de smøremåltid til lunsj, og da smører ungene maten selv hvis de kan. I vinter har de innimellom hatt varme ostesmørbrød også, det har vært populært. En dag i uka får de varm lunsj, og da er det en av aldersgruppene som har laget maten. De rullerer mellom ulike grupper, så alle får prøvd seg på matgruppa. Hver fredag har de havregrøt til lunsj.


#11

Tusenogtredve sa for siden:

I vår bhg har ungene med seg frokost og turmatpakke, men får lunsj de andre dagene samt et måltid med frukt (og knekkebrød for den som er veldig sulten). Lunsjen er grøt en dag i uka (havregrøt eller risengrynsgrøt), brød en, to eller ingen dager i uka (avh av alder/antall turdager), og to dager med varmmat. Varmmaten er fiskemat som blir levert til bhg, mens de selv sørger for tilbehøret: poteter/ris og grønnsaker.


#12

Nin sa for siden:

Hos oss har barnehagen egen kokk som lager varmmaten faste dager.
Ellers ordner de all mat utenom dette på avdelingen, noen ganger lager de varmmat der også.
Fullkostbarnehage.


#13

Floksa sa for siden:

Vi betaler 120 kr mnd i matpenger, barnehagen har egen kokk og de får varmmat ganske ofte. Lunsj er inkuludert og frukt på ettermiddagen. Frokost og yoghurt har de med selv.


#14

Ine sa for siden:

Synes egentlig det er utrolig at barn som kanskje er i barnehage 9 timer per dag ikke alltid får varmmat jeg..


#15

Neket sa for siden:

Vi betaler 180 kr i mnd i tur og matpenger (tror jeg). De får frukt og melk hver dag og varm mat en gang i uka, ellers er det medbrakt som gjelder. Barna får velge middag (det går på rundgang), og den som velger er med på butikken for å handle, og er med å lager maten.

Ellers får de suppe, kakao, vafler, rundstykker osv innimellom, men det er ikke noe fast.


#16

polarjenta sa for siden:

Hvorfor er det så utrolig da? Det er jo mest vanlig med brødmat til lunsj i Norge.

Men når det er sagt så syns jeg det er litt merkelig at det nå er et veldig stort fokus på sukkerredusert/sukkerfrie barnehager og sunt kosthold, så er det mer og mer sjelden det er ansatte på kjøkkenet i en barnehage. Det er ingen tvil om at det burde vært en kjøkkenansatt på barnehagene. Da ville det nok vært lettere med varmlunsj oftere enn det som nok er normen nå


#17

Mrs. Longbottom sa for siden:

Barnehagen har egen kokk, og får varmmat 4 dgr i uka. Ingen matpenger, men vi tar med frukt hver uke.


#18

Isbjørn sa for siden:

Vi har kokk og det er et helsikes arbeid å lage mat hver dag til 120 barn og 35 voksne. Og dette bare til lunsjen. Mye må forberedes til neste dag og dagen deretter, så kokken er den personen som jobber mest og har minst pause. Å lage varmmat hver dag koster ekstra i matpenger, samt ekstra arbeid. Men, det kommer jo selvfølgelig an på antall barn og voksne også :) Jeg er så glad for at vi har kokk og 2 hurtigoppvaskmaskiner på kjøkkenet, slik at vi kan bruke mer tid på barna enn matlaging.


#19

Salt sa for siden:

Betaler 300,- i matpenger, og da får de 3 brødmåltider og 2 varme måltider i uka, pluss melk. De varme måltidene er som regel grønnsakssuppe, lapskaus eller fisk med grønnsaker og ris.


#20

Mjau sa for siden:

I barnehagen jeg jobber serveres det frokost. Havregrøt eller brødskive med variert pålegg. Vi har aldri egg da vi har en allergiker der, men prøver å variere så godt vi kan, og med agurk og diverse som pynt.

Lunsj er brødmåltid om vi spiser inne og det ikke er varmmat den dagen. Hver fredag er det varmmat. Annenhver fredag er det risgrøt, og de andre fredagene varierer det veldig. Alt fra fisk bakt i ovnen, til hjemmelaget suppe. Veldig god mat når det er varmmåltider syns jeg.

Ellers har vi grupper som spiser mat laget på bål ute til lunsj. Alle barna er med en dag i uka der. Og da lages det alt mulig egentlig. Pinnebrød, pølser, fisk i folie, pannekaker, wok, suppe, ostesmørbrød, og annet diverse. Veldig variert her også. Vi har bål og sitteplasser under tak, så maten kan lages i all slags vær så lenge temperaturen er ok.

Utenom det er det også turdag en dag i uka. Da har barna med matpakker selv.

Frukt og brød serveres det også klokka to hver dag i barnehagen.

Syns ungene får veldig mye for pengene de betaler inn. Tror det er 300 de betaler nå jeg. Opp 50kroner fra og med nyttår.


#21

Mjau sa for siden:

Og ja, vi drømmer om kokk i barnehagen.


#22

GinaK sa for siden:

Vår barnehage får maten levert av CAteringbyrå 3 ganger i uka. Det var en prøveordning som nå ser ut til å ha blitt fast. Ungene digger maten.

Vi betaler ikke noe mer enn tidligere da det ble servert enkel varmmat.


#23

Bean sa for siden:

Barnehagen har egen kokk som lager at fra grunnen. Varm lunsj alle dager. God og variert mat inkludert ting som moussaka, laks i form, tandori kylling og forskjellige supper. Vi får månedsplan over lunsjmenyen. Om man ønsker så kan de spise frokost i barnehagen - brødskiver med variert pålegg og litt grønt. Ellers får de knekkebrød/brødskiver og frukt til 2-maten. Betaler 490kr måneden for mat og turpenger.


#24

Brutus_ sa for siden:

Høres veldig bra ut. Som vanlig virker det som om dette avhenger av personalets eget engasjement og matvaner. Dessverre.


#25

Liljekonvall sa for siden:

I vår barnehage måtte vi ha med all mat til alle måltider selv. Men ved bursdager, hadde de varmmat som de laget i barnehagen og bursdagsbarnet fikk velge.

Men det var tragisk å måtte sende med brødmat for hele dagen, så ofte ble det middagsrester om det var noe som funket til å varme opp igjen. Personalet varmet da maten i micro, heldigvis.

Nå går snuppa i 1 klasse og på den private SFOen hun går på, har de varmmat hver dag hele måneden. Veldig godt og variert, alt fra suppe, fisk, kjøtt, kylling osv.....Får måltidsplan for hele måneden om gangen (men den følges ikke slavisk). Vi er iallefall veldig godt fornøyd med dette :jupp:.......fine SFOen vår :hjerter:


#26

Serafin sa for siden:

Vi betaler 250 el 300 i kostpenger.

Da får de all mat i barnehagen:
Frokost - nystekt brød, pålegg, havregryn, melk etc.
Lunsj - Varierer veldig, innimellom varmmat, mest brød med pålegg. På tur griller de pølser, fiskekaker etc.
2 måltid - brød, knekkebrød, yoghurt m musli, varmmat, vafler, kanelsnurrer, pizzasnurrer, boller, pasta med kjøttboller etc etc, frukt, fruktsalat etc.
Ca klokka 4 er det frukt.

Vi er veldig fornøyde.


#27

polarjenta sa for siden:

Personalets eget engasjement og matvaner? Hva er dette for slags tull å si? Det handler jo mer om barnehageeiers vilje til å sørge for at det er bemanning nok til også å fokusere på å lage varme måltider hver dag(Om varme måltider er et must). I den barnehagen jeg jobber i, har vi rett og slett ikke kapasitet til å stå på kjøkkenet flere timer pr dag for å lage mat, sånn er desverre hverdagen selv om nok både jeg og andre som jobber i barnehagen kunne ønsket noe annet. Nei, få tilbake kjøkkenassistent eller kokker i barnehagene, slik at sunn og varm mat kan prioriteres. I vår barnehage så sørger vi for variert pålegg, at det er agurk, tomat, paprika tilgjengelig og rett og slett gjør det beste ut av situasjonen.


#28

Tranquil sa for siden:

Vi betaler 300 i mnd, da blir det servert 5 frokoster, 4 smøremåltid og frukt og knekkebrød til ettermiddagsmat. Aldri varmmat, da de ikke har ressurser til dette og ikke ønsker å ta tid fra ungene.
Ellers er jeg enig med Polarjenta, det er ikke bevilget nok ressurser og penger til dette med varmmat, og når en voksne skal gå og lage varmmat blir det lite voksne igjen på barna. Det burde absolutt vært bevilget penger til kjøkkenpersonale som lagde varmmat.


#29

Malama sa for siden:

Varm mat krever kjøkkenpersonale ja, og ingen tvil om at det tar tid og ressurser som i hverdagen ofte ikke eksisterer i mange barnehager. I barnehagen til Knerten har de i alle fall ikke kjøkkenpersonale. De har ansatte som er dedikerte, for all del, men tiden deres kan bare brukes et sted. Enten på kjøkkenet, eller med ungene på avdelingen.

(Noen ganger synes jeg de har merkelige matprioriteringer, men det er nå så... Som da pizza når det skal være fiskegrateng. Jeg har enda ikke helt skjønt hvorfor ungene satt rundt et bord og spiste french fries når jeg hentet Knerten den dagen han hadde vært på teater. (Altså, forklaringen var at det var turkosematen deres som de ikke hadde rukket å spise på tur. 1)Jeg skjønner ikke hvorfor 2-3-åringer trenger frenchfries som turkosemat på teater og 2)jeg skjønner i alle fall ikke hvorfor de trenger spise den når de kommer tilbake, fordi de ikke rakk spise den på turen...) Den dagen han kom hjem og fortalte at han hadde spist kjeks som en av de ansatte hadde bakt innbiller jeg meg at hun må ha bakt dem hjemme, for de har ikke tid til å gjøre slikt i en hektisk hverdag med sykemeldte ansatte, men bakt har hun i alle fall gjort. en eller annen gang.)

Jeg synes det er veldig fint at de får varm mat i barnehagen, jeg skulle dog gjerne visst litt bedre hva de får, og og en vag overbevisning om at de får det de skal, det jeg hører mest om er nemlig pølser, pizza og pasta... skulle gjerne sett at de fikk den lapskausen og den fiskegratengen med grønnsaker som det sto om også. Jeg skjønner at det nok krever litt mer tid og personale, så aller helst ønsker jeg at de hadde hatt det. Tid og ressurser til å lage skikkelig varmmat, i alle fall en gang i uka.


#30

Jinx sa for siden:

Egen kokk i bhg som lager varmmat hver dag. Brød til frokost hver dag,men havregrøt hver onsdag. Lunsj er ofte fisk 3 ganger i uka, pasta en dag og grøt på fredager. Mellommåltid ca 15,da er det knekkebrød, yoghurt, frukt e.l. Betaler 250 kr i md.


#31

polarjenta sa for siden:

Men om du lurer på hva som er varmmat, så spør. Noe verre enn det er det jo ikke. Og dersom du ønsker noe annet, så foreslå det. Når det gjelder hva barn sier og hva som er sant, så er det jo faktisk ikke alltid det henger sammen. Mine barn kan godt finne på å fortelle at de har spist pølser til varmlunsj, og det selv om jeg faktisk jobber i samme barnehage og vet at de har spist noe helt annet.


#32

Malama sa for siden:

pølsene og pizzaen er det de voksne som har fortalt om, så jeg tror nok at det stemte at det var det de fikk de dagene.

Ja, jeg kan spørre, det bare faller meg ikke inn der og da. (Mye fordi det å få en av de foksne i tale ved henting er et lite prosjekt i seg selv, somregel er vi heldig om de svarer når jeg oppfordrer ham til å si "hade") så jeg kommer gjerne på det når jeg er kommet hjem. Kanskje husker jeg det i dag? Tirsdag er varmmat-dagen, nemlig.


#33

Tranquil sa for siden:

Om de har en ukeplan kan du jo spørre om de kan skrive på der hva de serverer, om den f.eks henger i garderoben kan de jo og skrive det på samme dag hva de har servert, så ser foreldrene det når de henter.


#34

Susse sa for siden:

De har varmmat daglig. Enten grøt eller suppe. I tillegg har de smøremat på ettermiddagen. Barnehagen har egen ansatt som tar seg av kjøkkentjenesten. De lager også endel mat ute på grua året rundt.
To dager i uka har de middag som de kjøper kjøper fra Adventsykehjemmet i nærheten. Der er de helt rå på matlaging og det er virkelig prima saker barna får servert derfra !
Jeg betaler rundt 300,- mnd. i matpenger.


#35

polarjenta sa for siden:

Men det betyr jo ikke at det bare er pølser og pizza? Vi har det vi også, men i tillegg har vi mye annet.


#36

Mandino sa for siden:

Barna mine får ett måltid i barnehagen pr. dag. Vanligvis brødmat med diverse pålegg og melk + varmmat en gang i uken. De må selv ta med frokost (mine spiser hjemme) og ettermidagsmåltid/frukt. På turdager må de ha dobbelmatpakke hjemmefra (men det hender likevel at barnehagen tar med pølser og annen mat på tur).

Dette er hovedregelen, men den følges ikke slavisk. De hender ofte at de har flere måltider med varmmat i uka. Det er personalet med hjelp fra noen av barna som står for matlagingen og det er variert, sunn mat.


#37

Malama sa for siden:

Selvsagt er det ikke bare det.

Men altså, det var ved nyttår vi fikk vite at de har varm mat, fordi det kom felles månedsplan for de to avdelingene (mye sykemeldinger, var visst lettere å skrive dem samlet, og bare for hver ting markere hvilken avd det gjaldt) og da sto der varm mat, og hva. Vi lurte på om det bare gjaldt stor avd, siden vi aldri hadde hørt om det (men hadde sett det på stor avds månedsplan før jul) men fikk fort avklart at de fikk varm mat. Etter at de i feb ikke klarte holde seg til menyen, har de i mars gått over til å bare skrive varm mat (tipper flere har reagert på at fisk ble pizza (smilende og "skrytende" fortalt av ansatt, Knerten hadde spist så godt til lunsj. Flott, jeg var spent på den fiskegratengen, er min reaksjon, men fortsettelsen hennes er "Ja, alle likte jo pizza....") og i ammetåka må jeg ærlig si at jeg ikke har tenkt så mye over den maten før denne tråden...

Men det er varm mat i dag, kanskje jeg skal bry meg litt...


#38

Niobe sa for siden:

Jeg tror vi betaler 150-200 kr i matpenger. Barnehagen har stort kjøkken, som brukes mye. De baker sammen med barna osv. Egen kjøkkenansatt.

Frokost må medbringes, men resten av måltidene, inkludert turmat, lages i barnehagen. De har varmmat minst én gang i uka, oftest flere ganger.


#39

ming sa for siden:

Vi betaler 300 i matpenger og barnehagen holder all mat. Frokost er grovt brød med skinke/makrell/leverpostei/ost + diverse grønt tre dager i uka. Havregrøt to ganger i uka. Lunsj er brødmat fire ganger i uka, varmmat en gang i uka (ingen kokk, ingen catering). Fruktmåltid kl. 14, med brødskive/knekkebrød i tillegg for de som ønsker det. Kvaliteten på varmmaten vet jeg forøvrig veldig lite om så langt, siden minsten er såpass fersk barnehagegutt, men vi er i alle fall veldig fornøyde med å slippe matpakker.


#40

Brutus_ sa for siden:

Det der er delvis tull. Mye handler om å integrere mat i hverdagen. Dersom man setter vekk pulvekaffen og pepsi max flaskene på personalmøtet og heller setter seg ned og utaarbeider en egen plan for å gjøre mat og matlaging til tema, så er det faktisk mulig å SPARE penger OG få noe annet enn tørre, næringsfattinge blingser og pulvermat. Dette handler veldig mye om matINTERESSE blant de ansatte. Har man ansatte som er fornød med hveteboller fra 10-kronerspose til lunsj så kan man ikke forvente seg underverker.

Men selvsagt, det ALLER beste hadde vært om det forelå detaljerte forskrifter fra myndighetene om krav til matkvalitet for å få lov til å drive barnehage. Slik det er i dag har man bare noe gode råd. Praksisen er sjokkerende variabel, dessverre.


#41

polarjenta sa for siden:

jeg vet ikke helt om jeg gidder og ta deg alvorlig, for dette er bare bullshit, rett og slett. Tror du virkelig at vi gir barna boller til lunsj? Nei, vi gjør ikke det, lille venn. Men fakta er at vi har mange barn pr avdeling, det å lage mat tar faktisk lang tid, dvs at det blir mindre ansatte til å være sammen med barna og gjøre det som skal gjøres med dem,. Ja selvsagt er alt en prioriteringssak, men i forhold til alt rammeplanen sier at vi skal igjennom så må det faktisk være sånn at man prioriterer det man skal gjøre.

Ja, myndighetene må gjerne komme med krav, men da må de faktisk også følge opp med penger slik at vi har kapasitet til å gjøre det også.

Når man da i tillegg vet at veldig mange barnehager sliter med høyt sykefravær og dermed også er mindre ansatte pr barn enn det som er meningen, så er det ikke rart at man heller velger brødmåltid. Og i vår barnehage er iallefall disse helt ok. Sunt pålegg og et ok sunt brød, og grønt til måltidene.


#42

Malama sa for siden:

Jeg orker ikke engang prøve å ta Brutus seriøst.

Da rusler jeg heller på kjøkkenet og finner meg lunsj... muligens varm mat, siden jeg jo bare er en voksen og et spedbarn her, sistnenvt sover i fanget mitt og kan antakelig overføres til vugga, så da har jeg to frie hender og ingen barn å passe, meget annen situasjon enn hva de ansatte i barnehagen har.


#43

Brutus_ sa for siden:

Snakker om ansattes vaner og synergieffekten det har på barna, ikke om du i ditt virke serverer langtidskonserverte hveteboller til barna. Å lære seg gode matvaner bør være en del av rammeplanen, kanskje er det vel også det for alt jeg vet. Som en skriver over her kan man ha grupper av barn som er med på skift og lager lunsj hver dag. Men det er foreløpig avhengig av hva slags stilling mat har hos de ansatte. Vil tro det er ganske mange ulike barnehagehverdager der ute, i en by med 600.000 innbyggere og full dekning, så godt som, er det langt mellom pedagogene og enda lenger mellom matkjennere. Ofte har hver avdeling en overarbeida leder som fyker rundt på møter i ett sett. Barna er størsteparten av tida hos unge og ufaglærte som er på gjennomtrekk i starten av sitt arbeidsliv. Det er prisen for popen. Full barnehagedekning, men graverende variabel standard. På mattilbudet som alt annet. Et ressursspørsmål. Ja. Men mye kan gjøres med mindre enn det man tror. Og det starter hos dem som står midt oppi det.


#44

polarjenta sa for siden:

Ansattes vaner? Synergieffekt? Jeg går utifra at du har jobbet i barnehage, og vet nøyaktig hvordan det står til i barnehager rundt omkring. Det er mulig det er slik som du beskriver i OSlo eller hvor du nå enn holder til, men jeg kjenner meg ikke igjen fra min erfaring i barnehage.


#45

kamp sa for siden:

Jeg er opptatt av mat laget fra bunn av med gode råvarer.

I barnehagen jeg jobbet i serverte vi dem varm mat 1 dag i uken per avdeling. Innimellom laget vi havregrøt eller ostesmør brød til de andre måltidene men ellers var det brødskiver/knekkebrød, evt grøt til de aller minste.

Jeg ønsket å lage mat fra bunnen av men fikk beskjed at vi ikke hadde økonomi til det. Så jeg måtte gjøre så godt jeg kunne med utgangspunkt i billige råvarer.

Jeg trivdes godt på kjøkkenet og jeg brukte aldri "toro poser" (Ikke stygt om dem men jeg ønsket å vise at man kan lage billig mat fra bunn uten toro). Jeg laget mye forskjellig med fisk og kjøtt.

De andre avdelingene sine ansatte hadde mindre mat interesse og dermed ble det ofte lettere løsninger.

De andre på min avdeling hadde heller ingen stor mat interesse og når dem laget så ble det ofte pølse, spagetti og ketchup.

(Jeg fikk bare lage mat 1 gang i mnd, vi måtte rulere på det)

Så jeg tror det litt er på interessen til de ansatte men mest på at det tar lengre tid og ofte koster litt mer (mange tror vertfall det..).

På min avdeling hadde vi en ekstra person fra 9-14 hver dag. Vi var 5 voksne på 13 barn så det var ingen problem om en hadde laget mat, men jeg fikk som sagt ikke lov :(


#46

Chablis sa for siden:

Kamp: Det går på økonomi og tiden man bruker på å lage maten.
Vi var 2 ansatte på 8 barn,så det sier seg selv at man ikke kan bruke lang tid på matlaging da.


#47

Sokk sa for siden:

Jeg synes ikke Brutus er helt på vidda her, jeg. Det er kanskje ikke bestandig gjennomførbart, men som regel går det faktisk veldig fint å ha med en gruppe barn på matlaging, slik at det ikke blir en belastning for avdelingen at noen "går i fra" for å lage mat. Det er kanskje ikke den aller mest tidseffektive måten å lage mat på (det kan ta tid å kokkelere med tre-fire medhjelpere :)), men tiden er heller ikke så viktig hvis matlaginga er den del av et pedagogisk prosjekt. Vi har kjøkkenassistent, men vi andre ansatte bruker også en god del tid på matlaging. Det er et bevisst valg - mat er noe vi ønsker å bruke tid på. Det er super-attraktivt å delta i matlaging! De får eierforhold til maten de lager, får bruke skarp kniv, og masse matematikk i praksis. :nikker:

Det jeg synes spiser mest tid er (kjøkken)opprydding og oppvask, der synes jeg det er litt vanskeligere å involvere ungene.


#48

Niobe sa for siden:

Jeg synes heller ikke Brutus er helt på vidda. Jeg har jobbet i barnehage, og mat(u)kulturen blant de ansatte preger selvsagt prioriteringene i barnehagehverdagen. Om flertallet av de ansatte ikke har videre begrep om sunn mat og matlaging, så skal det noe til at dette står høyt på agendaen. Hvilket det ikke gjorde. Det skal selvsagt sies at barnehagen ikke hadde de best tilrettelagte forholdene for matlaging, men det var mest de ansattes fokus det skortet på. Jeg jobbet f eks. med ei som hele året hadde topakning skoleboller og cola til lunsj. Hver dag.

Jeg er sikker på at de aller fleste barnehager er gode på dette, men det finnes noen som er veldig dårlige. :nemlig:


#49

polarjenta sa for siden:

I de barnehagene jeg har jobbet i har det rett og slett ikke vært tilrettelagt for at vi skulle ta barna med på kjøkkenet for å lage mat. Trangt og lite benkeplass. Jeg opplever ikke at de ansatte er så fryktelig usunne, men mer det at alt tar veldig lang tid, og dersom vi skal prioritere å lage varm mat hver dag så går det faktisk utover ungene. Vi har 9 barn, 7 av dem mellom 1 og 1.5 år og 2 som nylig har fyllt 2 år. Om vi skulle laget varm mat til dem hver dag så hadde det blitt fryktelig strevsomt for de 2 som var igjen på avdelingen. Det er ikke bare maten som skal lages, man skal jo også rydde opp også.

Når det gjelder vedkommende som drikker cola og spiser skoleboller hver dag så hadde jeg faktisk ikke brydd meg så lenge h*n hadde spist i egen lunsj. HAdde vedkommende spist inne på avdelingen sammen med barna så hadde jeg ikke tillatt det.


#50

Niobe sa for siden:

Dette var en friluftsavdeling, så vi spiste lunsj i skauen sammen med barna, ja.


#51

polarjenta sa for siden:

Da hadde jeg ikke tillatt det.


#52

Fadese sa for siden:

Vi betaler 300 kroner i matpenger pr måned.
Da får barna:

  • frokost (smøremåltid med hjemmebakt brød) hver dag
  • lunsj 3 x pr uke (daglig de to første årene). Lunsj = smøremåltid to dager og fiskemat én dag)
  • frukt

Brød bakes av trivelskonsulent. Fiskemat bringes fra en lokal fiskematleverandør. God mat.
Forresten så er vel de 300-kronene matpenger/bleiepenger, siden barnehagen holder bleier for bleiebarna.


#53

Katta sa for siden:

Jeg mener vi også betaler 300 i måneden. Da får de frokost, lunsj og fruktmåltid hver dag. Melk, yoghurt, grøt og musli i tillegg til brødmat. En dag er det varmmat, alltid fisk. Jeg er veldig fornøyd med at det er ulike fiskevarianter på menyen. Det var snakk om å øke matpengene for å få en dag til med varmmat, det var oppe til avstemning. Noe sier meg at det ikke ble vedtatt da det ikke har skjedd noe mer. Dessverre.


#54

Blåbær sa for siden:

Jeg ser poenget her, men min erfaring er at barnehageansatte i dag ikke ligger under snittet når det gjelder kunnskap om sunn mat. De fleste barnehager jeg har vert i har hatt kurser og foredrag om slikt (nettopp kommet hjem fra ett slikt faktisk). De kunne kuttet primen, og kjøpt inn sunnere brød (brødet som kjøpes er ofte av billigeste kneip), ellers syns jeg jevnt over det er ganske bra. Men nå har jeg ikke jobbet i alle landets barnehager da. :knegg:

Jeg har jobbet i en barnehage der vi laget varm mat fra bunnen av hver dag, og det gikk på bekostning av tid med barna (småbarnsavdeling).

Og det å lære barna om sunn mat og helse står i Rammeplanen ja.


#55

kamp sa for siden:

Det er derfor jeg skrev at en av mange grunner kan være. Vi hadde voksne nok, og vi skulle lage en dag i uken. Mine måltider ble ikke dyrere selv om jeg aldri brukte halvfabrikat. Ikke tok alt så lang tid heller ;)


#56

polarjenta sa for siden:

Jeg er enig med deg i at dersom forholdene ligger tilrette for det så er det ikke noe problem. Og jeg skjønner vel ikke helt hvorfor matlaging må gå på omgang dersom det er noen som liker det bedre enn andre. Jeg er ikke spesielt glad i å lage mat, og hadde ikke nektet dersom noen andre ville lage den.


#57

trond.strom sa for siden:

Vi betaler 250 kroner tror jeg og har en deltidsansatt som lager mat, er vel i utgangspunktet misfornøyd med kvaliteten på maten han lager da det er mye pitabrød pizza eller fiskepinner det går i.
Fra høsten er det forandringer i støtten fra kommunen så da vil maten gå opp til 750 kroner/måned.

Jeg er interresert i å høre fra andre her om hva som er tilbudet på barnehagemat catering i Oslo/Bærum. Mener Bogstad Catering hadde et tilbud på 20 kroner per kuvert, men finner ikke noe om det på deres hjemmeside lenger


#58

Nessie sa for siden:

200 kr pr mnd.
Daglig veksler de mellom grøt med frukt, diverse frokostblandinger, brød/knekkebrød, yoghurt, frukt etc.
Og ca 1 gang i uka har de varmmat som de lager selv.
Får alle måltid, untatt at vi har med matpakke 1 dag i uka.
Godt fokus på sunn mat, og vi er fornøyd og føler vi får mye igjen for pengene :D


#59

Malama sa for siden:

Vi betaler forøvrig 300 kroner for det som altså er lunsj og frukt. Men de kaller det "aktivitetspenger".


#60

blåmeis sa for siden:

I minstemanns barnehage er det mye knekkebrød og smøreost. Varm lunsj (tomatsuppe eller havregrøt) en gang i uka. Foreldrene kjøper frukt på rundgang, en uke av gangen.


#61

SpetakkelRandi sa for siden:

I Klumpen sin bhg er det veldig flott. De har storsatsing på mat og helse og de har stoooort kjøkken med langbord og egen kokk som er ansatt kun for å ta seg av kjøkken og mat. De har svenske eiere, eller hadde opprinnelig, så kanskje det er derfor de satser på dette.
De lager mat fra bunnen av og det er varm sunn middag 1 gang om dagen, egen til de som er allergiske, og alltid grønnsaker sammen med maten. De andre måltidene har de frukt/yogurt/brødmat. (brødet er bakt selv noen ganger i uken. andre ganger er det slike halvstekte brød)
Jeg er storfornøyd med det opplegget. og syns det er verdt pengene. betaler 600 i mnd for mat til han der.
Har vi liten tid en dag hjemme og er hjemme seint, så vet jeg at han faktisk har spist middag, så da kan jeg med god samvittighet skippe middag hjemme og kun gi en litt større kvelds.
Så lenge jeg vet de lager maten selv, og at det ikke er posemat så syns jeg ikke prisen er ille Dessuten er de flinke å passe på at han ikke får i seg for mye laktose.


#62

Katta sa for siden:

:eek:

Vi snakker lunsj og kanskje frokost til barnehagebarn. Hvordan greier de å få det til å bli 750 kr i mnd? De kan kanskje ta betalt for ha en ansatt som steller istand mat, men det blir jo en helt urimelig pris for fiskepinner og pitapizza synes jeg. Egentlig for det meste. Da hadde jeg foretrukket smøremåltid alle dager.


#63

Trixie sa for siden:

Vi betaler 200 i mnd og de får da alle måltidene i bhg.
Frokost, lunsj og frukt/knekkebrød sånn ca halv tre.

Ellers blir jeg gansk provosert av Brutus eks.
Det er tydelig at endel ikke vet om hvordan livet i barnehagen er.

Skal vi ha en person som lager varmmat så bruker vedkommende gjerne minst 1-1,5 time på dette. Vi er 4 voksne på ca 24 barn.
Det er ganske lang tid å være en mindre på avdeling, det er hektisk nok fra før av.
Vi har heller ikke lov å ha varm drikke, altså kaffe, te osv på avdelingen, det nytes i pausen.

I den barnehagen jeg jobber er det så mange barn og ansatte og vi er underlagt strenge krav, og får mattilsynet på inspeksjon. Maten skal tines riktig og nedkjøles riktig, renhold og hygiene er viktig.


#64

D'Arcy sa for siden:

Barnehagens matbudsjett skal være et 0-budsjett som foreldrene skal ha fullt innsyn i. Det betyr at pengene kun skal gå til mat og at alt skal dokumenteres. At man klarer å forsvare et 0-budsjett hvor hvert barn betaler 750,- i måneden synes jeg er villt. Etter at maksprisen ble innført er det strengt forbudt å snikinnføre merkostnader gjennom matprisen. Be om å få se budsjettet/regnskapet for maten.

De skal være veldig forsiktig med å kalle dette aktivitetspenger, all den tid det ikke er lov å ta ekstra betalt for turer/aktiviteter etc. Matpenger er nettopp matpenger og skal gå kun til dette!!


#65

Tranquil sa for siden:

En kan vel velge å ha høyere matbetaling for å lønne noen for å lage maten?


#66

D'Arcy sa for siden:

Jo, det kan man selvsagt.


#67

Malama sa for siden:

Jeg vet, men det er nå engang aktivitetspenger det står på regninga.


#68

Røverdatter sa for siden:

Vi betaler 395 kr i mnd. for to daglige måltider. To ganger i uka er det varmmat og det er skikkelig middagsmat hver gang. Godt variert og med mye grønnsaker og friske råvarer. Jeg tror de ansatte lager maten på rundgang. Brødmaten ser også ut til være variert etter hva jeg kan bedømme ut fra flekkene på barnet når hun kommer hjem. :p Det er snakk om at de skal få havregrøt til frokost i tillegg til dette fra april. De dagene det ikke er varm mat får de brød og frukt til siste måltid. I tillegg lages det smoothies eller lignende til bursdagsfeiringer. Med 21 barn på avdelingen er det relativt ofte bursdag.

Jeg syns i utgangspunktet maten hørtes dyr ut, men ser at de får såpass god og variert kost at det er verdt sin pris.


#69

trond.strom sa for siden:

Jeg betaler ikke 750/mnd nå, men fra neste barnehage år får ikke barnheagen penger til å lønne en deltidsansatt "kokk" fra kommunen lengre. Hvis vi da ønsker vidreføring av mat i barnehagen må matpengene også dekke lønnskostnader til kokken. Det blir fort 750+ det i mindre barnehager. Defor var jeg interresert i å høre hvilke tilbud det finnes på barnheage catering i bærum.

Trond


#70

Lavender sa for siden:

Trond,
Stabekk Catering leverer til en barnehage i Bærum. En kokk lager varmmat til 30 barn to ganger i uka. Litt tilpasninger fra starten, og jeg tror de fleste er fornøyde. På Kanvas Barnehagen på Ullern hadde de kokk et par ganger i uka, hun var veldig populær. Laget mat sammen med barna, og gjorde det til en aktivitet. Vet ikke hvor hun kom fra.

Tror jeg betaler 250,- pr barn pr. mnd i vinterhalvåret. Barnehagen dekker da 2 varmmat pr. uke og mellommåltid som er frukt eller knekkebrød. Lite spm om frokost da det er få barn der fra kl 08.00. I sommerhalvåret lager de ansatte litt enklere mat.

Vi har vært innom en 1-3 års barnehage med like høyt matbudsjett og aktivitetspenger på 100,- pr mnd. De serverte kjeks, loff og syltetøy fra plastspann. De ansatte var ofte syke, også ped.leder var 50% sykemeldt og ble ikke erstattet. Et drittsted, med hyggelige ansatte, men hvor formålet var overskudd. Jeg vet det er en mor som har klaget de inn for kommunen, tatt vare på mye mail korrespondanse med eier m.m., det det har vært en tung vei å gå. Desverre er situasjonen slik at vi ikke kunne velge en annen barnehage før de var 2 år og kom inn der de er i dag.


#71

trond.strom sa for siden:

Da har jeg ringt litt rundt.
resultatet er så langt følgende

Stabekk Catering - Kokk i barnehage - 40-50kroner/kuvert
360 mat - smøremat/frukt - 10-15 kroner/kuvert
Bogstad catering - varm mat/husmannskost - 20 kroner/kuvert
Matz gladmat - varm mat/fokus ernæring - 22 kroner/kuvert

Personlig liker jeg best tilbudet til Matz Gladmat, men jeg bestemmer ikke alene, så vi får se hva utfallet blir.

takk for inspill og hjelp her på forumet!

Trond


#72

Neket sa for siden:

Her står det tur/matpenger på regningen tror jeg (e-faktura så jeg ser ikke så nøye på det). Rart at det står det på regningen fra kommunen hvis det ikke er lov? Er det en ny regel?


#73

millact sa for siden:

Nå har jeg sjekket regningen som kom i dag. Vi betaler 450 kr pr mnd i matpenger og får da 3 måltider daglig: Frokost, middag daglig og ettermiddagsmat samt frukt.


#74

D'Arcy sa for siden:

Regelen kom etter at maksprisen ble innført. Det skal ikke koste mer enn maksprisen og regelen kom for å forhindre "snikinnføring" av andre kostnader på den måten.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.