Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Når foretas det obduksjon?

#1

Lilith sa for siden:

Sitter og diskuterer med en venninne, og vi lurer på om det er slik at alle dødsfall obduseres, eller bare når dødsårsak er ukjent? Er det noen som vet hva som er vanlig praksis? (Vi planlegger ikke å myrde noen altså, vi bare diskuterer hvorfor det tar så lang tid mellom død og begravelse..)


#2

Dixie Diner sa for siden:

Jeg tror i hvert fall de pleier å obdusere når relativt unge folk dør helt plutselig. Min far gjorde det, ramlet bare om i en alder av 47 år, og han ble "automatisk" obdusert.


#3

Zulu sa for siden:

Jeg vet ikke nok om hva som utløser en obduksjon, men det er i hvert fall ikke slik at alle lik obduseres. Heller ikke flertallet.


#4

Katta sa for siden:

Det er egentlig ganske få obduksjoner, det er dyrt. Det er to typer obduksjon, rettsmedisinsk som politiet rekvirerer og betaler og medisinsk som rekvireres og betales av sykehusene. Det første skjer ved mistenkelige dødsfall, det siste skjer ved dødsfall der man ikke vet årsaken eller man har mistanke om at det var feil diagnose/feil behandling eller noe annet man bør få klarhet i etter et dødsfall. Er man 90 år blir det dog ikke obduksjon selv om dødsårsaken er ukjent.


#5

nolo sa for siden:

Er det automatikk i obduksjon når noen dør hjemme, selv om sykdomsforløpet er kjent?


#6

Filifjonka sa for siden:

Nei.


#7

Katta sa for siden:

På ingen som helst måte. Hvis dødsårsaken er kjent, er hovedregelen at det ikke blir obduksjon. Det foretas få obduksjoner, dette er nemlig også et pengespørsmål.


#8

Lilith sa for siden:

Takk for svar :)


#9

Divine sa for siden:

Faren min ble obdusert. Jeg fikk opplyst at det ble gjort fordi han døde alene, og at det var ukjent dødsårsak. Den første rapporten fikk jeg allerede etter kort tid, der jeg fikk vite at det ikke hadde skjedd noe kriminelt. Men den endelige rapporten forelå ikke før etter åtte uker.


#10

Blondie sa for siden:

Nei. Det var aldri et tema når faren min døde hjemme. (av kreft)

Vi ble spurt om vi ønsket obduksjon når sønnen vår døde, men det var ingen føringer den ene eller andre veien.


#11

Kaprifol sa for siden:

Min stefar døde av "hjertestans" som 65-åring, og han ble obdusert. Dette for å finne årsaken til hjertestansen, det kom veldig brått på. Jeg lurer på om det hadde noe å si at min mor gjerne ville vite hvorfor det skjedde og at min svoger som er lege anbefalte det?


#12

nolo sa for siden:

Ok, takk for svar. Da min bror døde hjemme (av kreft) fikk vi inntrykk av fra begravelsesbyrået at dette var noe som ble gjort når unge mennesker døde hjemme, men det kan godt hende at vi bare ble spurt om vi motsatte oss det hvis det ble aktuelt, jeg er nok litt tåkete i hukommelsen rundt akkurat det.


#13

-ea- sa for siden:

.....


#14

Lommelun sa for siden:

Min erfaring er at ved slike dødsfall så antar man at det er en kjent medisinsk problemstilling som er dødsfallet og dermed ingen obduksjon...

Jeg har inntrykk av at det stortsett bare er de "mistenkelige dødsfallene" som blir obdusert + noen få til.
Med mistenkelig dødsfall så mener jeg når noen dør uten en sannsynlig årsak og hvor ofte hendelsesforløpet er uklart.

Men dette er litt "etter" mitt fagfelt så jeg er på ingen måte noen fasit...


#15

Irma sa for siden:

Det er sjeldent, ja. Noe som vel er fornuftig, siden det koster såpass mye.

Faren min døde jo helt plutselig ut i fra intet når han var noen-og-femti. I ettertid har jeg tenkt at det hadde vært fint å få vite en dødsårsak. Legen kom bare med vage teorier. Obduksjon ble aldri nevnt overfor oss etterlatte. Hva er vanlig tjenestevei ifht. avgjørelse om obduksjon? Lege? Politi?


#16

Jinx sa for siden:

Av alle de dødsfallene jeg har vært med på i hjemmet (i hjemmespl),både der vi har vært mens de døde og funnet døde,så tror jeg det kun har vært en obduksjon.


#17

polarjenta sa for siden:

Tanten til faren min ble obdusert. Dødsfallet var ganske tragisk, og hun ble obdusert selv om hun var relativt gammel, og det ikke var noe mistenkelig sånn sett med dødsfallet.


#18

Chablis sa for siden:

Min svoger ble obdusert, selv om de var 99% sikker på dødsårsaken så ville de gjerne obdusere, så de ba min søster pent om lov. Onkelen min ble også obdusert , han falt om på jobb.


#19

Albertine sa for siden:

Gammel tråd, beklager at jeg drar den opp igjen, men jeg har spørsmål om obduksjon. Hvis det er et mistenkelig dødsfall og politiet vil ha svar på dødsårsak, hvor snart kan en foreløpig obduksjonsrapport foreligge?


#20

Guava sa for siden:

Ganske umiddelbart etter undersøkelsen.


#21

Albertine sa for siden:

Takk! :riktig:


#22

Inagh sa for siden:

Vår, datteren vår som døde i magen min, ble obdusert, da dødsårsaken var (og fremdeles er) ukjent. Det samme skjedde da far (81) døde brått og uventa i forbindelse med en operasjon, da mest for å få klarhet i hva som egentlig forårsaket hjertestansen.

Mora mi (63) og Lillemann (10) ble ikke obdusert, da det i begge disse tilfellene var klare, og venta, dødsårsaker.

Så, ut i fra min ringe erfaring, blir det foretatt en obduksjon når dødsårsak er uklar.

(Bah, først nå så jeg det er en gammel tråd - pytt, spytt. :knegg: )


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.