Det er mange her inne som kan mye om dette, tror jeg. Jeg satt nylig i en interessant diskusjon ang. kjøttspising og miljø og da kom vi innpå kortreist vs langreist mat. Tomater var det visstnok bedre å spise om de kom langveis fra, fordi de her i Norden brukte veldig mye strøm i drivhus osv for å få tomatene modne. Kan noen fortelle litt mer om dette? Jeg begynner å bli mer og mer "manisk" over hva jeg kjøper av mat for tiden.
Kortreist mat er best om man kjøper sesonggrønnsaker i allefall. Ellers blir miljøregnskapet vanskelig. Du må finne ut hvor tomatene er i fra, hvordan de blir dyrket, hvordan opprinnelseslandet lager strøm, hvordan det er fraktet osv. Tomater i andre land er også ofte fra drivhus, siden det er lettere å kontrollere.
Om man ikke ønsker å kun spise norske sesonggrønnsaker, så kan man sette seg inn i importerte sesonggrønnsaker, slik at man kjøper fra land hvor de for øyeblikket gror naturlig.
Spennende tråd. Jeg kan altfor lite om det, men liker tanken på kortreist mat, samtidig som jeg kjøper utelukkende etter hva vi har lyst på av grønnsaker.
Liker å handle på bondens marked, ol
men vil gjerne vite mer om dette tema :)
Kolonhagen synes i alle fall det er bedre (og da formodentlig mer etisk, eller kanskje rettere sagt billigere?) å sende oss vonde epler fra New Zealand gjennom brorparten av den norske eplesesongen. :mumle: