Da var torokokk nummer 1 inne i sin andre uke uten toro, litt dårlig start i dag da vi var meget sene hjem så det ble bare brødskive med egg og bacon, men fremdeles uten toro.
Matplanenen sist uke var.
Mandag og tirsdag: Kjøttsuppe med kjøttdeig
Onsdag: Tjorvens solskinnsgryte
Torsdag: Svinekjøtt i strimler med pasta og hjemmelaget pastasaus.
Fredag: Wok
Lørdag: Borte
Søndag: Kjøttpølser med hjemmelaget potetstappe.
Matplanen denne uken er:
Mandag: Skive med egg og bacon.
Tirsdag: Kjøttkaker i brunsaus med poteter,gulrøtter og erterstuning
Onsdag: Fiskepudding i hvit saus.
Torsdag: Reinsdyrskav i viltsaus med potetstappe og brokoli til.
Fredag: Hjemmelaget pizza.
Lørdag: Taco.
Søndag: Oksestek.
Ikke bare har jeg kuttet ut Toro jeg har også innført en fiskemiddag i uken. Kansje vi er på vei mot ett nytt og bedre liv matmessig.
Jeg har vært der du er, og det er så verdt det. Om noen måneder kommer du ikke til å klare å spise Toromat. Det er alt for salt og smaker rart. Ikke er det vanskelig med mat fra bunnen når man kommer inn i det heller. Vår kjappe orker-ikke-lage-middag-rett i dag var laksefileter kastet i en ildfast form med en pose frosne grønnsaker over. Pepper, kryddersalt og en dæsj fløte og inn i ovnen. Fiks ferdig og spis etter en halvtime.
Utfordringen er å finne oppskrifter som kan brukes. De jeg bor sammen med er egentlig ganske kresne, men vi kom gjennom første uken uten de store klagene.
Men det du tidligere brukte toro til kan jo enkelt erstattes av noe hjemmelaget som ikke tar lengre tid. Unntaket er vel bernaise, som kan være litt iffy de første gangene man lager det.
Men jeg har troen på deg jeg, kom gjerne med forslag til hva du vil ha oppskrifter på, så skal i alle fall jeg hjelpe deg så godt jeg kan, sikkert mange med meg og!
:heia: Jeg har ikke noe prinsipielt mot Toro sånn sett (kakemiks og sånt er gull!), men i og med at jeg ikke tåler mye av det som er i rettene deres har jeg for mange år siden kuttet det ut, og du verden, så mye bedre det er! Med tiden blir det enklere, og forhåpentligvis vil alle i familien like mat fra bunnen så bra etterhvert at de ikke savner Toroen. Mannen kjøpte en Toropose for et par måneder siden da jeg ikke var hjemme, men fant ut at han ikke egentlig ikke hadde noe lyst på det, og lagde fra bunnen i stedet. :stolt: :D
Ser og for meg at vi har mer godt av å vite hva som er i maten, både jeg og mannen kan trenge å gå ned noen kg, så det å innføre litt grønnsaker i kosten kan ikke være feil.
Ser jo at ikke alle middagene på planene min kan kalles slankende men det er da en start.
Ja, det er sant. Jeg har uten å gå inn for det egentlig, faset ut Toro de siste par årene. Her i forrige uke tok jeg en kjapp en og laget en pose Toro-suppe. Herlighet så salt! Jeg og Pip drakk vann hele kvelden.
Gratulerer med et godt og ernæringsmessig fornuftig valg.
Å lage mat fra bunnen med så rene råvarer som mulig gir matglede, er mye sunere, mye bedre, ofte billigere og ikke minst inspirerende.
Jeg synes nesten det er lettere å lage mat fra bunnen til mennesker som er fisete i matveien (jeg liker ikke å bruke begrepet kresen, det synes jeg passer bedre til folk som er opptatt av kvalitet) enn å bruke posegreier. Da kan man i mye større grad tilpasse råvarene til hva som likes.
Jeg startet et all-mat-fra-grunnen av for tre-fire år siden, mest for å utfordre meg selv. Jeg brukte ikke Toro hver dag, men vi hadde sikkert halv- og helfabrikata flere ganger i uken og jeg likte overhodet ikke å lage mat. Nå synes jeg det er gøy! Det er noe helt annet å lage skikkelig mat med gode råvarer enn å røre i en gryte med pulver og vann. Det hender vi har en suppepose eller et glass med ferdigsaus innimellom, og jeg har heller ikke noe prinispielt i mot halvfabrikata på noen måte, men hjemmelaget er morsommere, sunnere, mer kreativt og bedre.
Det er masse gode tips i oppskriftstråder her inne og mange flinke matmennesker å spørre. Og speilegg og brødskive er da ypperlig middag en gang i blant!
Du trenger ikke ha dårlig samvittighet for ikke å lage avansert mat fra bunnen. Og en og annen toropose skader ikke så mye alene. Men hvis du hver eneste dag spiser mat basert på pulver i en eller annen variant, så kan det være lurt å se over hvor mye du får i deg av tilsetningsstoffer, smaksforsterker, transfett og - ikke minst - salt. Om du driter i det for egen del, kan det allikevel være verdt å vurdere med tanke på hva barna får i seg. Det er i første omgang ikke snakk om at ting skal være fancy, mer det at det skal være sunt. Og næringsrikt. Å bytte ut toroposen med noe som er mye sunnere og nesten like raskt er ofte enklere enn man tror!
Poenget er jo at det ofte ikke er verken tid eller penger å spare på å velge toro. Test ut den solskinnsgryta som Frøy nevner i tråden. Utrolig enkel og god.
Jeg lagde en kjempegod fiskeform her i forrige uke som tre barn i alderen 1,5 - 8 kastet seg over og spiste masse av. De voksne likte den også veldig godt.
En halvtint blokk med sei skåret i 1 cm tykke skiver
vendes i en blanding av 1 kopp hvetemel, 1 stor ss havsalt og så mye pepper du vil, 1 ss karri og 1 ss paprikapulver. (1 ts)
Stek seiskivene i blanding av smør og olje. Ha i en ildfast form.
ha i 1 løk i skiver og 1 paprika i strimler. (For mildere smak kan du myksteke løken) Bittesmå buketter av brokkoli og to-tre grovt raspede gulrøtter. Hell over en boks med matfløte. Jeg hadde kokte poteter fra dagen før, så jeg skrelte de og la over og tok litt revet ost på toppen, men hverken potetene eller osten er nødvendig. Stek i ovnen i 20 min på 200 C.
Skinkefisk er laks- eller ørretfilet som er vendt i mel og pepper (ikke salt). Deretter pakkes den inn i en skive syltynn skinke (gjerne seranoskinke), før den stekes på høy varme i seks minutter i stekepanna. Skinken blir sprø og fin, og fisken blir kjempegod.
Serveres med kokte poteter eller ris og grønnsaker.
1/2 pose frosne grønnsaker (has i til slutt, så gryta blir full og middagen får et sunt tilsnitt.) Når grønnsakene er varme, er maten ferdig.
Dette er en basisoppskrift, varier typen bønner, og ha i krydder etter smak. Ikke salt, for det blir salt nok med baconet. Men gjerne pepper og chilli.
Helt riktig. Det fordyrer rettene kraftig, det gjør rettene unødig usunne pga salt og sukker, de tar lengre tid enn det gjør å lage ting fra bunnen (i hvertfall med litt trening) og det låser bruken av rester og andre ingredienser enn det som står på pakken.
Jeg lager mat på to måter; enten har jeg middagsplan eller så lager jeg etter hva jeg har i hus. Middagsplan gjør Toro overflødig, og når man tager hva man haver så matcher det veldig sjelden med det som står på Toroposen.
Jeg ble sittende og tenke litt på denne og fant ut at jeg bruker jo ikke så mye Toro som jeg inbilte meg.
Det blir til sauser som bernaise og fløtesaus (siste kunne jeg heeelt sikkert laget en bedre variant av selv, så kom gjerne med oppskrift)
Ellers er det Tandori kyllingen pakka til Toro som blir brukt.
Men bruker andre halvfabrikat som tacokrydderet til Old el Paso og Dolmioglass blir også brukt. Ellers blir det utrolig nok mye mer fra bunnen av en det jeg var klar over.
En ting til er pose potetmos.
Brukte litt tomatsuppeposen til Toro, men det var til mellomste fant ut at han ikke likte tomatsuppe, så nå er det bare en sjelden gang om han ikke er her under middagen (og jeg vet det litt på forhånd)
Tacokrydder er mye bedre å lage selv. Mindre salt og ingen smaksforsterker. Smaker det samme. Tomatsuppe er i allefall enkelt å lage selv - mel og smør og en boks tomatpure. Spe med kraft eller buljong eller vann til ønsket konsistens. Posepotetmos er jo virkelig papp!? Kok potetene dagen før om det haster, og mos dem - sammen med andre rotgrønnsaker og hvitløk - rett før de skal spises. Pastasaus er også enkelt å lage selv av litt surret løk og hvitløk, en boks hakkede tomater og eventuelt litt gulrot. Salt, pepper, ønsket krydder og en dæsj sukker.
Det er egentlig bare å lære seg å skrelle poteter fort og dele dem opp i biter og koke dem i lite vann (uten salt!). Bruk mandelpoteter, så har du ferdig mos på 10 minutter, mens de andre tingene blir klart.
Mye av hemmeligheten med å lage mat er timing. Hva kan eller må planlegges, hva begynner man med, hva tar man underveis osv. slik at alt blir ferdig samtidig?
Jeg bruker minimalt med Toro o.l. og lager kjappe middager fra bunnen flere ganger i uken. Kan ikke si jeg savner en pose med pulver i grytene noen gang altså. Det går på vane og rutine som alt annet.
Eg bruker lite toro, og no har samboeren min kommet på gli også. Eg trivest på kjøkkenet, så eg liker å laga mat frå botn. Og siden eg sjelden spiser Toro, likar eg ikkje smaken lenger heller. Men eg sliter litt meir med å kutte ut Findus. :sparke: Det er så enkelt å slenge ein fiskegrateng i ovnen, og eg veit ungane mine spiser det. Men når me berre får skikk på båten, så skal det bli ein anna dans. Då vert det sjølvfiska (forhåpentlegvis).
Mandag:Kjøttdeig med pastasaus og pastaskruer.
Tirsdag:Laks i soyasaus med wokede grønnsaker og ris.
Onsdag:Omelett med skinke serveres med brød til.
Torsdag:Kjøttkaker.
Fredag:Pizza.
Lørdag: Til fjells
Søndag: Koteletter på grønnsaksseng.
Hadde en stk mann som rynket på nesen under saus lagingen i dag, det var jo både sjarlottløk, tomater og gulerøtter i, men etter en omgang med stavmikseren ble gryta spist tom gitt. Lærdom til neste gang er å smake mere på maten mens man lager den da buljong gjør det salt så da trenger man ikke så mye salt i tillegg.
Det er veldig lurt å smake til underveis ja!
Og så er det greit å vite at enkelte smaker koker seg sterkere eller svakere, samt hva du kan roe ned smaker med.
Det er kjekt når man begynner å få kontroll på kjøleskapet, og man ser at mat fra bunnen er billigere enn halvfabrikata.
Du er flink!
Men altså middag i morgen som skal være stekt laks i soyasaus med wokede grønnsaker servert med ris.
Tar man da å varmer pannen og steker laksen sammen med soyasausen og litt sukker?
Grønnsakene blir blomkål, brokkoli og gulerot, skal man ha soyasaus på disse også eller skal man la de være rene og heller ta soyasaus på risen ved bordet. :blond:
Jeg hadde helt ærlig stekt laksen i smør eller en god olje, og krydret den. Hadde kanskje avsluttet med ha i en slant soyasaus for å runde av.
Grønnsakene gjør seg best rene, jeg smørdamper det meste av grønnsaker, det er knallgodt.
Soyasausen kan godt serveres ved siden av maten, slik at den enkelte kan velge hvor og hvor mye en vil ha på. Den er og veldig salt, så pass på saltet hvis du steker i soyasaus.
Godt jobbet! Ser ut til at det begynner å falle i smak i familien også. :)
Fiskekaker kjøpt i butikk må være veldig lov, ja. Jeg kjøpte Lofoten sine her om dagen, masse fisk i og glutenfrie og greier. Og ja, smake underveis er gull!
Jeg avbefaler å steke/dampe laks eller noe som helst annet i soyasaus. Den er uhorvelig salt, og det er ikke bra for verken store eller spesielt de små, samt at det fort kan bli uspiselig, særlig om man er litt sart ovenfor saltsmak.
Stek i smør eller olje og la hver person smake til sin egen mat med soyasaus.
Til laksen, så pleier vi å steke i bitte litte granne olje og så helle sojasaus over mens den steker. Den blir salt og får litt saus i pannen. Jeg synes ikke at det er det samme å servere sojasaus ved siden av, for da får ikke laksen smaken av den på samme måten. Men det er et spørsmål om smak og behag, selvfølgelig.
Jeg er vannvittig stolt, jeg er også fornøyd med mannen som holder kjeft og ikke klager! Han er ekstremt kresen og redd for nye ting, men alle de nye middagene disse ukene har han tatt glimrende. Det betyr jo at maten smaker godt også.
I morgen skal mann ut dørene kl 17 så da har jeg bare 30min på meg så jeg tror rett og slett at jeg skal gå for noe omelett greier med skinke og ferskt godt brød til. :undre: :googler:
Teriyakisaus er bedre enn soya på laks etter min mening. Og så strør jeg kanskje noen sesamfrø over.
Her i huset er klassisk ovnstekt laks med rømme, brokkoli eller agurksalat og mandelpoteter en stor hit.
I dag lagde jeg dette, og det kan være noe for deg:
Kok ris. Jeg bruker alltid grov ris, det er sunnere, smaker bedre og selv om det tar litt tid, så går det fort når du koker opp vann med vannkokeren og har oppi risen før du begynner med noe som helst annet. Jeg misliker hurtigris og hvit ris, og vil bare ha grov, resten av familien bryr seg ikke og spiser det de får.
3 kyllingfileter i tynne strimler, stekt i vita-olje og bittelitt smør, bare så det ble litt brunt. Helte over en kopp hvitvin (kan enkelt erstattes av eplejuice) og hivde oppi en løk i strimler, en paprika i strimler, to gulrøtter i lange strimler (laget med skrelleren) og et halv brokkolihode- bare de små bukettene. Krydret med Pasta Rossa -krydder, men salt, pepper og feks paprikapulver funker bra. Smak litt underveis.
Man trenger ikke ha poteter, ris eller pasta til alle middager. Vi pannesteker laks og woker (friske eller en pose frosne når det kniper) grønnsaker. Ikke noe saus, men krydder på begge deler og rømme på laksen. Middag klar på ti minutter. Kjapt og sunt.
Og sikkert fortere enn du aner! Når man er motivert og synes det er gøy, så setter mye av det grunnleggende seg kjapt i fingrene og vips står du der og eksperimenterer deg frem. :heia:
Jeg lager vanlig brun saus (meljevning og med buljong) og tilsetter et lite beger med lettrømme på slutten. Det gir en spiss på smaken som vi liker godt hos oss i hvert fall.
Ellers så bruker jeg litt chilipulver og litt sennepspulver i kjøttkakene. De får en mer markant smak av det.
Et annet råd, som jeg ikke bruker så ofte selv. Dersom du bruker griljermel i kjøttkakene og har farris tilgjengelig, så blir kjøttkakene luftigere om griljermelet er rørt ut i farris, enn om det er rørt ut i melk (slik jeg lærte å gjøre det).
En liten fløteskvett og litt brunost pleier jeg å bruke. Også har jeg litt malt muskatnøtt både i kjøttkakene og sausen. Jeg koker også ut pannen med vann etter å ha stekt kjøttkakene og bruker den krafta i sausen. Lar jeg kjøtt kakene trekke i sausen 10 min helt til slutt så blir det veldig godt. :nam:
Jeg lager brun saus på gammelmåten. 3 ss smør smeltes og blandes med 3 ss mel. Dette brunes i kjele, og når det har fått riktig farge så tilsettes vann/buljong (buljong kan eventuelt tilsettes etterpå). Så jevner jeg ut til det har ønsket tykkelse og smaksetter med 5 knuste einebær, 3 skiver brunost, pepper og eventuelt salt. Litt timian er ofte også godt; det kommer litt an på kjøttkakene.
Og samtidig må jeg si at jeg var gjennom akkurat samme prosess for noen år siden. Det var så gøy da jeg kom i gang, ble flinkere og jeg fikk ting til. Gled deg, det blir bare morsommere og morsommere!
Idag hadde jeg omtrent tyve minutter før middagen var klar. Jeg kokte tagliatelle, kokte brokkoli og stekte noen skiver med svinefilet (saltet ørlite og pepret). Silte av pastaen og brokkolien (sparte på litt av vannet). Kokte ut pannen med litt av brokkolivannet, et par fedd hvitløk og en fløteskvett. Blandet sammen pasta, brokkoli, sausen, noen halve cherrytomater og serverte med sitronbåt og kjøttet på toppen. Stor suksess hos store og små. Enkelt og med grønnsaker som alle likte.
Da er kjøkken oppe og går igjen og jeg kan starte på dette prosjektet igjen.
Matplan denne uken.
Mandag: Pølse og potetstappe.
Tirsdag: Kjøttdeig og spagetthi.
Onsdag: Fiskepudding i hvitsaus med poteter og grønnsaker.
Torsdag: Borte.
Fredag:
Lørdag:
Søndag:
Er litt tom for ideer etter mangen måneder uten kjøkken, men er så klar for å sette i gang.
Har aldri prøvd å lage tacokrydder selv, kanskje en ide? Tomatsuppe er ikke mine så glade i, så det lager jeg så og si aldri. Det eneste jeg bruker fra Toro en sjelden gang iblant, er lasagne. Synes den er god jeg, og finner aldri noen god oppskrift på hjemmelaget (har prøvd flere). Ting som supper, pastasauser og potetmos lages alltid fra bunn, ungene mine liker ikke posestappe, eller annen ferdigmat, og ingenting er bedre enn hjemmelaget :)
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.