Jeg har kommet til ett punkt der jeg har lyst til å gjøre noe drastisk med kostholdet, for å prøve å bli friskere.
Jeg har slitt med irritabel tykktarm i 15 år, kroniske magesmerter som avtar og vedtar og påtar alt etter hva jeg spiser.
Noe av det jeg reagerer mest på er hveteprodukter, mat med mye gjær, pasta og også tildels fete meieriprodukter.
Jeg har luktet litt på å prøve lavkarbo, men jeg vet ikke om det er noe for meg i forhold til alt fettet man skal spise?
Nå skal det sies at jeg ikke har satt meg inn i dette og overhodet ikke kjenner til alt hva denne dietten innebærer. Men jeg er ute etter mer energi og en friskere kropp.
Jeg er fryktelig mye trøtt og sliten, som har sine årsaker, men jeg mistenker nok at mye sukker i maten heller ikke gjør det så mye bedre?
Noen som har noen tanker om dette?
Erfaringer?
Kan det ha noe hensikt å prøve seg på lavkarbo, men droppe de feteste produktene som fløte og rømme i "alt"?
Og tror du det vil gjøre noen forskjell?
Jeg elsker brød, pasta, ris, sukker og sjokolade.. :knegg: Så det krever jo litt stålvilje, og jeg vil vite om det er verdt det. ;)
Jeg dropper fettet, men spiser noe karbohydrater i form av bønner eller linser hver dag. I tillegg til dette spiser jeg mye fet fisk og bruker olivenolje i min daglige lunsjsalat, og i middagssalaten. Jeg blir dårlig i magen av mye fett, og spesielt melkefett. Så mindre fett funker bra for meg!
En vanlig dag for meg er omtrent slik:
Frokost: cottage cheese/yoghurt naturell/skyr naturell med blåbær, eller eggerøre, tomat, sukkererter og hampfrø.
Lunsj: salat med bønner eller linser, tunfisk, egg, avocado og vinaigtette av olivrnolje, eddik, salt og pepper.
Mellommåltid: nøtter og litt tørkede bær (tranebær, goji o.l.)
Middag: kjøtt/fisk med diger salat, eller blomkålmos.
Fisken, avocadoene, oljen og hampfrøene har mye bra fettstoffer.
Lavkarbo er ikke nødvendigvis "alt det fettet". Det er en retning innenfor lavkarbo som heter "LCHF" eller "Low carb high fat", her er det fritt fram for hvor mye fett man vil spise. Andre anbefaler mindre fett enn ved LCHF-kostholdet. Eksempelvis Thor Foseid og "Spis deg slank" eller Fedon Lindberg.
Jeg har også hatt irritabel tarm og trøbbel med magen. Irritabelt tarm har jeg ikke hatt siden jeg startet på lavkarbo, og magetrøbbelet er mye bedre. Jeg tåler også mye mer fett enn jeg gjorde på høykarbokosthold, spesielt når jeg ligger svært lavt på karbene. Du må nesten prøve ut selv for å se hva som er best for deg. Det du ikke tåler nå er ikke nødvendigvis ikke noe du ikke tåler hvis du lever lavkarbo.
Hampfrø, goji og tranebær er nytt for meg. Smaker det godt?
Takk for gode tips! Jeg prøver å sette meg gradvis inn i dette.
Blomkålmos, hva er det?
Takk for masse god info.
Iset tipset meg om Lindberg ja, så jeg tror muligens jeg skal lese litt om det.
Kjekt å høre om din erfaring, det gir meg blod på tann. Det hadde vært fantastisk om jeg fikk en frisk mage. :rørt:
Blomkålmos er digg! Jeg har brukt denne oppskriften. Nå kan jeg jo ikke ha fetaost og smør lenger da, men jeg bruker samme oppskrift og bruker Tofu-smøreost med hvitløk eller gressløk oppi, nam nam.
Hampefrø er rett og slett bare hampefrø. Smaker litt som en blanding av li frø og sesamfrø. Kjøp de avskallede. Tørkede tranebær og gojibær er rett og slett bare tørka bær med mye antioksidanter. Alt får du kjøpt på helsekosten.
Blomkålmos lager jeg av blomkål kokt i buljong, og så most sammen med litt smør eller olje, og melk eller soyamelk. Smakes til med krydder eller ost.
En del opplever å bli friskere av lavkarbo fordi karbohydrater er kjent for å lage mage problemer ;)
Jeg har noe udiagnostiserte mageproblemer, legene har gitt meg litt opp. Jeg vet jeg har problemer med karbohydrater og jeg hadde probelmer med fett. Det jeg har ikke lengre når jeg gikk over til lavkarbo, samt begynte med enzym tilskudd.
Samt at jeg reagere mer på noen fettsyrer enn andre. Eks har jeg ingen problemer med kokosolje og kan spise store mengder av det men sliter mer med lammefett ;)
Jeg henger meg på for gode tips. :) Lever ikke lavkarbo fullt ut, i hvert fall ikke så lenge jeg er gravid, men en slags moderat lavkarbo light kan vi vel kalle det jeg spiser. Jeg har også sensitiv mage, og blir mye bedre av lite karbo og at den karboen jeg spiser er grov. Den blomkålmosen høres kjempegod ut, tenkte akkurat her om dagen at det måtte gå an å lage i stedet for potetmos o.l., så det skal jammen prøves ut!
Jeg også henger meg på for tips og inspirasjon. :) Jeg har ikke mageproblemer, men stoffskifteproblemer, og hadde veldig god effekt av å legge om til Fedon-aktig kosthold for noen år siden. Det har sklidd veldig ut det siste året, og jeg er både mer sliten og har lagt på meg endel, så nå har jeg startet opp igjen.
Jeg har en kjempe god oppskrift på lavkarbobrød til deg:) Da fikser du en kjapp og god frokost. Brødet er laget på en slump og smaker faktisk godt,og som brød;)
Spekeskinke, evt. manchego/oster og litt honningmelon
Avokado + reker + lettrømme
Karbonade med en frisk gulrot og lettrømme
Salater med mye skinke/kylling og ost i
Havregrøt av store gryn, ca. 50/50 med cottage cheese + fruktose eller sukrin/splenda
Og alle disse lavkarbobrødene som man lager selv synes jeg er svampeaktige og ikke gode. Jeg foretrekker mandelbrødet fra spisdegslank, nutty cheese muffins og nannahs knekkebrød som brøderstattere. Når jeg ikke spiser ketogent synes jeg brødene fra carbzone.se er ok, brødet til Fedon som selges på Rema og et brød som heter Omega 3 eller noe sånt er ok. Fiber balance er av det jeg har funnet ut det beste knekkebrødet når man lever a la Fedon.
Det kan ha noe med det å gjøre, ja. :knegg:
Jeg orker ikke egg om morgenen. Typisk ultrakjapp frokost er cottage cheese med lettsyltetøy og mandelflak. Har jeg god tid og skal kose meg, fisker jeg opp to skiver Fedonbrød fra fryser'n og hiver i rister'n. Nytes med godt, proteinrikt pålegg (ost, skinke, leverpostei, makrell i tomat) og masse grønnsaksgarnityr. Og kaffe. Store havregryn er også "lov" i følge Fedon, så en sjelden gang har jeg havregrøt med cc og syltetøy/bær/kanel/nøtter.
Nå har jeg lavkarbobrød i ovnen. I dag skal jeg ut og kjøpe fiberhusk så jeg kan bake Nannahs knekkebrød.
Utover det har jeg levd lavkarbo i 4 dager, med enkelte nybegynnerfeil. Men ellers går det strålende.
Eneste jeg reagerer på er at jeg er ufattelig tung i magen, nesten som at jeg har forspist meg, noe jeg ikke har i mengde ihvertfall. Er det normalt?
I dag har jeg ekstremt vondt i hodet. Men jeg vet ikke om det kommer av lavkarbo eller at jeg har nylig utviklet jernmangelanemi.. :vetikke:
Jeg elsker brød, pasta, ris, sukker og sjokolade..
Du trenger ikke kutte alle karbohydrater, men du kan endre litt på i hvor du får karbohydratene fra. Bytt ut lyst brød med grovt brød, f. eks rugbrød. Iallefall ikke brød med mye hvetemel. Pasta og ris er store kilder til mye karbo. Du kan muligens bytte til fullkornspasta og byggris. Kidney bønner er et godt alternativ. Sukker og sjokolade erstattes med frukt, rosin, mager kesam og kanel :)
Alle disse endringene har jeg gjort for flere år siden. Spiser aldri lyst brød, kjøper alltid fullkornspasta, masse frukt osv. Men det hjalp aldri.
Nå når jeg lever lavkarbo er jeg så og si smertefri, jeg har ett jevnt blodsukker, humøret er under kontroll og jeg føler jeg gjør noe riktig.
Jeg har ikke mer energi enda, men jeg håper det kommer.
Det å slippe daglige, kroniske, sterke magesmerter er helt fantastisk og verdt hele kostholdet bare det.
Så flott, Shamu! Mannen min har hatt en helg med altfor mye karbohydrater nå, og i dag har han hatt ryggsmerter (og snorket i natt) og vondt i hele kroppen for første gang på i hvert fall et halvt år. Så lavkarbo er definitivt bra for hans kropp også.
Iset, ja jeg har full tro på at karbofri kost kan gjøre underverker for mange, særlig når jeg erfarer det selv.
Din mann har jo vært superflink også da. :jupp:
Irma, jeg merket bedring etter 2-3 dager. Etter en uke måtte jeg tenke meg om om jeg i det hele tatt hadde hatt noe vondt de siste dagene, det hadde jeg ikke. :D
Nå har jeg holdt på i 14 dager og er smertefri.
BTW, Irma, jeg har har startet på magnesium for flere dager siden. Hodepinen er kraftig redusert. Takk! :klemme:
Nå avanserer jeg og skal i morgen på jakt etter Vaniljepulver, johanneskjernemel, glutenmel, kokosolje og mandelmel.
Helsekosten nede på senteret vårt hadde ingen av delene.. :dåne:
Jeg har jo lang meny for påsken, både på middagsretter og påskedigg som trenger avanserte ingredienser.. :knegg: De kan jo ikke være tomme for varene mine da!
De har vaniljepulver på Meny ved dere (det står ved kakepynten/bakervarene, bitteliten krukke), helsekosten der har ingenting, den er helt ubrukelig. Glutenmel har de i hvert fall på helsekosten på Kvadrat, den ved Helgø, og vaniljepulver kjøpte jeg nettopp på den ved Obs der. Mandelmel vet jeg ikke om de har der, men JBKM har de nok.
Forresten, har du vært på den økologiske dagligvarebutikken i Stavanger sentrum? Den ligger ved Fiskepiren, over gata for den Ica Express-butikken. Grønne skilter i vinduene. Der har de ALT, jeg elsker den butikken!
Mandelmel kan du også lage selv. Jeg kjøpte mandelmel på helsekost en gang, og syntes det smakte skikkelig vondt. Jeg maler opp av ferdigskåldede mandler kjøpt i en innvandrer- og grønnsaksforretning.
Men hjemmelaget mandelmel blir vel ikke det samme, da det ferdige mandelmelet er avfettet? Jeg har i hvert fall lest det, har aldri prøvd ferdigkjøpt mandelmel.
Jeg har med det ene miserable unntaket kun brukt hjemmemalt mandel, og det har iallefall funket i de oppskriftene vi har brukt. (Ulike muffins og sånt.)
Takk for tips! Jeg skal på Kvadrat i dag og satser på at jeg finner alt jeg IKKE fant på stadionparken. Ubrukelig ja, helt klart. Men de har den billigste Atkinsbaren da.. ikke verst.. hehe..
Hvis jeg skal male mandelmel selv, hvor lenge vil det holde seg? Kan man male opp en del, tørke det på ett vis og oppbevare i boks?
Butikk i sentrum er notert Iset. Takk! :klemme: Tar den etter påske..
I tillegg skal det registreres på Iherb. Ingenting er vel enklere enn å få det rett i postkassen. Love!!
Ingling; jeg har allerede inspirert min far som ikke kan tenke seg ett liv uten poteter og brød. Men han har også mageproblemer og er helt sjokka over at mine er forsvunnet etter endring av kosthold. :)
Jeg er helt novise her, men hvis jeg kan inspirere andre til å prøve så blir jeg glad! :jupp:
Så bra at du får inspirert pappaen din også! Det er virkelig helt utrolig at en kan gå fra daglige magesmerter til så godt som ingen bare ved kosthold, altså. Jeg har jo opplevd det selv, selv om jeg ikke har trengt å kutte karbo helt, og en blir i grunnen ganske frelst! Så når folk synes synd på meg som ikke får spise kaker eller snop, blir det liksom bare dumt. Jeg er jo frisk, og det er tusen ganger bedre!
Jeg samarbeider i jobben med en erneringsfysiolog. Hun uttalte i forbindelse med lavkarbo at det er helt greit som en diett som man går på i en periode, fork esksempel om man skal slanke seg. Man skal være mer forsiktig med å gå på den type kosthold permanent fordi det er indikasjoner på at man kan få nyreskader av for stor andel av proteiner i kostholdet. Det er forskning på gang som ser nærmere på om og hvordan man kan spise lavkarbo trygt uten å skade nyrene sine, men resultatet av dette foreligger ikke enda. Hennes anbefaling var at ingen burde gå over til lavkarbo kosthold permanent uten å ha sterke grunner til å gjøre dette. Og dersom man hadde helsemessige grunner til å legge om kostholdet så drastisk burde man sørge for å bli henvist til erneringsfysiolog av sin fastlege, slik at man ikke gjør disse endringene uten hjelp fra fagfolk.
Når jeg leser at den ene etter den andre legen anbefaler lavkarbo, så blir jeg ikke så bekymret når en ernæringsfysiolog er skeptisk.
Når jeg selv erfarer så enorme forskjeller i helse, så ser jeg ingen annen utvei enn å fortsette.
Når det er sagt så blir jeg flere ganger i året testet for det meste pga en blodsykdom, neste gang nå i Mai. Jeg har definitivt planer om å diskutere dette med legen min. Han har flere ganger nevnt for meg at jeg bør sjekke ut alternative metoder for å bli smertefri, da han ikke kan hjelpe meg medisinsk. Irritabel tykktarm har ingen medisin, det er en kronisk sykdom man selv må lære seg å takle ved å eliminere mat man reagerer på, unngå stress osv.
Vi diskuterte magen min senest nå i April, og han har planer om å starte hele utredningen på nytt for å se om han finner noe nytt. Jeg tipper han blir glad for å høre at jeg har funnet en metode som utelater medisiner.
Jeg er jo kun 14 dager gammel i "gamet", men jeg håper at jeg klarer å fortsette å leve sånn som dette. Savnet etter gamle laster er der jo, men jeg håper de forsvinner. Mannen min har også startet, og det hjelper stort. :-))
Men, mener legen min at jeg bør rådføre meg med en ernæringsfysiolog, så skal ikke jeg legge meg ned og brånekte.. :knegg: Men at jeg er særlig bekymret, det er jeg ikke.
Det er jo mange "grader" av lavkarbo da som man jo ser av tråder her inne også. Alle har sin variant og man må prøve seg frem litt til å finne ut av hva som funker best for egen kropp og helse.
Jeg har kuttet ut den varianten der jeg ikke spiste noen "raske karbohydrater" overhode. (Hovedgrunnen min var faktisk at jeg ikke vil jenten min skal vokse opp med en mor som alltid spiser noe "annet" til mat en det hun gjør).
Nå lever jeg helt greit med diverse knekkebrød, Ingers rugbrød og bittelitt ris eller pasta til middagen når jeg spiser sammen med 7 åringen. Ellers spiser jeg masse linser, bønner og enorme mengder grønnsaker hver dag. Det er vel et typisk Fedon kosthold jeg har i dag og det passer meg godt selv om det definitivt ikke er så "slankevennlig" som mange andre lavkarbo variasjoner som beskrives her inne.
Jeg er ikke overassket over å høre at du ble kvitt mageproblemene din på så kort tid. Hvetemel, gluten osv. er det egentlig svært få mennesker som tåler godt.
Det kommer veldig an på hvilken retning man følger, og hvor mye den enkelte kan om kosthold og sammensetning av kosthold. Dette er årsaken til at hun mener man ikke bør gå i gang med denne typen opplegg på permanent basis på egen hånd.
Leger er forøvrig som folk flest når det gjelder kosthold er mitt inntrykk, de har meget varierende kunnskap om kosthold, så når det gjelder akkurat dette stoler jeg helt klart mer på en ernæringsfysiolog. Men også disse har ulike meninger om lavkarbo, og selvfølgelig om de forskjellige variantene. Uansett tror jeg det er veldig viktig å ikke bare kutte karbo til fordel for fett uten å ha en del basiskunnskaper om kosthold inne.
Jeg kjøper alltid glutenmel på den helsekosten ved Helgø, den over Obs har aldri det. Obs har ikke glutenmel, har de? Kanskje hun trodde du mente glutenFRITT mel, for det har de. Eller fant du?
Fakse: Hubbien min gikk til ernæringsfysiolog da han fikk diabetes. Hun anbefalte på det sterkeste både potet, ris og pasta (men dog i mindre mengder). Hubbien har nå vært på lavkarbo i over et år mer eller mindre sammenhengende, og har blitt kvitt diabetesen, gått ned 65 kg og er kvitt kroppssmertene. Han har rett og slett prøvd seg ut selv, fordi ernærignsfysiologene han har vært i kontakt med rett og slett ikke vet nok. Eller ikke bryr seg, hva vet jeg?!
Jeg sier som 'mage'doktoren jeg jobber for: Får man vondt så skal man ikke spise det. Og det gjelder andre veien også. Får man ikke vondt av å spise mye proteiner og fett, så skader det heller ikke. Man får ikke nyreproblemer uten å kjenne det!
Selv får jeg noe helsikkes gallesmerter av lavkarbo, tiltross for at jeg har fjernet gallen! ;)
Shamu: Så flott at du er kvitt smertene!! Stå på!! Du gjør noe riktig!! :klemme:
Vi var på den ved OBS ja, og de hadde ikke glutenmel og heller ikke mandelmel. Mandelmel var det tomt for hos leverandør, så de får ikke tak i heller. Ergo jeg skal registrere meg hos Iherb og bestille derfra.
Glutenmel sa hun de hadde på OBS, da tenkte jo fine jeg at de nok også hadde det på Meny, siden det var der vi skulle handle. Altså, vi var ikke innom OBS og heller ikke den andre helsekosten. Resultat: jeg har ikke glutenmel til påske og jeg er suuuuuur. hehe..
På lørdag må jeg ut på jakt! Paranøtter skulle jeg også ha på Meny, det var det også tomt for. De har sluttet med nøttefabrikken der, så null utvalg. Pokker, der gikk den lavkarbo-suksessterta mi i vasken. Fungerer kanskje med mandler isteden?
Anyway, jeg har hamstret vaniljepulver, Johanneskjernegreier, Cocosa som ikke skal varmebehandles (Bountykuler here we come) og kokosolje som kan varmes. Fornøyd!
Forresten, på meny hadde de bakemix fra Ketolyse. Hva er det?
Fantastisk å høre om mannen din! Det må jo føles hinsides godt når man endelig finner en utvei, UTEN medisiner. Jeg hater medisiner. Drittlei dem, for å si det mildt. hehe.. Så om man kan regulere med mat er jeg lykkelig.
Tenker nok også som du at man vil kjenne om man mangler noe eller om man får vondt. Jeg har anemi nå og det var jo ikke til å unngå at jeg merket at jeg var dønn sliten av å sette på en maskin med klær liksom. Noe stemte ikke. Tror nok også at man merker diverse andre mangler "før det er for sent". Men ja, jeg skal snakke med legen min i mai.
Takk for oppmuntring. Det hjelper på motivasjonen.
I morgen skal jeg lage hjemmelaget påskegodt, og jeg GLEDER meg! hihi..
Jeg SA jo at de har glutenmel på den helsekosten ved Helgø, det er jo bare noen ekstra skritt. :knegg: Der ser du når du ikke hører på meg! Obs har aldri hatt glutenmel, hun dama må tulle fælt. Jeg er helt sikker på at hun snakker om glutenfritt mel, ikke glutenmel. Mange forveksler det.
Suksessterte blir jo alltid laget med mandler, så det funker jo selvsagt. Jeg hadde brukt mandler. Ellers har de paranøtter på Prix, billige og. Og rå cashewnøtter, jeg hamstrer hver gang jeg er der.
Bakemixen kan brukes i stedet for glutenmel i noen oppskrifter, da den inneholder litt glutenmel og har gode bakeevner. :)
Jeg trodde cashewnøtter var fyfy?
Billige paranøtter på Prix. Thanks! Nå skal jeg høre på deg. Så Prix blir besøkt på lørdag. hehe..
Helsekost ved HElgøs skal også få seg ett besøk. Pokker at jeg ikke hørte på deg. hihi..
Og ekstra kjipt at jeg ikke kjøpte den bakemixen. Sto jo med den i hånda.
Kan jeg bruke bakepro forresten? Det kjøpte jeg i går. Svindyre greier som jeg ikke har planer for. Men damen var flink å selge.. :knegg:
Bakepro vet jeg ikke noe om men du kan spørre på lavkarbo-forumet, de vet alt der inne, hehe. Cashewnøtter er ikke fy-fy tror jeg? Men jeg skal ikke påstå noe, jeg spiser jo alle slags nøtter og er ikke på lavkarbo. Men jeg tror ikke de er såå rike på karbo? :hmm:
Når jeg sier billige paranøtter på Prix så vet jeg i hvert fall at Prix på Hinna har det, det var der jeg kjøpte sist. Min mor kjøper alltid der, hun bor rett over gata og tipset meg om disse nøttene.
Han er ikke glad i syltetøy, men det vi har pleid å gjøre er å bare la en neve frosne bær tine (jeg har alltid hele fryseren stappafull av usukrede bær, nå er det så mye at mannen reagerte litt i dag, fikk knapt døra igjen :knegg:) og røre sammen evt med litt sukrin, bjørkesøt eller annet søtstoff, det blir kjempegodt syltetøy.
Så lurt da Iset. Av og til tenker jeg jo helt bakvendt. :knegg:
Men hva er bjørkesøt?
Jeg har sukrin, sukrinmelis, natreenpulver og flytende natreen i skapet nå. Skal også bestille vaniljesteviadråper i neste uke. Bjørkesøt har jeg aldri hørt om...
Bjørkesøt er Xylitol, bra for tennene og alt, hehe. Selges i helsekosten og ser ut som sukker, smaker ganske søtt. Kjernesunn Familie anbefaler det, det var etter at jeg leste den boken (den er heeelt fantastisk!) jeg kjøpte det, og det er ganske bra på smak. Jeg har ikke prøvd det i bakst enda da.
Nøttetips fra Hubbien: Paranøtter, pecannøtter og valnøtter (eller sånne hjernenøtter, som han kaller dem!) -> Må være ubehandlet, for er de ristet eller behandlet på noe vis ødelegges det gode fettet i dem. :D
Så fint for mannen din da :). Kostholdsregulering av diabetes er jo ikke noe nytt da, og dersom ernæringsfysiologen ikke har kunnet hjelpe med det var han kanskje rett og slett ikke spesielt oppdatert om diabetes?
Men jeg tror nok ikke helt på at alt man ikke får vondt av er greit å spise. Lavkarbo uten for mye fett (som jo var utgangspunktet for hovedinnlegget i denne tråden) blir naturlig nok veldig mye proteiner, det er ganske ekstremt kontra et vanlig norsk kosthold, og det er lett at man blir feilernært dersom man ikke vet godt hva man gjør. For å sette ting på spissen kan man jo leve ganske lenge på Grandis alene (ja, jeg vet noen studenter som gjorde det), uten at det gjør vondt hverken her eller der. Men derifra til å tro at det ikke er skadelig og at man ikke risikerer feilernæring om man gjør det, tja...
Lindberg er jo et lavkarbokosthold uten mye fett, og det er ikke veldig ulikt Grete Roede faktisk. Er det ekstremt i forhold til et norsk kosthold? Jeg tror kanskje lavkarbobegrepet blir litt vel flytende her.
Jeg trodde ikke jeg tålte mye fett så godt da jeg startet, det var karboene jeg ikke tålte. Jeg har alltid reagert veldig på veldig fettrik mat, så derfor var jeg skeptisk.
Nå spiser jeg nok i retning ketolyse vil jeg tro, så det blir nødvendigvis mer fett. Ergo jeg tror jeg balanserer rimelig greit.
Har bestillt boken nå, så det vil jo vise seg om jeg har tolket dette riktig når jeg får lest mer i den.
Jeg er ikke enig i at et lavkarboalternativ uten mye fett nødvendigvis blir mye mer protein. Man erstatter de raske karbene med grønnsaker og salat f.eks.
Fedon har snudd i forhold til fett etter at nye forskningsrapporter kom på bordet. Se f.eks her. Nå har han ikke gitt ut noen bøker i det siste, men jeg tipper at om han kommer med flere kokebøker - så vil kostholdet han anbefaler innholde mer fett. Også mettet.
Jeg har lest litt (men ikke mye) om kosthold og diabetes, og av det jeg har fått med meg har det kostholdet som har blitt anbefalt til diabetikere (lavfett, lavkalori, poteter, grønnsaker, frukt, grovbrød osv.) ikke regulerert diabetes spesielt bra. Kunnskapen om lavkarbo som egnet kosthold for å regulere eller kvitte seg med diabetes eller overvekt er vel noe ganske nytt her til lands, er det ikke? Lederen i Ernæringsrådet (som utarbeider de nasjonale kostholdsrådene), Harald Meyer gikk iallefall god for lavkarbodiett som et godt alternativ til overvektige og diabetikere i 2009, og innrømmet at dette var helt nye toner fra deres hold på bakgrunn av nye grundige internasjonale studier. For spesielt interesserte så kan intervju med Harald Meyer sees 17 min og 40 sek ut i Dagsrevyen her. Hvis man anså lavkarbodietter som særlig risikofylt så ville man vel heller ikke inkludert råd om lavkarbodiett som et godt slankealternativ fra Helsedirektoratets side?
Helt kort, for jeg skal legge meg nå. Kostholdsregulering er den foretrukkene og første utprøvde behandlingen for type 2 diabetes i de aller fleste tilfeller, og man går kun over til medikamenter dersom dette ikke gir tilstrekkelig nytte. At man ved hjelp av riktig kosthold (og det er ikke nødvendigvis uten karbohydrater eller med veldig lite karbohydrater, men det er stor fokus på langsomme karbohydrater) holder blodsukkeret lavt i starten er ganske vanlig, og for mange er kostholdstregulering tilstrekkelig i mange år. Det betyr ikke at man er kvitt sykdommen, det betyr bare at man holder den i sjakk. Om det går an å bli kvitt diabetes vet jeg ikke, jeg har ikke hørt om det, og har ikke sett noen forskning på dette.
Når det gjelder type 1 diabetes er det en helt annen historie. For noen kan det muligens være mulig å kostholdsregulere for en periode, men her er det mye vanskeligere fordi mekanismene som utløser sykdommen er annerledes. I tillegg finnes det jo en rekke andre avarter av diabetes som er mindre kjent, mindre vanlig og mindre forsket på, og hvordan det forholder seg vet jeg ikke om det finnes noen god forskning på.
Det ingen av de jeg har jobbet med sier at lavkarbo er farlig for en periode på et år eller to. Diabetesforeningen anbefaler lavkarbo og lav fett som to like gode dietter for å gå ned i vekt. Som jeg sa i mitt første innlegg så blir man bekymret når dette er er et kosthold man ser for seg permanent, fordi man vet for lite om langtidsvirknigene. Jeg tenker at et god paralell er å bli vegetarianer. Det går jo som regel veldig bra i starten, men man skal kunne eller sette seg ganske bra inn i kosthold dersom man ikke skal være utsatt for å få mangelsykdommer over tid. Det samme oppfatter jeg å være problemet dersom man konstant går på lavkarbo. Da spiser man ikke lengre like variert som når man har et kosthold bestående av karbohydrater, proteiner og fett, og man bør derfor ha bedre kunnskap om kosthold, eller skaffe seg det, eller få hjelp av en ernæringsfysiolog til å se til at det man får i seg er tilstrekkelig sammensatt. Jeg tror ikke nødvendigvis lavkarbo er skadelig, men jeg tenker at det kan være det dersom man gjør det feil.
Jeg lurer på hvordan de kan lure på langstidsvirkninger når et lavkarbo kosthold var det som mennesket spiste i mange hundre år før alt sukker og kunstige greier ble laget..
Mange hundre år? :knegg: Noen millioner er det vel. Og jeg lurer også litt på dette med langtidseffektene av feks. korn, en matvare som er relativt ny i menneskers kosthold, hvorfor snakkes det aldri om det? :nysgjerrig:
Hubbien hadde diabetes type II. Han hadde så gæærnt blodsukker at piller ikke hjalp. Han endte opp med insulin i store doser. Dette var for drøyt halvannet år siden. Legen klarer ikke å tro at han nå har en HBA1C som en helt frisk og sunn mann. På halvannet år har han hatt helt normalt blodsukker, MEN.. spiser han karbohydrater i mer enn 20-30 gram i uka blir han dårlig. Han får ikke høyere blodsukker (slik som er normalt for diabetikere), men han blir fysisk dårlig med hodepine, vondt i kroppen og et sinnsykt dårlig humør. Vi har konkludert med at han nok ikke tåler karber veldig godt, og jeg vil si at man definitivt klarer å bli kvitt diabetesen med riktig kosthold og trening!
Historien han kan sees på et nytt TV2 program som begynner 1. eller 2. påskedag. TV2 Sporty heter det. Historien hans kommer på tv 3. mai kl. 19:00.
Jeg tenkte med meg selv når jeg skrev det at lavkarbo er jo spist i årtusener men lavkarbo i dg er jo ikke identisk med lavkarbo for 10 000 år siden.. ;)
Nuvel. Gjennomsnittlig levealder har vel mer eller mindre doblet seg siden steinalderen, og det er vel ingen tvil om at kostholdet har spilt en stor rolle der. At man nå holder på å spise på seg diverse andre sykdommer som får levealderen ned er en helt annen sak...
Og så er det joikke slik at de som er skeptiske til (ekstrem)lavkarbo anbefaler at man skal tylle i seg sukker og melprodukter heller da. Det er heller ikke sånn at det kostholdet som myndighetene anbefaler er det som også anbefales til syke eller overvektige som vil ned i vekt. Det er et kosthold som er satt sammen for at man skal få dekket de behovene man har for mineraler og vitaminer, og er basert på den forskningen som er tilgjengelig, og da forskning som er "bevist" så langt det er mulig å bevise noe medisinsk.
Jeg blir noen ganger litt overrasket over at folk som hånflirer av folk som feks tror på studier som viser at feks vaksiner kan være farlig, og viser til at det er dårlig forskning som ligger til grunn, i neste øyeblikk tar tilsvarende dårlig dokumenterte studier som støtter det de selv tror på til sitt bryst, og avviser det som myndighetene anbefaler som bullshit. Ke? Når man lager nostholdrådene ser man på all forskning, også det som går på lavkarbo.
Altså, lavkarbo kan garantert ha noe for seg for noen om vil gå ned i vekt, eller har en sykdom, det tror jeg ingen bestrider. Poenget er at man ikke bør eksperimentere på egenhånd, man bør følges opp av lege, som måler vitamin- og mineralstatus, samt tester for funksjon i lever og nyrer. Det er virkelig ikke sånn at så lenge man ikke har vondt, så har ikke kroppen det vondt. Man kan bli ganske syk med både det ene og det andre før man får merkbare symptomer, og symptomene trenger heller ikke komme direkte fra det organet man har vondt i.
Kort oppsummert: kostholdrådene fra staten er for friske, normalvektige mennesker, og skal sikre at man får i se det man ha forsket på at man trenger av vitaminer, mineraler, antioksidanter og fiber. Er man over-, undervektig eller syk, kan man trenge et annet kosthold, men da bør man i samråd med lege- eller ernæringsfysiolog sette sammen et kosthold som gjør at man ille får mangler eller for mye av noe (som også kan føre til sykdom).
Og man kan faktisk ikke ta det at en selv føler seg bedre til inntekt for at et kosthold er bra for andre enn en selv, sånn forskningsmessig. Hva framtiden vil vise aner vi ikke, men fram til nå så viser en overvekt av forskning forenklet at man bør spise minst mulig sukker, minst mulig raffinerte matvarer, ikke for mye rødt kjøtt og mye grønnsaker og frukt. Det er enkeltstudier som viser andre ting, men per i dag er det ikke mange nok med godt studiedesign til at det kan konkluderes at lavkarbo er noe alle bør følge (jeg for min del ble syk av det).
Men Shamu, det er bra at du blir bedre, men husk at du bør følge opp med blodprøver for å passe på at du får i deg det du skal, og ikke for mye av noe. :klem:
Sånn før frukt,bær og røtter ble oppfunnet mener dere? :blond:
Det snakkes også lite om langtidseffekten av melk og melkeprodukter, som jo er av langt nyere dato i det menneskelige kosthold enn det å spise karbohydrater. Skarve 10000 år siden det første mennesket eide sin første ku, men like vel har kroppene våre utviklet et gen som gjør mange av oss i stand til å spalte laktose. Det er rett og slett ikke meningsfullt å sammenligne kostholdet i dag med kostholdet for millioner av år siden. Ikke vet vi hvilken effekt kostholdet hadde på folk den gang, og ikke vet vi hva det sier om hvilken effekt kostholdet har på folk i dag. Nettopp derfor gjøres det jo studier på dette, slik at man slipper på forholde seg til enkeltpersoners anekdoter, og heller kan se på hvordan ulikt kosthold virker i forhold til befolkningen generelt, både de med diagnoser og de uten diagnoser.
Men jeg håper ikke noen er uenige i at dersom man legger kostholdet radikalt om på permanent basis, så bør man skaffe seg gode kunnskaper eller konferere med fagfolk på feltet?
Nei, altså jeg er helt enig, vi er nok kanskje bare litt uenige i hva som er radikalt. Men jeg ble jo veganer for 2,5 mndr siden og da begynte jeg fra dag 1 å lese alt jeg kom over innenfor veganisme, satte opp tabeller med vitaminer og mineraler og hvor jeg fikk det fra veganske kilder, satte meg i kontakt med mange andre veganere osv, det er jo viktig at man vet hva man gjør. :)
Det er sant. Går du ned 65 kg er det helt vanlig i seg selv å få god kontroll på og/ eller slippe diabetes, helt uavhengig av hva du spiste da du gikk ned.
Mennesker er lagd for å spise variert og de fleste i verden lever i stor grad på karborike varer helt uten livsstilssykdommer.
Jeg må tilstå at de jeg kjenner som har problemer med levesettet - vel, det er ikke BRØD som er deres problem... Men enkeltmennesker kan klart profitere på å legge om kosten, inkl. å spise mindre hvete.
Forøvrig Fakse:
Hevder du at man ikke vil merke et ensidig kosthold? Mener du at man ikke vil merke at man blir feilernært hvis man bare spiser grandis? (forøvrig er det vel øl og grandis som er en vanlig studentkombo, og man får i seg endel næring i øl, dah! ;) ).
Jeg sjekker alt av verdier hver 6. måned (ble nettopp sjekket) og hadde B12-sprøytekur i november/desember, og jeg tar sterke B-vitaminer (hvorav 75 mcg B12) hver dag hele året, så de verdiene er helt fine. :D
Stor forskjell ja, men dette viker jeg aldri fra. Er kjempefornøyd, mer enn noensinne. Og jeg er vel 80 % på ekstremlinja ja. Bruker det ullet jeg har i hus og kan finne på å kjøpe brukt i sjeldne tilfeller, men ellers ikke. Produkter som er testet på dyr bruker jeg også foreløpig siden det er et lite helvete å finne annet, men jeg tar det litt og litt.
Nå blir jeg nysgjerrig; på hvilket grunnlag vil du ikke bruke ullprodukter? Dyra blir jo ikke skadet, og syntetiske produkter er jo ofte mye mindre miljøvennlige å produsere.
Det går ganske enkelt på det å ikke la dyr bli brukt i masseproduksjon for menneskers nytte, for å si det enkelt. Moderne sauer blir jo avlet frem på en måte som gjør at de har ekstra mye ull og må dermed klippes, sauer trenger ikke det fra naturens side. Og så blir de brukt i kjøttproduksjon senere, noe jeg jo naturligvis tar avstand fra. I tillegg har man problemet med merinoull osv. Nå håper jeg at jeg slipper å måtte forsvare meg nedover her (ser for meg hva som kommer nå) men det er altså mitt valg og det står jeg for. Dette med syntetiske produkter skjønner jeg, det er et problem jeg håper det finnes en løsning på etterhvert. Men produksjon av animalsk mat er en av de aller største miljøproblemene vi har.
Ikke meningen at du skal måtte forsvare deg masse, Dixie. Jeg ble bare forundret siden jeg ser på deg som veldig gjennomtenkt når det kommer til miljø, og jeg ser ikke på totalt gjennomført veganisme som spesielt miljøvennlig. Også er det så voldsomt anderledes av hva du har prediket tidligere. :) Når det er sagt, så er ikke lavkarbo heller en spesielt miljøvennlig livsstil. Men jeg kan godt la det ligge.
Jeg vet. Angrer meg ihjel, for mannen min ble jo påvirket av meg og nekter å forandre synet sitt nå, så kjøleskapet er jo overlesset med likrester. :knegg:
Jeg så "the best speech you will ever hear" av Gary Yourofsky på Youtube, og var omvendt i løpet av 1 time. Jeg skulle absolutt ikke bli veganer da jeg så filmen, men det ble jeg, til min store forskrekkelse.
En veganerlivsstil er jo mye mer miljøvennlig enn noen annen livsstil, vil jeg si. Det er først og fremst av etiske årsaker jeg er veganer, men miljøet er også en av årsakene til at jeg faktisk gjør dette.
Siden du tar det opp videre, så tillater jeg meg å svare. Syntetisk tøy, skai til sko osv. er generelt lite miljøvennlig å lage. Å bestille spesielle matvarer fra utlandet er også særs lite miljøvennlig. Det er ikke vanskelig å finne ull fra dyr som har det godt, og husdyrhold har også en funksjon som er bra for naturen. Selv om ikke det gjelder alt husdyrhold. Og ja, det er bra for miljøet å spise mer vegetarmat, men det er ikke det samme som full on veganisme. Om man bor i California så kan man leve mye mer miljøvennlig som veganer enn i Norge. Skal man leve mest mulig miljøvennlig i Norge bør man holde seg til gammaldags bondekosthold, med kortreist mat og kun sesongens grønnsaker. Det vil si potet, gulrot, kål og epler gjennom vintermånedene.
Medisiner blir støtt og stadig testet på dyr, og det er nødvendig mener jeg.
Jeg spiser lavkarbo uten at det renner fett av hvert måltid. Spiser meg mett på kjøtt/fisk/egg fyller opp med grønnsaker. Tidligere spiste jeg meg mett på pasta/potet/brød og fylte opp med kjøtt og grønnsaker (sikkert en uvane etter altfor mange år med litt lite penger). Det funker for meg :)
Jeg har vært litt overrasket over at du har gått over til å bli veganer Dixie Diner, siden jeg mener å huske at du tidligere har sagt at vegetarisme var en av årsakene til at du ble så overvektig. Hvis jeg har forstått deg riktig, hva er årsakene til at du har snudd? (Dette er ikke meningen som et "stille til veggs - spørsmål", altså, mer ett "interessert i hva du holder på med og bittelitt bekymret".
Det er der de etiske (for meg) årsakene kommer inn, det overskygger de få negative miljøaspektene.
Vegetarianisme var en av årsakene ja. Ikke veganisme. Hadde jeg vært veganer in the first place hadde jeg ikke blitt overvektig, det er jeg ganske sikker på. Vegetarianisme for meg var fullt av karbohydrater overlesset med ost, rømme, fløte osv. Det går ikke lenger, heldigvis. Og årsaken til at jeg har snudd er den talen jeg snakket om i et par innlegg bak her (i tillegg til at jeg har lest og sett mer og mer av det han snakker om etterhvert, og blitt mer og mer interessert i emnet). Jeg synes det er et ufattelig spennende tema (og et ufattelig grusomt tema, med tanke på alt jeg har lest og sett de siste månedene), jeg er kjempeglad jeg tok dette valget og går bare rundt og er glad for tiden.
Jepp, både kalorier, fett, proteiner og alt mulig. Heldigvis er jeg svært interessert i ernæring og matlaging, det har ikke akkurat blitt dempet nå, tvert imot. Så jeg kokkelerer og leser og studerer og alt mulig, har laget blogg med oppskrifter og tips, og alt er bare fantastisk. Jeg har også snakket med min nye fastlege om dette, han er positiv til det. :)
Jeg respekterer at man ikke ønsker å bruke produkter av dyr, men å påstå at det er få negative miljøaspekter og det mest miljøvennlige kostholdet er rett og slett feil. Kostholdet baserer seg i stor grad på mat bestilt fra utlandet og flydd inn til Norge, grønnsaker dyrket utenfor sesong, og soya det hogges ned regnskog for å dyrke. At man velger å ta miljøhensynene andre steder er også fair, men å spre feilinfo er ikke greit.
Okei den er grei, jeg tar det til meg altså. Men når det gjelder hva veganere spiser så er det jo veldig individuelt. Noen er jo også raw og spiser ikke soya eller ferdigmat. Jeg gjør begge deler, men jeg er ganske fersk også, og "trenger" kjøtterstatninger (laget nettopp fantastisk "bacon" av tofu, smakte skremmende likt vanlig bacon). Men jeg bruker for det meste Viana-produkter som er økologiske og Fairtrade. Dessuten veier som sagt det etiske for meg mye tyngre enn noe annet. Det er tragisk at det hogges ned regnskog for å dyrke soya, og også for å produsere animalsk mat. det burde jo ikke skje.
No problem! :-)
Tråden er jo egentlig ikke gjeldende lenger.
Jeg trodde jeg måtte være forsiktig med fett. Men det er jo barnene jeg må være forsiktig med. ;-) hadde ingen anelse om at jeg skulle få sånne resultatet. Hadde jeg reagert med vektnedgang også, så hadde livet vært perfekt. Hehe
Nå er jeg i ketose og håper det hjelper.
19. Mai skal jeg til legen og rådføre meg om hele lavkarboen i kombinasjon med min miserable kropp.