Left sa for siden:
Og jeg tenker ikke akkurat på julenek.
www.dagbladet.no/2011/04/06/nyheter/innenriks/arbeid/arbeidsliv/16098078/
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Forum for generell diskusjon av temaer som ikke passer inn under andre kategorier.
Left sa for siden:
Og jeg tenker ikke akkurat på julenek.
www.dagbladet.no/2011/04/06/nyheter/innenriks/arbeid/arbeidsliv/16098078/
Trulte sa for siden:
Et virkelig uheldig utspill. Vet at min mann ville gått i taket.
Left sa for siden:
Virkelig uheldig ja, det kan du si.
Jeg har jobbet ræva av meg, med doble vakter, ikke ei hel helg fri på måneder, og enda skal man jobbe enda mer??
Fordi jeg er så "uheldig" å jobbe på et sykehus med alt for få senger etter pasientmengden, og enda færre helsearbeidere til å håndtere det på en god måte?
Helse, miljø og sikkerhet gjelder for alle andre enn sykepleiere da eller?
rine sa for siden:
Jeg leste det nettopp og skjønte ikke helt hva det gikk i. Handler det om sekstimersdagen, om laber arbeidsinnsats blant sykepleiere, vil man at de skal jobbe gratis orvertid, eller hva er det for noe? Er det ikke en selvfølge, for alle arbeidstakere, at man ikke går på Sats i arbeidstida? :confused:
Left sa for siden:
Jeg tolker det slik, at fremfor å ha fri, så må man jobbe. Det kan vel være ulike årsaker til at man velger å jobbe redusert stilling, det er et fysisk slitsomt yrke bla. og jeg vet flere som ikke makter å stå i full stilling etter noen år.
Jeg tolker det ikke som om hun mener at man ikke jobber mens man er på jobb - men at man må jobb m e r. Flere timer, flere vakter?
annemede sa for siden:
Synd at tullingtoppen er lagt ned, ellers hadde hun nok vært nominert dit.
rine sa for siden:
Merkelig... For det er jo bare et dypt og inderlig ønske om mer kafè-tid som gjør at man ikke ønsker 100 % stilling som sykepleier i alle faser i livet. :nemlig:
Neket sa for siden:
Gir jeg ut pris? :stolt:
Men ja, hun stiller sterkt tror jeg. Jeg kan forresten godt tenke meg å sitte på cafe akkurat nå, og jeg er ikke sykepleier.
Hot Lips sa for siden:
:grineler::herregud::realmad:
Jeg klarer ikke helt å bestemme meg for hva jeg synes om dette utsagnet. Jiiiz, for ei dame!
Left sa for siden:
Jeg ville også heller ha sittet på kafe i stedet for å jobbe - en fin lørdag formiddag f.eks, i solen, sammen med resten av familien min - istedet skifter jeg på illeluktende nekroser og tar bleieskift nr. 12 på diarepasienten. Joda, jeg kunne nok vurdert et kafebesøk i stedet.
Heldigvis er jeg veldig glad i jobben min, og kunne ikke tenkt meg noe annet akkurat nå. Det innebærer turnus og ubekvem arbeidstid. Men å jobb m e r enn jeg allerede gjør? Det går ikke i lengden.
Polyanna sa for siden:
Handler utspillet om at det er veldig mange sykepleiere som jobber deltid? Det er vel det, og ikke at de som jobber fullt skal jobbe mer?
Jeg husker at før så ble sykepleierutdanningen kalt "Norges dyreste husmorskole" fordi så mange brukte utdannelsen j bare noen få år.
annemede sa for siden:
Det er også veldig vanskelig å få fulle stillinger. Det er ulike grunner til det, men jeg tror at en av grunnene til at det er vanskelig er at mange har 100 % stillinger som de har permisjon i fra, og unge nyutdannete får da lappverk av stillinger med 20 % vikariat fra den og 15 % vikariat fra den osv.
Tallulah sa for siden:
Men er det ikke slik at mange sykepleiere jobber deltid, fordi det er det jobbene tilbyr?
-ea- sa for siden:
Ja kunne du være så grei?
:humre:
DM sa for siden:
Jeg synes den avisartikkelen var helt merkelig. Slik rine skriver: Hva snakker de om egentlig?
Spørsmålet damen svarte på, var ang. sykepleiernes vilje til å arbeide. Det er mulig svaret ble helt på trynet fordi premissene for spørsmålet var helt på tryne? I min verden er det i allefall helt på tryne å legge ansvaret på sykepleiere for at det er for få av dem. Mye lettere å ignorere at det er et tungt yrke, at mange ikke klarer å jobbe full tid av den grunn, at lønnen kunne vært bedre for bedre rekruttering, at ansettelsesprosedyrene stinker, og det er vanskelig å få fast (full) stilling i helsevesenet osv. Det er jo så mange problemstillinger å ta av.
Å legge ansvaret på sykepleierne, og si at de er late og ikke gidder å jobbe mer, og heller vil bruke tiden sin på kafe og SATS i fritiden er et stort bomskudd. (Som ikke fører til annet enn at jeg himler med øynene og tenker at dette mennesket lever virkelig ikke ute i den virkelige verden. - Og WTF, skal man ikke få kose seg og ha det hyggelig på fritiden en gang? Og WTF, vet hun ikke at det kommer arbeidsgiver til gode at man trener og holder seg sterk i det yrket? - Nok en gang, dette mennesket må leve stricktly i en politisk verden. )
Nextlife sa for siden:
Gud, jeg får vodndt i hodet av det der kvinnemennesket. For det første får man jo ikke fatt på hva hun helt mener, og for det andre er det jo en vesentlig forskjell på å ønske å jobbe deltid av ulike grunner, eller å bli tvunget til det på grunn av arbeidsgivers kokosystem med turnus og stillinger.
Jeg stiller gladelig med kake til prisoverrekkelsen, gjerne bløtkake :D
-ea- sa for siden:
:knegg:
olena sa for siden:
Denne spekter-damens argumenter blir jo litt merkelige. Er med på å dele ut den prisen.
Saken var på dagsrevyen i går og gikk på det hellige prinsippet om at Sykepleiere ikke skulle jobbe oftere enn hver tredje helg. Men på OUS har man en avtale om ekstra tillegg om man tar oftere vakter enn hver tredje helg. Spekterdamen mente at dette kunne løse problematikken rundt ufrivillig deltid. Og sykepleierforbundet mener at det går på helsen løs å jobbe oftere enn hver tredje helg.
Men det blir jo litt drøyt å påstå at alle sykepleiere heller vi gå på trening og kafe istedet for å jobbe:-)
Left sa for siden:
Jo, det er veldig mange som går i reduserte stillinger fordi de ikke f å r mer.
Left sa for siden:
Jeg kan bake en treetasjers marsipankake, pyntet med Dompaper.
Skremmern sa for siden:
En ting er å si at sykepleierne må jobbe mer, det blir derimot noe helt annet å spekulere i årsaken til deltidsjobbingen. Hvorfor i all verden går hun utifra at de er late og heller vil sitte på café? Det kan jo være en drøss andre grunner til det, men hun vil vel fyre litt oppunder, tenker jeg.
Kanina sa for siden:
Jeg fikk inntrykk av, da jeg jobbet på et større sykehus, at sykepleierstillinger var noe man holdt på et minimum av økonomiske grunner, og at det var veldig lite helhetstenkning. Sykepleierne ble derfor avspist med deltidsstillinger her og der. Nå diskuteres det jo om bl.a. sykepleiere skal ha større krav på fulltidsstilling hvis de ønsker det.
Dessuten skjønner jeg ikke helt logikken bak at man ønsker at de som jobber og sliter som sykepleiere fra før av er de eneste som har ansvaret for å ta seg av syke og eldre. Kan hun ikke bli sykepleier selv, evt jobbe for flere stillinger/utdannede, hvis hun mener det er slikt et stort behov? Burde ikke alle ta et ansvar for de syke og eldre (evt ved å betale for det), og være takknemlige overfor de som faktisk gjør selve arbeidet?
Akk, ja. Tror ikke hun er veldig fornøyd med medieopptredenen sin.
Kanina sa for siden:
Og hvorfor i all verden er det en lur ting å fyre oppunder noe her? Vi kan jo bare spekulere på motivene hennes. Hvis målet er å få til en smidig lønnsforhandling, er nok ikke denne strategien den beste.Skremmern sa for siden:
Jeg hadde nok ikke fått med meg budskapet hennes hadde det ikke vært for alt oppstyret.
Kanina sa for siden:
Det er jo sant, men hva ønsker hun egentlig å oppnå med budskapet? Tror hun at sykepleierne nå vil sette fra seg latte-kruset og løpe på jobb for å jobbe ulovlig overtid, helt plutselig? :p
Siritk sa for siden:
Budskapet er jo ikke tydelig? Hvis man mener at en sykepleier skal jobbe annenhver helg er h*n da ikke på jobb i ukedagene. Hvem skal fylle behovet på sengepostene da? Nei, er med på NEK-utdelingen, kan spille tuba til hun får vondt i øra.
Babe sa for siden:
Slike avtaler tror jeg de fleste sykehus opererer med - jeg jobber annenhver helg mot 40000 ekstra i året, på Ahus.
Det er vanskelig å få faste stillinger, og i hvert fall faste 100% stillinger. man blir oppfordret til å gå i reduserte stillinger og heller jobe resten av prosentene i ekstravakter... selvsagt økonomiske grunner til slikt. :rolleyes:
Jeg sitter på kafe når det passer meg i fritiden - herremin, når jeg er på jobb rekker jeg nesten aldri å ta en halvtimes lunsj en gang... det blir ofte et kvarter, som blir avbrutt mange ganger av leger som bare skal gi en beskjed, pårørende som bare skal... osv og det selv om man ikke har betalt lunsjpause. Ja, selvsagt burde man fysisk gå ut av avdelingen og ta en halvtime - men det har man faktisk sjelden samvittighet til. Det er for mye som skal gjøres.
Éowyn sa for siden:
Dugnad?! Så kvinner (ja i hovedsak er det kvinner som er sykepleiere) skal jobbe dugnad? Kan man ikke like gjerne gå tilbake til at sykepleieryrket er et kall. :snill:
Et sted å begynne er å gi ansatte større stillingsprosenter og ikke slike tøysete 24,3%- brøker.
Left sa for siden:
De kunne jo startet med å gi oss skikkelig lønn. Det finnes ingen bedre motivator for ekstravakter enn penger, og helst mye.
Jeg jobber som de fleste andre for å få lønn, og har valgt sykepleie fordi det er noe jeg interesserer meg for, og den måten jeg ønsker å tjene penger på.
Jeg gjør det ikke fordi jeg synes det er så himla meningsfylt å skifte bleier på gamle gubber som har møkk fra ankelkulen og opp til hårfestet ørten ganger om dagen, men det er en del av jobben det også.
Hun kan jo utdanne seg til sykepleier selv ja - tenker hun hadde holdt ut lenge.
Éowyn sa for siden:
Hun framstår ikke noe bedre i oppfølgingsartikkelen.
gullet sa for siden:
Dugnad er jo gratisarbeid.
Poenget hennes var vel at sykepleierne godt kunne jobbe annenhver helg, uten ekstra tillegg!
Éowyn sa for siden:
Lurer på om hun ville ha foreslått det samme til mannlige industriarbeidere...?
Eller, egentlig lurer jeg ikke. Jeg vet nok svaret, dessverre.
Slettet bruker sa for siden:
Får ikke sykepleiere overtidsbetalt? :sjokk:
Obelix sa for siden:
Joda.
Siritk sa for siden:
Hun sier at hun vil at alle som jobber frivillig deltid skal jobbe 100%. Hun kunne jo startet med helseforetakene sine slik at alle de som jobber ufrivillig deltid kunne ha sluppet det da. :gaah:
Hot Lips sa for siden:
Nettopp. Hun virker så ignorant og nedlatende at jeg blir mer sjokkert enn forbanna, kjenner jeg.
Tuste sa for siden:
Jeg blir nesten litt målløs av sånne kommentarer, hvilken planet er hun fra?
Situasjonen for mange sykepleiere i dag er at de blir avspist med deltidsstillinger.Tidligere var dette i sin tid en forutsetning for kvinners yrkesdeltakelse. Sykepleieryrket var på 1800-tidlig 1900-tallet et yrke for kvinner uten familie, lange dager førte til at det ikke gikk an å kombinere det med å stifte familie. Velferdsstaten ble utbygd og da kom også kravet om å kombinere arbeid med familielivet, derav deltidsstillinger. Sykepleiere skulle helst være snille og selvutslettende og hadde i tidligere tider forbindelse med husmoroppgaver. Husmorskole ble faktisk anbefalt for vordende sykepleiere fram til 70-tallet. Dette er nok kanskje en av grunnene til at ikke kvinnedominerte yrker blir verdsatt i dag og har påvirket selvstendig utvikling av eget fagområde.
I dag medfører deltid en rekke negative forhold både for individet og samfunnet blant annet lavere pensjon, lavere sykepengegrunnlag, muligheten til å forsørge seg selv, ufrivillig deltid gir manglende forutsigbarhet ( man føler seg presset til å slippe det man har i hendene når arbeidsstedet ringer for man vet ikke når man blir tilbudt neste vakt.) osv
I arbeidsmiljøloven av 2005 kom det en bestemmelse som skal gi deltidsansatte fortrinnsrett til utvidet stilling. Men denne retten er begrenset av at fortrinnsretten ikke må innebære vesentlige ulemper for virksomheten. Mange arbeidsgivere prøver da å bytte hyppigere helgestillinger mot større stillingsandeler. Dette går på bekostning av sykepleierens sosiale liv og familien hans/ hennes. Undersøkelser har blant annet vist at barn til skiftarbeidende hadde færre venner og færre aktiviteter utenom skolen. Det er jo gjerne i helgene barna skal være med på aktiviteter også, I tillegg til at man jobber i jula, påska og andre høytidsdager da andre har fri , samt kvelder. Dessuten har man kanskje en ektefelle som også jobber turnus/ skift. Og hvordan skal man få kabalen til å gå opp uten barnehage og SFO i helgene.
Uten om dette er det en stor belastning og helserisiko å jobbe turnus. Bare nevner: problemer med søvn, mage/tarmproblemer, hjertekarsykdommer, psykisk helse, kreft, reproduksjon og sikkerhet.
At hun fremstiller sykepleierne som late og arbeidssky kan jeg overhode ikke kjenne meg igjen i. Underbemmanning, stort arbeidspress, og ansatte som overstrekker seg er vel heller min erfaring
Argh! dette provoserer meg noe kraftig kjenner jeg!
rine sa for siden:
Jeg vet at det er mange sykepleiere som rett og slett ikke får fulle stillinger, men det er vel ikke tvil om at dette er et av yrkene der man finner flest frivillig deltidsarbeidene. Jeg kjenner flere (mange, faktisk) sykepleiere i min omgangskrets som kan jobbe mer, men velger å ikke gjøre det fordi det er slitsomt å jobbe turnus med barn. Det er det helt sikkert også, men det er vel ikke til å stikke under en stol at en del av problemene det yrket sliter med i dag kommer av at mange ser på det som en "betalt hobby?" Slik jeg har forstått det, er det veldig mange sykepleiere som ikke er organiserte, og fagforeningen deres sliter med å nå fram. (Bare sammenlign Norsk sykepleierforbund med Den norske legeforening f.eks- ingen tvil om hvem som er står mest på krava, og det finnes jo mange flere sykepleiere enn leger...) Jeg mener absolutt ikke at sykepleiere skal jobbe dugnad, men jeg trooor også jeg skjønner litt av det "neket" (husker ikke navnet) på en særdeles klossete og uheldig måte prøver å komme fram til.
Hot Lips sa for siden:
Betalt hobby? :rofl:
sindrome sa for siden:
Ikke sant.
Dessuten trodde jeg det var sånn at flere sykepleiere ofte ville jobbe 100%, men at arbeidsgiver tradisjonelt ikke alltid har tilbudt 100% stillinger.
Uansett så synes jeg at hennes uttalelser er utrolig korttenkte. Vi kan da ikke ha det sånn at sykepleiere må forvente å bli "rovdriftet"! Jeg tenker at her er det vel heller noe som heter arbeidsinnvandring som kan hjelpe til å løse problemet?
Éowyn sa for siden:
Jeg tror ikke Rine personlig mener at sykepleieryrket er en "betalt hobby", men at det er en samfunnsholdning, som gjenspeiler seg i lønns-og arbeidsvilkår. Sykepleiere (og også sosionomer, barnevernspedagoger og førskolelærere) er tradisjonelle "kvinneyrker" som blir nedvurdert fordi "man bare går og pusler og steller for andre og det er jo så naturlig for kvinner, lizzom. Og hvem som helst kan jo egentlig gjøre den jobben." :snill:
Hot Lips sa for siden:
Jeg skjønte det, men det sto i sånn voldsom kontrast til min abeidshverdag at jeg ble lattermild.
Hvorfor er det sånn at når det er manko på arbeidskraft i et kvinnedominert yrke/helsesektoren, så er holdningen at de ansatte bør jobbe mer, være med "på dugnad", jobbe flere ubekvemme vakter, løpe fortere, klare seg med færre på jobb etc, etc? Hadde det ikke vært mer naturlig å tenke over hva som kan gjøre dette yrket mer attraktivt? Bedre arbeidsvilkår? Forsvarlig bemanning? Høyere lønn? Er det virkelig sånn at grunnen til at unge, arbeidsføre kvinner ikke velger å jobbe 100% i tredelt turnus, er at de ønsker mer tid til å trene og gå på café? :blond:
Nek, ja.
:mangler dugnadsånd:
Galathea sa for siden:
"Jeg synes alle, kanskje særlig sykepleiere, må opp-prioritere verdien av arbeid".
En retorikk man ser i blant fra arbeidsgiver sida; arbeidtakerne skal enkelt og greit oppprioritere verdien av arbeid, og da går alt så meget bedre? Har hørt det brukt om læreryrket også, det må få "hevet status". Skjer dette bare av seg sjøl tru, skal en sykepleier bestemme seg for at nå har arbeidet hennes mer verdi? Eller en lærer for at , jippi, i dag økte statusen i mitt yrke?
Verdien av arbeid måles i kroner, enkelt og greit, skal noen prioritere opp verdien eller statusen av arbeid, ja da er det vel bare for arbeidsgiverne å punge ut, eller?
Tuste sa for siden:
I følge NSF medlemsundersøkelse oppgir 60% av sykepleierne at belastende arbeid er en årsak til deltid. Mange privatiserer ansvaret for belastende arbeidssituasjoner gjennom å jobbe deltid. Deltid er nødvendig for å ha tid til å restituere seg mellom vaktene og blir dermed en mestringsstrategi (NOU 2004:29)
Jeg syns virkelig det er synd hvis noen tror at man utdanner seg til sykepleier for å ha en "betalt hobby" Finnes det yngre arbeidstakere som hevder dette altså? Vil de ikke forsørge seg selv? Ha rett på en anstendig pensjon?
Mange av de eldre arbeidstakerne har også pådratt seg yrkesskader; slitasje og belastningsskader gjennom en lang arbeidskarriere at de ikke klarer å jobbe fullt. Før fantes det få hjelpemidler å hjelpe seg med i for eksempel forflyttning av pasienter. Etter et langt yrkesliv har mange store smerter som en følge av dette og klarer rett og slett ikke å jobbe fulltid.
Éowyn sa for siden:
Det vil de helt sikkert! Arbeidsgiver derimot...
Pøblis sa for siden:
Fram med nekprisen! Jammen legger hun et fint grunnlag for vårens lønnsforhandlinger. det er alltid lurt å hisse opp motparten litt før man setter igang. :snill: :veldig ironisk og ørlite grann sarkastisk:
At det går an å være så totalt uten både fingerspissfølelse og kunnskap samtidig, er imponerende nok til at jeg stiller meg helhjertet bak nominasjonen til Årets Nek-prisen.
Siritk sa for siden:
Det er jo og bevist at Spekter er dårlige på likelønn. Teknisk Beregningsutvalg har gitt ut denne rapporten om likelønn.
Left sa for siden:
Ja jøss! :grineler:
rine sa for siden:
Jeg mente ikke selvfølgelig ikke at det å jobbe på et sykehus kan sammenlignes med en hobby, men at sykepleieryrket, i større grad enn mange andre yrker, er en bigeskjeft. Mulig det var litt dårlig formulert, men skjønner dere ikke hva jeg mener? :undrer:
Babe sa for siden:
Hvis du mener at sykepleieryrket i stor grad er en bigeskjeft, så skjønner jeg ikke hva du mener - nei.
Bigeskjeft (er det ett ordentlig ord forresten?)? Mener du at mange har det som en tilleggsjobb (som er det jeg forbinder med bigeskjeft)??
Nextlife sa for siden:
Ja, jeg skjønner. Du mener liksom at i stedet for å bare trene og gå på kafè så har man en sykepleiejobb, sånn på si :knegg:
annemede sa for siden:
Der jeg jobbet tidligere var det stort sett godt voksne damer ca 60 år, som jobbet deltid og ville ikke streike for høyere lønn, det var jo flaut, de jobbet ikke for pengene (de hadde jo en mann som tjente penger) de jobbet for å komme seg ut litt. :snill:
Denne generasjonen er (heldivis) på vei over i pensjonistlivet.
Éowyn sa for siden:
Men de tankene der ser det ut til å henge igjen fra arbeidsgivers side.
rine sa for siden:
Ja, at det er flere sykepleiere som jobber halvt enn ingeniører, f.eks.
Nei, jeg tror nok grunnene til å jobbe redusert er mange, og mener ikke at sykepleiere er mer opptatt av å gå på kafè enn andre, men det er mange av dem som gjør det (jobber redusert, altså) og jeg tror ikke det alltid handler om at de ikke får full stilling. :niks:
Tja, det er da temmelig mange sykepleiere i min omgangskrets som jobber redusert. Ser ikke helt for meg at de hadde nektet å streke for høyere lønn, men de jobber i alle fall ikke fulltid.
Jeg har også jobbet redusert da barna var mindre, og jeg skjønner at særlig kombinasjonen turnus og småbarn er ugunstig, men det er nok et problem for sykepleieryrket at så mange bare har en halv fot innenfor.
Left sa for siden:
Nå er det en gang slik, at det i enkelte yrker er større trøkk enn i andre, så det kan vel meget vel være at en sykepleier i redusert stilling hadde klart å jobbe fullt i en annen jobb. Det er mange som ikke får full stilling samme hvor gjerne de vil, fordi arbeidsgiver spekulerer i deltid av økonomiske grunner.
Jeg jobber 80% nå, fordi det er for tøft å kombinere fulltid med studier og familie. Selvvalgt. Veldig.
Men det er kanskje slik at sykepleiere ikke trenger et liv utenom jobben? :)
Teflona sa for siden:
Hentet herfra:
www.regjeringen.no/nb/dep/ad/dok/nouer/2008/nou-2008-17/6/4.html?id=532399
På bakgrunn av den høye deltidsandelen blant sykepleiere er det interessant å se nærmere på sykepleieres holdninger til deltidsarbeid. Figur 5.2 viser holdning til deltidsarbeid ved studiestart for flere utdanningsgrupper. Studentene har besvart spørsmålet: Hvor viktig er muligheten til deltidsarbeid hvis du skulle vurdere en framtidig jobb? Av figuren går det fram at sykepleiere er mer positive til deltidsarbeid enn andre grupper som inngår i StudData og nesten 80 prosent av de kvinnelige sykepleierstudentene svarer at deltidsarbeid er viktig eller svært viktig. Både lærerstudenter, sosionomstudenter, førskolestudenter og særlig journaliststudenter er mindre opptatt av deltid enn sykepleierstudentene.
Riktignok kommer det frem at sykepleiere endrer holdning når de kommer ut i arbeidslivet og at det kan se ut som om de sykepleierne som er utdannet de siste årene ønsker å jobbe mer.
Huldra sa for siden:
På sykehjemmet mitt har virksomhetsleder uttalt at det ikke finnes så mange 100% stillinger der fordi det er for tøft/slitsomt å gå i dem. Men å hele tiden jakte på vakter slik at man likvel går 100%, se det, det er ikke slitsomt det.
Jeg har valgt å arbeide deltid pga hjemmesituasjon og unger som krever mye oppfølging.
rine sa for siden:
:undrer: Er det å påpeke at sykepleiere jobber mer deltid enn andre yrkesgrupper det samme som å ikke unne dem et liv utenfor jobben?
Se på Teflona sin link, da skjønner du kanskje hva jeg mener.
Tuste sa for siden:
Mange sykepleierstudenter som ønsker deltid tenker nok at det er greit å "shoppe " vakter når de kommer ut i arbeidslivet.De kan jobbe dobble vakter eller jobbe intensivt, og jobber gjerne i høytider og ferier for å tjene mest mulig for så å ta en lengre periode fri. De er gjerne unge og tenker at det må være kjekt å kunne bestemme selv. Når de møter virkeligheten i arbeidslivet og kanskje stifter familie ser de nok litt annerledes på det. Det er koselig å kunne åpne julegavene sammen med barna, reise på påskeferie, Ha fri når skole og barnehage er stengt og ikke ha sommerferien i september. Forutsigbarhet og det å kunne planlegge litt lenger fram i tid blir viktigere samt at man kanskje kjenner det på helsa etter en stund at dette ikke er en varig løsning.
annemede sa for siden:
Heldigvis så er nye generasjoner godt inne i arbeidslivet nå, og den forrige streiken hadde god opslutning, og de fikk et ordentlig lønnsløft.
Forhåpentligvis så klarer spl å få flere heltidsstillinger også, og bedre turnusordinger.
Left sa for siden:
Neida, men i flg. Spekterdirektøren må man jo jobbe, ikke drive med annet tøys :p
Obelix sa for siden:
Nå er ikke jeg sykepleier ennå, men har jobbet mange år i helsevesenet.
Jeg har "shoppet" vakter i alle år.
For meg er det en veldig fin ting å kunne ha en fast jobb, samtidig som jeg har mulighet til å jobbe ekstravakter andre steder enn min faste arbeidsplass ved siden av. Dette gjør at jeg i perioder jobber mye og i andre perioder jobber lite. Passer meg helt perfekt akkurat nå. Mulig jeg forandrer mening senere.
Jeg tror mange gjør som meg og at det er derfor det er mange som går i frivillig deltidsstillinger. Det er dog mange, mange, mange som går i ufrivillig deltidsstillinger, og det er kjempe synd.
Men å jobbe som jeg gjør, gjør at jeg letter holder ut, hvis man kan si det slik.
rine sa for siden:
Arbeit macht frei. :nemlig:
Cuyahoga sa for siden:
Nå må du ta fram rødpennen din, rine.
rine sa for siden:
Ja, det hjelper jo veldig når du har quotet. :snurt:
:knegg:
Imma sa for siden:
Ufrivilig deltid er et stort problem. Jeg sier IKKE at ikke mange jobber frivillig redusert stilling, men fakta er at ufrivillig deltid er et større problem enn de fleste er klar over.
Ikke bare er det et problem for den enkelte sykepleier som muligens er nødt til å jobbe to plasser for å få en stillingsprosent opp mot 100% som da igjen vil kreve arbeid hver tredje helg. Dvs arbeid to helger på rad så en fri osv.
For blir du tilbudt en stilling, om det er 10%, 25% ,80% eller whatever så er det så godt som alltid arbeid hver tredje helg. Dette gjør at det er lønnsomt for arbeidsgiverne å ha folk i små stillinger for de fyller opp de vanskelige helgene. Har du to personer i 100% stilling så har du dekt opp 2 helger. Har du fire i 50% så har du dekt opp fire helger. Enda bedre har du åtte i 25% så...ja dere ser tegningen.
Man kan snakke hvor fint man vil om betydning av kontinuitet i behandlingspersonell, men det er ikke en lettvint løsning på det sett fra et annet enn individperspektiv. Dette handler om bemanningspolitikk og økonomistyring i mye større grad enn den enkelte sykepleiers arbeidsmoral/evne/lyst/ sett inn ønsket ord.
Teflona sa for siden:
Men hvorfor svarer nærmere 80 % av sykepleierstudentene at deltidsarbeid er viktig for dem? Og i såpass mye større grad enn f.eks pedagoger, det skjønner jeg ikke helt.
Dvs i undersøkelsen jeg linket til står det:
Den positive holdningen til deltidsarbeid blant sykepleierstudenter kan skyldes at de i deres framtidige yrke vil ha gode muligheter for deltidsarbeid og at de er positive til den muligheten. En annen tolkning kan være at de ønsker å bruke mye tid på familie og venner og har søkt seg til et yrke hvor det er gode muligheter for kort arbeidstid.
Er det slik at sykepleieryrket er et av de få yrkene der man kan jobbe deltid uten at noen "setter spørsmålstegn" ved det? Det står jo også i undersøkelsen at de fleste ikke ønsker seg høyere stillingsprosent.
Blant lærere er det jo også noen som ønsker deltid, men uten å ha noe data på det, jeg innbiller meg at den trenden har snudd. For 15 år siden var det endel kvinnelige lærere fra 50 år og oppover som jobbet deltid på den skolen jeg jobbet, ikke fordi de ikke orket større stilling, men fordi de var svært godt gift, for å si det sånn (og nei, jeg tror ikke de bare sa det for å skjule den underliggende grunnen). I dag jobber 50-åringene fulltid. Dessuten må lærere som oftest ned i 60 % stilling nå for å få en fridag (før holdt det med 80 %).
Imma sa for siden:
Tror du det kan komme av at de som i utgangspunktet ønsker en deltidsstilling søker sykepleierutdanning , nettopp fordi det er lett lar seg gjøre.
Det tror jeg. Det er vel ikke noen hemmelighet at mange ønske å jobbe deltid. Det synes jeg skal være et valg hvert individ kan få ta selv og ta konsekvensene av i forhold til tapte pensjonspoeng og lavere lønn.
Men det er en annen diskusjon enn det jeg tar for meg i forrige innlegget mitt.
Babe sa for siden:
Å jobbe redusert og det å ha en jobb som en tilleggsjobb er, i mine øyne, to forskjellige ting.
Som Imma skriver; det er økonomistyring og bemanningspolitikk som i stor grad styrer dette.
På min arbeidsplass blir man oppfordret til å jobbe redusert, for så å heller ta ekstravakter opp mot 100% - hvorfor det, mon tro? Selvsagt fordi man da kun får vanlig betalt i prosentene opp mot 100% - mens de som jobber 100% må få overtidsbetalt.
Før man skal "slakte" en yrkesgruppe bør man kanskje sørge for å legge til rette for at folk skal ha mulighet til å jobbe fullt.
Teflona sa for siden:
Ja, og da kan det jo ikke være så lett at såpass stor del av arbeidsstokken synes deltid er ok, det kan jo nesten oppleves litt usolidarisk, ettersom påtrykket for bedre ordninger som gjør at det er mulig å kunne jobbe 100 % da blir mindre.
Imma sa for siden:
Dette skjønte jeg ikke helt. Hvis de vil at du jobber 70 % og tar 30% ekstravakter. Du vil jo få det samme utbetalt som om du jobba 100% fast. Overtidsbetaling får du jo ikke før 100% er overskridt uansett.
Men du mener kanskje at de har deg til rådighet når det oppstår sykdom slik at de slipper å sette inn de som jobber 100% og demed sparer overtidsbetalingen.
Og, jepp, å jobbe redusert og det å ha en jobb som en bigeskjeft er, i mine øyne, to forskjellige ting.
Imma sa for siden:
Ja. Det er hvertfall med på å kamuflere problemet.
Babe sa for siden:
Ja, poenget er bare at de sterkt oppfordrer (dvs at mange vikariater kun gis som reduserte stillingsprosenter - og uansett hva folk sier; det er vanskelig å få faste stillinger - i hvert fall fulle) til å jobbe redusert - selv om de i utgangspunktet trenger mye mer arbeidskraft enn reduserte stillinger. På den måten kan de sjonglere slik at de får dekket inn vaktene uten å betale overtid.
See?
Imma sa for siden:
Ja. E tog an.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.