Jeg sitter og har en liten gjennomgang av økonomien min.
Jeg legger opp til et matbudsjett på 6000,-
Det skal også dekke shampo, tannkrem, dopapir og lignende.
Er da dette beløpet realistisk.
Husholdningen består av meg og mine 3 gutter. Eldste blir snart 17 år, mellomste er 13,5 år og minsten blir 9 år til sommeren.
De er 1 dag i uken og hver 2. helg hos faren sin.
Alle 3 har med matpakke på skolen, også eldstegutten.
Jeg synes egentlig 1500 nesten pr uke er MYE på mat, drikke og hygieneartikler, men er redd for å beregne for lite også.
Vi er seks stykker annen hver uke, og fire den uka de eldste er hos pappaen.
Vi bruker nok ca.7000 kr på mat i mnd. Dette på en vanlig mnd, uten bursdager og slikt.
Så ja, jeg syns budsjettet ditt hørtes realistisk ut.
V har et budsjett på gjennomsnittlig i overkant av 5000 i mnd. Vi er to voksne og to spisende barn på 4 og 7 år. Dette er med hygieneartikler også. Prøver å storhandle på tilbud når vi kommer over det og fryser eller lagrer. Sparer ganske mye på dette. Jeg samlet en periode på alle kvitteringer for å få oversikt over hva vi faktisk brukte pengene på og syns det var til hjelp for å bli litt mer bevisst.
Vi bruker omkring 12 000 kroner i måneden på mat og hygieneartikler o.s.v. Hvordan greier dere som er like mange som oss dere med mindre enn halvparten da?
12000? :sjokk: Jeg aner faktisk ikke hva vi bruker, men er rimelig sikker på at det ikke er 12000. Antar vi ligger på i underkant av halvparten. :vetikke:
Syns det høres ut som et helt realistisk og greit budsjett. Vi er bare 2 stk men han er alltid hjemme, og spiser 3 ganger så mye som meg, og vi bruker mellom 3000 og 3500 i mnd. Er veldig bevisst på priser og å utnytte rester da, hadde lett brukt mye mer.
12 000 i måneden var da veldig mye, eller?
Nå er jeg alene ca 8 dager pr måned, så det trekker jo litt ned middagsbudsjettet.
Jeg spiser stort sett middag på jobben den ukedagen barna er hos faren.
(jobber inn det jeg kommer sent hver morgen når jeg har barna)
Vi handler en gang per uke, og ligger på ca 17-1800 kr pr gang. Det skulle bli ca 8000 i måneden. Vi er 5, hvorav 3 barn på 15, 12 og 6 år. Vi sløser ikke, men sparer ikke særlig heller.
Vi ligger mellom 7000 og 8000,- Vi er seks stykker, inkl. to som bruker bleier.
Vi prøver å holde matbudsjettet så lavt som mulig, samtidig som vi vil spise sunt. Vi handler stort en gang i uka på Rema, kjøper inn stort på tilbud hos andre kjeder, og bruker ukesmenyer, slik at vi vet at vi kan bruke salatrestene fra mandag til middagen vi skal ha på tirsdag f.eks. Vi har ikke mange typer pålegg i kjøleskapet til en hver tid. Vi lager stort sett middag fra grunnen av, jeg baker alt brødet selv og jeg spiser ofte middagsrester til lunsj neste dag, siden jeg prøver kaste minst mulig mat. I tillegg får vi en del viltkjøtt fra familie som vi bruker i middagslaging og noen ganger får vi også også fisk.
For å synse så tror jeg 6000,- skal gå, men at du må være bevisst på hvor og hvordan du handler.
Jeg tror man først må se litt hva man bruker penger på, og deretter om alt er nødvendig. 12000 hørtes veldig mye ut altså.
Vi sparer nok på å kjøpe inn på tilbud, bruke restene og ikke kaste så mye pålegg. Vi baker selv, også har vi muligheter for selvfiska fisk da. Der sparer vi nok endel. Men det utgjør jo ikke tusener. Kan dere samle kvitteringer og se litt mer hva dere bruker pengene på?
Varierer mellom 4500 og 6000 hos meg, alt etter om det er bursdager/lengre besøk. Vi er 1 voksen og tre barn (12, 10 og 7 år). Eldste spiser nok like mye som meg.
Jeg handler stort sett på Rema, er flink til å utnytte rester og baker brød selv. Jeg handler en del frukt, men lite biff og lignende dyrere varer.
Vi bruker mellom 6 og 8 tusen på mat og hygieneartikler hver mnd. Forsøker å være bevisste på priser og hva vi handler inn. Handler 2 ganger pr uke og bruker ukesmenyer.
Det du kan begynne med er å skrive ned for hver gang det handles, hva og til hvilken pris, og kanskje hvor for å se om enkelte butikker er lurere å handle på enn andre. Kanskje lurt å la det pågå noen måneder for å få med svingninger i forbruk. Så kan du se på beløp og hva som er kjøpt, finne ut om noe er unødvendig, om det kan kjøpes i stort for å spare penger, eller kjøpes på andre plasser. Min søster har matbudsjett (2 voksne, 2 barn) og de ligger på ca 8000 pr mnd.
Vi ukehandler og har middagsplan, bruker +/- 1500 i uken. Det at vi må fylle på med frukt og melk i slutten av uken, så vi bruker nok ca 7000-7500 i mnd. Vi er 2 voksne, en 8-åring og en snart 4-åring.
vi ligger nok opp mot kr 12 000 i mnd på alt som kjøpes i dagligvarebutikker. Kan trekke fra ca kr 1500 i røyk til mannen, så da er vi nede i litt over kr 10 000. Dette for 2 voksne og 3 barn.
Jeg og lillegutt, og au pairen som spiser bare litt hos oss bruker ca 9000-10000 i mnd på mat, hygieniske artikler, vitaminer/kosttilskudd, apotekartikler og lsikt. Da er det fast ukeshandling med mat og hygieniske artikler for 1400, og diettmat og småshopping/apotekvarer i tillegg.
Lillegutt står på spesialdiett og jeg spiser lavkarbo. Vi spiser ikke mat av typen brød, spaghetti, ris, potet, som kunne drøyd kosten litt. Heller ikke kjøtt med tilsetningsstoffer og veldig lite spedde eller ferdiglagde middagsprodukter (kjøttkaker, fiskepinner, etc), eller ferdigposegreier.
Når en liter mandelmelk koster 44,- og en pose mel 139,- blir det fort litt penger utav det :dåne:
Det går ikke mest i de dyre middagene hjemme hos meg. Biff f.eks er ikke noe for meg. (traumatiske kjøttopplevelser i barndommen)
Vi bruker mest kylling og jeg er ganske bevist på hva jeg kjøper og hvilken pris.
Handler stort når det er tilbud stort sett.
Planen er å ha 1000,- pr uke til ukeshandling og ha de resterende i bakhånd til nettopp storhandel. Sist men ikke minst kutte ut impulskjøp av ting om ofte ender i søpla etter en tid.
Vi er to voksne og to barn + en katt. Bruker opp mot 6000 per mnd.
Går helt greit, og føler ikke vi lever kjipt. Men blir jo ikke indrefilet hver uke liksom.
Vi er to voksne og stort sett 5 barn, hvor to er som voksne å regne, og annenhver helg er det 6 barn i vår husholdning. Vi har et budsjett på 6500,- til bruk i matvarebutikken. Noen måneder går det litt mer, men da reduserer vi den neste. Gjennomsnittet skal ligge på maks 6500,- og det går bra når vi er nøye på å planlegge, handle på tilbud, være nøye med bruk av rester osv.
Vi er 3 voksne og 3 barn og bruker vel 5-6000 per måned.
Jeg klarer ikke å forstå hvordan det er mulig å bruke 12 000?
For å dobbeltsjekke så la jeg inn sånn ca det vi handler ukentlig på retthjem.no, la inn noen vaskemidler og sånt, for å representere det man handler dann og vann også.
Vin kommer utenom, da.
Sånn så den ut, og det er jo mye dyrere på retthjem enn på Rema. Ordentlig fisk to ganger i uka kommer i steder for fiskekakene. Og pålegget ble litt tilfeldig. Mannen sier at det går 1200 -1400 per uke på fredagshandelen, og lite utenom:
Varenavn
Enhetspris
Antall
Pris
Kalkun Pepperfilet 100 G Prior
30,26 kr.
*stk
30,26 kr.
Jubelsalami 200 G Grilstad AS
58,33 kr.
*stk
58,33 kr.
Parmaskinke XO 100 G Unil AS
77,19 kr.
*stk
77,19 kr.
Crabsticksalat 200 G Denja
23,68 kr.
*stk
23,68 kr.
Bringebærsyltetøy 640 G Nora
35,53 kr.
*stk
35,53 kr.
Kaviar 250 G Mills
44,30 kr.
*stk
44,30 kr.
Majones Ekte i Pakke 330 G Mills
34,21 kr.
*stk
34,21 kr.
Jarlsberg 27% Fett 700 G Tine
99,12 kr.
*stk
99,12 kr.
Melk Skummet 1 Liter Tine
15,35 kr.
*stk
153,50 kr.
Melk Lett 1 Liter Tine
15,35 kr.
*stk
15,35 kr.
Bremykt Smør 400 G Fjordland
25,44 kr.
*stk
25,44 kr.
Lettrømme 18% 3 DL Tine
19,30 kr.
*stk
19,30 kr.
Matfløte 20% 1/3 Liter Tine
18,86 kr.
*stk
18,86 kr.
Gårdsegg 12 PK 530 G Jæregg
41,23 kr.
*stk
41,23 kr.
Agurk STK
20,61 kr.
*stk
41,22 kr.
Brokkoli PK
20,61 kr.
*stk
41,22 kr.
Bendit Minigulrot 200 G Bama
23,68 kr.
*stk
23,68 kr.
Cherrytomater i Boks 250 G
17,54 kr.
*stk
35,08 kr.
Gulrot Vasket Pose 1 KG
21,93 kr.
*stk
21,93 kr.
Paprika Rød, (kr. 65,35/kg) Filmet
13,07 kr.
*stk
13,07 kr.
Purre, (kr. 37,28/kg)
6,21 kr.
*stk
6,21 kr.
Vårløk Bunt 1 Pakke
17,98 kr.
*stk
17,98 kr.
Crispisalat 150 G
32,02 kr.
*stk
32,02 kr.
Salat Lollo Rød 1 STK
32,46 kr.
*stk
32,46 kr.
Løk, (kr. 23,25/kg)
3,32 kr.
*stk
3,32 kr.
Poteter Vasket Løsvekt, (kr. 21,93/kg)
2,74 kr.
*stk
2,74 kr.
Maiskorn 340 G Unil AS
9,21 kr.
*stk
9,21 kr.
Sunniva Original Appelsinjuice M/Fruktkjøtt 1 Liter Tine
25,88 kr.
*stk
25,88 kr.
Sunniva Original Eplejuice 1 Liter Tine
25,44 kr.
*stk
25,44 kr.
Fiskekaker Fiskemannen 400 G Unil AS
29,39 kr.
*stk
29,39 kr.
Fiskekarbonader av Steinbit 400 G Unil AS
39,47 kr.
*stk
39,47 kr.
Karbonadedeig 400 G Gilde
75,88 kr.
*stk
151,76 kr.
Kyllingfilet 300 G Prior
71,93 kr.
*stk
143,86 kr.
Pizzabunn Familiepakningn Toro 380 G TORO
29,39 kr.
*stk
146,95 kr.
Grøtris Geisha 750 G TORO
27,19 kr.
*stk
27,19 kr.
Barilla Pennette Rigate Fullkorn 500 G Ideal Wasa AS
22,81 kr.
*stk
22,81 kr.
Sunsilk Shine Infusion Shampo 250 ML Lilleborg
37,60 kr.
*stk
37,60 kr.
Lyspære Classic A 60W 2 STK OSRAM
17,60 kr.
*stk
17,60 kr.
OMO Color Flytende REFILL 820 ML Lilleborg
34,00 kr.
*stk
34,00 kr.
OMO Ultra Hvitt Flytende REFILL 820 ML Lilleborg
34,00 kr.
*stk
34,00 kr.
Tørrgjær Idun 5 PK Stabburet
15,35 kr.
*stk
15,35 kr.
Non Stop Pose 125 G Freia
24,56 kr.
*stk
24,56 kr.
Totalt eks. mva:
1 732,30 kr.
14% mva(Bruttobeløp: 1609,1 kr.):
225,28 kr.
25% mva(Bruttobeløp: 123,2 kr.):
30,80 kr.
Mva. totalt :
256,08 kr.
Totalt inkl. mva:
1 988,38 kr.
Prisen er et ca-beløp, og kan variere avhengig av endelig vekt og eventuelle erstatningsvarer
Kortversjonen: vi handler 1 4-pakk kylligfilet, to karbonadedeig, to fiskemiddager (en "ren" og en som ungene elsker (fiskeboller o.l.), grøt, en kjøttmiddag (søndag), variert pålegg (ost, prim, skinke, kalkunskinke, majones), mye frukt og grønt, lite fløte og smør, ingen drikkevarer utenom melk og litt juice, lite yoghurt, nesten ikke godteri og snacks, baker brød selv.
Vi er to voksne, to barn og en katt og ligger på rundt 5500.- i måneden. Vin og evt. medisiner utenom.
Vi handler 1x i måneden i Sverige, og kjøper alle hygiene- og vaske/såpeprodukter der (som regel halv pris i forhold til Norge), det meste av pålegget, så å si alle tørrvarer og mye av meieriproduktene også (spes. yogurt, som det går mye av hos oss). Bruker ca. 3500.- i Sverige, og kjøper deretter brød, melk og grønnsaker for resten i Norge.
Vi spiser forholdsvis lite kjøtt, og burde bli flinkere å spise fisk (kun 1 gang i uken) men det går mye i grønnsaker, meieriprodukter og belgfrukter som blir kjøpt i innvandrerbutikken.
Vin er utenom. Hvis vi skal invitere mye folk en måned går det gjerne en tusenlapp ekstra.
Vi har helt sikkert vært oppe i 12.000 da vi hadde tre tenåringsgutter i huset + to voksne og ett barn. Det er ikke SÅ mye hvis man tenker at det er fem voksne og ett barn...
Jeg har ikke oversikten over hva vi bruker nå, når vi er to voksne og ett barn + en god del middagsgjester. Kanskje rundt 8000.
I fjor brukte vi i snitt kr 7095 pr mnd (fører detaljert budsjett ja :humre: )
Fra i år har jeg registrert alt vi har brukt på godis, brus og øl utenom, det var inne i budsjettet i fjor. Det er skremmende lesning gitt, og gir motivasjon til å kutte ned!
Hittil i år ser det slik ut pr 9/4:
Mat og husholdning (MH)/Godis,brus og øl (GBØ)
Januar: MH 4475,82/GBØ 1247,42 = 5723,24
Februar: MH 9253,54 (kr 3500 i Sverige og 4 bursdagsfeiringer!) / GBØ 1389,70 = 10643,24
Mars: MH 4787,26/GBØ 1600 = 6387,26
April: MH 2893,32/GBØ 742,50 = 3635,82 (til og med 9/4)
Jeg tenker at man må være ganske streng med seg selv for å holde seg på 6000 med såpass store barn. Vi tror vi bruker rundt 8000 nå, men prøver komme ned i 6000. En ting er at man kan klare 6000 til bare seg selv, men har man besøk et par ganger i måneden går det jo kjapt en del ekstra der. Har vi mannens familie på besøk, er vi minst 12 til bords, og handler kjapt mat for en tusenlapp.
Polyanna, du har jo ikke lagt inn noe frukt?
Vi handler på Rema, handler stort sett i store kvanta, bruker kanskje rundt en hundrelapp på godis i uka, men sjelden brus, av og til juice, stort sett bare melk, lite alkohol. Jeg synes fort det går mye penger når man skal ha frukt og grønt, når man skal ha litt varierte matpakker til ungene, når man skal ha litt varierte melkeprodukter og i det hele tatt spise litt variert.
Vi prøver også spise variert, men vi forsøker gjøre det slik at variert ikke nødvendigvis betyr at vi har fire ulike typer melkeprodukter og juice i kjøleskapet, fire forskjellige typer kjøttpålegg og fem typer frukt tilgjengelig til en hver tid, men at man roterer litt hva man har tilgjengelig. Vi hadde f.eks et større utvalg pålegg i kjøleskapet før, men slet med å huske og spise opp alt, og endte med å kaste ganske mye av det. :sparke:
Vi ligger vel på 8-9000. To voksne, to barn (3/5). Vi har middagsgjester noen ganger i mnd, men så er vi også borte på middag noen ganger (dog ikke så ofte som vi har gjester).
Har hatt intensjon om ukeshandling i mange år, men har foreløpig ikke kommet så langt. Syns vi er flinke nå som handler 2-3 ganger i uka.
Vi har matbudsjett på 12000 i måneden og vi er to voksne og en treåring. Dette inkluderer hygieneartikler og bleier, men vin og apotek er ikke inkludert. Vi hadde ett stort matbudsjett før vi fikk barn også(8-10000) og jeg kan ikke for mitt bare liv forstå hvordan man klarer seg på 5-6000 med to-tre barn jeg. Og iallefall ikke når man samtidig mener at man ikke sparer på noe.
Vi sparer ikke på råvarene, alt lages fra bunnen. Vi ukeshandler(med forhåndslagde menyer). Vi handler en del på Rema, men må supplere fra butikker med bedre utvalg. Fisk kjøper vi utelukkende hos fiskeforhandler. Brød baker vi selv. Vi spiser ikke ofte på restaurant lengre men har kanskje Sushi take out ett par ganger i måneden, maks. Jeg vet at mange mener vi har ett i overlag velutstyrt påleggstilbud i kjøleskapet, men med unntak for dette området sløser vi ikke.
Vi har i grunnen slått oss til ro med at det er dette som er prisen vi må betale for å ha det kostholdet vi vil ha.
Vi har ikke det vi heller, men jeg synes likevel man må ha litt utvalg for å produsere to matpakker per dag til seksåringen og en matpakke til meg selv. Hadde jeg hatt tre barn, hadde det for eksempel gått med rimelig mange agurker, cherrytomater, sukkererter og druer.
Jeg lager ikke matpakke til meg selv, vi har lunsj på jobben.
Det går med 2 brød pr uke til matpakke og jeg varierer pålegget. Ikke mange forskjellige slag, men bytter litt på hva vi har.
De ukene jeg har ungene i helgen lager jeg 6 middager, den andre uken når de er hos faren lager jeg 3.
Så det er noe man må huske å tenke på at jeg har ikke barna hver eneste dag.
Er det bare meg så lager jeg meg noe lett til middag stort sett.
Vi har ikke så mye rester, noen ganger lager jeg det bevisst da, men det blir matpakke til ungene dagen etter.
Minsten får dobbelt matpakke 2 ganger pr uke, de 3 andre dagene får de mat på SFO.
Det går ikke så veldig mye frukt her, men litt går. Men eldste spiser lite av det pga mye allergi (kryssreaksjoner)
Noen ting må jo endres på selsvsagt i forhold til i dag, brusmengden MÅ ned. Der er jeg den største synderen.
Godteri går det egentlig ikke så veldig mye av, det er under 1 hundrelapp pr uke.
(har også endel av det liggende fra en tur på Bordershop i Tyskland)
Shampo o.l kjøper også jeg stort sett i Sverige, eller på tilbud her i Norge.
(det samme med vaskemidler, skyllemidler, tannkrem, tannbørster o.l )
Vi har fisk stort sett en gang pr uke. Ellers er det litt variert hva vi har.
Jeg kjøper som sagt stort inn når det er tilbud, og velger ofte f.eks First Price når det gjelder mat, men langt fra alt.
Håhå, det er ingen problemer å komme opp i 12 000! Vi kjøper mye frukt og grønt, og har f.eks friske bær i hus stort sett alltid. Mye rent kjøtt og fersk fisk fordyrer jo også iom at farseprodukter er langt billigere. Velger stort sett alltid økologiske produkter der det finnes, det fordyrer endel. Vi er to voksne og to store barn.
Nå skal det sies at jeg handlet på Rema for første gang idag, og det var MYE billigere enn i de butikkene vi vanligvis handler i.
Jeg handler i all hovedsak på coop extra,like billig som Rema men mye større utvalg. Burde handle en del i Sverige men det blir ikke helt sånn. Vi spiser mye yoghurt,det går 1,5 liter melk hver dag, et brød,mye pålegg og frukt. Godteri og brus ca hundrelappen i uka. Men vi har ofte middagsgjester,og da blir det fort en del dyrere.
Det gjør vi også. Jeg kjøper veldig mye frukt og grønt, mye friske bær. Andre ting som også koster litt er alt det gode jeg finner i barnehylla av smoothier (de to eldste vil på merkelig vis ikke ha den jeg lager selv), mellommåltider til minsten tilsatt jern, biola i drikkeform, Mana-juice koster også litt. Fiskefileter fra ferskevaredisken er noe jeg også kjøper mye av. Grovbrødet koster også en del, og i helgene når vi har nugatti, prim eller syltetøy, går det lett et brød for dagen!
Vi har nettopp kjøpt oss nytt hus og fikk dermed nytt huslÅn. I den sammenheng fikk vi tildelt et forslag på budsjett fra banken. Vi er 2 voksne og 4 barn mellom 1,5 og 6 år. Og forslaget på matutgifter var på 9600 kr. Jeg tror ikke vi bruker så mye, men må være ærlig på at jeg virkelig ikke har oversikt. Nå fikk jeg lyst til å ta vare på kvitteringene en måned for å få bedre oversikt.
:what: Handlet på Rema for første gang i 2011? Og visste ikke at det var billigere enn andre butikker? Hvor har du vært de siste ti årene, Safran? :knegg:
Jeg aner ikke hva vi bruker! Før var vi flinke til å lage ukesmenyer og handle stort en gang i uken, supplere med melk, brød og sånt som trengtes. Nå har ting sklidd ut helt... Det handles litt tilfeldig, fra dag til dag og middager pønskes ut kvelden før :o og alt handles på Spar eller Meny. Jadda... Så jeg tipper at vi ihvertfall har et ganske stort forbruk. VI er 2 voksne og 3 barn.
Men, det er håp! Ble inspirert av denne tråden, så nå skal prosjekt Hushold tas tak i. Ukesmenyer fra neste uke av, spare kvitteringer og få oversikt over forbruk. Og ikke minst handle stort i Sverige.
Vi bruker mye på mat. Tror vi må ta vare på kvitteringer en stund og se hvor mye, og evt. hva vi kan spare på. Vi handler endel av Hubbiens lavkarbo (bacon, pålegg m.m.) i Sverige en gang pr mnd.
Vi er to stykker og da bruker vi ca 1000kr i uka på mat og hygiene artikler.
Noen uker bruker vi mindre enn andre.
Det som jeg føler at er best er når jeg handler en gang i uka og har laget en slags meny over hva vi skal spise for en hel uke.
Det er jo deilig å slippe å fly i butikken hver dag også .
Vi er en voksen og to barn. Jeg ukeshandler på Coop Obs! Hypermarked en gang i uka; da ligger vi på mellom 1000 og 1500 - vanligvis i øvre sjikt, særlig hvis jeg må handle andre husholdningsartikler enn mat (vaskemiddel, såpe, sjampo). I tillegg litt småhandling i uka (særlig melk og brød), samt lørdagsgodt. Kan se ut til at vi ligger på rundt 6000+ i måneden. Da har vi gjerne litt ekstra god middag lørdag, og jeg handler vel ikke i den billigste butikken. Mulig jeg hadde spart en del på å bruke Rema, men jeg klarer bare ikke å handle der. Det er noe med butikkene jeg bare ikke liker, uten at jeg klarer å sette fingeren på hva.
Vi har Coop Mega rett over veien, og før handlet jeg nesten alt der, gjerne fra dag til dag. Jeg merker godt at jeg bruker mindre på mat nå som jeg ukeshandler i en billigere butikk.
Vi bruker mellom 8000 og 10 000 i mnd på mat og andre dagligvarer. Da er ikke restaurantbesøk og take away inkludert. vi er 2 voksne og 4 barn.
Vi har som regel flere typer kjøttpålegg og oster i kjøleskapet. Vi har også minst 3 typer melk og et par ulike slag juice. Frukt har vi som regel også ca 5 slag tilgjengelig av, men det forsvinner iløpet av et par dager etter innkjøp, nesten uansett mengder vi kjøper inn. :knegg:
:nemlig: Det er jo det samme som oss det på en uke sånn i innhold og omfang. Og det er sånn ca. 1400/uke. Bare at dere er 5 og vi to :knegg: Men vi har middagsgjester 1-2 ganger per uke og en au pair som spiser litt her. Og spiser overhodet ikke "fyllmat" som brød, ris pasta, og har middagsrester til varmmat på skole/jobb dagen etter. Så det er vel der det går :gruble:
Så kommer jo da diettmaten i tillegg. (alt.til mel, brød, godteri, melkeprod...)
Jeg har faktisk ikke peiling på hva vi bruker på mat. Men vi ligger garantert på en høy sum. Tror ikke vi bruker over 10000, men sikkert opp mot. Vi handler for det meste på Kiwi og Obs.
Vi er småspiste på middag, alle sammen. Dessverre. Jeg skulle ønske alle hadde spist mer kjøtt og fisk. Men med 4 kyllingfileeter blir det faktisk rester. En salmalaks er akkurat passe. 400 gram karbonadedeig holder i massevis til ett måltid. Og så er det ikke kjøtt og fisk til alle måltider, men suppe, grøt eller pannekaker i blant også.
Det er også dessverre bare jeg som er glad i mer lyksigt pålegg, deilige oster, spennende juice og den slags. Og jeg prøver å begrense inntaket av det av helt andre grunner enn økonomi...
Salmalaksen fins jo i mange størrelser. :) Jeg pleier å lete etter en på i underkant av 600 gram når vi er to voksne og en niåring, det blir akkurat passe.
Vi har nesten aldri grøt og pannekaker, ser jo at vi kunne spart litt på det men ingen av oss har lyst på det hver uke. Jeg blir liksom bare sulten av det.
Bare noen lite spørsmål til dere som ligger på 10 000,- og oppover.
Handler dere bare det dere har lyst til?
Ser dere på pris?
Bruker dere bare dyre butikker, eller handler dere på billigbutikker?
Mye av handlingen her i huset skjer på Kiwi.
Men tenkte jeg skulle storhandle 1 dag i uka og da svippe innom Maxi og Obs.
(skal ha med mamma på handleturen og hun bor nære de butikkene)
Melk, smør og basisprodukter blir nok fortsatt kjøpt på Kiwi, om det ikke er tilbud på de to andre da. (noe det sjeldent er)
Handler dere bare det dere har lyst til? Ja
Ser dere på pris? Nei
Bruker dere bare dyre butikker, eller handler dere på billigbutikker? Begge deler. Handler basisvarer og det meste av frukt og grønt på billigbutikk. Supplerer utvalget med varer fra litt dyrere butikker (Meny eller Bunnpris og Gourmet). Kjøper fisk hos fiskeforhandler.
Og: vi kjøper så og si aldri billigmerke (first price etc.) samt at vi handler økologisk der det er mulig.
Er First Price alltid dårligere enn "merkevarene?" Jeg synes det varierer veldig. First Price-pasta kleber f.eks som bare pokker og billig-cola (husker ikke merke) smaker grusomt, men mange tørrvarer (nudler, suppe o.l) kjenner jeg fint lite forskjell på f.eks Toro og First Price. (Begge er midt på treet.) Jeg har hørt flere som sier at de av prinsipp ikke kjøper First Price-produkter, og jeg lurer altså på om det er en grunn til det, eller om det bare er snobberi. :undrer:
Handler dere bare det dere har lyst til? Ja
Ser dere på pris? Som regel ikke
Bruker dere bare dyre butikker, eller handler dere på billigbutikker? Hovedsaklig Kiwi, men Meny og Ica for det store utvalget
Altså tatt storhandel for første gang. Vi har ikke Rema i nærheten. Jeg var overrasket over at frukt og grønt var såpass billig, men ellers har de ikke veeeldig godt utvalg. Jeg er nok litt snobbete i matveien. :sparke:
Jeg ramser bare opp hvor mye vi handler for på butikken hver mnd. I og med at vi stort sett handler på Obs så kan man vel si at både noen klesplagg og oppussingsartikler blir regnet med der fra tid til annen. Jeg gidder ikke å sortere ut hva som er ren mat og hva som er annet fra handlelappen.
Vi kjørte First Price en periode på jobb for å spare inn på budjettet og det er jaggu mye ille der. Jeg kan gå med på at noen av tørrvarene duger. Men ost (som ikke engang er ost) og lignende er virkelig kjipe greier. Vi har et høyt matbudsjett (aner ikke hvor mye - men det er nok over 10.000,- i mnd) og da går det vanvittige summer til frukt og grønt. Jeg skjønner ikke hvordan folk klarer seg på 4.000-5.000,- i måneden om man har en del grønt i kosten....
Jeg syns ikke det er grønnsakene som trekker opp, egentlig? Nå spiser vi jo trauste og rimelige grønnsaker, da (de liker ikke annet!), men syns man skal handle mye før det merkes på lommeboka. Bær er dyrt, men der har de dårlig utvalg der vi handler, så det blir dessverre for sjelden vi kjøper det. Frukt spises mest på jobb/skole/barnehage her, og så litt påfyll for helga.
Avocado, urter, bær, noen typer frukt, fersk oliven - merker jeg trekker opp hvertfall. Står der med koriander, basilikum og mynte og må ta meg litt i om vi faktisk må ha dem av og til.
Det er masse First Price som er bra, og mye som ikke er det. Osten er uspiselig. Men denne uken kjøpte jeg frossen torskefilet til 40 kroner for 800 gram, og den var helt fin.
Grønnsaker som alltid (!) skal være i kjøleskapet vårt er: Agurk, cherrytomat, søtpaprika, vanlig paprika, vårløk, rødløk og en eller annen form for salat (vanligvis isberg). Så har vi supplement med sopp, avocado, mais, oliven, vanlig tomat etc. Vi spiser de førstnevnte til de aller fleste middager og når vi er 3 stykker som spiser så går der en del. Det koster faktisk sånn at det merkes, men jeg synes det er verdt det.
Men sånne vanlige grønnsaker har jo en enhetskost på 5-30 kroner, da, så det må jo gå store mengder før det blir mye penger? Verre med økologisk, da. Godt, men dessverre kort holdbarhet, så da ble det kastet mye.
(Vi kaster lite mat. Middagsrester brukes i matpakker eller til kvelds, grønnsaker brukes opp, vi kjøper passe mengder så set kan spises før det går ut på dato).
Det jeg stort sett har av frukt og grønt er:
tomat, agurg, paprika, løk, epler, bananer, appelsiner, poteter, gulrøtter og kålrot av og til.
Når jeg skal lage grønnsakssuppe handler jeg inn ekstra fordi jeg lager store porsjoner. Enten for middag i to dager eller for å fryse ned til en middag.
Jeg har begynt å bare kjøpe 4-5 epler o.l siden det varierer hvor mye som går og dermed slipper jeg å kaste så mye.
Jeg pleier å ha litt forskjellig i kjøleskapet, men hovedsaklig er det alltid jordbær, blåbær, sharon, honningmelon, kiwi, druer, gulrøtter, epler, bananer, pærer, løk, agurk, paprika, hjertesalat, avokoado, brokkoli, purreløk og blomkål å finne.
Vi har alltid* brokkoli, agurk, løk, hvitløk, purre, vårløk, gulrøtter, herm. mais, cherrytomater (ikke i kjøleskapet, da), et par typer salat, paprika.
det står alltid på handlelisten hver fredagen, men når torsdagskvelden kommer kan det være bortimot tomt.
Etter nyttår startet vi med vekesmenyer og handling en gang i uken og matbudsjettet har gått mye ned.
Vi handlet på mega og det flere ganger i uken, handlet det vi ville og hadde lyst på og ofte for mye. Mye mat ble kastet.
Nå er det litt mere kontroll og det er deilig med fylt kjøleskap hver fredag :D Vi er 2 store og 2 små og bruker nå 5000-6000 i mnd. Vi tar ukeshandelen på rema1000, er mye å spare på det er vår erfaring.
Handler dere bare det dere har lyst til? Ja.
Ser dere på pris? Nei, på handlelista. ;) Vi lager ukesmeny hjemme og skriver liste og handler det som står på lista. Rett og slett.
Bruker dere bare dyre butikker, eller handler dere på billigbutikker? Når jeg er skikkelig flink handler jeg det som finnes på lista på Rema1000 og så resten på Meny, men som regel kjøpes alt på Meny. Vi kunne spart litt på å handle mer på Rema, men der får vi aldri alt og må i minst en butikk til.
Hos oss går det vel ca. 10 000 i måneden til mat og annet som kjøpes på matbutikk (hvis vi ser bort fra restaurantbesøk). Vi ser ikke spesielt på pris, men ukehandler det vi kan på Rema, og går i andre butikker etter det vi har lyst på i tillegg. Vi kjøper det vi har lyst på om det ikke skulle være veldig tomt på kontoen akkurat den uka.
Hva som er lite og mye kommer jo helt an på hva man spiser. Jeg spiser ikke brød, poteter, pasta og ris, f.eks. Derimot ganske mye blåbær, bringebær og jordbær. Dette er ganske dyrt. Kjøper man mye på helsekosten (matvarer, altså), så blir det også temmelig dyrt. Her drikker det verken saft eller brus, ikke røyker vi, men likevel tror jeg nok vi spiser for rundt 10000.
Jeg legger meg flat for at jeg blandet med revet ost som ikke er ost. Min erfaring med FP-osten er at den ramler fra hverandre, smaker papp, smelter ikke ordentlig om man skal gratinere noe og er generelt bare ekkel. Men det er meg!
Jeg må skjerpe oss veldig for å komme noe særlig under 10000 i mnd. Det er fullt mulig, men da ender vi med mat jeg synes er litt kjip. Det blir fort penger når man skal ha endel frukt og grønt, og man ikke synes gulrot, kålrot potet holder som utvalg. Og hvis man er litt kresen på kjøtt- og fiskemat er det også prisdrivende. For å ikke å snakke om hvis man liker å ha endel krydder og ekstragreier som parmesanost og litt annet snadder som setter smak på maten. Jeg er ikke villig til å ofre det for å komme ned i matbudsjett. Men det vi kan bli flinkere til, er det som en eller annen beskrev lenger oppe - å ha ting på rundgang slik at man ikke har alt man liker best tilgjengelig alltid. Ellers burde halvstore gutter telle som voksne i husholdningsregnskap, de spiser mer enn meg. :gruble:
Vi bruker ca 2500 kr på mat i uka, da handler vi alt økologisk og ikke på den billigste butikken, for å si det sånn. Det er USA-priser, så jeg regner med at vi må plusse på i alle fall 500 kr hjemme i Norge (selv om vi ikke trenger å være like rigid på økologisk der). Vi har fisk 2-3 ganger i uken, kylling en gang i uken, kjøttdeig en gang, rødt kjøtt en gang, og så spiser vi ute 1-2 ganger i uka på det jevne (torsdagen som regel, noen ganger søndag). Vi handler mye grønt, frukt og bær. Ungene har med seg varm lunsj hver dag på skolen, pluss en snack.
Ser ikke på priser, men handler det vi trenger og har lyst på. Denne uka har vi hatt kokt torsk med poteter og grønnsaker, spagetti og kjøttdeig, ungene hadde rester til middag dagen etterpå, vi var ute og spiste. Kyllingfilet, poteter og salat, en middag ute alle fire, laks, kamskjell, grønnsaker og poteter og i dag blir det biff og salat.
Vi kjøper ikke økologiske grønnsaker, og vi kjøper alltid i innvandrerbutikk, og selv om vi kjøper MYE grønnsaker (dog ikke like mye frukt) blir det aldri mer enn mellom 150.- og 200.- i uken.
For 150.- kroner får vi f.eks.: 3 kilo poteter, 2 salater, 3 purreløk, sopp, 2 kilo gulrøtter, 1 brokkoli, 1 fennikel, noen epler og 1 ananas.
Jeg skjønner at ikke alle har en innvandrerbutikk i nærheten der de kan få billige grønnsaker og likevel ha mye utvalg, men at grønnsakene utgjør en av de største postene i budsjettet får jeg ikke til å stemme helt? :confused:
Vi har mye kjedelig middager altså, i allefall synes jeg det da.
Men ungene er med på å bestemme hva vis kal ha til middag og at de spiser nok er viktigere for meg en at det er spennende mat.
Med 3 barn som er ganske så forskjellige i hva de liker så blir det mye møting på halvveien. Men vi får ganske variert mat og blir mette da.
Det er radikal prisforskjell på å handle grønt hos invandrere og på f.eks. Ica eller Mega. Virkelig. Jeg sier ikke at det er den største utgiften, men jeg tipper at det i løpet av en uke går 7 (eller mer) enheter av hver ting. Altså: 7 agurker, 7 brett dulcitatomater, 7 rødløk, 7 bunter vårløk, 7 søtpaprika og så videre. Det koster fort litt....
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.