Det er mildt sagt veldig varierende hvor mye folk bruker på mat. Så jeg begynte å lure på hva det er folk kjøper som trekker opp (kontra hva det er andre ikke kjøper, antar jeg)
Så - hvordan kjøper du mat, og hva er det som gjør at matbudsjettet er så lite/stort som det er?
Vi er bevisste på pris, men også på å handle sunne varer. Da blir det ikke så billig likevel, dessverre. Vi handler alltid på lavprisbutikkene og en gang i uka, så vi slipper sulten-som-en-ulv-handlingen. Frukt drar opp endel, men vi bruker veldig lite halvfabrikat.
Vi bruker nok mer penger på mat enn snittet, og hovedvekten ligger på frukt/grønnsaker og fisk/kjøtt. Jeg er i overkant interessert i hva vi får inn i kroppen, det må jeg medgi. Jeg handler først og fremst med tanke på kvalitet, men det betyr ikke at jeg ikke ser på prisene.
Det eneste jeg greier å krysse av for er at jeg liker å lage mat (som regel) og at vi bruker mye (i alle fall en del) fyllmat. Ellers tror jeg vi bruker sånn midt på treet v grønnsaker og kjøtt. Fisk bør vi bli bedre på. Vi har ikke veldig høyt forbruk av halvfabrikata, men vi kjøper det i blant, når middagen må raskt på bordet.
Jeg tar hensyn til både kvalitet og pris når jeg handler, men kan ikke si at det ene trumfer det andre. Jeg kjøper karbonadedeig framfor kjøttdeig og bruker gjerne fond framfor buljong, men er langt fra i en slik økonomisk situasjon at jeg kan kjøpe det jeg vil uten å ofre en tanke på prislappen.
Jeg liker å lage mat, bake og prøve nye oppskrifter, og vi har en del gjester. Ferdigmat og halvfabrikata bruker vi ytterst lite av. Jeg handler ikke hemningsløst uten å se på prisen, og prøver å ikke betale overpris for ting som ofte er på tilbud, men uansett så blir det jo en solid sluttsum når vi tar storhandel. Kjøper f.eks. karbonadedeig, kylling og fisk når det er på tilbud, og putter i fryseboksen. Ellers så er det mye sånn tilbehørsting som trekker opp: Oljer, eddiker, krydder, nøtter, pinjekjerner, urter osv.
Har nok også vent meg til litt dyrere ting som Salmalaks istedet for frossen laks, solegg istedet for de billigste, de gode røde tomatene istedet for de billige oransje osv. Mannen min har en viss dragning mot dyre tapasgreier som chorizopølser og denslags, og dyre mørke ølsorter (det blir billigere når jeg handler alene). Kunne helt klart kuttet mye ned på matbudsjettet om vi måtte, men vi trives med den typen mat vi har. Fyllmat og utspedde kjøttproduketer er det lite av. Jeg baker brød, men ikke alltid. Når det gjelder pålegg er vi ganske nøkterne, jeg spiser nesten bare ost med paprika, tomat eller salat, og ingen av oss spiser noe særlig kjøttpålegg. Det vi vanligvis har i huset av drikke er appelsinjuice, eplejuice, melk, te, kaffe, øl, vin, i sommerhalvåret endel Farris. Yoghurt er bare innimellom. Brus har vi veldig sjelden, kjeks kjøper vi omtrent aldri, frossenpizza osv. har vi kanskje to ganger i året, røyk kjøper vi aldri.
Vi spiser ikke indrefilet hver dag. Men tenker egentlig lite på pris når vi handler. Det viktigste for oss er at maten er god og sunn. Vi har får ingredienser levert til middagens annenhver uke. Dette koster litt mer mer, men gir oss variert og god middag.
Ungene mine er grønnsaksvegrere, men vi voksne spiser nok en del mer grønnsaker enn normalen. Men vi er elendige på frukt, og tenker stadig at vi bør bli bedre på det.
Jeg liker egentlig å lage mat, men middag er kjedelig spesielt når det bare er til ungene og meg. Fantasien tar kvelden innimellom.
Vi spiser ikke så mye ferdigmat, men det hender. Pasta, ris og poteter er endel av kostholdet vårt, men ikke stor del.
Vi spiser nok litt lite fisk, men har det stort sett en gang i uken.
Kunne helt klart blitt flinkere med grønnsaker.
Vi er en av de som bruker mye penger på mat. Vi spiser mest rent kjøtt, og lite av type kjøttdeig el.Av fisk kjøper vi stort sett ferskt, og gjerne Salmalaks. Vi spiser masse frukt og grønnsaker i løpet av en uke. Vi kjøper også en del Biola i tillegg til melk.
Vi handler med tanke på kvalitet, og kikker ikke så mye på prisen. I tillegg blir det til at vi handler mest på Meny da vi prøver å ukehandle, og prioriterer å bruke tiden bare i en butikk. Det er selvfølgelig noe dyrere enn Rema f.eks, men her vi bor ihvertfall er det også vesentlig forskjell på hvordan frukt og grønt blir behandlet i butikken. På Meny ser stort sett alltid frukt og grønt friskt og fint ut. Det betaler jeg gjerne noen kroner ekstra for.
Vi (mannen) drikker også en del brus, og vi kjøper gotteri i helgene (bare for å få med den biten også).
Handler med fokus på sunnhet, men kjøper som regel det rimeligste produktet som er sunt nok for meg.
Spiser veldig "norsk" mat, og det tror jeg gjør det billigere. Vi har mye grønnsaker til alle middager, men det er rimelige grønnsaker som gulrøtter, broccoli, blomkål, løk (MYE løk), kålrot, selllerirot, champignon, paprika, agurk, tomat). Mye fisk de dagene vi har det (to dager i uka), men forholdsvis lite karbonadedeig og kjøtt de dagene vi har det. Da vil jeg heller at vi spiser masse av grønnsakene. Poteter, fullkornspasta eller fullkornsris til alle middager, men ikke så mye.
Kjøper det groveste brødet på Rema (90%), og det går 5 brød i uka. Ellers går det i leverpostei, kaviar, gulost, kalkunskinke, salat, paprika, smøreost, brunost, prim, hjemmelaget syltetøy på brødskivene. Det går mye havregryn og firkorn i tillegg.
Frukt: Kjøper epler, bananer, jordbær, druer, ananas stort sett hver uke. Av og til meloner, pærer, kiwi, osv.
7 liter melk i uka,1 liter Biola, litt creme fraiche, 2 halvlitere yoghurt. 1,5 l juice (godteri for mannen...).
Godteri: 1 melkesjokolade
Drikker ikke brus, kaffe, øl eller te.
Ellers: Sukker, mel, vaniljesukker, bakepulver, kakao, krydder, tran, tranpiller, tannkrem, fluortabletterm, shampoo, balsam, tannbørster, dopapir, tørkepapir, osv handles selvsagt også innimellom. Bruker ytterst lite halvfabrikata og ingenting helfabrikata.
(Som svar på hvordan vi klarer å holde oss på 4500 kr i måneden fra den andre tråden: Ukeshandler på torsdager, det kommer på mellom 900 og 1100 kr. Handler ikke noe mer i løpet av uka. Kjøper karbonadedeig i Sverige et par ganger i året, ellers alt på Rema 1000).
Når jeg handler, er det med fokus på sunnhet og kvalitet. Jeg lager f.eks. min egen seifilet fra ferskvaredisken, men kjøper hovedsaklig fiskekaker ferdiglaget, og da er det som regel Lofoten sine som gjelder, de har mye fisk i seg sammenlignet med f.eks. First Price sine. Så det må være sunt, ferskt, helst litt spennende og godt! Pris har sjelden noe betydning. Kanskje dagene før ny lønning, men ikke ellers.
Vi spiser sunt og "rent", men har nok et ganske kjedelig utvalg - det trekker nok ned kostandene. Og for tiden er det veldig lite spennende kokkelering, dessverre.
Mye grønnsaker. 4-5 typer til alle middager.
Små mengder av det meste - vi er ganske småspiste på middag. Minst en middag per uke uten fisk/kjøtt.
Nesten ingenting på drikkevarer. Vi liker best vann alle sammen. Eller, alle liker juice, men det begrenser jeg til helgene pga sukker og syre.
Vi handler endel økologisk, foretrekker det. Og så går det jo endel vegansk ferdigmat (pølser, burgere osv) og tofu og veganske oster, så det koster jo endel. En pakke med 3 jukse-Bratwurst koster feks. over 60,- kroner, men de er sinnssykt gode så det er verdt det innimellom. Soyamelk og slikt er jo også dyrere enn vanlig melk, men det får så være.
Vi bruker endel penger på mat.
4000 kr brukt på Rema i mars. Handler kun mat der.
Men vi har alt av middagskjøtt, melk og poteter selv.
Fisk kjøper vi av egen langer.
Bruker mye på grønnsaker og mye på frukt. Går fort 1 kg gulrøtter for dagen her.
Også bruker vi mye ost, 1-2 kg i uka. Brød baker jeg, men det går en del knekkebrød også og det kjøpes. Havregryn, syltetøy og spagetti og ris. Og smør, vi bruker mye smør :flau: så mye at vi vurderer å lage det selv....
Også handler vi annet pålegg. Leverpostei, kaviar osv
Matbudsjettet vårt er høyere enn jeg skulle ønske, vi bruker en del penger på råvarer.
Samtidig er jeg ikke villig til å kutte ut råvarene som kyllingfilet og fiskefilet, og da går det fort penger. :sukk:
Nærmeste jeg bruker halvfabrikat er frosne grønnsaker.. Ellers lages alt fra bunnen av.
Jeg er bevist på kylling og kjøper sjelden den billigste av flere grunner. Den har sannsynligvis ikke htt det så bra, den har fått dårlig fôr og den smaker lite.
Men det hender jeg alikevel kjøper den men hovedsaklig holte kylling og hå kylling her i huset.
Jeg vet faktisk ikke hva vi bruker på mat i måneden, men kunne jo svare på denne undersøkelsen likevel. Vi er bevisst på kvalitet, bruker mye fisk, grønt og lite "fyllmat", så godt som ingen tørrmat/suppeposer etc. og ikke ferdigmat, så det trekker nok opp kostnadene. Siden det er en del jeg ikke tåler lager vi det meste fra bunnen, og bruker litt ekstra på produkter som koster mer, type glutenfri pasta, havremelk, speltmel etc. Vi abonnerer også på økologiske grønnsaker hver 3. uke nå, men kjøper ikke nødvendigvis økologisk mat konsekvent. Det er vel sånn at vi legger vekt på kvalitet og rein mat, men likevel tar hensyn til økonomien så godt vi kan, så det er ikke snakk om at pris ikke er viktig i det hele tatt. Det har vi ikke råd til å tenke.
Jeg vet heller ikke hva vi bruker på mat i måneden, annet enn at det helt sikkert er for mye. Vi er to voksne. Jeg har en tendens til å kjøpe det jeg har lyst på, men med en liten plan i bakhodet slik at minst mulig blir kastet, uten at jeg alltid lykkes. Vi spiser for lite frukt (tungt å bære), men mye friske grønnsaker. Vi har ikke kjøtt/fisk hver eneste dag, sjelden kjøttdeig eller andre blandingsprodukter, sjelden eller aldri ferdigmat/halvfabrikata. Det som trekker opp er take-away en gang i blant, salmalaks og Stangekylling, og de gangene jeg skal eksperimentere med mange ingredienser og mange ulike friske urter. :knegg: Det går ikke veldig mye brød her, men vi har gjerne en pastarett ukentlig. Dessuten er jeg for glad i å kjøpe ferdig lunsj ute, og vininnkjøp trekker nok også betydelig opp. Regner man alkohol med i matbudsjettet?
Når det gjelder pris/kvalitet synes jeg det er vanskelig å svare. Jeg fortrekker kvalitet, men handler basisting på Rema. Jeg kan ikke lukke øynene for pris alltid, men det finnes jo mange relativt rimelige middagsretter man kan lage uten å kompromisse på kvalitet, vi spiser f.eks vegetarisk minst en gang i uken. Grønnsakene kan gjerne handles på Rema dersom de ser friske og fine ut.
Jeg er veldig glad i mat og i å lage mat, og splæsjer ofte ut på en del dyrere ingredienser, særlig kvalitetskjøtt, -fisk og ost, og kan også bruke masse på grønnsaker. Det har jeg ingen intensjoner om å slutte med. :hehehe:
Vanskelig å svare, for jeg jeg vet ikke helt hvor jeg kan plasseres når det kommer til pris og kvalitet. Kjøper f.eks alltid fullkornpasta selv om den er mye dyrere enn vanlig pasta, men jeg kjøper sjelden bær utenom sesong med mindre jeg skal bruke det til noe spesielt (kake, f.eks!) Bruker omtrent like mye karbonadedeig som vanlig kjøttdeig, kommer litt an på hva vi skal lage og hvor blakke vi er. Vi er veldig glade i frukt alle sammen og akkurat der ser jeg på pris. Hvis pærene er billigere enn eplene en uke, kjøper vi gjerne mange pærer siden ingen har spesielle preferanser i fruktveien. Gammel og skukkete frukt kjøper vi ikke, altså. :knegg: Vi spiser gjerne bare en middag med kjøtt og en med fisk (ikke fiskeprodukter) i uken, ellers går det gjerne i supper, omeletter, brødskiver og ulike ferdigprodukter. :travel hverdag:
Dette var nesten like vanskelig som matundersøkelsen i Mor og Barn. :fnise:
Jeg kunne bare svare på to ting, nemlig at vi spiser mye grønnsaker og at jeg liker å lage mat.
Jeg ser både på kvalitet og på pris. Jeg vil gjerne ha god mat, men tar meg ikke råd til å ikke tenke på pris. Vi spiser sunn mat. Lite vegetar, men mye fisk og mye grønnsaker. Vi tillater oss å få økologiske grønnsaker levert annenhver uke og vi har gode tapasting, oster og øl og vin til helgen
Jeg ser på prisen og kjøper det som er rimelig av den frukten og de grønnsakene jeg vet at familien liker.
Jeg synes at vi spiser godt og har en grei kombinasjon av pris og kvalitet. Jeg ukehandler vanligvis på Obs, og synes at jeg får god mat der. Så legger jeg heller inn et lite slakterbesøk av og til.
Jeg er av de som bruker mindre enn snittet på mat. Handler stort sett på Rema, men lite "ferdigmat".
Kanskje i snitt en dag med pølser eller "ferdigkjøttkaker", en dag fisk, en dag koteletter e.l., en dag pannekaker/grøt, 2 dager kjøttdeig (ene gjerne hjemmelaget pizza eller taco), en dag kylling. Fornøyd med fordelingen, men kunne vært litt mer kreativ på noe, går i mye samme tilbehør/tilberedning.
Stort sett potet, ris eller pasta til (bortsett fra med grøt/pannekaker da)
Baker brød selv, og det går nok litt over et brød om dagen (litt etter om ungene er på trening rett før kveldsmat, da går det mye brød).
Jeg er veldig flink til å bruke rester, og kaster VELDIG lite mat. Ikke redd for å bruke rester som har vært i kjøleskap noen dager. Så det blir gjerne en restemiddag i uka. (blir litt mye kjele-oppvask den dagen da...)
Vi har mye pålegg, men spise en del og derfor kaster også lite der. Vi har alltid hvit og brun ost, salami, skinke, leverpostei, kaviar, litt syltetøy (men det går lite av det). Ofte makrell i tomat, eller sild o.l.
Frukt og grønt har vi nesten alltid banan, druer, kiwi, gulrot, tomat, løk og det andre varierer etter årstid (mye appelsiner nå, mye eple om høsten osv)
Har stort kjølehjørne, så jeg kan "lagre" mye der. Kjøper også gjerne mat til halv pris grunnet dato, og slenger i fryseren.
Melk går det er del av, litt appelsinjus, litt saft (i helgene og til grøt/pannekaker), nesten ikke brus/øl, og kanskje 50-100 kr i godteri i helgene (nærmere 50 enn 100).
Vi lager alt fra bunnen av og er opptatt av sunne, rene råvarer og kvalitet. Ukeshandler på Rema og supplerer i andre butikker. Spiser mye grønnsaker, lite/ingenting potet/pasta/ris, mye kjøtt (men ikke mer en gjennomsnittet antar jeg) og vi liker å lage mat. Vil tro vi bruker rundt 1200 i uka på hverdagsmat til fire personer.
Vi kaster ikke heller mye mat. Er flink til å beregne mengder, og bruker rester. Det som oftest blir kastet her er faktisk kjøttpålegg, fordi ingen av oss tre som bor hjemme nå spiser noe særlig av det. Så det hender vi oppdager at en pakke skinke har gått ut på dato.
Kasting av mat skjer knapt her heller. Da er det i såfall en liten rest igjen i panna etter middag eller en boks rømme som har blitt glemt bakerst i skapet. Vi sender med middagsrester i matpakken til både ungene og meg, og lager middag med tanke på å bruke opp det vi har. Middagsplan er også nyttig i forhold til å få brukt det man faktisk har.
Det som trekker opp budsjettet hos oss er at vi ikke er gode på planlegging og storhandling.... I tillegg har vi økonomi til å ikke tenke så mye over hva vi bruker penger på og handler litt det vi har lyst på.
Jeg kjøper stort sett det jeg har lyst på, og ser ikke på prisen.
Jeg vet at jeg bør bli flinkere til å planlegge og ukeshandle, så det er noe jeg må jobbe med. Ellers bruker vi nok over gjennomsnittet på kjøtt, spesiellt i grillsesongen. Jeg og ungene spiser mye grønt, mannen er det værre med. Fisk spiser vi ikke nok av, jeg er den eneste som er storfan.
Denne var vanskelig. Jeg handler ut fra pris og ut fra kvalitet og ut fra smak. Og ut fra tid - jeg må ta hensyn til at enkelte ettermiddager er det sinnsykt dårlig tid. Dvs jeg prøver å finne en balansegang der som lommeboka tåler. Vi ukeshandler og jeg lager middagsplaner. Da planlegger jeg noen billige og noen dyrere middager, forsøker å balansere med fisk, kjøtt og grønnsaker. Og ikke minst må jeg ta hensyn til hva som faktisk lar seg gjøre tidsmessig, jeg burde bli flinkere til å lage istand ting til å putte i ovnen kvelden før.
Når det gjelder pålegg, er vi nok i perioder litt for lite økonomiske. Det samme gjelder melkeprodukter. Jeg må bli flinkere til å sirkulere de gode påleggstypene.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.