Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

[Hage] Hva har man i en solrik skråning?

#1

kokosbolle sa for siden:

Har en skråning mellom to platåer i hagen. Vender mot syd, måler ca. 6 meter i bredde og en drøy meter i "høyde". Har sol fra 10 til 18. Skrår innover med fall 1 til 2 anslår jeg.

Det er en prydbusk av ukjent kaliber midt i skråningen, ellers er den helt tom. Nå har vi akkurat rensket hele skråningen for ugress og ugressrøtter, og om jeg ikke får ut fingeren og planter noe annet der, tar vel ugresset overhånd igjen snart.

Svigermor mente vi burde legge fiberduk og plante stauder i "hull" i den, slik at den kveler evt. ugress som vil vokse men lar staudene vokse. Vi kunne få endel stauder av henne. I tillegg mente hun vi burde la være å legge bark, siden bark er perfekt flueklekkeri, og det vil vi ikke ha.

Ser naboen har noen eviggrønne som brer seg utover bakken i skråningen, de dekker tett ser det ut som.

Tips?


#2

ElinM sa for siden:

Vi har roser i en slik skråning, i tillegg til noe eviggrønt og enkelte stauder. Jeg har også satt en del tulipanløk innimellom rosene slik at vi får fin blomsting om våren. Rosene skjuler de visne stilkene av tulipanene etterpå.


#3

kokosbolle sa for siden:

Men har dere fiberduk eller noe lignende for å hindre ugress, ElinM?


#4

ElinM sa for siden:

Vi har ikke fiberduk. Denne skråningen lå brakk i noen år og var full av ugress før vi spadde den opp og fjernet alt, slik som dere har gjort. Vi har vel litt bark enkelte steder, men for det meste kun jord. Litt innsats for å holde bedet fritt for ugress kreves, men vi greier å holde ugresset ganske bra i sjakk uten alt for mye jobbing, syns jeg. Vi luker selvfølgelig litt, og vi bruker en slik liten kultivator for å rote rundt i bedet slik at ugress ikke slår rot. Det er selvfølgelig også et poeng å ha plantene så tett at ugresset ikke trives, i forkant av bedene har vi f.eks. stauder, mest slike krypende steinbedstauder. I overkant av bedet har vi kattemynte, det går fint til roser. Vi har også lavendel og salvie i bedet, det lukter godt og gjør seg til roser. Dessverre bukket lavendelen under av kulden forrige vinter og vi har ikke fått satt nytt enda. Like så godt antakelig, med den kalde vinteren vi hadde i år også.


#5

Ru sa for siden:

Jordbær! :hyper:

Ikke?
Hortensiaene mine trives veldig godt i solrike skråninger. Rosebusker også.
Fiberduk tar ikke kverken godt nok på ugress alene, synes jeg. Vi har hatt enkelte vekster komme gjennom både duk og bark. :gal:


#6

kokosbolle sa for siden:

Takk for gode tips!

Får se hva svigermor har av stauder som vi kan plante der. :) Er greit å luke litt, men i fjor var det tett i tett med sånne sværbladete ugress.

Vi har tenkt til å ha frukt og grønnsakshage lenger ned i hagen, da blir det definitivt jordbær der. :jupp:


#7

ElinM sa for siden:

Markjordbær er en fin bunndekker som man kan la vokse innimellom/under andre planter. Bunndekkere er fine for å holde unna ugress.


#8

GinaK sa for siden:

Er det meningen at barna skal leke der eller løpe igjennom der, er jo roser litt dumt.

Buskmure/Potentilla, fåes i mange størrelser/høyder. Saktevoksende er smart. Kan klippes og formes. Fåes i rosa og hvit også-
Blomstrer fra St.hans til frosten kommer.

Kryproser, utrolig vakre. Rosa, tette små fyllte blomster. Blomstrer rikt hele sommeren. Fra St.hans til frosten kommer. Fin å klippe av og ha i vase. Husker ikke hva de heter akkruat her men skal finne det ut når jeg kommer hjem.;)
Stauder er også fint.
Ellers, kulethuja.


#9

rajraj sa for siden:

Hosta med store blader! Krever lite vedlikehold og kveler ugress. :nemlig:


#10

Anda sa for siden:

Gravmyrt. Fine blå blomster, vokser fort og dekker godt, og er grønn også når det er snøfattige vintre.

Vi prøvde oss med duk og bark, men det ble bare tull, antakelig fordi bedet/skråningen vår er for bratt.


#11

kokosbolle sa for siden:

Det skal ikke løpes gjennom skråningen, men vet ikke om jeg vil ha stikkeplanter uansett. Noterer meg Potentilla, Hosta og Gravmyrt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.