I lys av denne tråden: www.foreldreportalen.no/forum/showthread.php?t=101383 så lurer jeg på hva dere mener om kunstige søtningsmidler. Jeg trodde det var mye forskning som viser at dette ikke er bra å bruke, og at spesielt barn bør unngå det. Dette etterlever jeg, spesielt for barna mine. Men jeg vet at myndighetene anbefaler dette. Jeg har registrert at de serverer gøy saft på SFO, og barna får ofte servert Light brus i bursdager.
Er det ny forskning som friskmelder stoffene?
Av det jeg har fått med meg har man ikke funnet klare negative følger av aspartam bl.a, og har innimellom følt at det på FP har vært en del bastante anti-søtningsmidlerholdninger (uten at det møter motbør), noe som er litt rart på et forum hvor påstander ofte krever dokumentasjon og ikke "føleri". Det skal sies at jeg ikke har kompetanse på å finne fram i forskningen selv, så jeg har ingen bastante meninger om kunstige søtningsmidler den ene eller andre veien. Jeg tilhører iallefall ikke de som tror at forskningen ifht. kunstig søtning er kjøpt og betalt av folk med interesser ifht. kunstig søtning.
Overfor barna har jeg vært svært restriktiv til søtningsmidler, dvs. helt utelukket fram til 3 års alder. Etterpå har det vært greit på besøk og sånt, hvis det er den eneste brusen som serveres f.eks. Selv har jeg ikke samme restriktive forhold til kunstige søtningsmidler. Jeg foretrekker Pepsi Max når jeg drikker brus, og jeg tygger daglig sukkerfri tyggis.
For meg er kunstige søtningsmidler noe jeg helst unngår både for egen del og ikke minst til ungene, men jeg betrakter det heller ikke som giftig, og tror ikke det gjør noen skade med et halvt glass kunstig søtet saft i uka e.l.
De gangene vi har hatt produkter med kunstige søtstoffer i hus, har det skyldtes slurv eller feiltakelser ved innkjøp (saft og ketchup). Jeg foretrekker vanlig brus til både meg og ungene den ca. ene gangen i måneden vi drikker det, og godteri likeså. Det eneste jeg bruker, er sukkerfri tyggis - kanskje en halv bit om dagen i snitt og pastiller en sjelden gang.
Jeg blir dårlig av kunstig søtning, og det tok mange år etter at jeg sluttet å tygge tyggis at magen min stabiliserte seg. Derfor har vi aldri produkter som inneholder det.
For egen del er jeg ikke skeptisk fordi jeg tror man blir balsamert innenifra og slike ting som man av og til hører om aspartam, men fordi jeg ikke er glad i erstatninger for noe man heller burde innta mindre av. Jeg tror det er bedre med sukker i moderate mengder, enn kunstig søtning hver dag.
Det er visstnok også bevist (link til forkning er lagt inn i en annen tråd om dette for en tid tilbake, jeg gidder ikke lete den fram) at noen typer kunstig søtning gir blodsukkerstigning, og da går vinninga litt opp i spinninga.
Både jeg og den ene av sønnene mine reagerer på kunstige søtningsstoffer, og det er den ene tingen som jeg virkelig unngår (både for meg og ungene). Det betyr ikke at jeg klikker om de spiser en pakke tyggis.
Jeg syns det har vært ganske mye dokumentasjon oppigjennom på at dette ikke er sunt, og i og med at jeg føler meg uvel og noen ganger har fått migrene av lightbrus syns jeg det er en enkel ting å unngå. I tillegg smaker det jo grusomt. At det ikke anbefales for barn under tre år, tolker jeg dit hen at det ikke er så veldig bra for femåringer heller.
Søtningsmidler er et nødvendig onde i min verden. All den tid jeg normalt lever uten sukker. Teorien min er at om man begrenser bruken til det man burde kunne bruke av sukker også så er det gjerne ikke så hakkande gæli all den tid det jo er forsket ganske mye på. Mitt forbruk er stort sett aspartam i brus.
Jeg kan lite om dette, ikke annet enn det jeg leser i litt tabloide reportasjer og f. eks på forum. Det lille jeg har fått med meg (men helt uten kildekritikk) er at de lærde strides om hvor farlig og usunt dette er, og at undersøkelser har gitt ulike svar på dette.
Jeg kjenner også at dette ikke er noe jeg orker å bruke energi på å finne ut av ettersom bruken av matvarer med kunstig søtningstoff begrenser seg til den lille brusen jeg drikker, kanskje 4-5 liter i året.
Kunstig søtningsmiddel er djevelens verk. :nemlig: Ok, det var en spøk med litt alvor bak. Men jeg er skeptisk så det holder. Mht Aspartam så er jeg sterkt redd for at markedskreftene har styrt mer enn de burde, og det er bare tull at det ikke finnes forskning som viser at de ikke er spesielt bra. At denne forskningen blir undergravd er en annen sak. Jeg klarer ikke helt å stole på et godkjenningsaparat (USA) som krever at man merker organisk, hormonfri melk med at "no significant difference has been shown between milk derived rBGH-treated and non rBGH-treated cows" når man samtidig vet at årsaken til at man forer hormonkuene med antibiotika er at de blir syke av hormonene. :snill: Og når man i tillegg vet hvor insestiøst forholdet mellom styresmakter og enkelte selskap her borte er, og at det ikke er lov til å bestikke, men null grense for hvor mye man kan bruke på lobbyvirksomhet og kandidatstøtte... Kall meg gjerne konspiratorisk, men jeg stoler ikke nødvendigvis på den forskningen som er gjort alltid. Virkelig ikke.
Og holder følgelig ungene borte fra kunstig sukker. Jeg var ikke der før, jeg er kommet dit i løpet av de siste par årene.
Kunstig søtt tror jeg ikke er noe bra, men jeg har ikke satt meg inn i forskningen og sånt altså, dette går bare på hva som er logisk i mitt lille hode. Jeg prøver å bruke lite sukker, og bruker feks. naturlige søtstoffer som Sukrin eller Bjørnesøt. Jeg baker oftest med vanlig sukker da (evt brunt sukker), og prøver heller å gjøre det sjelden.
Splenda rører jeg ikke pga. av miljøårsaker og jeg synes flere burde tenke over dette. Det er ikke verdt det når det finnes andre ting man kan bruke enn Splenda.
Jeg er på linje med Tallulah og synes fokuset bør være et generelt sunnere kosthold enn å erstatte sukkerholdig mat med mat med kunstige søtningsstoffer. Hvis jeg en sjelden gang serverer ungene brus tenker jeg det er hipp som happ om den er kunstig søtet eller med sukker.
Jeg unngår så godt jeg kan ting som er søtet - uansett med hva egentlig.
MEN jeg baker og bruker noe bjørkesøt/xylitol, noe honning, sukrin kommer jeg sikkert til å bruke litt etterhvert, men mest bruker jeg nok dadler, banan og tørket frukt til søtning.
Men når jeg baker til Vetle sin bursdag f.eks får han kake med sukker, pappa baker jeg til innimellom og han vil ha sukker og hvetemel.
Jeg er veldig skeptisk til alle light produkter på markedet og tror ikke jeg har noen i hus. Spesielt aspartam - tyggis og pastiller er vel det eneste jeg får i meg det gjennom tror jeg.
Også litt skeptisk til bjørkesøt ol innen den nye "trenden", men alikvel så tror jeg det er greit i små doser og så lite som mulig. :)
Jeg får diare og magekramper. Det setter i gang rimelig kjapt etter inntak, og varer gjerne i et døgn eller to. Hvilke søtninger som gir dette har jeg ikke satt meg inn i, jeg holder meg bare unna. Men det skjer hvis jeg spiser tyggis, eller drikker cola light bl.a.
Ah, men en ting jeg har lært meg, og som jeg vel egentlig ikke hadde helt fått med meg før at det er ikke slik at Sukker er Sukker og alt annet er Kunstig... jeg kom over denne lista på nett for noen år siden: Refined sugars (definition):
agave syrup
barley malt syrup
birch syrup
brown rice malt syrup
brown rice syrup
brown sugar e.g. Sucanet™
carob molasses
coconut sap sugar a.k.a. palm sugar
corn syrup e.g. Karo™
date sugar – see my conversation with Nitasia below for more info.
date syrup
evaporated beet juice a.k.a. sugar
evaporated cane juice a.k.a. sugar
high fructose corn syrup a.k.a. isoglucose, glucose-fructose, HFCS, HFCS-42, HFCS-55, HFCS-90.
isoglucose a.k.a. high fructose corn syrup
maple syrup
molasses (can kill in large quantities)
palm sugar
powdered sugar
raw sugar a.k.a. demerara, muscovado, turbinado
stevia (note) a.k.a. sweetleaf, sugarleaf, rebiana, e.g. Truvia™, PrueVia™
sugar a.k.a. white sugar, table sugar, evaporated cane juice, coffee sugar, sucrose, evaporated beet juice.
sweet sorghum syrup
yacón syrup
Sugars I’m unsure of:
Apple Cider Molasses (see comments below, my conversation with Nicole in November of 2010)
acesulfame potassium e.g. Sunett™, Sweet One™
aspartame e.g. Equal™, NutraSweet™, Canderel™
cyclamate (allowed on SCD) e.g. Assugrin™, Sucaryl™, Sugar Twin™
fructooligosaccharides (FOS) a.k.a. oligofructose, oligofructan
neotame
saccharin (allowed on SCD) e.g. Sweet’n Low™. The little pink packets so commonly found contain illegals. The liquid forms are less likely to contain illegals.
sucralose e.g. Splenda™
Just a few International names:
baker’s special – India
blanco directo – India, South Asian
cane syrup – India
castor sugar – India
dibis – Arabic?
dibs – Arabic
fancy molasses a.k.a treacle -UK, India
golden syrup – India
Gur – India
harnup pekmezi – Turkish
invert syrup – India
jaggery - India
jallab – Middle East
keçiboynuzu pekmezi – Turkish
muscovado sugar – India
panela – Latin America
panocha- Latin America
pão-de-açúcar – Latin America
pekmez – Turkish
pile – Latin America
piloncillo – Latin America
pingbian tang – China
stevia as known in various countries
sugar as known in various countries
Jeg unngår kunstige søtningstoffer av flere grunner. For det føreste så stoler jeg ikke helt på at det er bra. For det andre, så syns jeg ofte det gir en ekkel bismak. Feks fun-light klarer jeg virkelig ikke. Sitter igjen med ettersmak resten av dagen, og for det tredje, får jeg i meg for mye, så blir jeg dårlig i magen. (Vet ikke hvilket stoff som gir meg dårlig mage, men jeg blir dårlig av å spise en pakke med läkreol split. Noen ganger har jeg dog veldig lyst på, trykker i meg en pakke og så løper jeg på do)
Fin liste, m^2. Det er de kunstige sukkererstatningene jeg holder oss langt unna. Sukkeralkoholer er jeg ikke ikke tilsvarende skeptisk til. Selv om jeg er enig i at de får ting gjennom systemet raskere (og her går det rimelig raskt i utgangspunktet, altså. :knegg: ).
Jeg hadde masse vondt i magen før, og det skyldtes blant annet nærmest daglig inntak av Cola Light og Läkerol, altså aspartam. Jeg reagerer også på andre søtstoffer, så for meg er det mest reaksjonen som gjør at jeg unngår det. Jeg lever også uten sukker (ikke av prinsipp, fordi jeg blir dårlig av det), men synes ikke jeg trenger kunstig søtning av den grunn. Det hender jeg bruker Sukrin, men ellers klarer jeg meg utmerket med å søte med frukt, ren vanilje eller lignende. Jeg har vel heller vent meg av med at alt skal være så søtt hele tiden. Når det gjelder barn, vil jeg nok heller gi sukker en gang i blant og unngå kunstig søtning enn å gi mye lightprodukter. Selv om dokumentasjonen ikke er god nok, føler jeg meg ikke trygg på at det er uproblematisk med særlig aspartam til hverken voksne eller barn.
Jeg er "heldig" og aldri vært noe opptatt av brus og saft, det er vel der stor inntaket av light/sukker kommer inn. Godteri var jeg veldig fan av nå, veldig glad i "kosemat" fortsatt, den er bare ikke full av hvitt sukker, eller kunstig søtning, men heller banan, dadler ol :)
Jeg lager kjernesunne vafler til sønnen min innimellom, det er vel det enste han spiser med bjørkesøt (foruten tyggis), synes det er veldig fint han vil spise de vaflene da det er meltyper jeg ellers aldri ville fått i han ellers blir det vanlig sukker, men så lite som mulig.
Ja, jeg synes i hvert fall det har vært enklere for meg at ikke alt må være så veldig søtt hele tiden. Men det er meg, da. Folk må finne sin egen greie. For meg er banan supersøtt. :knegg: