Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Å kaste mat

#1

Chanett sa for siden:

Kaster dere mye mat? Jeg har komplett kastevegring og utnytter det meste, men likevel har vi 2-3 poser matavfall i uka. Noe sier meg at de jeg bor sammen med slurver litt.

Hvordan er det hos dere?


#2

Pasta sa for siden:

Dette er et område jeg har ekstremt dårlig samvittighet for. Vi er utrolig dårlig på å utnytte rester og veldig dårlig på oppbevaring av frukt og grønt. Her vi bor er dessuten kvaliteten på frukt og grønt elendig.
Vi prøver stadig å forbedre oss og det går bra i perioder.


#3

Avatar sa for siden:

Jeg syns også vi kaster for mye mat. Ikke middag, for det er sjelden rester igjen, men pålegg. Jeg mener vi ikke trenger 10 typer pålegg til enhver tid, da blir mye kastet.


#4

Zulu sa for siden:

Her har jeg definitivt forbedringspotensiale. Problemet er at ofte når jeg tar vare på rester, så må jeg bare kaste restene igjen når de har stått i kjøleskapet noen dager ...


#5

Chanett sa for siden:

Jeg har endelig vunnet gjennom i heimen med at det trenger ikke å være like godt utvalg to dager før helgehandel som dagen etter helgehandel. nøgd


#6

Veronal sa for siden:

Det er ikke så ille hos oss, men en gjenganger er halve agurker og myke poteter. :gal:


#7

Mex sa for siden:

Ja, vi kaster nok for mye mat. Selv om middagsrester går til bikkja en del ganger, så kastes det fortsatt altfor mye. Frukt/grønnsaker som ikke blir spist opp, brødskalker og middagsrester som bikkja ikke spiser.


#8

Retz sa for siden:

Vi kaster lite mat. Tror vi kaster et par matposer i uke, og de består stort sett av brukte kaffefiltre pluss frukt- og grønnsaksskrell.


#9

Chanett sa for siden:

Kanskje det ikke er så galt med 2-3 poser hos oss, da Retz. Vi er jo litt flere.

Forøvrig får kanina gulrotskrellet. Spiser de potetskrell også, slike kaniner?


#10

Dixie Diner sa for siden:

Altfor mye. Ungene er periodespisere og kreseræver, og ofte kjøper vi for mye mat (ukehandel er ikke alltid lurt, faktisk) så ting i feks. grønnsaksskuffen blir liggende i bunn og råtne, jeg glemmer det ut. Men vi jobber med saken og er blitt flinkere. Vi er blitt flinke til å ha brødrester og sånt i en pose og ta en fuglematingstur i ny og ne.


#11

Cuyahoga sa for siden:

Vi er blitt bedre til å tilpasse middagsporsjonene enn vi var før og spiser oftere opp all middagen og når det er rester så spiser jeg den ofte til lunsj neste dag eller mannen tar restene til kveldsmaten. Det jeg sliter med der er fiskerestene, de ender som oftest opp i søpla fordi jeg ikke finner på noe måte og gjenbruke de på. Kanskje noen har noen tips? :blafre:

Også frukten blir oppspist, men det er nok en eller annen tomat og agurk som rekker og bli dårlig i kjøleskapet og må kastes. Brødmat spises også opp, jeg baker ikke to-tre ganger i uka for at resultatet skal kastes. :nono:

Pålegg kastet vi en del av før, men nå har vi bevisst mindre utvalg enn før og glemmer sjelden av hva vi har og det rekker sjelden bli dårlig før det er oppspist.

Fløte har jeg hatt i fryseren når det har gått ut på dato og så tint den og brukt i f.eks vafler, men nå har vi nesten aldri fløte lenger. Det var ikke alltid jeg rakk og finne bruksområder for alle rømme, matyoghurt og kesam-rester, til tross for ukesmenyer, men nå har vi nesten ikke disse tingene lenger, siden de yngste ikke skal ha melkeprodukter.


#12

star sa for siden:

Syns ikke vi (dvs jeg) kaster mye matavfall, dog har det vært litt ille siste uka.
Tror ikke vi fyller en pose i uka engang hvis jeg bare skulle regna matavfallet. Men her går bleier i våtorganisk så da er vi nok oppe i 2 pr uke.

Jeg kjøper bare pålegg jeg vet vi spiser og lager ikke mer middag enn jeg vet vi spiser. Blir det ikke nok så får det bli flere brødskiver til kvelds. Og brødet er ferdig oppskjært i fryseren så tar bare opp det vi trenger.


#13

Retz sa for siden:

2-3 poser høres ikke mye ut. De blir jo sjelden fylt helt opp disse posene, da sprekker de, og grønnsaksavfall tar mye plass. En lapskausmiddag og vips så har du en full pose.

Potetskrell ville jeg undersøkt mer om før jeg ga det til kaninen. Har en vag erindring om at kanin eller marsvin ikke skal ha potet. Jeg spiser forresten poteter med skrellet på. De få gangene jeg spiser poteter, da.


#14

Puslingen sa for siden:

Me kaster ikkje så mykje mat, rundt to poser i veka. Men det er ikkje mykje med tanke på kaffifilter, div. skrell frå frukt og grønnsaker osv. Eg spiser som regel rester til lunsj, og har dessuten blitt flinkare til å beregna mengden mat når eg lager. Ofte går rester i frysen, og blir brukt om det kun er 1 eller 2 som skal ha middag ein dag.


#15

Tangina sa for siden:

Samme her. Ukeshandlinga fører til at vi ofte handler inn for mye, og hvis vi i tillegg blir invitert bort til middag en dag uten at det var planlagt, blir ting ofte liggende uten at vi får brukt det. Gjengangere er vassen salat, mugne tomater og gulnet brokkoli. Og vi er elendige på å beregne brød. Jeg har også en tendens til å planlegge at jeg skal spise sunt og karbofritt og kjøper inn masse grønt, men når tirsdagen kommer og ungene skal av gårde på dette og hint, ender jeg opp med spaghetti sammen med barna likevel. Det går som regel bedre når mannen ukeshandler - han er ikke like impulsiv.

#16

Blå sa for siden:

Som oftest får vi brukt ting.

Middagsrester fryser jeg ned og bruker når bare en eller to skal ha middag. Brødskalker går til fuglene. Pålegg oppbevarer jeg i en stor plastboks i kjøleskapet og setter hele boksen inn på bordet slik at vi ser hva vi har. Tidligere ble ofte noe pålegg glemt bakerst på hyllen og så lå det der og ble gammelt, det slipper vi nå.

Det jeg ikke gjør er å ta vare på ting jeg ikke tror vi kommer til å spise. Jeg har vokst opp med at alt ble tatt vare på, og så måtte man stadig vekk kaste rester som hadde stått i kjøleskapet til de ble dårlige. Jeg vurderer om noe kommer til å bli spist og hvis jeg ikke tror det, så kaster jeg det heller med en gang. Men vi kaster ikke mye mat altså.


#17

Nessie sa for siden:

Nja, vi kaster nok for mye. :nemlig:
Ikke så mye frukt, grønt og slike ting. Men middagsrester. Som jeg tar vare på 2 dager i kjøleskapet, før det går i søpla. :flau:


#18

Olympia sa for siden:

Vi kaster lite middagsrester, pålegg og grønnsaker. Dessverre kaster vi utrolig mye brød- sikkert to hele brød i løpet av en uke. Nå har vi begynt å fryse ned halve brød og håper at det skal hjelpe.


#19

Nessie sa for siden:

Vi kjøper brød (og skjærer de opp i butikken), legger de i fryseren og så tas antall skiver opp kvelden før. Nå er det kun mannen som spiser det stort sett da (derfor jeg ikke orker bake). For barna spiser i bhg og jeg spiser knekkebrød. :jupp:


#20

Lhi-My sa for siden:

Vi kaster veldig lite mat. For meg er det etisk helt feil å kaste fullt spiselig mat. Det er jo absolutt ikke vanskelig verken å beregne matforbruket for en uke eller å lære seg til å ta vare på maten slik at den ikke blir ødelagt og må kastes. Vi handler en gang pr uke, skriver menyer og vet nokså nøyaktig hva som går med av mat i løpet av en uke. Vi trenger f.eks. åtte brød i uka. Disse kjøpes, skjæres opp i butikken, legges tilbake i brødposen (altså i papirposen, brød skal IKKE i plast!) og legges i fryseren. Vi tar opp 1-2 brød hver kveld og har da ferdig tint ferskt brød til neste morgen. Brødet oppbevares i dertil egnet brødboks og holder seg fint i minst to dager (men spises opp første dagen her).

Tomater oppbevares på kjøkkenbenken, ikke i kjøleskap. Bananer likeså. Agurk og en del salattyper er heller ikke glad i kjøleskapstemperatur. Jeg kjøper tomater max hver andre uke og har ingen problemer med å få tomater til å holde seg friske og fine et par uker.

Rester fra middagen avkjøles, pakkes i tette plastbokser og settes i kjøleskap. Enten brukes de til neste dags middag (lurt å tenke på dette når menyen settes opp), eller vi tar en "restefest" (eller koldtbord som ungene kaller det) en gang i uka. En del rester går også rett i fryseren. Jeg har f.eks en plastboks i fryseren der jeg putter kjøttkaker og karbonader. Jeg lager alt slikt selv pga allergiske barn og ofte blir det noe til overs. Dette fryses ned og spises når vi har nok til et måltid til hele familien. Ellers brukes en del middagsrester også som lunsj eller kveldsmat. Nordmenn spiser generelt for mye brødmat og det er bare sunt å bytte ut et brødmåltid eller to med middagsrester. En del middagsrester er forøvrig også supert som pålegg, spesielt fiskerester. Stekt laks er kjempegodt på både knekkebrød og brød.

Jeg synes forøvrig ikke at det at maten brukes til dyrefòr (fuglemat) er noe godt alternativ. Mat er laget som menneskeføde og bør brukes til nettopp det. Kjøper man så mye brød at man mater fuglene med det, har man planlagt feil. Vi gir også gulrotrester o.l. til kaninene våre, men da snakker vi om skrell og annet avfall vi uansett ikke hadde spist. Kaniner skal forøvrig ikke ha poteter.

Det viktigste er å planlegge godt og oppbevare maten riktig. Det er ikke nødvendig å kaste 2-3 poser mat i uka. Vi komposterer matavfall i egen hage og kaster ca en halv 10-liters bøtte i uka. Dette er da hovedsaklig grønnsaksskrell og matrester fra ungenes tallerkner (for der har vi nemlig en jobb å gjøre, de er ikke flinke nok til å forsyne seg mer riktig mengde enda).


#21

Schnuppa sa for siden:

Vi kaster forbausende lite mat. Det finnes noen fordeler med å ikke være inne i ordningen med ukeshandling lenger men leve mer fra dag til dag.
Vi har ytterst sjeldent middagsrester igjen. Hvis vi har så går det i løpet av kvelden. Det går nesten ett brød per dag her så det rekker aldri å bli gammelt. Grønnsaker og frukt lever heller ikke lenge her i huset så det rekker ikke å bli gammelt.

En ting som slår meg er kanskje også at enkelte kjøleskap er bedre på holdbarhet for frukt og grønt.


#22

Chanett sa for siden:

Det var det jeg trodde. At kaniner ikke skal ha potet. Da går det fortsatt i matreturen. Forøvrig gjør vi de aller fleste tingene du skisserer, Lhi-My. Restefest er en populær ting hjemme hos oss, rester som kan brukes til ny mat fryses og alle brødskalker (skalk er lite populært hos oss) deles i terninger og puttes i fryseren til fuglemat (tar lang tid å samle en pose og jeg gir heller de forhatte skalkene til fuglene enn å kaste dem), middagsrester blir også brukt som kveldsmat/lunsj og lakserester fryses alltid for å gå i fiskesuppe.

Jeg innser at jeg må gå mine familiemedlemmer i sømmene. Mulig det er der svinnet ligger.

Kan kaniner spise tørket brød?


#23

Harriet Vane sa for siden:

Vi kaster mindre og mindre mat. Jeg er blitt bedre på porsjonstilpasning, jeg legger inn restemiddager, fryser ned større rester, sender avgårde rester som lunsj til mannen, har færre sorter pålegg osv.

Fremdeles er det litt å gå på, men det kommer seg. I kombinasjon med at vi har begynt med tøybleier er avfallsmengden på Talboys redusert til det halve på to år, til tross for at familien er økt til nær det dobbelte.


#24

Cuyahoga sa for siden:

Fiskerester på brødskiva altså, Lhi-my? Det kan jeg jo prøve! Laks og smør og noen eggeskiver høres jo godt ut!

Jeg sliter egentlig mest med å rebruke restene av fiskesupper og fiskegryter. Å fryse og varme opp igjen fiskesupper blir ikke godt. Og jeg innbiller meg at det ikke er egnet som lunsjmat neste dag fordi fisken fort blir skjem? Eller er det bare innbilling?


#25

Dixie Diner sa for siden:

Hvorfor ikke, egentlig? Jeg legger alltid brødene i plastposer, ellers blir de harde og ekle ganske fort. Jeg liker bedre den myke konsistensen de får i plast.


#26

Blåbær sa for siden:

Ca 2 poser i uken her.
Mest skrell, skrot og matboksrester.

Vi er ganske flinke på å utnytte middagsrestene.
Selv om vi ukeshandler er det sjelden mat som ligger å blir ødelagt her.


#27

Nextlife sa for siden:

Vi kaster egentlig lite mat og har god kontroll på å bruke opp maten før den blir dårlig. At vi sørger for mat til en eldre slektning hjelper også på når det gjelder å få brukt rester.
Øverste hylle i fryseskapet på kjøkkenet er dedikert til smår ester, som f. eks et par-tre skinkeskiver som ikke blir spist før de er for gamle og kan brukes i en omelett eller pizza, osterester o.l.
Brød brukes enten til ostesmørbrød, krutonger eller gis til fuglene.
Jeg har likevel ingen kvaler når det gjelder å kassere mat som er suspekt eller tydelig gammel. Heller det enn å ende opp sjuk.


#28

Polyanna sa for siden:

Ganske likt her, men vi kaster ikke brødet fra brødskuffen men fra matpakker, i perioder. Det kan varierer fra dag til dag: en dag kommer de sultne hjem etter å ha spist smitt og smule av fire brødskiver, andre dager kommer det to skiver uspiste hjem igjen.

Det er tilsvarende vanskelig å beregne mdidagsporsjoner, men der blir restene brukt i matpakkene.

Vi har dårlig utvalg i pålegg dagen før ukehandel. Det syns jeg ikke gjør noe.


#29

Polyanna sa for siden:

Brødet kunne sikkert gått til fugler, men etter at vi hadde rotter ved fuglebrettet så har det vært slutt på den slags, gitt. :skremt:


#30

Katta sa for siden:

All kasting av mat er jo for mye. Ergo kaster vi for mye mat. Men det har blitt veldig mye bedre. Spesielt har vi blitt flinkere til å tilpasse hvor mye pålegg vi faktisk må ha i skapet slik at dyrt pålegg ikke går ut på dato. Men kokte poteter, kokt ris og spagetti er typiske ting som det lages for mye av og som kastes. Brød går det så mye av at det kastes ikke. Middagsrester brukes i utgangspunktet opp igjen, men det hender de blir glemt i kjøleskapet. Frukt hender det blir dårlig fortere enn planlagt, og da kastes det, men stort sett blir det spist opp. Matrester fra barnas tallerkener ja, der kastes det endel er jeg redd. Spesielt han ene som ikke liker noen ting og hvor det å få han til å ha mat på tallerkenen i det hele tatt er et poeng. Men vi kan alltid bli flinkere. Kaste mat er en uting.


#31

Chanett sa for siden:

Matboksrusk, ja. Det kan være noe å studere.


#32

star sa for siden:

Rester fra matboksen er nok det som utgjør mesteparten av det som havner i søpla ja. Men helt umulig å spå hvor mye de spiser hver dag. De får det samme antall brødskiver hver dag (unntatt på matdagen) og eldste spiser vanligvis opp. Men hva yngste spiser er høyst variabelt


#33

ingling sa for siden:

Vi kaster helt sikkert for mye vi også - vi har ikke kildesortering, :mumle:, så jeg vet ikke nøyaktig hvor mye mat som blir kastet. Middagsrester blir brukt til lunsj neste dag eller hvis en av oss skal ha hjemmealeinemiddag, så det kaster vi så godt som aldri. Det som vel blir kastet mest her er grønnsaker - vi abonnerer på økologiske, som er veldig gode, men ikke holder så lenge, så hvis vi ikke er hjemme nok den uken vi får kassen blir det av og til ikke brukt. Det er et forbedringspunkt som jobbes med. :nemlig: Jeg håper vi snart får kildesortering, blant annet for å få litt oversikt over hva vi faktisk kaster.


#34

rine sa for siden:

Jeg ryddet kjøleskapet i dag og kastet følgende: Rømme, revet ost i pakke, løk, og inntørket skvise-syltetøy. Alt ble kastet fordi det var utgått på dato, og man kunne se at det var utgått på dato (løken var tørr og ekkel) :nemlig: Vi kaster sjelden middagsrester og aldri brød og pålegg. Typiske ting som vi kaster er ting vi kjøper i større mengder enn vi spise (rømme og revet ost) og så glemmer vi å bruke det før det går ut. Burde helt klart vært flinkere, det er jo mange gode ting man kan lage med rømme og ost hvis man bare kommer på det.


#35

Cuyahoga sa for siden:

Jeg lager av og til reste-omelett-lunsj i helgene (til meg selv, resten av familien skuler bare stygt bort på den) med den slags rester fra kjøleskapet, slik som løk, tomater, kjøttpålegg, sopp, rømme, ost etc som begynner bli litt gammelt. Lettvindt. Og det til og med uten sammenpisket egg på kartong. :jupp:

En ting vi hiver for mye av er dårlige poteter. Jeg burde sikkert ha tatt de med tilbake til butikken og klagd på de.


#36

Toffskij sa for siden:

Det vi kaster overlegent mest av, er halvspiste matpakker. Det er rett og slett fryktelig uforutsigbart hvor mye ungene spiser fra dag til dag. Ellers kaster vi veldig lite mat.


#37

kamp sa for siden:

Det går ikke mye spisende mat i vårt hus..

Hovedsaklig diverse frukt skrell, de grønne greiene på blomkålen, avokado skall..
Kyllingben fryses og så lager jeg kraft, deretter kastes dem.


#38

goldnugget sa for siden:

Vi kaster ikke så mye mat vi heller - nå! Vi har blitt flinkere til å beregne og spise rester som i grunn er like godt.

Det som går i matavfall er mest frukt-skal og matboksrester. Dessverre endel pasta. Jeg har ennå ikke klart å beregne det godt nok! Har noen tips??


#39

Turban Smukk sa for siden:

Det jeg kaster mest er brød (det varierer veldig hvor mye det går), grønnsaker, gulost og rømme/creme fraiche/matyoghurt. Gulost kan forbløffende raskt få mugg på seg, skrekkelig irriterende. Melkeproduktene fordi det bare er jeg som spiser dem og av og til glemmer jeg helt å bruke dem opp. Grønnsakene fordi de blir glemt i skuffen. Ellers har vi veldig lite utvalg av pålegg,så det blir stort sett spist opp, frukt blir også spist.

Stort sett forsøker jeg jo å planlegge slik at det blir kastet minst mulig, men jeg får det ikke alltid til. Jeg er ganske god til å beregne middagene slik at det sjelden blir rester hvis det ikke er meningen. Rester blir lunsj, kvelds eller middag dagen etter. Tiloversbleven ris blir gjerne stekt ris dagen etter. Rester av pålegg, grønnsaker, kylling og ost blir gjerne omelett. Pasta veier jeg faktisk; 250 g til to personer er passe. :)


#40

Teflona sa for siden:

Vi kaster noe middagsmat, fordi mannen alltid lager for mye, men ikke nok til at det blir spist dagen etter. Brød kastet vi mye av før, men nå fryser vi i skiver og tar opp det vi trenger til hvert måltid.


#41

amor sa for siden:

Her stiller jeg med god samvittighet. Vi kaster omtrendt ingenting. Det er sjelden vi får middagsrester fordi planleggingen er god bortsett fra de gangene det er ønskelig med rester fordi det skal brukes til noe annet dagen etter f.eks. Pålegg som trengs å bli spist opp serveres til frokost, lunsj eller kvelds med beskjed om at det er dette vi spiser nå. Det planlegges godt og vi har gått bort fra ukeshandling. Etter å ha fulgt nøye med over en periode har vi funnet ut at vi både kaster midre og bruker mindre penger ved å heller kjøpe litt stort en gang i uken og litt smått et par ganger til.

Jeg får tillegge at vi er en stor husholdning så det er god omsetning på det meste. Brød har vi aldri for mye av f.eks. Skulle det være en rest igjen en morgen, blir det frem med brødristeren.... osv osv.


#42

Polyanna sa for siden:

Det var hovedgrunnen til at vi sluttet å abonnere. Det ble kastet altfor mye mat.


#43

ingling sa for siden:

Ja, vi vurderer det innimellom, men nå som særlig jeg er mye hjemme blir det stort sett brukt, så vi prøver litt til. :)


#44

Katta sa for siden:

Vi sluttet også ¨å abonnere fordi det ble for mye som ble kastet. Delvis fordi det ikke holdt så lenge, delvis fordi det kom veldig mye pastinakk og andre rare grønnsaker som ikke akkurat er hverdagsmat her i huset. Mens vi uansett måtte kjøpe løk, paprika, agurk og tomat som det går mengder av. Nå kjøper jeg selv og prøver heller å kjøpe mer enn før.


#45

Nip sa for siden:

Jeg har sykt mye skrell og sånn av grønnsaker, egg osv, også blir det litt kasting da jeg har planlagt litt dårlig. Men jeg er blitt veldig flink å alltid bruke rester, lage diverse av smårester.


#46

Lhi-My sa for siden:

Brød skal oppbevares i papirposer fordi de da beholder den sprø skorpen bedre og ikke blir vasne, klisne og myke. Dessuten mugner de mye fortere i tett plast. Disse opplysningene har jeg fått hos Norges beste brødbaker Morten Schakenda. Spiser man lite brød og plages av at brødet blir for tørt, kan man bruke en brødboks med riktig lufting. Jeg har en fra Tupperware og der holder brødet seg i minst en uke uten å bli tørt eller mugne. Men den er sjelden i bruk siden vi fryser ned alt brød vi kjøper og tar opp etter behov.


#47

Polyanna sa for siden:

Vårt brød er best oppbevart i plast. Og det rekker aldri å mugne. :hehehe:


#48

Pelikan sa for siden:

Vi kaster altfor mye mat, desverre. Har planer om å handle 1 gang i uken, og håper det gjør oss flinkere å planlegge.


#49

Katta sa for siden:

De beste brødposene er de man får på butikkbakt brød - sånne plastposer som er gjennomhullet av pittesmå hull. Men jeg synes plast fungerer bedre enn papirposer. At brød mugner er ikke noe tema her for å si det sånn, det går noen brød i uka.


#50

Chanett sa for siden:

Ikke vårt heller. Det går 1,5 brød per dag, omtrentlig. Ofte går det fortere enn hva jeg klarer å bake/handle.


#51

apan sa for siden:

Vi kaster hovedsakelig restene av storebrors matpakker.


#52

rajraj sa for siden:

Jeg synes vi er veldig flinke når det kommer til matavfall i vår husholdning. Det er helt minimalt. Porsjonsberegningen er blitt bedre og bedre. Middagsrester som egner seg fryses ned med en gang i lunsjporsjoner eller til restemiddag, slik at det ikke skal stå i kjøleskapet og bli dårlig. Jeg lager alltid digre porsjoner med rotmos av potet, kålrot, sellerirot, gulrot og sånne ting, og fryser ned, slik at ikke grønnsakene blir liggende i skuffen og bli dvaske. Halvgammelt brød blir til krutonger. Rekeskall blir kraft.

Og, mitt nyeste tips: Grønnsaksavskjer (brokkolistilker, gulrot-tupper, den delen av selleristengene med blader på o.l.), skrell av økologiske grønnsaker, krydderurter som begynner å henge med hodet og alle egnede grønnsaker som jeg ser at vi ikke rekker å bruke før de blir dårlig, vaskes godt, deles grovt og legges fortløpende i en frysepose i fryseren. Når posen er full, koker jeg kraft av det. Jeg bruker så og si ikke noe ekstra tid på det. Posen fylles jo i samme tempo og på samme måte som man ville fylt søpla. Kraften skal koke ca tre kvarter (mens jeg setter på en vask og bretter en batch med tøy), siles av og kokes litt inn, kanskje (mens jeg lager meg litt kveldsmat eller surfer på fp). Også får jeg god samvittighet og kraft lagd fra bunnen i samme slengen. Kraften fryses, eller jeg bruker den samme dag/dagen etter til middag.


#53

Elisabet sa for siden:

Vi kaster ikke så mye mat. 1-2 poser i uka så lenge det ikke er noe spesielt av selskapligheter eller besøk. Mest av det som blir kastet er fruktskall og grønnaksskrell og kjøkkentørkepapir. Har en oppsamling en gang i måneden med en ekstra pose med gamle poteter, gulrøtter, epler og tomater som har ligget for lenge. Vi kaster veldig lite brød. Kjøper ganske dyre brød, men vi har funnet et som alle i familien liker og det kan også fint spises dag 2 og 3 også uten at det gjør noe siden det virker like ferskt. Brødet blir bestandig ferdig oppdelt på butikken, så det er lett å putte i fryseren og ta opp senere om en har kjøpt for mye brød.


#54

Mirasol sa for siden:

Antall poser blir jo litt feil å se på, det er stor forskjell på hva vi får i posen fra vårt renovasjonsselskap og hva mine foreldre får i sin.

Vi kaster forøvrig veldig lite mat, men altt tørkepapir går jo også i matsøppelet her, så posen kan jo fylles ganske bra opp av det. Resten er skrell fra grønnsaker og rester fra ungenes matpakker (som kan variere svært fra dag til dag, avhengig av hva de har fått servert til lunsj i barnehagen). Sjelden jeg kaster rester eller at mat går ut på dato.


#55

Dronningen sa for siden:

Middagsrester som ikke er fristende kalde, og grønnsaker som blir liggende for lenge. Ellers går det ganske greit.


#56

Carrera sa for siden:

Hvor mye matavfall vi har, det aner jeg ikke, for vi sorterer ikke i det. Matavfall går i restavfall her, og det er alt utenom papp/papir, plast og glass/metall.

Noen ganger så tenker jeg at vi kaster mye, men egentlig tror jeg ikke det er så ille. Smårester etter middager kastes, men da snakker vi om så lite at det ikke er et halvt måltid for en småspist person en gang. Jeg er "flink" til å beregne middagsmengden, så det er ikke ofte vi har igjen rester. Unntakene er vel når jeg lager noe som jeg vet jeg kan kose meg med til kvelds også, for da lager jeg litt ekstra.

Hender jeg kaster halvtomme rømmebokser, eller sausglass type de man har til taco og slikt. Begrenset holdbarhetsdato på slikt etter at glassene er åpnet, og jeg eier ikke fantasi når det gjelder hva annet man kan bruke slikt til.

Pålegg er det veldig sjeldent vi kaster. Som innkjøpssjef så vet jeg hva som blir spist, og om barna har en periode hvor de nesten bare spiser ett pålegg, og dette over natta går over, så spiser jeg opp det som er igjen.

Men selv om jeg kaster lite i følge meg selv, så har jeg ofte dårlig samvittighet for det jeg kaster. Kommer nok av at jeg vokste opp med min mormor i hus, og hun kastet ikke noe. Selv ikke vannet som potetene var kokt i kastet hun... (uten at jeg husker hva hun brukte det til da)
Og jeg koser meg når mamma og pappa er på besøk her, for da går nærmest alt av det jeg ville kastet i matkoppen til bikkja.


#57

Nextlife sa for siden:

Jeg hadde også en slik bestemor, og der var det potteplantene som fikk potetvannet.


#58

Fløyel sa for siden:

Vi kaster fint lite. Brød og pålegg spises av frøkna til. Ellers har vi rundstykker i helgene. Middagsrester spises til kvelds eller restemiddag hvis det er igjen større mengder, men det er skjelden. Vi har ikke matavfalls sortering, så mengdene vet jeg ikke.

Men har vi pasta til middag, blir det ofte pastasalat til kvelds. Kyllingrester blir til kyllingsalat, pølser blir til pytt i panne osv..


#59

Éowyn sa for siden:

Jeg synes vi kaster for mye mat. Jeg vet ikke hvor mye som kastes, vi har under halv søppeldunk pr uke, men jeg synes det er for mye. Vi sparer på rester etter middager, men er ikke noe flinke til å bruke disse. De havner gjerne lenger og lenger inn i kjøleskapet. Mødrene våre er flinkere til å bruke rester. Det merker vi når vi har besøk.

Hvilken type er det du har?


#60

Niobe sa for siden:

Vi kaster lite mat. Jeg er blitt flinkere på mengdeberegning, og planlegging. F eks. ved å planlegge middagene slik at samme ingrediensene går igjen på en uke. Da er det mindre smårester igjen. Og middagsrester brukes til lunsj dagen etter. Brød tar vi opp i porsjoner fra fryseren.

Hoper det seg opp med frukt lager jeg smoothie, eller fruktmos til minsten. Greit å fryse. Samme med grønnsaker. Hjemmelaget grønnsaksblanding er fint for ham på tur.


#61

Mamarazzi sa for siden:

Vi, les: jeg har blitt mye flinkere til å få redusert matsøppelet. Vi har ikke kompostering ennå (flyttet til hus med hage i fjor), men det er et alternativ. Eggeskall, grønnsaksskrell, kaffegrut, brødskalker og rømme/cc er dét det ligger mest av i våtavfallsdunken. Det hender vi bommer på en og annen frukt/grønt, smøreost og litt på middagsrester, men siden planleggingen har blitt bedre, så har avfallsmengden gått ned. Gubbelure er skeptisk til rester, noe jeg mener er p.g.a. uvitenhet. Det hjelper ikke om jeg forsøker å forklare, hehe. Hvis det er igjen rester i matboksen, hender det at vesla får det til kveldsmat. Det kommer selvfølgelig an på hva slags pålegg det har vært på skiva...


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.