I omelett-tråden var det tydeligvis en variasjoner over hva folk synes man bør kunne lage selv og hva som er mest praktisk å kjøpe ferdig. Hva synes du er enkelt å lage selv, og hva synes du det er greiest å bare kjøpe? Selvfølgelig er det som regel alltid sunnest å lage ting selv framfor å gå for ferdigproduktene, men jeg tenker jeg mest på hva som går kjapt og sånn.
Her er min liste:
Lage selv: Omelett (:kry:)
Boller/pannekaker/rundstykker/vafler (bruker ikke poser)
Hvit og brun saus
Tomatsuppe og blomkålsuppe
Lasagne og pizza (bruker ikke poser og glass)
Potetstappe
Kålrotstappe
Kjøpe ferdig:
Brød (som regel)
Kjøttkaker/karbonader/fiskepinner o.l
Andre supper og sauser enn de nevnt over
Tacokrydder (:knegg: )
Juleskinke, sursild, rullepølse (sånne ting blir jeg alltid meeget imponert over at folk klarer å fikser selv.)
Surkål
Syltetøy
Saft
Det er sikkert mange flere ting jeg kjøper ferdig, men dette er de jeg kom på i farten.
Her er min liste:
Lage selv: Omelett
Boller/pannekaker/rundstykker/vafler (bruker ikke poser til annet enn glutenfri langpanne av og til)
Hvit og brun saus og alle andre sauser som vi bruker
Tomatsuppe og blomkålsuppe og alle andre supper
Lasagne og pizza
Potetstappe
Kålrotstappe
Kjøttkaker/karbonader/fiskepinner o.l
Syltetøy (lager opp til vaffelkos og bursdager om sommeren. Stort sett jordbær, men også andre sorter.
Saft (lager jo ett par koker om høsten og det holder til grøtsaft og røde sauser. Både eple, rips og hylleblomst.
Vaniljesukker
Kjøpe ferdig:
Brød (50/50 hjemmebakt butikkjøpt)
Tacokrydder (Står på lista over ing jeg skal lage selv ved neste korsvei, dvs etter konfirmasjonen )
Juleskinke, sursild, rullepølse (Vi bruker sjelden slike ting.)
Surkål
JHeg lager tingene som lages selv fordi det er ting som jeg ønsker å bruke tid på, fordi det smaker bedre og fordi det gir glede og mestring å fikse selv.
Det jeg kommer på som jeg konsekvent kjøper, er syltetøy, det meste av brød i hverdagen (pga. latskap/tidsklemme), og pasta.
Ellers lager jeg det aller meste selv, inkludert tacokrydder, boller og rundstykker, all slags supper, sauser osv. Ja, majones kjøpes for det meste her i huset, men det er fordi det kun er mannen som spiser det, og da er forbruket temmelig lavt.
Jeg både kjøper og baker brød og kaker. Jeg både kjøper og lager supper og sauser. Jeg både kjøper og lager kjøttretter etc. Omelett har ikke falt meg inn å kjøpe. Pannekaker er også på stort-sett-selv, men av-og-til-torolista. Jeg foretrekker stort sett å lage ting selv, men jeg synes det er veldig fint at det finnes ferdigalternativer.
Lage selv:
Omelett
Potetstappe/kålrotstappe
Supper
Sauser
Kjøttkaker/boller og hamburgere
Lasagne
Pizza
Brød, boller og kaker.
Vaniljekrem
Pannekaker
Fiskepinner (panerer fiskestykker).
Chiken Nuggets.
Får av mamma som lager selv:
Syltetøy og lammerull :hjerter:
Svigermorprodusert:
Sursild og tomatsild.
Kjøper:
Taco. Jeg tror Rochermannen hadde fått anfall om vi skulle laget tacokrydderet selv. Det er visst en del av tacoessensen med høyt saltinnhold og smaksforsterker :knegg:
Pasta. Det hender vi lager selv, men stort sett kjøper vi tørket.
Leverpostei
Pølser og skinker.
Majones.
Saft. Men det har vi aldri i hus.
Jeg kjøper alltid:
Pasta
Brød, rundstykker, croissanter
Tortillalefser
Syltetøy, saft
Vaniljesukker
Fond på flaske eller kraft fra Stange eller Jacob's (kraftkoking er jeg ikke flink til)
Jeg lager vanligvis selv, men kjøper en sjelden gang:
Salsa på glass
Pesto på glass
Indisk på glass
Majones
Ferdigpizza
Hm. Det er sikkert mer jeg kjøper ferdig. :gruble:
Jeg kjøper også kjøttdeig/karbonadedeig, pølser (sjelden, men dog), leverpostei, påleggssalat (sjelden) og tacokrydder (veldig sjelden, men det hender ungen vil ha ferdig-taco, utakknemlige beist. :fnise:)
Dette var ikke lett. Jeg glemmer sikkert noe. :sparke:
Lage selv
kaker
boller
supper (utenom tomat)
gryteretter
omelett
pannekaker og vafler
sauser
lasagne
pizza (som oftest)
Kjøpe
saft
syltetøy
tomatsuppe (uansett hva jeg gjør liker ikke jentene min hjemmelagete :fornærmet)
pasta
pizza (av og til, jentene blir fra seg av lykke over kjøpepizza)
Jeg tenkte på dette tidligere i dag og fant ut at det halvfabrikataproduktet jeg kanskje er mest glad i er ferdige frosne fiskefileter. :sparke: Jeg kan ikke fordra å filetere og rense fisk og det er vidunderlig å kunne bruke fisk som er benfri. Jeg laget fiskegrateng i dag av fisk som måtte renses, og det er jo ikke vanskelig, bare så forferdelig kjedelig. Og jeg liker vanligvis nesten alt av matlaging.
Jeg tenker ikke på frosne fiskefileter som halvfabrikata i den forstand. Altså, det er jo filetert og sånt, men ellers er det jo bare fisk. Vi kjøper nesten aldri fersk fisk, ikke er utvalget all verden der vi bor og det koster ofte en del. Vi kjøper ikke hele kyllinger og fileterer dem heller, liksom. Hmm, skal vi se.Uansett:
Kjøper:
Tacosaus
Syltetøy (lager av og til om sommeren)
Brød til mannen (med mindre han spiser det jeg baker)
Knekkebrød
Alt av pålegg
Saft til mannen
Glutenfrie posekaker (til fredagskaffe på jobben o.l.)
Lager selv: alt av middag, brød, vafler (har lagd med glutenfri melblanding noen ganger), boller, pannekaker etc.
Ser ikke bort fra at jeg hadde brukt mer halv- eller helferdig mat hvis jeg tålte mer av den, for selv om jeg liker å lage mat er det av og til fristende å slenge en pizza i ovnen.
Når jeg tenker over det og ser inn i kjøleskapet så er det jo sånn at det aller meste av det vi spiser kjøper vi ferdig, selv om jeg stort sett lager middag fra bunnen og baker brød og lever veldig Toro-fritt.
Jeg lager selv:
Middag, inkl. supper, sauser og gryter, potetstappe, pizza og pai, omelett, kjøttboller etc. (Jeg må lære meg lage fiskekarbonader og sånt uten melk, men har ikke kommet dit enda)
Stort sett alt av brød og boller og kaker.
Vi kjøper:
Stort sett alt av pålegg, unntatt noe hjemmelaget vi får av svigermor
Alt av meieriprodukter
Pasta
Lefser/tortilla
Knekkebrød
Det meste av desserter
Kjøper for å glede ungene:
fiskegrateng
tomatsuppe
potetmos hvis det er tilbehør til pølser (men aldri til godt kjøtt)
pizza 20 % av gangene
Kjøper fordi jeg vanligvis ikke gidder å lage:
tacokrydder
tortillas
brødvarer
fond/kraft
pålegg
sløyer ikke fisk, men kjøper fileter
pasta (men jeg synes tørket pasta av god kvalitet nesten alltid er bedre enn den jeg lager)
ferdige woksauser (oftest)
pesto
salsa
majones
indiske sauser (korma osv.)
karripasta til thaimat (oftest)
kjøttboller, kjøttkaker
fiskesuppe på pose (som bygges ut med mye ekstra)
Lager alltid selv:
omelett
pannekaker
vafler
kaker (aldri kakemix)
gjærbakst (bruker ikke ferdigmixposer, selv om jeg for så vidt synes brødmelmixposer er en god idé)
kaffe (ikke pulverkaffe)
lasagne
øvrige sauser (mest tomatsaus, hvit saus; vi bruker lite saus)
gryteretter
øvrige supper
surkål
guacamole
ordentlig pizza (ja, jeg kjøper frossenpizza iblant, men når jeg lager selv, er det helt fra bunnen)
Jeg er vokst opp med en pappa som drev storhusholdning og var mange ganger misunnelig på hva som fantes i 10 liters sekker og spann.
Brød - både kjøpes og bakes. Med og uten mix
Kaker - bakes både med og uten posemix
Kjøtt - kjøttdeig kjøper jeg, men lager karbonader, hamburgere, kjøttboller, kjøttkaker og sånt selv. Gjør også det samme med kylling, men der bruker jeg fileer og ikke hel fugl.
Fisk - kjøper fiskegrateng(grøss!) men bruker fileer. Jeg absolutt hater å rense fisk.
Sauser, lager mesteparten selv, men det slenger også innom noen poser.
Potetmos lager jeg helst selv, men ungene liker godt posetype og det er helt greit til en pølsemiddag.
Pizza lager vi.
Fond kjøper jeg.
Mye mer mat hadde nok vært laget helt fra bunnen av, men fordi at far også lager mat et par ganger i uken passe vi på å fylle opp med passende halvferdige produkter.
Han har egentlig nok med å passe på en kjele på komfyren og dersom han i tillegg må lese fra oppskriftsboken ville det blitt lite matlagning. :blunke:
Vi lager mye selv. Men f eks. brød, karbonader, pølser, fiskeboller, fiskekaker og pasta kjøpes. Sauser, gryteretter, supper, gratenger osv. lages omtrent alltid selv. Samme med kaker.
Jeg lager alt jeg føler jeg har mulighet til selv. Men det er en god del jeg ikke føler jeg har mulighet til. Som spekemat, pølser, leverpostei, pasta og mye annet tidkrevende greier. I tillegg kjøper jeg tacokrydder, for jeg liker ikke det hjemmelagede.
Jeg både lager selv og kjøper når det kommer til det aller meste, men hyppigst av det som kjøpes stiller jo typ brød, fiskekaker- og boller, pasta etc., mens jeg lager sauser, supper, gratenger osv. for det meste selv.
Jeg lager basisgreiene fra bunnen. Og det er basisgreiene vi spiser mest av. Kjøtt med grønnsaker, kjøttkaker, laksefileter og sånt.
Finnes det et ferdigprodukt som smaker greit og som ikke er stappet fullt av uhumskheter så kjøper jeg gjerne ferdig. Men ofte finnes jo ikke det. Tacokrydder og sånt kjøpes ferdig - vi blir ikke syke av en teskje tacokrydder per person i måneden. Fiskepinner kjøpes også ferdig. Litt avhengig av hvem som kokkelerer så kan vi finne på å ha en posesuppe iblant som utvides hjemme. Eller en torogryte. Det er sågar innom en boks eller to med Spaghetti ala Capri her i løpet av året.
Men sånn stort sett så lager vi det meste fra bunnen selv. Og med det mener jeg at grillkjøtt med ferdig krydder på fra butikken inngår i "fra bunnen". :vil ha husmorpoeng:
Pannekakene lages hjemme. Men det hender vi kjøper sånne pannekakeklumper. De er kjempegode.
Lager selv:
Omelett
Vafler (som regel, i alle fall)
Det meste av kaker/muffins
Kjøttboller og karbonader (som regel)
Potetmos
Kålrabistappe
Pannekaker
Sauser
Pizza
Tacokrydder
Salsa (som regel)
Guacamole
Dressinger
Grønnsakssupper (sjelden tomatsuppe)
Kjøper:
Det meste av brødvarer
Pesto
Dip (potetgulldip som brukes som grønnsaksdip)
Kraft/fond
Karbonader og kjøttboller (av og til)
Fiskekaker, fiskeboller og som regel fiskepinner
Av og til salsa
Tomatsuppe (som regel)
Majones/ajoli
Kake- og vaffelmix (ikke ofte, men det hender)
Rømmegrøt (som regel)
Risengrynsgrøt (50/50 om jeg bruker 5-minuttersris eller langkornet ris)
Sodd
Syltetøy
Spagettisaus (kjøper oftere enn jeg lager selv)