Jeg har tenkt (gudene vet når jeg får tid) å byggeen lang lav mur langs oppkjørselen. Jeg har ikke murt noe før, men har bygd mye lego.
Så jeg ser meg om etter bøker eller noe sånn at det blir gjort riktig. Byggforsk har et lite hefte om muring, men det koster 250 kr.
Noen som vet om det er verdt prisen? Noen som vet om noen andre bøker om muring som er bra?
Jeg kjenner ikke til byggforsk heftene, de er sikkert fine. Når vi bygget mur i Hagen vår hadde vi god hjelp av sånne brosjyrer som vi fant på maxbo og på stein leverandørens hjemmesider. Fundering ble utførlig beskrevet der og også når det var nødvendig med sidestøtte for muren.
Jeg har ikke sett det aktuelle heftet, men jeg har kjennskap til denne typen hefter fra tidligere. Jeg er helt sikker på at dette er den grundigste og mest nerdete beskrivelsen av muring du finner. Antakelig med mange anvisninger om mål, metode og ingeniørspråk. Ikke helt sikkert at du trenger så grundig forklaring, det måtte være det eneste ankepunktet.
Sånne gjør-det-sjøl-byggevare-brosjyrer er sikkert like greie med mindre muren er kjempehøy, på kanten av et stup eller skal bygges på kvikkleire. :nemlig:
Takk for svar! Muren skal være bare en halvmeter sånn ca, og definere en høydeforskjell mellom et langt bed og oppkjørsel. Så ikke så vanskelige greier.
Maxbo har en veldig fin katalog - tror den heter klart du kan eller noe. Det står sikkert der - jeg vet ikke hvor min er, ellers skulle jeg sjekket. Den er ganske tykk, og det står på at den koster en femtilapp eller noe, men på min Maxbo var det hvertfall gratis.
Hvilket materiale skal du bygge muren i?
Skal du bygge i tegl, finner du nok en info på sidene til Bratsberg/Wienerberger.
Leca (lettklinker) også bra hjemmesider med mange forklaringer, mulig du må søke på Weber-Norge.
Asak er en stor leverandør av stein, og har en del hagemurer.
Dette er alle leverandører til byggeforretninger, de har gjerne tekniske svartjenester eller gode bruksveiledninger liggende på nett.
Min strategi er å bestille byggforskheftet, be svigerfar lese det for å gi samandrag og komme heim til ferdigstøypt trapp. :filer: Nei, seriøst, så er dei hefter veldig tekniske. Eg treng hjelp av folk med utdanning for å lese dei.
Skal bygge en ensidig plantemur i tegl, og har lyst å bruke liggende teglflis på det ytterste laget og legge de sånn at annenhvert lag stikker litt ut sånn at det blir litt åpning, nok til at det kan feste seg litt jord for planter.
Vanskelig å forklare, her er noen trappetrinn som er sånn jeg vil ha det
Jeg er siv.ing så jeg er ganske god på å lese tekniske ting.
Det er mer om det står det jeg trenger, som jeg lurer på, type for en 40 cm mur, hvor dypt fundament og om det trengs en plate i bunnen for å stabilisere muren (som jeg fikk tips av en murerpasient).
De er veldig hjelpsomme der de selger stein, og ofte har leverandøren flere videoer liggende på sine hjemmesider også.
Det viktigste når man skal sette opp en mur er grunnarbeidet. God drenering, bruk av vibroplate (hoppetusse), og en god såle. Vi har stablestein på muren vår, så vi har brukt en impregnert planke, men det selges også elementer som kan brukes. (Disse syns jeg dog var hinsides dyre, men hadde sikkert vurdert det om jeg skulle gjort noe lignende du ønsker)
Å sette opp en støttemur kan være ganske møysommelig, det er mye som skal tas hensyn til. Skal det være en frittstående mur, skal du ha drensjord/fyll på baksiden av muren osv. Hvordan er grunnen hos dere? Bør du grave deg ned så du får lagt noen isolasjonsmatter mht telehiv? Støpe såle? Greit at det er på plass når man skal legge mye tid og penger i en flott mur som skal stå i mange år.
Det er mange ulike typer tegl, hvordan hindre frostsprengning osv i fremtiden?
De tekniske bruksanvisningene fra Byggforsk inneholder mye nyttig informasjon fra A-Å, hva som kreves av forarbeid osv. mange av de som selges til forbrukere er skrevet på en måte så forbrukere skal kunne lese seg frem.
Å investere kr 250,- i den brosjyren tror jeg kan spare deg for mange telefoner, synsinger fra ulike fagfolk/butikkansatte du snakker med osv.
Det er mange flinke murere i Trondheims området, men klart, det er hyggelig å gjøre en slik jobb selv også. En anleggsgartner kan også sikkert hjelpe deg med anbefalinger.
Det er lurt om de kommer hjem til deg for å se hvordan de faktiske forhold ser ut.
Jeg hadde ikke nølt med å investere 250 kroner for å forsikre meg om at en mur til flere tusen kroner og mange timers arbeidsinnsats ikke ble feil utført.
Biblioteket pleier dessuten ha disse heftene, jeg hadde god nytte av "Innred loftet". Selv om det absolutt var ganske nerdete var det lettfattelig også for meg som ikke er siv.ing. eller lignende.
Jeg har ikke sett byggforskheftet som omgandler mur, men vi fikk tak i det som omhandler innsetting av vinduer da vi bygde hus, fordi byggmesteren vår satte vinduene inn på en merkelig måte. Jeg syns ikke de var vanskelige å forstå. Jeg er ingeniør jeg også, men ikke innenfor bygg.