Vi er innflyttere og ikke så kjent i vårt eget område.
Noen som har tips til fine steder å gå tur? Dagsturer, steder å dra på telttur, - søndagsturer. Ja i det hele tatt fine områder som er verdt å sjekke ut. Hele Romerike og omegn er interessant.
Søndagstur med Tertitten! Her ser det riktignok ut til at de ikke starter sesongen før 12.juni, men det er vel verdt et besøk når den tid kommer, ihvertfall.
Vi er også hyppige brukere av Fetsund Lenser. Ellers kan jeg slå et slag for en gåtur til Bjønnåsen i Rælingen, med flott utsikt. Turgåing med innlagt bading i Åmotdammen, hvor man f.eks kan gå innover fra Løvenstad. Vi har også ofte dratt til en badeplass i Fetsund, men nå husker jeg ikke hva den heter. Ikke så veldig langt unna Fetsund Lenser. Vi har også gått en del fra Losby gods til Mønevann (Lørenskog). Her er det også en besøksgård. I Lillestrøm har man Sørum fritidsgård, hvor det er fint å gå inn i skogen ved siden av på tur, og kikke litt på dyra på veien.
Om dere er glad i å gå tur, vil jeg absolutt anbefale søndagstur til Mistberget (Eidsvoll kommune). Det er mange muligheter, man kan gå fra Åsleia (Eidsvoll) og det er grusvei et stykke og sti resten. Men det er ganske bratt, så det kommer ann på hvor store barna er. Eller man kan gå fra Minneåsen (kjøre opp enten ved Minnesund eller Hurdal) og der er det vei helt opp og ikke brattere enn at man kan gå med barnevogn. (skal man imidlertid helt fram til utkikkstårnet på Mistberget, så må man sette ifra seg vogna siste 100 meterne eller noe sånt.
Fantastisk utsikt. Det er også rasteplasser underveis.
Fra Wikipedia: Mistberget (663 moh) er den nest høyeste toppen i Eidsvoll kommune i Akershus og er synlig fra de fleste steder på Romerike. Mistberget ligger mellom Eidsvoll og Hurdal. Nær toppen finnes et branntårn fra 1938 og en TV-sendermast for fjernsyn, radiokringkasting, DABradio, digitalt bakkenett og basestasjon for helseradio.
Fra brannvakttårnet på toppen, er det en fantstisk utsikt over Romerikssletta. Tårnet kan virke spinkelt og de tynne jerntrappene kan virke skremmende for de fleste. Tårnet er imidlertid meget trygt og har blitt grundig sjekket. Fra Rauknerten vest for toppen, finnes en mer naturlig utsikt mot Hadelandsåsen og Hurdal. Her finnes flere benker helt på kanten av "stupet" ned mot Kleivdalen.
«Lykkens grube» er en jerngruve tilhørende Eidsvoll Jernverk som ligger ved stien fra Åsleia. Slike gamle skjerp finnes mange av med metaller som bly, sink, kobber, jern, wolfram, sølv og gull. På Askheim gård finnes smaragdgruve og marmor.
Takk for masse fine svar! Vi har masse å utforske fremover skjønner jeg :D
Mistberget er den eneste skikkelig turen vi har gått, og den anbefales. Kjempefint!
Geocahing har vi såvidt prøvd en gang, men fant ikke cachen og mistet litt piffen :humre: Tror det var for mye snø.
SKREIKAMPEN: Høyde: 698 meter over havet. Lengde: 3 kilometer opp og 4,5 kilometer ned, om man velger den andre ruta tilbake. Tid: En liten time opp og en time ned igjen langs den lengste ruta. Høyde ved startpunkt: 398 meter over havet. Terreng: Variert terreng med bratte stier, setervoller, myrer, og fjellandskap på toppen. Godt fottøy anbefales. Tilgjengelighet: Det er godt skiltet til startpunktet og god plass til parkering. For grupper som bare vil besøke gruvene åpnes bommen slik at man kan kjøre lenger inn i skogen. Det vil da bare bli et lite stykke å gå til fots. På veien: Flott utsikt og variert natur hele veien. Halvveis opp til toppen finner du et flott utkikkspunkt med utsikt over sørenden av Mjøsa, Nordskogåsen og Odalen.
På toppen troner en diger varde blant flere mindre, og her finner du en trekasse med en gjestebok. Skriver du navnet ditt her er du med i trekningen av et gavekort fra turforeningen. Passer for: Turglade mennesker som setter pris på god utsikt. Turen passer også fint for familier. Blant annet har Barnas turnlag fra DNT arrangert turer til Skreikampen. Annet: Velger du den lengste veien tilbake kan du besøke St. Pauls gruve fra 1628 etter avtale med Feiring Jernverks venneforening. De tilbyr omvisning for grupper på minimum 12 personer.
Andre utsiktspunkter i Eidsvoll:
Mistberget (663 moh.) har utsikt over Romerikssletta. Følg merkede stier fra Åsleia og Spetalen eller skogsbilvei fra Tisjøen. Mohue (506 moh.) finner du på østsiden av Mjøsa, på grensen mellom Eidsvoll og Stange i Hedmark.
Ninabben(Minnesund) (443 moh.) (sti, ikke lett framkommelig med barnevogn - men en fin og forholdsvis kort tur).
[size=2][/size]
[LEFT]Flere alternative ruter. Ta av fra Langset / Østsidevegen. Parkering for turgåere ved Sollihøgda trevarefabrikk. ( Røysivegen 137 ) Følg merket sti til Toppen. Lett og gå, med god stigning.
Rute ca 2 km [/LEFT]
Årneskollen (612 moh.) er også verdt et besøk. (her har jeg selv aldri vært).
Ser Losby og smaragdgruvene og gamle hvam også er nevnt, kom på de nå så tenkte jeg skulle legge inn. Apropo smaragdgruvene så er det en fin tid å besøke de nå nylig etter snøen er gått, men forvent ikke noen sosial tur... alle blir liggende med nesa i grusen og grave. Jeg fant faktisk en riktig fin smaragd der sist tur, som nok burde vært takstert men foreløpig ligger den i smykkeskrinet mitt....
Nå er det mange år siden jeg var der, eldste var vel 5-6 år (13 nå). Husker det var turposter med spørsmål oppover langs stien, og datteren min spratt som ei fjellgeit oppover langs stien for å finne neste post. Når vi kom opp til setra var det geiter og sauer og kuer mener jeg....veldig koselig tur på sommerstid. Vet ikke om de fremdeles har det samme opplegget, men verdt å sjekke.
Og ja....kulturstien glemte jeg nesten.....(klippet ut fra Eidsvoll Kommunes side):
Pilegrimsleden (del av pilegrimsleden mellom Oslo og Nidaros), kultursti som går i området rundt Eidsvoll prestegård og industrihistorisk sti i området langs Andelva ved Eidsvoll Verk. På noen av disse stiene er det satt opp plakater med historisk informasjon, slik at turen kan bli lærerik. Også kan man ta en deilig "latte" på Kafè Standpunkt på nedsiden av Eidsvollsbygningen :nikker:.