Selv handler jeg stort sett økologisk i den tro og mening at det absolutt er det sunneste alternativet. (Når vi er i England kjøper jeg f.eks alltid økologisk kjøtt, der er det jo himmelstor forskjell på økologisk mat og ikke!!)
Men jeg må innrømme at jeg nok er veldig delt og synes dette er et forholdsvis vanskelig dilemma. Jeg tenker først og fremst på skjevfordeling av mat i verden og de enorme rersussene det krever å dyrke økologisk, et privilegium for "the rich north" i et nord / sør perspektiv. Ofte tenker jeg at etisk riktig handel er langt viktigere, å faktisk være med å støtte opp under handler der det virkelig er behov for det i verden.
Vet det er mange hardbarka økofolk her inne. Skulle veldig gjerne like å høre folks mening om artikkelen og hvorfor eller hvorfor ikke du prioriterer økologisk mat.
Jeg kjøper ikke økologisk mat fordi jeg tror maten i seg selv er så mye bedre. Men fordi jeg tror det er bedre for kloden å dyrke den på den måten. Og at dyra har det bedre. Jeg ser hva som står i den artikkelen, men jeg er ikke helt overbevist, det kommer vel også litt an på hvilke parametere for "miljøvennlighet" som måles.
Jeg fikk den på mail fra Teknisk Ukeblad i dag, og tenker at det nok avhenger en del av hvor du er i verden og hvilke mattyper det er snakk om? Her i USA mener jeg det har ganske mye for seg, i alle fall når det kommer til kjøtt, for her brukes det mye hormoner og antibiotika. Og selv om det hevdes at det ikke gjør noe, så stoler jeg ikke et halvt sekund på den forskningen som hevder det. Ikke litt en gang. Ellers er det jo mye genmanipulering i det ikke-økologiske jordbruket som jeg heller ikke er overvegistret for, i grunne vel så mye av etiske hensyn som av andre hensyn. Mht giftstoffer o sprøytemidler så er det et større problem mht bær enn frukt med skrell på, feks.
Jeg er fanatisk mht økologiske matvarer her i USA, men kommer ikke til å være det når vi flytter til Norge igjen.
Økologisk jordbruk har også den nedsiden at man ikke hadde kunnet fø hele verden om alt skulle vært dyrket økologisk - det er vesentlig mer plasskrevende.
Men jeg kan godt tro at gevinsten av økologisk kosthold i Norge ikke nødvendigvis er særlig stor. Dessuten har jeg lest at det lages mer økologisk melk enn man klarer å selge i Norge, slik at økologisk melk også selges i vanlige kartonger. Uten at jeg kan gå god for at det stemmer.
At dyrene har det bedre er et meget godt argument. Men hva med areal resursser og det som kreves av det for økolandbruk? Hvis vi setter det i et større globalt perspektiv? Da synes jeg det blir veldig problematisk må jeg si. Nå har jeg også lest en del om "landgrabbing" de siste par årene og det er helt grusomt. Og mange sier dette bare er begynnelsen på det vi vil se fremover både mtp mat og vannmangel på kloden.
Jepp. Heller kjøtt og melk fra kyr som går ute og spiser gress enn fra kuer som spiser kraftfor, står på bås hele livet og er så abnormt store at de knekker beina på grunn av egen vekt. :(
Åhh, jeg blir så sliten av å prøve å være en samvittighetsfull forbruker.:neidaså:
Det er jo jammen heldagsjobb å følge med i hva som nå er bra/ikke bra.
Jeg har hørt akkurat det samme om den økologiske melken her som også selges i vanlige kartonger.
Jeg skjønner godt at du velger økologisk i USA. Som jeg nevnte kjøper jeg alltid økologisk når vi "bor" i London. Ikke-økologisk kylling fra Tesco til £2.99 og økologisk til £5.99 er to helt forskjellige ting. Men så vil jeg vel si at økokylling fra Tesco er hakket bedre en Prior stor fersk kylling som nå kjøpes på Meny til fast lavpris 29.90 kr per kg.
Mange hevder jo også at det bare er en myte at landbruket (eller matproduksjon er vel mer korrekt i denne sammenheng) i Norge er bedre en hva det er i EU hva angår både hvordan dyrene behandles og hva de fores med. Noen som kan tilbakevise det?
Dessverre ivaretar ikke økologisk landbruk dette. Faktisk er det færre krav til dyrevelferd i økologisk landbruk i Norge, enn til konvensjonelt. Jeg skal se om jeg finner igjen artikkelen.
Jeg syns rettferdige varer er absolutt viktigst. Deretter kommer dyrevelferd, og mat som uansett er norskprodusert kjøper jeg som regel økologisk.
Min prioriteringsliste er også rettferdige varer - dyrevelferd - kortreist. Og så vurderer jeg økologisk der jeg tenker det gir meg noe ekstra i form av samvittighet eller kvalitet på varene. Det varierer jo om det er de økologiske eller de andre varene som fremstår som de beste.
Jeg kjøper gjerne økologisk mat, men den skal helst være produsert i Norge, eller i et nært naboland; jeg har ingen tro på økologisk merkede produkter fra middelhavsområdet eller fra Asia. Men jeg tror jeg har en litt annen innfallsvinkel til økologisk matproduksjon enn det som er vanlig; jeg tror ikke at økologisk produksjon er mer miljøvennlig, og jeg tror heller ikke at økologisk produsert mat er mer sunn. Jeg tror heller ikke at økologisk dyrehold er nødvendig eller tilstrekkelig for at dyrene skal ha det bra. Det jeg derimot tror er at matprodusenter som tar bryet med å gjøre dette økologisk jevnt over faktisk bryr seg om kvalitet og gjør dette på en ordentlig måte. Hvis jeg kunne få et merke som sa at maten var tradisjonelt produsert, men med omhu, og uten overforbruk av gjødsel eller sprøytemidler, så ville jeg ha kjøpt det. Jeg tror ikke på at «kunst»-gjødsel eller tradisjonelle sprøytemidler er nevneverdig mer skadelige enn de tilsvarende økologiske produktene hvis de brukes i riktige mengder og på riktig måte, men overforbruk kan være et stort problem.
:nikker: Der sier du det jeg tenker uten å greie å formulere det. Økologisk bonde er snill og bevisst bonde på et vis. :knegg: Det kan være dette er veldig feil, men det er sånn jeg har tenkt.
Veldig bra og kjenner meg godt igjen i det du skriver. Men er ikke dette nettopp det artikkelen også handler om? At vi overbeviser oss selv at vi foretar "riktig" valg når vi kjøper økologisk? (både mtp kvalitet og det etiske).
Nå er jo ikke dette akkurat noe nytt med en Gov report fra UK for noen år tilbake peker på noen av problemene ved økologisk landbruk, både når det gjelder areal men også dyrenes ve og vel (som jo krever mer resursser ved økologsk landbruk, og også dermed har det bedre må man jo anta).
122sq m of land is needed to produce a tonne of organic vine tomatoes. The figure for conventionally-grown loose tomatoes is 19sq m.
Energy needed to grow organic tomatoes is 1.9 times that of conventional methods.
Organic tomatoes grown in heated greenhouses in Britain generate one hundred times the amount of CO2 per kilogram produced by tomatoes in unheated greenhouses in southern Spain. Milk
Requires 80 per cent more land to produce per unit than conventional milk.
Produces nearly 20 per cent more carbon dioxide and almost double the amount of other by-products that can lead to acidification of soil and pollution of water courses. Chickens
Organic birds require 25 per cent more energy to rear and grow than conventional methods.
The amount of CO2 generated per bird is 6.7kg for organic compared to 4.6kg for conventional battery or barn hens.
Eutrophication, the potential for nutrient-rich by-products to pollute water courses, is measured at 86 for organic compared to 49 for conventional.
The depletion of natural resources is measured at 99 for organic birds compared to 29 for battery or barn hens.
Lisa, EU og Sverige har faktisk strengere økoregler med tanke på dyrevelferd enn Norge. Så KRAV (svensk sertifisering) er strengere enn Debio (norsk sertifisering).
Jeg liker økologiske grønnsaker og frukt av den grunn at de er ikek sprøytet. Selv om myndighetene mener at giften ikke er farlig så er det fortsatt gift.. Og når vi får i oss litt her og litt der hele veien blir det mye tilslutt. Og da reagere kroppen.
Jeg tenker at om frukt og grønt dyrkes der den naturlig hører hjemme,
ser for meg kortreist, så er den mindre behandlet og sunnere. Så en reportasje som slaktet økologisk drift, men tenker at det kommer an på hva de sammenligner med, hvilket utvalg.
Men har og hørt at Norsk jordbær på våte sommre, trenger mye sprøytemiddel.
Jeg kjøper økologisk frukt og grønt når prisforskjellen ikke er mer enn toganger, gjerne appelsiner . Bor ved en svært bra Mega butikk med mye økologisk. Økologisk egg, kjøtt eller fra småskala produsenter tror jeg har bedre mat. Skulle gjerne unngått oppdrettsfisk.
Er overbevist om at økologisk vin er sunnere, mindre svovel og andre. Og kan ikke tenke meg å gå tilbake til kosmetikk og hudpleie med parfyme, farge og konserveringsmiddel.
Det er til tider overskudd av øko melk her, men mindre etter at Kefir ble økologisk. Vi er et lite marked som etterspør lite øko melk. Det tar tid å få opp produksjonen, og det vil nok være overproduksjon en tid, for å unngå mangel.
Signerer Benmurphy. Det er akkurat det samme når man leter etter barnehager. Om barnehagen ser ut til å ha et ekte og skikkelig fokus på drama, friluftsliv, yoga eller noe helt annet er ikke det viktigste. Det viktigste er at noen har tenkt og ønsker å gjøre litt mer enn minimumskravet.
Øko gårdene er i snitt større enn de konvensjonelle.....
Hvorfor tror de grønnsaker/korn etc sprøytes? Økologiske produkter inneholder også toxsiner, men disse er kanskje mer naturlige siden de kommer fra bla. sopp, som ville vært sprøytet mot i konvensjonell drift.
Som et apropo til debatten kan jeg nevne at vi trekkes 29 øre pr liter melk ( vi produserer konvensjonelt og trekkes da 31900 kr pr år ) for å dekke opp overskudde av økologisk melk i Norge. TINE tar heller ikke inn flere økoprodusener for de drukner i økomelk som brukes i konvensjonelle produkter.
Debatten rundt økologiske produker er svært intressant, både i nasjonalt og globalt perspekiv.
Det med sunnheten i sprøytede varer framfor usprøyta fikk jeg med en vekker for da jeg leste om det med toksiner som Floksa nevner.
En del usprøyta mat blir det lett dannet soppgifter i og de kan være kreftfremkallende.
Det som også er en del av saken med økofrukt er at langreiste økologiske epler har kort holdbarhet. Det blir stort svinn.