Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

[Hage] Hva slags blomstrende busk hadde vi?

#1

kokosbolle sa for siden:

Denne er en vanskelig nøtt, siden jeg ikke har bilde av den og vi tok livet av den i fjor, så det er ikkenoe å ta bilde av nå.

Den vokste inntil skilleveggen mot naboen (men jeg er usikker på om den trengte noe å vokse mot eller ikke, jeg trooor ikke det). Grenene var gråaktige, bladene små og runde og grøgrønne glatte. Blomstene var helt nydelige cheriserosa med en spesiell karakteristisk form (minner om eksotiske blomster) og mulig det var en gul dings som hang ut inni. Den blomstret i juni. Den var lang og høy, sikkert 2 meter (eller hadde fått lov til å vokse seg diger uten beskjæring), men ikke så innmari bred.

Og så luktet den fantastisk!

Hva kan det ha vært? Jeg vil ha den igjen!


#2

allium sa for siden:

Kaprifol?


#3

kokosbolle sa for siden:

Hmm, kan minne om den ja. :jupp: Lukter den?


#4

kokosbolle sa for siden:

Hmm, leser at Kaprifol (hvertfall den sorten jeg googlet meg frem til) får giftige røde bær etter blomstring. Det vil jeg ikke ha i hagen med det første tror jeg. Vi sablet den jo ned (den stod på et utrolig dumt sted med altfor diger stamme) underveis i blomstringen, så jeg vet ikke om den fikk bær.


#5

allium sa for siden:

Kaprifol lukter godt, ja.

Jeg hadde mange år der jeg systematisk plukket alle liljekonvallene i hagen så de ikke skulle rekke å sette bær.


#6

Miss Norway sa for siden:

Eller en eller annen fuchsia? :vetikke:


#7

Hyacinth sa for siden:

Har kaprifol cerise blomster? Trodde de var hvite?


#8

Kanina sa for siden:

De kan være cerise også. Sånn som denne:


#9

kokosbolle sa for siden:

Jeg har funnet ut hva det var! :glis: Løytnantshjerte. :jupp:


#10

Tallulah sa for siden:

Bare så du er klar over det, den er giftig. Men veldig pen!


#11

allium sa for siden:

Løytnantshjerte på 2 meter? Det er jo en staude, så den vokser opp på nytt hvert år.


#12

kokosbolle sa for siden:

Giftig ja, da blir det ikke den hvertfall.

allium: Det ser veldig ut som om det var den altså, men jeg vet jo ikke hvordan den så ut før den blomstret. Den var hvertfall bælsvær og hadde nok stått plassert der i 50 år. :vetikke: Mamma mener også at det var det. Nå står bare roten igjen og det øverste av stubben. For den hadde ganske tykk stamme innerst. Var det noe annet da?


#13

Tallulah sa for siden:

Den linken jeg la inn har en ganske grei oversikt over giftige hageplanter. Veldig ofte er de ikke merket som det på hagesentrene, og det kan være vanskelig å finne ut av.


#14

kokosbolle sa for siden:

Takk for tips, Tallulah!


#15

kokosbolle sa for siden:

Nå har jeg kikket på hagebilder fra april i fjor og det var ingen busk der da, så den må ha kommet opp etter det. Og ja, den ble sabla høy og diger.


#16

Hyacinth sa for siden:

Hm. Ikke det som ligner og kalles dråper, altså? Bøadene er langt fra runde på løytnantshjerte, nemlig.

Jeg har forøvrig en diger løytnantshjerte. Å kalle den en busk vil være å overdrive (kan det bli en busk?). Den er veldig fin å ta inn i stua også, som snittblomst. Jeg har en enkel gren i en liten vase.


#17

Hyacinth sa for siden:

Min har vokst 140 cm bare siden april. Helt sant.


#18

kokosbolle sa for siden:

Jeg husker ikke nøyaktig hvordan bladene var, men blomstene er ikke til å ta feil av.


#19

Harriet Vane sa for siden:

Jeg har en løytnantshjerte. I et høyt murkantet bed som ikke innbyr til pelling. Den er liten.


#20

Lhi-My sa for siden:

Løytnanshjerte kan bli kjempestore. Jeg har sett eksemplarer i Tyskland som har vært minst 1,5 meter høye. Men de lukter jo ikke? Og jeg har heller aldri sett de med skikkelige stammer.

Jeg har også Løytnanshjerte flere steder i hagen selv om den er giftig. Jeg er ikke så redd giftige blomster. De færreste barn spiser vel blomster? Det er langt verre med busker som får giftige bær i fristende farger.


#21

Zulu sa for siden:

Ut fra den første beskrivelsen din, synes jeg det høres mer ut som kaprifol enn løytnantshjerte. Løytnantshjerte har ikke runde blader, den blomstrer tidlig i mai (i hvert fall her jeg bor), den lukter ikke spesielt sterkt, og jeg trodde heller ikke at den kunne vokse som busk. Kaprifolen derimot, har runde grågrønne blader, vokser som (klatre-)busk, er ofte på sitt vakreste i midten av juni og blomsterduften fyller hele hagen, særlig på kvelden.


#22

Tallulah sa for siden:

Bær er verre, ja. Men om barn spiser blomster eller ikke tror jeg kommer an på barnet. Noen smaker på alt, mens andre grøsser av tanken på å spise noe rett fra naturen. :knegg:


#23

kokosbolle sa for siden:

Hmm, mon tro om jeg ikke har et bilde tatt fra innsiden som kanskje kan vise den da. :gruble:


#24

Albertine sa for siden:

Greit å vite hva som er giftig hvis man har hund også, særlig hvis en har en liten valp som gnager på alt som kommer i dens vei.


#25

allium sa for siden:

Jeg har også løytnantshjerte, den blomstrer når som helst nå. Og den er maks 40 cm høy, men så er den ikke så mange år gammel heller. Den har ikke runde grågrønne blader, og jeg har aldri lagt merke til noen duft. Får sjekke - hvis forkjølelsen noen gang gir seg...


#26

Hyacinth sa for siden:

Jeg tror deg, jeg sier bare at bladene ikke er runde i det hele tatt. Og det finnes en plante som ligner veldig på løytnantshjerte.


#27

Hyacinth sa for siden:

Nei, den har friske, grønne, taggete blader og den lukter ingenting. Jeg har den som nevnt inne også. Min er blitt svær i år. Den har blomstret lenge, men vi bor på et mildt sted.


#28

kokosbolle sa for siden:

Hvordan ser den som kalles dråper ut da?

Fant ikke noe bilde.

På nett står det forresten at løytnantshjerte blomstrer fra mai-juli, så det er hvertfall innenfor det.


#29

Hyacinth sa for siden:

Jeg googlet, men fant ikke noe jeg heller. Skal lete litt til.


#30

Hyacinth sa for siden:

www.google.no/imgres?imgurl=http://home.broadpark.no/~dhhaven/bilder/Windhappera.jpg&amp;imgrefurl=http://home.broadpark.no/~dhhaven/historie.html&amp;usg=__IkFPCdDnEBsHZNFkH68u1KnDIJ0=&amp;h=300&amp;w=400&amp;sz=42&amp;hl=no&amp;start=22&amp;zoom=1&amp;tbnid=rhHypsROAP6ZBM:&amp;tbnh=160&amp;tbnw=214&amp;ei=D-PMTaLNDomPswa44ritCw&amp;prev=/search%3Fq%3Ddr%25C3%25A5pe%2Bplante%26hl%3Dno%26sa%3DG%26biw%3D1276%26bih%3D818%26gbv%3D2%26tbm%3Disch0%2C491&amp;itbs=1&amp;iact=hc&amp;vpx=344&amp;vpy=326&amp;dur=858&amp;hovh=194&amp;hovw=259&amp;tx=98&amp;ty=95&amp;page=2&amp;ndsp=23&amp;ved=1t:429,r:1,s:22&amp;biw=1276&amp;bih=818

Det er en slags fuchsia.


#31

kokosbolle sa for siden:

Fant et bilde hvor man kan se litt av planten før blomstene kom og bladene er større enn jeg husket.


#32

kokosbolle sa for siden:

Nei, det er ikke den, jeg blir mer og mer sikker på at det er løytnantshjerte. Den vokste veldig i høyden (kanskje fordi den var inneklemt mellom mye annet villniss og buskas). Det var ikke luket/beskjært der på flere år.

Og du måtte ganske tett inntil den for å kjenne lukten, det var ikke slik at den bredte seg i hele hagen.


#33

Hyacinth sa for siden:

Jeg sitter og sniffer på den jeg har i stua as we speak, men min er i hvert fall luktløs. :sukk:


#34

kokosbolle sa for siden:

Hmm, kanskje hukommelsen spiller meg et puss. Jaja, skal uansett ikke ha noe som er giftig, så da får jeg se meg rundt etter noe annet.


#35

Zulu sa for siden:

Hvis det var kaprifol, så er vel ikke den særlig giftig, tror jeg. :)

Edit: Jeg ser av linken til Tallulah at planten er irriterende, og at inntak av mer enn 10 bær krever behandling.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.