14. mai er det finale i Eurovision Song contest, eller Grand Prix som jeg fortsatt kaller det. Vi har invitert venner til et lite party den kvelden. Stuen vaar har tre deler. Vi skal ha paa TV-en i den ene delen for dem som vil se, skal ha mat fra finalelandene paa et bord i midten (type tapas/fingermat, det meste bör vaere kaldt) ogsaa har vi en del hvor man kan sitte hvis man ikke gidder aa se paa TV i det hele tatt.
Jeg har, som sagt, tenkt aa servere smaaretter/tapas og drikke fra finalelandene. Vet jo enda ikke hvilke det blir (siste semifinale 12. mai - finale 14. mai), saa for sikkerhets skyld, maa jeg finne paa noe fra alle landene ogsaa droppe etterhvert eller evt. jukse med en liten vri slik at det passer likevel (for noen av landene har jeg jo ingen anelse om hva man kan finne paa, men det kan jo bli göy). Jeg planlegger aa pynte med flagg paa de ulike skaalene og flaskene etc. og resten finner jeg vel paa etterhvert det er jo over 3 uker to go.
Vil dere hjelpe meg med ideer til fingermat/drikke per land? Ideer, hele oppskrifter eller whatever. Alt hjelper. Jeg har skrevet inn de ideene jeg fikk helt av meg selv i full fart.
Sikre land: Frankrike: Gaaselever paa tynne kjeks e.l. (har en boks staaene - den maa med uansett) Italia: Parmaskinke Tyskland: Pölser ala currywurst paa tannpirkere med currysaus til England: Vinegar chips? eller cheddar Spania: Sannsynligvis lager jeg min marinerte corizo
Jeg oppdaterer oppe i dette innlegget etterhvert som dere renner over av gode ideer. :D Og kopiering av festideen er selvsagt tillatt.
Dette har jeg fått servert hos en fra Bosnia, og hun sa det var en bosnisk rett:
Poteter i skiver legges i en form.
Brunet kjøttdeig eller karbonadedeig tilsatt vegeta-krydder has over potetene.
Brunet paprika i forskjellige farger has oppå.
Noen egg og litt vann piskes sammen med vegeta-krydder og helles over formen. Stekes i ovnen til potetene er ferdige.
Artig konsept! Israel: Falafel, kanskje? Dette er den første oppskriften fra googlesøk, jeg har ikke prøvd den selv. Eller noe med dadler? Dadler i bacon er jo godt, om det representerer landet godt nok, da.
Island: en eller annen dessert med skyr. Skyr-mousse, f.eks. Eller skyr-is! Har dessverre ikke oppskrift.
Forresten: du kan jo se det an til etter semifinalene, så kan du kutte ut en del av landene. :knegg: (Evt sjekk booking-byråene hvilke land som er ranket dårlig, og ta sjansen på å droppe dem..?)
Heller at de holder seg borte fra TV-en enn at de forstyrrer oss andre. :nemlig:
Dadler med bacon holder i massevis. Det skal jo vaere enkelt, og det er ingen som kommer til aa skyte meg om det er feil, liksom.
Portvin til en dessert, ja. For vi maa jo ha desserter, ogsaa.
Polet. :fnis: Det har vi ikke her. Men jeg skal nok klare aa faa tak i vin derfra om jeg pröver hardt. Imidlertid er det saa mange andre land som det er fristende aa ha vin fra, saa jeg vet ikke helt... Faar haape landet ryker ut för finalen rett og slett!
Hva er skyr utenfor Norge? Vet du det, Olympia?
Siste semifinale er 2 dager för finalen. Jeg kan ikke vente saa lenge med planleggingen. Derfor starter jeg naa.
Noe veldig FINSK er piroger. De skal egentlig lages på rugdeig og fylles med en blandning av ris eller potet med kjøtt, men her er en mer tapasvennlig versjon:
Makedonia:
Her er bønner en veldig vanlig ingrediens i matlaging, så kanskje Tavche Gravche som er en slags bønnestuing er en idè (det står litt om maten i landet ipå denne siden også) www.visitmakedonia.com/ommat.php
På malta er kanin veldig vanlig, så kanskje noen freshe små spyd med kaninkjøtt på som representant fra dette landet?
Takk for tips. Kanin höres litt ut som mye arbeid, ogsaa er det jo paaske naa, og da kan jeg jo ikke si at vi spiser kanin för paaskeeggene er overlevert i alle fall.
Ungarn: Kan du jo også servere gåselever. Eventuellt få tak i ekte ikke fra sånn boks, gåselever og steke det i panne med hvitløk skjære lever bitene i små biter og putte det i kjøleskapet da kan man smøre det på en skive med toast nydelig med litt løk til :) Dette er typisk ungarsk mat og mer typisk en dette blir det bare om du tar en del kotelett avskjæringer med fettranden og litt kjøtt skjærer det i bitte små biter og putter det i en kasserolle på svak varme varmer du det til det blir skikeig crispy. Så kjøler du det ned smører på ett lite stykke hvitløk over toasten også smører du de små bitene sammen med fettet NYDELIG:)
Hadde det vært noen andre av deg som hadde planlagt en slik fest ville jeg sagt at vedkommende har tatt seg vann over hodet. Men jeg er sikker på at det blir tidenes fest, og dette fikser du med glans. Skulle ønske jeg var med. :kline:
Noe maa jo hjemmefruen ta seg til. :fnis: Men jeg maa innrömme at det er mulig jeg kommer til aa jukse litt dersom det bare blir land med daarlig eller vanskelig aa lage til-mat som vinner.
For aa gjöre oversikten litt lettere, har jeg naa delt landene i tre grupper: de to semifinalene og til slutt de landene som er sikre i finalen. Jeg mangler fortsatt et par ideer, saa det er selvsagt fortsatt lov til aa bidra i traaden. Takk paa forhaand.
Georgia er kjent for druer og vin. De har over 500 druesorter og påstår selv at de oppfant vin.
Polen er kjent for f.eks. Rødbetesuppe ( det gjelder mange østblokkland, egentlig!), mat m. Kål f.rks. Kålruletter. De bruker også endel smultbakst ( smultringer, berlinerboller) og har en type trad. Pepperkaker ( lurer på om de er litt i slekt med de tyske pepperkakene, litt tykke og myke med mye rart krydder...)
Jeg pröver aa unngaa det for jeg kan ikke lage det klart paa forhaand, og jeg vil jo ikke staa paa kjökkenet om kvelden mens gjestene er der, bare evt. for aa varme opp ting, og fish and chips oppvarmet er jo IKKE godt.
Jeg har googlet og funnet masser av oppskrifter paa ting som höres skikkelig gode ut. Listen er naa komplett, men jeg tar selvsagt imot anbefalinger likevel. Jeg er uansett klar for 1. semifinale i morgen og jeg kommer til aa heie paa dem som har best mat. :fnis:
I tilfelle noen andre enn meg har fulgt med paa denne traaden, ville jeg bare oppdatere for aa fortelle hva det blir til slutt. Jeg oppdaget jo etter 1. delfinale at forberedelser var fint og flott, men at jeg maatte endre en del fordi jeg ikke hadde noen god balanse av kjött/fisk/grönt/bröd/desserter etc. Her er den endelige listen. Naa skal jeg begynne med forberedelser. Gleder meg til festen!
KJÖTT
Frankrike: Gaaselever fra boks og baguette Italia: Parmaskinke Tyskland: Pölser ala currywurst paa tannpirkere med currysaus til
Spania: Marinerte corizo
Sverige: Smaa kjöttboller (IKEA eller lage selv)
Bosnia Herzegovina: Potetskiver med kjöttdeig og paprika (innlegg nr. 2)
Det ble utrolig vellykket!! Maten var kjempegod, og det var egentlig mindre arbeid enn jeg hadde fryktet aa lage alt i stand, men det tok jo noen timer, da. Her har dere billeddokumentasjon. Tok alle bildene i full fart med mobilene, saa det er litt varierende kvalitet, dessverre, men det gir jo et inntrykk. Bare lov med 5 bilder per innlegg, ser jeg, saa det blir noen innlegg til.
Her ser vi: Gaaselever og baguette (Frankrike), fylte egg (Ukraine) - her maatte jeg legge til litt urter, sitron og krydder for den oppskriften jeg linker til over her var litt kjedelig paa smak, Finn Crisp med blaaostdip (Finland), champinjonger med Munsterost (Slovenia) og Skagentoast (Danmark)
Fat med Oliven og Tzatsiki (Hellas), Sure agurker (Estland), Röd sildesalat og rugbröd (Island), Blinis med kaviar og tilbehör (Russland), Cheese Roll-ups (Azerbajan) og den potetrettene jeg fikk oppskrift til i innlegg 2 fra Bosnia Herzegovina (utsolgt for Vegetakrydder i butikken, saa jeg brukte en vanlig krydderblanding i stedet).
Currywurst med currysaus (Tyskland) - dette var uten tvil den mest populaere retten, kjöttbullar (Sverige) - kjöpte ferdige og oppdaget at det stod greske kjöttboller paa pakken jeg hadde kjöpt, men min svenske gjest mente de var bedre enn de svenske, saa da var det vel greit, sinnsykt gode hvitlöksbrödalternativ fra Georgia, Salat fra Moldavia og Tomatsalat fra Ungarn - begge salatene kan virkelig anbefales.
Marinert chorizo fra Spania, Potetsalat fra Litauen (trenger en god del salt og pepper for aa faa smak), veldig god nötte- og sjokoladekaka fra Romania (ble helt törr og hard först, men jeg hadde den i en pose sammen med en skrellet, raa potet over natten og da ble den kjempegod og seig slik den skal vaere), kjeks med sjokoladefyll fra Österrike (fant ikke Mozartkuler i butikken), diverse baer fra Serbia (Serbia produserer 1/3 av verdens bringebaer leste jeg, saa da var jo dette en genial og enkel lösning)
Wow, for et fantastisk konsept!! Dette må jeg gjøre en gang :) Så mange spennende oppskrifter og flotte bilder.
Bare et lite innspill. Noen nevnte dadler med bacon fra Israel... Har dere noen gang fått servert det i Israel? Jeg har nemlig aldri fått svinekjøtt i Israel. Ikke engang på Pizza Hut i Tel Aviv fikk man hverken bacon eller skinke på pizza.
Du har nok rett i at dadler med bacon hadde blitt feil, ja, selv om jeg sikkert ikke hadde brydd meg om det for denne festen. Dadler med fetaost inni er forresten godt. Kanskje det hadde vaert "godkjent" for Israel?
Tusen takk for komplimentene. :blid: Det var utrolig göy aa lage i stand. Jeg er en saann person som "tenner" paa temapartyer og som synes forberedelser er minst like göy som resultatet og festen. Det var jo ogsaa forberedelsene som tok mest tid, saerlig det aa finne oppskrifter (takk for hjelpen her), finne nye oppskrifter og endre paa ting etter at semifinalene var over for aa faa en god mix av kjöttretter, fiskeretter, brödgreier, salater, desserter og snacks, skrive handlelister, lage lister og atter lister og saa selvsagt tiden paa kjökkenet. Apropos selve kjökkentiden, var det glimrende at alt egentlig kunne lages til paa forhaand. Jeg bakte cheese roll-ups og kaken samt laget karrisausen og skagentoastfyllet kvelden för. Alt annet lagde jeg paa for- og ettermiddagen i gaar + pyntet alle fat og satte i kjöleskapet. Da var det bare aa ha dressing over salater samt aa varme opp et par ting etter at gjestene var kommet. Jeg fikk derfor med meg mesteparten av partyet selv, ogsaa. Jeg hadde TV i stuen som gjestene satt foran + lap-top paa kjökkenet med
Jeg kan ogsaa nevne hvordan jeg gjorde ting saann rent praktisk paa festen: De 9 förste rettene var forretter. De serverte jeg inne i stuen og folk spiste staaende, det meste er jo fingermat. De fleste tingene var kalde, bare de saakalte Cheese Roll-ups og champinjongene som jeg hadde stekt nesten ferdig paa forhaand ble varmet raskt i ovnen ogsaa hadde jeg blinis i mikroen för de kom paa bordet. Deretter var de neste 8 rettene hovedretter - det var varme retter + salater. Disse laget jeg til paa kjökkenet og folk kom dit for aa forsyne seg. De neste tre bildene var desserter som jeg igjen satt inn i stuen og de to siste var snacks som kom frem enda senere paa kvelden.
Vi var 14 personer paa festen og kunne nok vaert noen til paa all denne maten, men det var virkelig ingen mengder til overs for de fleste ville smake paa nesten alt og forsynte seg igjen med favorittene.
Det var tysk currywurst med currysaus ala den tyske kokken Tim Mälzer samt det hvitlöksbrödalternativet som falt aller best i smak. Selv likte jeg ogsaa veldig godt tomatsalaten og den grönne salaten. Av forrettene ble det egentlig spist veldig bra av alt, ingen virkelige enstemmige favoritter. Kaken til dessert blir ogsaa en schläger fremover, den ble skikkelig seig og god, litt saann kransekakeaktig, men dog helt annerledes.
Selv vet jeg ikke om vi skal se paa en gang. Fikk muligens en overdose i fjor. :fnis: Men jeg maatte jo mimre litt og se paa bildene av alt jeg laget til. Det var göy!!
Jeg er like stolt av meg selv hvert aar det er Grand Prix naar jeg tenker paa denne feiringen fra 2011 da jeg laget mat fra hver eneste finaleland. Noen som stjal ideen i aar?