Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

[Hage] Ideer til pallekarmer?

#1

gajamor sa for siden:

Jeg har et område på ca 3x10 m som er så fullt av rotugress at det bør dekkes til med duk og ligge brakk i minst tre år. Da blir pallekarmer med urter og grønnsaker helt perfekt.

Så langt har jeg fått en liten karm på 100x100x15 cm, som jeg tenkte å ha til urtene. Jeg har følgende frø: timian, oregano, basilikum, sitronmelisse, gressløk, kruspersille og bladpersille. Noe annet?
Og så tenkte jeg at kanskje reddik og spinat kan overleve, selv om jordsmonnet blir ganske grunt?

Så er det resten av området. Jeg har lyst på en pallekarm med bare poteter. Hvor stor bør den være? Særlig lurer jeg på hvor dyp den må være, for det blir litt dyrt hvis jeg må kjøpe veldig mye jord.

Og så vil jeg ha en med andre grønnsaker. Jeg har slyngplanter (erter/bønner/osv) et annet sted i hagen, men har lyst på løk, hvitløk, salat og purre. Jeg har noen gamle frøposer her med artisjokk og gresskar (ikke spør meg hvor de kommer fra). Hvor stor plass tar disse plantene?

Kanskje det beste hadde vært tre pallekarmer? En med potet, en med løk og gulrot, og en med rare ting?


#2

Miss Norway sa for siden:

Jeg måtte google "pallekarm", for jeg ante ikke hva du snakket om. Følgelig har jeg ikke særlig mye råd å komme med heller. :knegg:


#3

Charlie sa for siden:

Jeg hadde en med jordbær. Holdt sneglene ute... En stund... Så måtte jeg gi opp..

Det er jo bare å bygge opp så mye du trenger. I Sverige har de visst en egen forening, pallkragens venner eller noe sånt.

Og kjøp aldri nye pallkrager. Ethvert byggvarehus kan selge deg brukte for en brøkdel av prisen.


#4

gajamor sa for siden:

Vi har markjordbær et annet sted i hagen, det holder egentlig. Selv om jordbær er vanvittig godt...



#6

Lhi-My sa for siden:

Jeg har dyrket i pallekarmer i flere år og synes det er genialt. I fjor hadde jeg tre kasser som hver besto av 3 karmer i høyden, samt en kasse med to karmer. Jeg hadde poteter, gulrøtter, reddiker og grønnkål i de dypeste og diverse urter i den laveste.

Det er viktig med god drenering nederst i karmen har jeg oppdaget. Jeg legger derfor først en bunnduk (bruker dobbel barkduk) og deretter fyller jeg på et godt lag med småstein. Så kommer det et lag med duk igjen og selvsagt jord. Vi komposterer matavfallet selv, så vi kjøper bare litt torvstrø eller billig plantejord og blander med komposten. Bare kompost blir for kraftig.

Det er lurt å plassere karmene slik at du får vannet de med spreder. Det tørker relativt fort ut i disse karmene, så det er greit med et godt og lettvint vanningssystem.


#7

gajamor sa for siden:

Tusen takk for tips!


#8

Fløyel sa for siden:

Mini har egen kjøkkenhage med 2 karmer. Her steller og luker han hele sommeren. Grønn salat er morsomt, fordi det vokser fort. Røbeter, gulrot, persille, gressløk og dill hadde han i fjor.


#9

gajamor sa for siden:

Hvor høye er disse karmene?


#10

Fløyel sa for siden:

Ca 15 cm? Kan måle i morgen for eksakt høyde.


#11

gajamor sa for siden:

Neida, jeg lurte bare på om dere hadde stablet flere oppå hverandre, eller om det gikk greit med gulrot i den høyda?


#12

Fløyel sa for siden:

Ja, de er stablet 2 i høyden. Dvs. 30 cm totalt.



Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.