Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva gjør man med en forholdsvis stor hage

#1

Skremmern sa for siden:

som ikke ser bra ut, som består av asfalt/brun plen, noen døde planter, overvokste busker, stygg hekk, ujevnt terreng osv?

Jeg har så lyst på en fin hage jeg ønsker å være ute i, for det har jeg ikke lyst til slik den er nå. Da vi overtok huset så den mildt sagt j*** ut, den er riktignok bedre nå, men den er ikke pen. Jeg har lyst på busker og fin plen, steinheller og store planter (jeg er ikke noe luke ugress-menneske) platning bak huset og i det hele tatt. Men det er ikke noe jeg/vi kan ta på oss. Vi har pusset opp loftet i høst/vinter, så det er mye søppel og ting som skal bort, så vi tenkte å leie en container, men sånn bortsett fra det er vi stuck.

Finnes det hjelp å få på dette området? Som ikke koster skjorta?


#2

Fløyel sa for siden:

Det finnes fagskoler for anleggsgartnere, disse har lærlinger som tar oppdrag for en billigere penge.
De kan være behjelplig med å tegne hagen, komme med forslag og utføre, hvis det er ønskelig.


#3

ullmor sa for siden:

Hva med å ta kontakt med en gartnerskole eller lignende? Vil tro de trenger praksis og gladelig stiller med hjelp, evt for en mindre sum.

Lykke til!


#4

gullet sa for siden:

Det går jo an å ta kontakt med Gjennestad gartneskole, men jeg tror de har mange avtaler med "store" kunder, kommuner og sånt.

Ellers er det vel absolutt mulig å få noen til å komme og se og tegne, planlegge for dere.


#5

Anne C sa for siden:

Hvor stor er hagen?


#6

Charlie sa for siden:

Nr 1 er å ta en stuss på hagen. Vet ikke hvor lenge det er siden dere overtok, men generelt er det en god ide å se hagen gjennom et helt år før dere gjør noe drastisk. Det kan være overraskelser ifht planter som kommer opp og/ eller blomstrer på ulike tider.

I første omgang hadde jeg tatt en våronn, ryddet i hagen , klippet busker og beskjært trær. Det er noe f.eks. BBLs Vaktmestertjeneste kan gjøre ( de selger gjerne tjenester også til ikke- medlemmer, ikke- boende medlemmer også) eller dere kan ta kontakt med ASVO el.l. Som ofte har en eller flere grupper som gjør tilrettelagt hagearbeid. De er ofte litt billigere, men kan også bruke litt enger tid.

En vaktmesterservice burde også kunne snekre en platting i en fei.

Å stusse hagen gjør at hagen gir et helt annet inntrykk!

Er plenen brun er det to ting som gjelder. Rake, og så gjødsle/ vanne. (Rake kan leiehjelpa gjøre...) Da kommer det grønne som en rakett. Ikke gjødsle for mye, da får du det igjen i klipping... Men en " kur" om våren gjør godt, og om våren er det jo hyggelig å klippe.

Det er også en god ide å ts noen gloturer i nabolaget - eller nabolag med tilsvarende hager som deres - da ser man hva andre har gjort, og hva man selv kunne tenke seg (eller ikke).


#7

Slettet bruker sa for siden:

:gruble:

Jeg tror jeg har funnet min overkvinne i hage når det er et av tiltakene for hagen å leie en container. :rofl:

:ikke til noe hjelp: :sorry:


#8

Skremmern sa for siden:

:knegg:

Vi hadde en treg og lat snekker her, og han gadd ikke å rydde etter seg. :mumle: Så kom snøen og gjemte alle spor, nå er det plutselig blitt veldig synlig igjen.

Takk for tips, Charlie! Vi skal rydde skikkelig nå snart, inni garasjen også, vi skal være nådeløse. :nemlig: Platningen hadde vært grei å gjøre selv, sikkert, men vi har så mange jern i ilden for tiden. Vaktmesterservice, altså?

Naboen har veldig fin hage, men det er ikke så rart, hun jobber hele tiden, og det er ikke noe jeg/vi er interessert i. Litt arbeid må man regne med naturligvis, men noe sånn voldsomt utgår. Det jeg har aller mest lyst til, er platningen bak huset. Utforbi kjøkkendøra, som kunne vært inngjerdet og privat.

Her er et bilde av "bakhagen" bak garasjen (og restene av pipa vi reiv i vinter). Bilde er tatt fra kjøkkenet:


#9

007 sa for siden:

Det første dere må gjøre er å rydde.
Fra bildet over ville jeg kastet alt aom ligger på planen, skjært bort det som er vissent/ødelagt av busken ved gjerdet og det samme med treet med stakittgjerdet (som forøvrig trenger maling.)


#10

Skremmern sa for siden:

:knegg: Vi må rydde, ja.


#11

Frøy sa for siden:

Ferdig plen må jo være en løsning her?


#12

Irma sa for siden:

Jeg slår et slag for å bygge terrasse/platting, og slippe plenklipping luking og dill. Det koster noen kroner, men er ikke voldsomt dyrt. Så kan man ha blomster og sånt i potter og kasser.


#13

gajamor sa for siden:

Hekken kan klippes helt ned (20-30 cm). Da vil den vokse seg stor og sterk igjen. Jeg er enig i at platting er det riktige i dette området. Evt brostein eller heller.


#14

Mjau sa for siden:

Platting er tingen ja. Lett å holde rent, man har et ekstra "gulv" ute, fint å leke på, godt å gå på. Blir ikke gjørmete osv.

Noe som er veldig pent er å lage "hull" i plattingen, der men kan plante et fint tre feks, og løk rundt slik at det blomstrer pent på våren. Evt stauder som steller seg selv. Ellers er det mye fint å få kjøpt i gigantiske krukker som tåler å stå ute på vinteren.

Hekken klipper dere helt ned så den får starte på nytt. Bare husk å klippe den godt hver sesong så den blir tett og fin når den vokser seg større.


#15

Skremmern sa for siden:

Vi tenkte å sette opp en høy levegg der hvor hekken mot naboen går. Jeg har lyst å stenge av, kanskje med en dør og en krok (for man kan gå rundt garasjen og til fremsiden av huset derfra) slik at de minste kan være der uten å stikke av.


#16

M@M sa for siden:

Hvis dere melder dere inn i hagelaget kan dere få billig planleggingshjelp der. Kjenner flere som har brukt hagearkitekt e.l. gjennom dem. Arbeidet må man gjøre selv da...



#18

gajamor sa for siden:

Det er ikke alltid så enkelt å drepe en hekk. Forbered deg på mye graving.


#19

Joika sa for siden:

:knegg: Du har jo verre hage enn meg.. nesten. Holder på med hagemakeover jeg også nå. Ikke så lett uten grønne fingre, men det går med litt googling og noen inspirasjonsturer til Plantasjen....


#20

United sa for siden:

Er det skvallerkål, det grønne jeg ser? Får dere bort det?


#21

Jålebeinet sa for siden:

Jeg anbefaler grundig forarbeid. Med det mener jeg at dere får inn noen folk som kan se på hagen, høre på deres ønsker og komme med innspill.

Dette gjorde vi i fjor og i år bruker vi hagen på en helt annen måte enn tidligere. Nå er våren her og vi mangler bare blomster, men det kommer om en måned eller så :lykkelig:

Hagemenneskene tok og drepte bringebærbuskene for oss også, med røtter og alt. Det var et par sprut fra en kanne, og tre uker senere var alt dødt.

[url]Www.babylonshage.no[/url] har prissatt tjenestene sine, hvor det står hva du får. Det kan gi deg en pekepinn på hva du kan forvente å betale.


#22

Skremmern sa for siden:

United: Ja, jeg tror det. Men vi tenkte på muligheten å knuse mursteinen, støpe oppå og bygge platning.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.