Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Noen som har oppskrift på tapasretter?

#1

Fara sa for siden:

Jeg har lyst å prøve å lage tapas. Noen som har noen gode oppskrifter og ideèr til hva man kan lage?


#2

carolin sa for siden:

Har noen spanske retter som jeg er veldig glad i. Det tar litt tid å lage, men jeg synes det er verdt det.

Kylling- og skinkekroketter (Croquetas de pollo y jamón)
For 4 personer.
Ingredienser:[font=Verdana][/font]
½ dl olivenolje, pluss ekstra til frityrsteking
2 store kyllingfileter uten skinn, ca 375 g til sammen
2 liten løk, hakket
175 g hvetemel
1 l melk
125 g serrano-skinke, hakket
salt
nymalt pepper

1 egg, skilt
fint brødrasp
Tilberedning:[font=Verdana][/font]
Varm ½ dl olivenolje i en stekepanne på svak middels varme. Legg kyllingfiletene i pannen, legg på lokk og stek i ca 10 minutter, til kyllingkjøttet er ugjennomsiktig tvers igjennom. Snu kjøttet én gang under stekingen. Legg kyllingfiletene på en fjøl, la dem bli kalde, og finhakk dem.
Ha løken i det som er igjen av olje i pannen, og stek den i 12-15 minutter på middels varme, til den er gyllen. Ha i mel og rør i 3-4 minutter, til blandingen tykner. Hell melken langsomt i pannen mens du hele tiden rører. La det koke i ca 5 minutter under stadig omrøring, til det er blitt en tykk og kremaktig saus. Ha i skinke og kylling og smak til med salt, pepper og kanel. Ta kjelen av varmen og la den kjølne litt. Visp eggeplommene lett og rør dem godt inn i sausen. La det kjølne.
Pisk eggehvitene luftig og stiv i en grunn bolle. Ha brødraspet i en annen bolle. Bruk én eller to skjeer til å forme eggeformede baller av kyllingblandingen. Dypp dem i eggehviten og deretter brødraspet, og pass på at de dekkes jevnt av begge deler. Legg krokettene på en rist eller stekeplate dekket med bakepapir etter hvert som de er ferdige.
Hell olje i en frityrgryte til det står 7-8 cm over bunnen, og varm oljen til 190 C. Arbeid i omganger: Stek krokettene i ca 4 minutter, til de er gylne, og legg dem til avrenning på kjøkkenpapir. Hold dem varme til alle er ferdige, legg dem på fat og server med en gang.


#3

carolin sa for siden:

Empanadas er en av favorittene mine:

Empanadas med kjøttfyll

Fyllet kan varieres. Prøv for eksempel med spinat med bønnespirer. Empaladas brukes mye i Mellom- og Søramerika

Deig:
150 g usaltet smør
5 dl hvetemel (gjerne blandet med maismel)
1 dl kaldt vann
1/2 ts salt (kan skøyfes)
Fyll:
1 kg kjøttdeig
1 kg grovhakket løk
spisskummen
2 ss paprikapulver
smør til steking
noen oliven og rosiner (kan sløyfes)
nykvernet pepper og salt
Bland mel, smør og salt. Smuldre med fingrene til en kornet deig. Rør inn det kaldet vannet (jo kaldere jo bedre) og arbeid deigen til den er smidig. Pakk den i plastfolie og legg den i kjøleskapet over natten (minst 1 time).
Bland kjøttdeig, spisskummen, nykvernet pepper og salt godt sammen og la det hvile i 20 minutter. Stek kjøttdeigen til den er brun. Ta den ut av pannen og tørk pannen. Legg smør i pannen og stek løken til den er godt stekt. Tilsett paprikapulver og rør om. Bland løken, kjøttet og noen rosiner og oliven godt sammen.
Kjevle ut deigen til den er ca 3 mm tykk. Bruk en liten bolle/kjele til å stanse ut empanadasene (ca 12 stykker). Legg på 2 ss med fyll på den ene halvdelen og pensle rundt kanten med litt pisket egg og brett deigen over fyllet og klem kantene godt sammen med en gaffel. La de ferdige empanadasene stå kaldt og tildekket med plastfolie i en time.
Pensle overflaten av empanadasene med egg og dryss over med litt krydder ette smak. Lag 2-3 snitt på oversiden slik at dampen kommer ut. Stek dem på 180 grader i ca 30 minutter.
De fylte empanadasene holder seg 2-3 dager i kjøleskap før steking.


#4

carolin sa for siden:

Spansk omelett

[CENTER]INGREDIENSER:

4-5 poteter
6 egg
1 løk
2 hvitløkfedd
4 ss olivenolje
salt
pepper

FREMGANGSMÅTE:

Skjær potetene og løken i løvtynne skiver. Stek disse møre i pannen sammen med knust hvitløk.
Når potetene er møre, helles eggeblandingen over og retten står og steker seg ferdig som en omelett på svak varme.
Like før servering skal ”omeletten” snus. Bruk gjerne en tallerken til denne operasjonen.

[/CENTER]


#5

carolin sa for siden:

Skal du ha noe mer lettvint så kan du kjøpe forskjellige typer med chorizo/salami, diverse oster, oliven, salte kjeks og gjerne en god vin til.


#6

Che sa for siden:

www.foreldreportalen.no/forum/showthread.php?t=11507

Her finner du oppskrifter på hva Theomannen serverte på FP-damenes trøndertreff! - DEILIG!

Ellers synes jeg godt brød, Aioli er godt å ha...

Lag paier i f.eks sandkakeformer
Kanaripoteter (kok små poteter som f.eks mandelpotet) i halvt om halvt med havsalt og vann
Svinekjøtt i saus med blåmuggost..


#7

Gremli Skremli sa for siden:

Jeg fikk noe inmari godt på spansklærertreff en gang: Fiken med bacon surret rundt! Det var visst bare å hive i stekovnen, sa de. (Men jeg vet ikke om det er sant.) Utrolig godt var det i hvert fall, med den blandingen av salt og søtt.
Ellers er jo de som carolin har skrevet ned de skikkelig erkespanske klassikerne.


#8

carolin sa for siden:

Glemte jo helt Aioli og brød. Det er nesten et must.


#9

Gremli Skremli sa for siden:

Patatas bravas! Men jeg aner ikke hvordan man lager det, da.


#10

Nelly sa for siden:

Minitortillas med Masse Godt

Ingredienser
6 tortillas
250gr mild fløteost
12 skiver parmaskinke
120gr friske basilikumblader
2,5dl soltørrede tomater
12 blader radicchiosalat

Fremgangsmåte
Smør fløteost på hver tortilla. Legg 2 skiver parmaskinke på midten av hver tortilla. Legg på et lag basilikumblader og soltørrede tomater. Legg på salatblader.

Pass på at kanten av tortillaen er fra da den skal rulles sammen. Rull hver tortilla stramt sammen. Bruk 4 små spyd for å holde hver tortilla sammen. Legg på fat og la stå kjølig. Del hver tortilla i 4 rett før servering.

Scampi med skinke

4 porsjoner
12 rå scampi (renset med halen på)
100 g revet mozarellaost
1 ts nykvernet pepper
12 skiver spekeskinke
2 ss olivenolje
Slik gjør du:

  1. Skjær et langsgående snitt på ryggen på rekene (ikke helt igjennom). Fyll snittet med ost, og ha på pepper.
  2. Rull hver reke inn i en spekeskinkeskive. Hodet og halen skal stikke ut av hver ende av rullen.
  3. Pensle de med olivenolje, og stek de på grillen eller i ovnen ved 230°C i 6-8 minutter.
    Server gjerne med litt rømme smakt til med sitronsaft, salt og pepper.

Champignonhatter med skinke og hvitløk
1/2 kg champignoner - middels store
3 ss olivenolje
150 g spekeskinke
1 fedd hvitløk
Bladpersille
1\2 sitron
Skjær stilkene av soppen, og skrap ut litt av hatten. Gni soppen inn med sitron, slik at de ikke blir sorte. Stek soppen i varm panne med olivenolje i ca 5 min. med hatten ned. Fyll dem deretter med en blanding av finhakket skinke, persille, hvitløk og champingnonrester. Legg lokk over pannen, og stek noen minutter på god varme.

Kyllingspyd
trepinner
kyllingbryst
Marinade

1.5 dl olivenolje
3 ss malt spisskummin
2 ss malt koriander
1 ss paprika
1.5 ss kajenne
1 ts gurkemeie
1 ts oregano
1 ts salt
1/2 ts nykvernet pepper
2 ss hakket hvitløk
hakket bladpersille
1/2 dl sitronsaft
sitronbåter.

Ha olje og krydder i en liten panne på svak varme i ca 3 min. Ta av og avkjøl.

Kutt kylling i staver og ha de på spydene. Gni inn med krydderblanding og hakket hvitløk, sitron og bladpersille.
La ligge og marinere noen timer.
Grilles på utegrill eller i ovn.
Serveres med sitronbåter ved siden av.

Dadler med bacon

Publisert 12.08.2004 09:04.
Ingredienser:

ca 20 tandpirkere
ca 20 ferske dadler
ca 5 skivor bacon
Slik gjør du:

Rull ¼ skive bacon rundt hver daddel. Legg dadlene med «baconskjøten» nedover, og deretter på alle sidene i en panne til baconet er blitt sprøtt.

Stikk en tannpirker gjennom hver daddel og server.

Fylte sjampinjonger

Jeg lager ofte fylte sjampinjonger når jeg lager tapas, det er enkelt og godt.

9 sjampinjonger
1-2 spsk rømme
ca. 150 g feta
pepper

Ta ut stilkene på sjampinjongene og finhakk de, rør med fetaost, rømme og friskkvernet pepper, og fyll sjampinjongerne med røren. Stek de i ovnen ved 200 grader i ca. 25 minutter.

[CENTER]Frityrstekte mandler

[/CENTER]

Ingredienser:
250 g mandler
olivenolje
salt

Fremgangsmåte:
Om du velger vanlige mandler, altså de med et tynt brunt skall, kan du selv velge om du vil skålde dem eller ei. Best og sunnest blir de hvis skallet beholdes, og da behøver du ikke gjøre noe annet forarbeide enn å tørke godt av dem. Varm opp oljen i en panne til passe varme (175-180 grader, når oljen såvidt begynner å ryke). Ha mandlene i. Rør hele tiden. Når de begynner å bli gyldne (skåldede) eller mørkbrune (naturell), tas de opp fra oljen og spre dem godt over ett kjøkkenpapir. Strø rikelig med salt over.

[CENTER]Gambas alioli - Reker i hvitløk
Ingredienser:
250 g skrelte, ferske reker
3 hvitløkfedd
3 ss extra virgen olivenolje
3 tynne ringer av en chil
finhakket koriander
salt
Fremgangsmåte:
Skjær hvitløk i tynne skiver, legg sammen med olje og chili i en porsjonspanne i keramikk. Sett over varmen.
Når hvitløkskivene blir lett gule, tilsettes rekene, koriander og litt salt. Rør godt. Legg på lokk, ta av varmen og server umiddelbart.[/CENTER]


#11

Sitron sa for siden:

Friterte akkarringer med aioli. :sikle:



#13

Anne sa for siden:

Å, takk for mange flotte oppskrifter, skal ha 8 gjester lørdag og vurderer tapas :)


#14

Rug sa for siden:

Denne tråden kom jo som bestilt for meg! Skal ha overraskelsesfest for mannen fredag, med et sted mellom 30 og 40 gjester. Gjestene er klar over at de kan få bidra til matlagingen, og noen har spurt etter hva de kan lage.

Genialt!


#15

Che sa for siden:

Tapas er helt klart det jeg foretrekker og lage når vi har gjester. Vi skal ha påsketapas for vennene som fortsatt er i byen...

Oppskrift på dadler i bacon
www.matprat.no/Recipe.aspx?artid=10913&mnu1=&mnu2=

Jeg har hatt stor suksess med fylte sjampinjonger
www.matprat.no/Recipe.aspx?artid=7625&mnu1=&mnu2=

Asparges i spekeskinke er også godt!
www.matprat.no/Recipe.aspx?artid=7626&mnu1=&mnu2=

Ellers finnes det billige tapasbøker som og har mange deilige oppskrifter!


#16

Karamell sa for siden:

Jeg spiser mest ost (Manchego), brød (foccacia), aioli, gode oliven og stekt choritzopølse når jeg lager tapas. Choritzoen kan med fordel stekes i eplecidereddik!

På den lokale tapasresturanten her har de lammeterniger stekt sammen med mango og papaya. Det er snadder!

Har veldig lyst til å prøve fiken med bacon!


#17

Mandarin sa for siden:

Nå er jeg sikkert ikke den eneste som leser feil til tider her på forumet. Men nå leste jeg faktisk:

Noen som har oppskrift på tapetrester? :o


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.