Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Gir dere til tiggere?

#1

Pia sa for siden:

Gir dere til tiggere?
Synes dere tiggerne forsøpler bybildet, eller er det greit de er der?
Gjør dere noe forskjell på norske/østeuropeiske tiggere?

Begrunn gjerne.


#2

Sitron sa for siden:

Nei, aldri.


#3

kisha sa for siden:

Vi har ikke tiggere her. Men det går damer rundt og deler ut blomster, etterpå skal de ha penger. Det får de ikke.


#4

Camomilla sa for siden:

Nei, gir ikke til tiggere.
Selger de =oslo så kjøper jeg innimellom.


#5

ElinM sa for siden:

Jeg gir prinsippielt ikke til tiggere. Jeg mener at det ikke er nødvendig å tigge her til lands. Vi har velferdsordninger som skal være tilstrekkelig til å gi mat på bordet og tak over hodet. Jeg ønsker heller ikke å gi til utlendinger, fordi jeg ønsker ikke å importere problemene deres hit. Problemene deres må løses i hjemlandet deres. Jeg gir månedlige bidrag til flere humanitære organisasjoner, og mener at det er mye bedre.


#6

Tuneland sa for siden:

Jeg gir de mat.


#7

MokkMokk sa for siden:

Vi har ikke tiggere i bygda her. Hadde vi hatt det, hadde jeg ikke gitt dem penger ihvertfall. :niks: Da heller kjøpt dem en kopp kaffe eller en matbit.
Jeg tror definitivt at de "norske" tiggerne har fått vanskeligere kår etter at de mer aggressive østeuropeiske tiggerne kom på banen.


#8

Maverick sa for siden:

Tja.

Jeg gir ikke til gjengangerne, jeg gir ikke til de som jeg ser later som er veeeldig syke en gang, men som er helt friske i røykepausen sin et par timer etter. Jeg gir ikke til aggressive tiggere.

Jeg gir derimot til noen som jeg innimellom ser, som av en eller annen grunn pirker meg litt ekstra i hjerteroten. Mannen min gir hvis han ser noen som leter etter flasker. Vi kjøper alltid =Oslo, og har faste trekk til et par veldedige organisasjoner.


#9

safran sa for siden:

Jeg gir aldri penger til tiggere. Jeg er svært skeptisk til disse rumenske (?) tiggerene som går rundt og stikker koppen opp i nesa på deg mens de skjelver og ser bedende på deg. To av dem sto helt ubesværet og røykte og pratet utenfor Byporten idag, stumpet den før de la seg til en skjelvende gange og stakkarslig holdning og gikk på jobb igjen.

Jeg kjøper =Oslo ganske ofte, og kunne gitt "ekte tiggere" mat. Men ikke penger.


#10

Tinka sa for siden:

Selger de =oslo så kjøper jeg innimellom når jeg er i Oslo vel og merke.

Her i bygda har vi ikke tiggere.


#11

Fluke sa for siden:

Jaha? Så da er de bare late da, de som tigger? Eller?

Jeg gir stort sett ikke penger til tiggere, men det hender jeg gir mat/røyk til de jeg "kjenner".


#12

ElinM sa for siden:

Tror du det? Jeg tror ikke det. Hvorfor skulle det være en sammenheng der?


#13

Jessica sa for siden:

Jeg gir ikke til tiggere når jeg er i Oslo. Jeg syns ikke noe om at folk sitter og tigger. Jeg gir heller til Frelsesarmeen.

Her i vår lille by, nord om Oslo, var det visst noen tiggere utenfor vårt lille kjøpesenter en lørdag. Håper det bare var da og at vi slipper noe mer av det.

Rett over grensen, i Sverige, var det sigøynerjenter som prakket smykker på folk. De sto omtrent og rev penger fra de stakkarene som de stoppet. De hadde bakmenn. Det kom noen i en stasjonsvogn og hentet de etter en dag på et kjøpesenter. Det var to unge gutter.

Jeg tenker på at noen tiggere kan ha en mafia bak seg. I en del land kjøper de barn og doper de ned for tigging. Slike tilstander får vi neppe her, men det er mye grums. Jeg vil ikke bidra til at sånt skal lønne seg her i vårt land.


#14

Heiko sa for siden:

kjøper =Oslo hver gang det gis ut.


#15

Fluke sa for siden:

Nei, jeg tror ikke det. Jeg bare stusset over at du mente at velferdsordningene burde holde og at folk ikke trenger å tigge.


#16

ElinM sa for siden:

Ja, jeg mener det. Og jeg kan ikke se at dette skulle ha noe med latskap å gjøre. Problemene er nok av en helt annen art enn latskap.


#17

amor sa for siden:

Jeg gir ikke penger, men har gitt mat ved enkelte anledninger. Det er ikke synlige tiggere i den byen jeg nå bor i, og det er ikke så ofte jeg er i Oslo lenger. Jeg hadde kjøpt =Oslo om jeg ferdes der det selges.


#18

Fluke sa for siden:

Men om de allikevel er nødt til å tigge, så kan jo ikke velferdsordningene være gode nok.


#19

safran sa for siden:

Det argumentet er ikke nødvendigvis gyldig. Bare for å ta østeuropeerene som eksempel - mange av dem tigger på gaten og sender penger hjem til familien sin. Kanskje i tillegg til velferdsordningene?


#20

Fluke sa for siden:

Oi. :flau: Jeg tenkte bare på de norske.


#21

Bluen sa for siden:

Ja, det hender jeg gir en slant til norske tiggere. Det er kanskje stygt å gjöre forskjell, men rumenerne får ingenting av meg (ei heller de som uavlatelig spiller den samme melodien på trekkspill - med kun én finger). Årsaken til at jeg iblant gir til norske tiggere er todelt. For det förste er jeg generelt litt dumsnill av meg. For det andre har jeg en tung rusmisbruker i när familie, og jeg har stor medfölelse med misbrukerne og deres pårörende. Man kan si hva man vil om hvor gode velferdsordningene er, men jeg vet av erfaring at det ikke er enkelt å skaffe hjelp verken for misbrukeren selv eller familien. Alternativet til tigging er i praksis ofte tyveri - enten i form av nasking fra sakeslöse folk på gata eller utpressing av misbrukerens närmeste.

=Oslo kjöper jeg for övrig ofte.


#22

Nabbe sa for siden:

De aller fleste av dem, får ikke noe velferdsordninger mens de er her. Kun de som eventuelt har asylsøknader inne, de får månedspenger som alle asylsøkere, det er vel rundt 2500 eller noe, det har jo ikke økt siden 1988...


#23

ElinM sa for siden:

Jeg innbiller meg at sosialstønaden her til lands er tilstrekkelig til å skaffe mat så man slipper å sulte og klær så man slipper å fryse, og bostønad skal sikre tak over hodet. Problemet er vel at de som tigger trenger penger til mer enn det. Er det ikke? De står utenfor samfunnet i så stor grad at de kanskje ikke engang fanges opp av velferdsordingene? Dette kan man naturlig nok diskutere om de har valgt selv. Jeg mener uansett at det ikke er riktig å gi penger direkte til dem. Det er ikke slik man løser dette problemet.


#24

Maverick sa for siden:

Leste en gang en liten sak av en kvinnelig journalist som bodde i Oslo, og som hadde fått besøk av sin mor fra landet.

På gaten møtte de en tigger, jornalisten gikk rett forbi, mens moren ga ham en tier. Journalisten sa til moren at "det må du ikke gjøre, han kommer jo bare til å kjøpe sprit!"

Moren sa: "Jammen da trenger han jo mer!" og gikk tilbake og ga ham en hundrelapp.

Naivt? Ja. Allikevel liker jeg innstillingen hennes.


#25

Mei sa for siden:

Jeg er helt på linje med ElinM i denne diskusjonen. Jeg gir aldri penger til tiggere. Før jeg fikk barn jobbet jeg en del som frivillig i forhold til flere av gruppene som tigger penger eller trenger mer penger enn det de har til rådighet. Nå har jeg verken tid eller overskudd, men håper å få tatt opp igjen dette arbeidet etterhvert.

Har også observert østeuropeere som tar "pause" fra skjelving og tigging i bakgater og smug. Var det ikke Aftenposten som hadde en sak på dette i fjor sommer?


#26

safran sa for siden:

Her står det litt om det jeg snakker om:
[color=#22229c][/color]
www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=104671[url="http://www.nationen.no/meninger/kommentar/article1590833.ece"][/url]


#27

carolin sa for siden:

Jeg klarer ikke å la være å gi.
Samme problemet har jeg med dørselgere. Vi får jo en del sånne på døren her som skal selge bilder og slikt, så har de gjerne en lapp der det står at de er døv og stum og alt mulig. Selv om jeg vet at det sannsynligvis er tull så klarer jeg ikke å si nei.


#28

Bluen sa for siden:

Nei, ikke samfunnsproblemet, selvsagt, men det bidrar til at dette enkeltmennesket kommer seg gjennom en ny dag - kanskje uten å nappe veska til ei gammel dame. (Må innrömme at jeg ikke er i stand til å diskutere denne saken på rent prinsipielt grunnlag, til det er jeg altfor personlig involvert. Jeg greier ikke la väre å se for meg broren min.)


#29

Nabbe sa for siden:

Det er egentlig en tragedie, for de som er inni det, men jeg føler ikke for å gi penger til bakmenn. Samtidig, om man gir litt, kanskje de fortere får tjent opp de kronene de MÅ gi til bakmennene... Vanskelig situasjon, egentlig.

De vet å lure folk og. Noen får beskjed om å gå og sette seg utenfor moskeene i Oslo på fredagene, ta på seg noe som ligner hijab, og si "zakat zakat" fordi de vil ha almisser... (de er ikke muslimer, noen av de, da, men de vet at muslimer lett gir til tiggere)


#30

Inagh sa for siden:

Jeg gir ikke til tiggere, men gir penger til Frelsesarmeen og andre organisasjoner i stedet. Jeg kjøper også =Oslo og varianten de har i Asker og Bærum, som jeg ikke husker navnet på i farta. Et flott tiltak, som bidrar til å gi mennesker i en vanskelig livssituasjon verdighet, syns jeg.

Jeg skal tilstå jeg syns det er litt ekkelt å gå nedover gågata i Drammen til tider, enkelte av tiggerne er veldig inpåslitne. Når en av dem i tillegg er blitt avslørt for å spille funksjonshemmet, mister du litt tillit til hvor vondt de egentlig har det...


#31

anakonda sa for siden:

Nei, jeg gir ikke til tiggere, og spesielt ikke til de som sitter og kneler på gata med hendene foran seg som om de ber om nåde. Det blir jeg faktisk merkelig provosert over. Før de begynte med sånt, hendte det innimellom at jeg ga noen slanter.


#32

Susse sa for siden:

Jeg gir aldri noe til til tiggere. Synes mye mer om å gi penger til f.eks kirkens nødhjelp og organisasjoner som hjelper disse med mat ect.

Her i byen har vi ingen "egne" tiggere, kun enkelte østeuropeere som er innom fra tid til annen og tigger utenfor butikker i sentrum.
Bor i en by med mye narkotika og her har vi et eget sosialmedisinsk senter hvor rusmisbrukere kan få mat, klær og helsehjelp hver dag, MYE bedre å støtte senteret enn å gi til enkeltpersoner synes nå jeg.


#33

Mei sa for siden:

Også bidrar man kanskje til at dette mennesket ikke er nødt til å oppsøke frivillige organisasjoner som deler ut mat og gir pleie. Slik at dette mennesket ikke blir sett og registrert av noen. Dette mennesket blir ikke "tvunget" til å oppsøke et sted der han eller hun kan få et minimum av oppfølging.

Jeg er klar over at denne saken har svært mange sider. Og jeg ser poenget ditt. Men etter å ha hatt foten innenfor som frivillig profesjonell har jeg faktisk bedre samvittighet når jeg lar være å gi penger direkte til tiggere.


#34

Fluke sa for siden:

Det er ikke alle som får sosialstønad selv om de trenger det. Sosialkontorene gir ikke ut penger til folk som ikke kan dokumentere diverse, så da faller noen utenom, dessverre.


#35

Mams sa for siden:

Jeg gir innimellom til "norske" tiggere, men prøver å olde meg til å kjøpe =Oslo.
vi har til en viss grad et bra velferdsyste her i Norge, men det fungerer ikke alltid like bra.
Med en bror som narkoman vet jeg at sosialstønaden i seg selv ikke er nok for han, selv i de periodene hvor han faktisk ikke går på stoff (han er under Meatdonbehandling nå da)
Han får til livsophold, og det blir snaut.
Mulig han kunne fordelt pengene bedre og det ville gjort at han klarte seg, mn akkurat det vet jeg ikke.
Det sier seg selv at han ikke har de samme mulighetene til å handle f.eks røyk billigere i Sverige, eller storhandle osv. Kan jo si at han da burde å slutte å røyke siden det tar så mye av pengene hans, men jeg vil ikke være den som sier det i allefall.

Men jeg skygger unna "utenlandske" tiggere. Av den grunn at det skal være organisert tigging, og det blir feil for meg.

Nå har det jo også blitt slik at noen har sett seg nødt til å nekte utenlandske tiggere å få mat på matutleveringssteder. Fordi de rett og slett spiser opp hjelpen nordmenn tidligere var mottakere av.

På en side synes jeg det er greit med norske tiggere og at nordmenn får mat, på den andre siden så føles det helt feil. For selv om noen utnytter "tilbudet" er det jo ikke sikkert alle med utenlandsk opprinelse gjør det.


#36

IOA sa for siden:

Jeg gir ikke til tiggere, men kjøper =Oslo innimellom. Jeg merker stor forskjell i Oslo på den tiden jeg har bodd her (siden 2002), og særlig etter at østeuropeerne har blitt mer og mer synlige i gatebildet. Jeg tror at siden de går så aggressivt ut, gjør det at det har blitt mer konkurranse på tiggermarkedet at det er mer synlig nå.

Av og til er jeg fristet til å betale noen av trekkspillerne for å slutte å spille...


#37

Pia sa for siden:

Jeg bor i Oslo så kan umulig gi til alle jeg møter på en dag. Jeg gir ofte en slant til norske tiggere, men aldri de østeuropeiske. Jeg synes det er bedre at de tigger enn at de stjeler.
De østeuropeiske er organiserte og tigger på en smakløs måte, derfor gir jeg aldri til dem. Det kommer bare fler av dem om vi ikke slutter å gi.

Ingen har enda svart på spørsmålet mitt om de forsøpler bybildet.
Jeg synes egentlig ikke de gjør det, men lurer på om jeg bare er vant til det. Det er mange svensker og andre nasjonaliteter innom jobben min, og de fleste reagerer på at det er mange tiggere i Oslo.

Edit: La meg formulere meg annerledes. Jeg syntes ikke at det forsøplet bybildet far, da jeg synes tiggerne er en del av byen som alt annet. Nå derimot da det kryr av de utenlandske er jeg mer usikker, men har nok vent meg til det. Men skal ikke stikke under en stol at de faktisk irriterer meg.


#38

Bluen sa for siden:

Dit går de nok uansett - i alle fall de tiggerne jeg kjenner. Inntekten fra dagens tigging går til stoff, ikke til mat.


#39

Sue sa for siden:

Kjøper nesten alltid =Oslo fordi jeg synes det er et bra tiltak og de som selger det er høflige og greie (Iallefall de jeg har møtt).

Kan hende jeg slenger oppi et par slanter til en tigger på gata også, dersom jeg er i det rette humøret og synes synd på alt og alle...
Men jeg føler ikke med østeuropeerne uansett dagsform, så de får aldri noe som helst. Har både hørt og erfart masse lurerier med dem. Sikkert ikke alle som tigger under falskt flagg, men det får ikke hjelpe...

Men alt i alt kunne jeg aller helst ønske at det ikke fantes noe tigging i Oslos gater, for jeg synes det begynner å bli litt vel mye.


#40

Estrella sa for siden:

Nei, har aldri gitt til tiggere. Jobber i Oslo sentrum og går over broen mellom Oslo S og Bussterminalen hver dag. På den broen sitter det en tigger hver dag i all slags hver. Stakkars menneske. Men det er ikke den samme har jeg lagt merke til. Men noen er der hver dag. :(


#41

Mei sa for siden:

Jeg synes overhodet ikke at de forsøpler bybildet. Mennesker forsøpler, men de er ikke søppel selv.

Så lenge det er voksne mennesker som tigger, så må de gjerne være der for min del. De er desverre en del av Oslo. Desverre i den betydningen av at jeg skulle ønske ingen hadde en slik livssituasjon at de trengte å tigge.

Det burde ikke sjokkere noen at det finnes fattige, fattigdom og stor nød også i Norge. Hadde det vært barn som var tiggere - eller som var med sine foreldre og tigget- hadde saken vært en helt annen for meg. Og til om de tilreisende som blir sjokkert over tiggerne i Oslo tenker jeg at de nok ikke har vært i områder av verden hvor tiggerne og omstendighetene er langt mer opprørende og tragiske.


#42

Mei sa for siden:

Og jeg klarer ikke få meg til å finansiere noens innkjøp av stoff. Selv om jeg vet at de fikser pengene fra et annet sted uansett.


#43

Pastill sa for siden:

I Oslo er oftest de utenlandske tiggerene importert som en del av organisert tiggevirksomhet. Dvs de stakkars tiggerene får ikke beholde det de får selv, men må gi fra seg det aller meste.
Så jeg gir ytterst skjelden noe til utenlandske tiggere. Vil ikke være en som medvirker til organisert menneskehandel.

Når det kommer til narkomane og er lik Oslo, så kan jeg kjøpe bladet til en raus pris. Men that's it.


#44

Kirsebær sa for siden:

Jeg kjøper mange nummer av = Oslo når jeg er i Oslo, og jeg gir penger, kjøper mat, gir røyk til de uteliggerne jeg vet av fra da jeg bodde der. Her i Trondheim gir jeg penger og mat og røyk til de "gode gamle" alkoholikeruteliggerne, men gir ikke penger til de jeg vet doper seg. men kan gi mat og røyk til de også.

De utenlandske tiggerne som plutselig har inntatt bybildet er jeg veldlig skeptisk til. Det ser veldig organisert ut.

Jeg har et par underlige uteligger"venner" som jeg ofte prater med og tar meg litte ekstra av. Jeg får ikke til å overse slike.
Jeg kan egentlig ikke tenke ferdig tankene jeg har om dem heller for jeg får så vondt av dem.

Det er mange sjebner, og det er mange som havner mellom to stoler i trygdesystemet. Trygdesystemet funker stort sett fint for alle oss "normale" Vi som lever A4-liv, og blir syke, eller mister jobben, eller slike ting.
For de som sliter med litt mer enn det er ikke ting så veldig tilrettelagt.
Mange av de som sliter sliter på så mange plan, og de klarer ikke manøvrere seg gjennom trygdesystemet på egen hånd, og de får ikke den hjelpen de trenger for å komme seg fram til riktig paragraf som gir dem den økonomiske hjelpen de trenger. og om de først har kommet dit at de får bostedshjelp og penger å leve for, så vet de ikke hvordan de skal leve. De kan det ikke. Og ingen er der for å lære dem det.

om man har rusproblemer i tillegg så er ikke penger det de trenger. De trenger avrusning og annen praktisk hjelp. Men avrusningen hjelper ike om ingen er der for å vise dem hvordan et rusfritt liv fungerer.

Ofte har de personene som sliter mest et stort problem med autoriteter. De har tidlig kommet skjevt ut, og føler en skepsis til alle som vil forsøke å lære dem ting, kreve noe av dem, pålegge dem noe. og da er det vanskelig å komme videre. Jeg har ikke noe forslag til hvordan ting skulle vært for at det skulle hjulpet denne utsatte gruppen, men =oslo er ihvertfall et godt tiltak.

Anbefaler alle som er i Oslo å kjøpe magasinet, lese det for så å gi det tilbake til den de kjøpte fra.


#45

Hønni sa for siden:

Gir ikke penger, men kan kjøpe mat eller en kaffe.
Da jeg røkte pleide jeg gi et noen røyk til en kar som alltid sto utenfor t-banen om morgenen. Han var hyggelig og jeg slo gjerne av en prat.
Han står ikke der lenger og jeg lurer på om han måtte gi seg etter at byen ble innvadert av de utenlandske tiggerene.

=Oslo kjøpes.


#46

Eria sa for siden:

Ja, det gjør jeg. Kjøper gjerne mat eller sigaretter og gir dem også.


#47

Pia sa for siden:

Hvorfor er det bedre å gi penger til alkoholikere enn narkomane?


#48

Anne sa for siden:

Jeg gir til noen, men ikke alle. Jeg kjøper Megafon magasinet, ellers gir jeg noen kroner til en spesiell mann som tigger i Bergen. Jeg har lagt det for vane i mange år, går i minibanken og tar ut om jeg ikke har i lommen. Har fått det for meg at det skjer noe om jeg lar være, litt sånn jinxet.


#49

Kirsebær sa for siden:

:knegg: ingen har vel sagt noe om at det er bedre.

Jeg har bare valgt å ikke gi penger til dop. Jeg må liksom sette en begrensning et sted. Og av en eller annen grunn syns jeg det er bedre at pengene jeg gir blir brukt på dårlig sprit enn på en dose heroin. De jeg gir penger til i Trondheim har jeg på en måte et forhold til. Jeg gir ikke penger og går videre liksom. Heroinistene får jeg ikke dreisen på. De ønsker ikke en samtale eller en rolig kopp kaffe på en benk. Jeg liker ikke å bare gi de penger og gå videre.


#50

Pia sa for siden:

Utifra setningen jeg quotet hørtes det ut som du av prinsipp ikke gir til narkomane, bare alkoholikere. Det synes jeg er rart. Jeg forstår ikke at det er bedre at pengene går til dop enn til alkohol som du selv sier. Det er like ødeleggende for misbrukeren.


#51

Anne sa for siden:

I et brøkdels sekund før jeg gir en tigger så er det vel vanskelig å stille diagnose for om de er narkomane eller alkoholikere?

Jeg gir helt uavhengig av det. Det er ikke særlig stas for dem å måtte tigge heller. Det er uverdig.


#52

Pastill sa for siden:

Jeg mener å kunne se ganske klar forskjell på en tungt narkoman og en alkoholiker... Når det er sagt så syntes jeg ikke det er noe forskjell. Misbruker er misbruker.


#53

Anne sa for siden:

Det gjør man nok, men det jeg tenkte på er at skal en først sjekke det ut for så å ta stilling til om man vil gi? :)
Jeg syns det er viktig å ta vare på de svake. Selv om det er deres egne valg som har fått dem i situasjonen.


#54

Kirsebær sa for siden:

Det at jeg gir til alkoholmisbrukere og ikke til narkomane er ikke ut i fra noe idealistisk synspunkt. Det går mer på min usikkerhet og "redsel" for dop. Jeg vet at pengene går til rus uansett, og det er ikke bra. Jeg kan godt argumentere for å ikke gi penger til tiggere i det hele tatt, menfor min egen del føles det godt å gi penger til de jeg gir penger. En slags egoistisk "misforstått" godhet hvis du skjønner. Jeg kjøper meg litt bedre samvittighet selv om jeg iners inne vet at pengene går til sprit.
Men jeg kan ikke hjelpe på noen annen måte.

Eller, jeg kan kanskje det. Alle kan kanskje det i teorien, men jeg har et eget liv også. Jeg har en familie, jeg har en jobb og jeg har andre ting jeg ikke er villig til å forsake for å få det til.


#55

Kirsebær sa for siden:

(Jeg skriver på en bærbar pc med ekkelt tastatur så bare overse skrivefeil. Det er ikke meg, det er maskinen. Helt sant.)


#56

Myggstukket sa for siden:

Det er sjelden jeg opplever å møte tiggere.
Hvis jeg er på besøk i de store byene, så kan jeg av og til driste meg til å gi en slant hvis jeg tør.
Store byer er skumle (skjønner ikke på hvilket tidspunkt i livet mitt de ble det :fnise: ), og derfor er tiggere og andre mennesker som jeg ikke er vant til å møte litt skumle også.

Men da jeg en gang for lenge siden bodde i en større by, hadde jeg null problemer med å gi penger til tiggere, det var ikke så ofte en møtte dem da, og det var som regel de samme gamle byfjesene.

Til dere som bor i Trondheim ennå ... der er to slike bymennesker jeg lurer på om ennå er der.
Den ene er han mannen som selger lodd for redningsselskapet, en liten pusling.Og den andre bykjenningen er høy, slank, rak i ryggen, og har langt hvitt skjegg, og en sånn hvit kalott oppe på hodet, noen som har sett disse i det siste?


#57

Kirsebær sa for siden:

Nei, det er ikke alltid man ser forskjel på narkomane og alkoholikere, men jeg har ganske god kjenskap til de som tigger på gata i byen her. Jeg kjenner de fleste av dem.

Og det er ikke slik at jeg av prinsipp ikke gir til heroinister. Men de fleste skremmer meg. Jeg gir ikke noe til folk som skremmer meg.


#58

Kirsebær sa for siden:

De er her. Men hvordan i alle dager kom du på dem i denne tråden?

Han med langt hvitt sjegg så jeg senest for et par helger siden. Han som selger lodd for redningsselskapet har blitt skikkelig gammel og sliten. Kjører en slik elektrisk rullestolbil nå.


#59

Myggstukket sa for siden:

:fnise: Kom på dem , når jeg tenkte på de samme gamle tiggerne på gamle Leütenhaven buss-stasjon, de andre to kjenningene var ofte der de også. Jeg ventet jo på bussen der, når jeg skulle hjem fra Adolf Øien ...:mimre:


#60

Miss Norway sa for siden:

Jeg gir ikke til tiggere bortsett fra når jeg er med barna i byen. Synes læringsaspektet med "vi deler med dem som ikke har det så bra" er viktigere enn mer (sosio)politiske prinsipper.

Men gir bare noen kronestykker da, ungene vet jo ikke forskjell. Men gir gjør jeg altså.

Å kjøpe =Oslo av en hyggelig dame på CCVest blir en helt annen greie synes jeg. (Det gjør jeg alltid.)


#61

Kirsebær sa for siden:

Og jeg snakker fremdeles om penger altså. Jeg syns det er enklere å gi andre ting enn penger til de tungt narkomane sjelene i byen her.


#62

nolo sa for siden:

Jeg har bare skumlest tråden.

Jeg gir rett som det er noen kroner til en forsoffen, tørst og kald stakkar som står med lua i hånden utenfor polet. Og jeg gir hvis noen moter seg opp og spør etter 'en tier til bussen'.


#63

*HH* sa for siden:

Nei, men her er det ikke så mange tiggere heller.


#64

Observatøren sa for siden:

Jeg kjøper =Oslo for 200 kr hver gang det kommer ut. Jeg har hatt noen faste jeg kjøper fra, og det er like hyggelig å slå av en prat hver gang. Som regel møter jeg dem noen dager senere, og leverer tilbake bladet i god stand.

Dessuten slår jeg av en prat med de jeg treffer på trikken når jeg reiser med barnevogn. Uansett hvor shabby og illeluktende de er, behandler jeg dem som en hvem som helst annen som engasjerer seg i Posøren. Jeg tror på samhandling og kommunikasjon kanskje mer enn på utdeling av penger.


#65

polarjenta sa for siden:

Nei, jeg gir ikke til tiggere. Jeg kjøper virkelig hver gang det kommer ut(samme prinsipp som =oslo)


#66

Benmurphy sa for siden:

Jeg gir ikke penger til tiggere jeg ikke "kjenner" eller "stoler på". Jeg setter liten pris på alle de utenlandske tiggerne i Oslo, og skulle ønske andre ikke ga dem penger heller. De er til dels aggresive, og jeg stoler ikke på at mange av dem faktisk tigger for egen del. Hvis det fins hjemmel for å utvise dem syns jeg den bur brukes, hvis ikke bør den vedtas og så brukes.

For tiden bruker jeg =Oslo som "kvalitetskriterium", og gir gjerne litt penger til selgerne.

Hvis jeg kunne gi penger til et fond for innkjøp av heroin til heroinister ville jeg gjort det. De skal jo ha heroin uansett, og det virker som om mange har motvilje mot å hjelpe dem med det.

Ben "løsningsorientert" Murphy


#67

amo sa for siden:

Vi har bare en tigger her, og han er aggresiv om han ikke får penger.:mad: Mannen trenger hjelp, og kommunen prøver å få til et "lavterskel" tilbud til han.Han trenger hjelp, og jeg håper det ordner seg for han og de pårørende snart.

Jeg gir ikke penger til tiggere i byene heller, men har store problem med storebror når vi er hos bror min i Oslo. Han synes så synd på de, og gir en tier her og en tier der.


#68

safran sa for siden:

For å svare på hovedinnleggers spørsmål - ja, jeg syns det har blitt slik i Oslo nå at tiggerene forsøpler bybildet.


#69

Observatøren sa for siden:

Jeg synes ikke tiggerne forsøpler, men endel er ganske innpåslitne, og vanskelige å bli kvitt.


#70

SpetakkelRandi sa for siden:

Nei til vanlig ikke. er det en stakkar som smiler pent og er høffelig og jeg har noe ekstra så får han litt. Gir aldri til utenlandske, da er de her mest sannsynlig ulovlig.


#71

Pia sa for siden:

Er de utenlandske tiggerne like stort problem i andre byer, eller er det hovedsaklig Oslo de har etablert seg?


#72

Kirsebær sa for siden:

De har etablert seg i Trondheim også. Og det er ganske synlig at de samarbeider, og er en gruppe på et vis. Sitter gjerne noen å tigger på et hjørne, også sitter en gruppe og passer på på en benk litt bortenfor og slikt.


#73

Søster sa for siden:

Jeg vil ikke gi til de som "jukser". Men de som trenger penger til heroin og litago, pleier få.
Jeg kjøper =oslo.


#74

My sa for siden:

Jeg gir ikke til tiggere nei.


#75

bina sa for siden:

Jeg gir ikke penger til tiggere uansett, og ja, jeg syns helt klart de forsøpler bybildet.

Tigging burde være forbudt. Etterhvert vet jo også politiet at mye av tiggingen er organisert, de sender ut de mest "stakkarslige" til å tigge, men det er bakmenn som tar hånd om pengene. Og dumme som folk er så gir de penger til dette. I mine øyne er det det samme som å støtte organisert kriminalitet, og jeg kan ikke fatte og begripe hva som får folk til å gjøre det.


#76

Acsa sa for siden:

Jeg kjøper =oslo, men gir ikke til tiggere i Norge. Jeg gir i andre land.


#77

Pia sa for siden:

Himmel. Dette var da veldig lite reflektert.


#78

Pia sa for siden:

Bare lurer. Hvorfor i andre land, men ikke i Norge?


#79

My sa for siden:

Jeg gir ikke penger til tiggere i andre land heller. I et u-land hvor jeg har ferdes en del vet jeg at det er vanlig at barn kidnappes for å brukes til tigging. Fordi småbarn har mye større sjangs til å få. Noen av dem blir faktisk gjort invalide også, for at folk skal ha enda større medlidenhet med dem og gi mer. Det er så grusomt at jeg ikke kan tenke på det. Disse barna får selvfølgelig ikke pengene selv.

Jeg har gitt mat og vann da. Men det er så deprimerende mange av dem ... Man blir helt maktesløs og nesten apatisk.


#80

Azi sa for siden:

Ja jeg gir penger og mat!


#81

konemor sa for siden:

Gir ikke penger til tiggere. Er vel litt skeptisk. Vil ikke gi til de som "jukser" og heller ikke bidra til at folk får kjøpt seg "rus". Kommer nok til å kjøpe det Oslo bladet om jeg møter noen selgere (er ikke så ofte i Oslo). Bladet synes jeg er et flott tiltak.


#82

turi sa for siden:

Har gitt mat, penger, coca-cola og hundemat. Og kjøpt =Oslo når jeg har møtt noen som selger det.

Parkerte på Palleet(?)parkeringshus i forrige uke og gikk opp Grøndlandsleiet, og det haglet med tiggere(utenlandske, så ikke noen "norske") Ga 50,-kr til ei skrøpelig gammel dame som satt med tårevåte øyer og skalv på handa.

Gikk 200m lenger opp, og der satt enda ei skrøpelig gammel dame med tårer og skalv, men hu hadde 6 fulle bæreposer med mat stående bak seg, så det ble ikke no på henner.

Skjønte at det var lenge siden jeg haddevært i Oslo, for jeg har ikke sett utenlandske gamle damer sittet og tigge før.


#83

Pia sa for siden:

Hundemat? Fortrinnsvis til de som har hund da håper jeg?


#84

turi sa for siden:

Yepp.Når de spør om å få penger til hundemat, får de heller hundemat. Gir helts ikke penger, men i svake øyeblikk så skjer det å.


#85

Pope sa for siden:

Nå ferdes ikke jeg så ofte i Oslo lenger, men den gangen jeg gjorde det (ca 15 år siden) så ble det noen kaffe/øl kroner på tiggere. Idag gir jeg ingenting...nettopp pga det som har stått i aviser om kriminelle bakmenn Det kan hende at en flink musiker eller en maler som ringer på døren får noen kroner.

Har kjøpt =Oslo 2 ganger.


#86

amo sa for siden:

Jeg fikk spørsmål fra en i Bergen en gang om jeg ville kjøpe to kjøttdeiger av han! Gikk utfra at de var stjålet, men kanskje noen hadde kjøpt til han. Jeg kjøper ikke "brukt" mat da.:knegg:


#87

Juste sa for siden:

Jeg gir konsekvent ikke til tiggere, norske eller utenlandske (bor i Oslo). Derimot så kjøper jeg alltid =Oslo, og også Prosjekt 101 boka som kom ut før jul.

De utenlandske tiggerne er nå i ferd med å ta over hele byen, nå sitter de på de utroligste steder og tigger. For de av oss som går forbi dem jevnlig så er det rimelig klart at alle "skadene" ikke akkurat stemmer, personene skiftes ut jevnlig, men skadene består :)


#88

Observatøren sa for siden:

Sånn apropos norske og utenlandske tiggere:

Har det gått litt for langt nå?


#89

Fluke sa for siden:

:sjokk: Oi ...
Om det er et ekte bilde, vil jeg si at noe er feil et sted. Men hva er jeg litt usikker på.


#90

Observatøren sa for siden:

Helt ekte, tatt i formiddag midt i Oslo sentrum av meg.


#91

Benmurphy sa for siden:

:knegg: Mulig jeg gir ham en tier hvis jeg ser ham med det skiltet i byen.

Ben "Need food. Blind. Possibly black." Murphy


#92

Fluke sa for siden:

:skratte:


#93

lil'c sa for siden:

Jeg kjøper =Oslo, og kan gi litt ekstra til selgeren.

Jeg har også kjøpt en kaffekopp eller noe mat til enkelte, men aldri gitt penger.


#94

Miss Norway sa for siden:

Men helt alvorlig: jeg synes det er nedlatende å gi mat til narkomane som tigger penger (til rus). Å gi dem en tier eller to HVIS man gir noe er da vel ikke å "oppmuntre til rus" eller noe sånt; de er avhengige og kommer uansett ikke til å slutte fordi om man istedet kjøper kaffe (inneholder null kalorier dessuten). Rusen skaffer de seg uansett - via kriminalitet. Så den eneste forskjellen litt lommerusk fra oss spiller er KANSKJE et bilbrekk mindre. Eller noe sånt.


#95

Elin sa for siden:

Synes du det er rart?
Jeg er enig i at velferdsordningene holder til mat og tak over hodet i Norge. Tigger gjør folk fordi de vil ha penger til dop, eller til å sende ut av landet til slektninger som har det dårlig stelt og/eller organiserte nettverk av tigger-ligaer, i andre land. Sistnevnte bruker frekke metoder.

Jeg gir aldri penger til tiggere, men tilbyr meg innimellom å kjøpe mat til dem (da takker de som oftest nei....)


#96

Bequita sa for siden:

Jeg gir ofte alt fra en femmer til 20 kr. Og jeg kjøper =Oslo. Synes det er viktig å gi folk et alternativ til å rane/gjøre brekk. Klart pengene går til dop, men de ville måtte skaffet pengene på en eller annen måte uansett. Dessuten prøver jeg å stille meg i deres sted, hvis det vat var jeg som av en eller annen usannsynlig grunn sto der, så ville jeg gitt meg en tier.


#97

Che sa for siden:

Sjelden jeg gir, men det skjer - kommer ikke an på norske eller utenlandske, men på sjarme om min beholdninga av småpenger og hvor tilgjengelige disse er.

Når det kommer til velferdsordningene her i landet, så er de jo bra, men det er dyrt å drikke, tross alt!


#98

Olympia sa for siden:

Ja, jeg gir nesten alltid til tiggere. Jeg har- de har ikke, så enkelt er det for meg. Men det er jo begrenset hvor mange tiggere jeg kan gi til. Så det blir bare 1-2 per bybesøk, selv om kanskje 5-6 spør om å få noe. Om vinteren kjøper jeg heller en varm sjokolade på 7/11 til de, selv om ikke alle er like happy for det. Jeg skiller ikke mellom narkomane og alkoholikere, forøvrig.

Kjøper alltid =Oslo.


#99

Che sa for siden:

Er ikke dette han "kjendistiggeren" da?


#100

Elin sa for siden:

Jøss, finnes det kjendis-tiggere også?:)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.