Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

[Hage] Hagearbeidstråden vår/sommer 2011

#1

kokosbolle sa for siden:

I steden for å lage en egen tråd der jeg skryter uhemmet av arbeidet vi gjør i hagen tenkte jeg heller at jeg kunne starte en slags hagearbeidstråd. Skriv hva dere gjør i hagen, legg ut bilder, planer osv. :glis:

Jeg kan begynne.

Vi overtok huset vårt i fjor og hagen var den reneste jungel. I fjor klippet vi ned hekker, overgrodde prydbusker, tok ned en 3 meter høy barlind og klippet fruktrær. Vi fikk i tillegg laget ny biloppstillingsplass.

I år har vi fått tatt ned to digre beist av noen bjørketrær (de raget 5-6 meter over hustaket på vår tre-etasjers hus :dåne:) og dermed har mannen en god del ved å kløyve. Vi har sådd en god del ny plen og skal så mere til.

Planene videre er å grave ny drenering rundt huset og utvide verandaen i 2.etasje og bygge platting og nye trapper og nytt inngangsparti rundt huset. Biloppstillingsplassen skal også gjøres om, men ting tar tid og koster penger.

I helgen skal vi så mer gress og vi skal flytte komposten og planere et område nederst i hagen så vi kan flytte trampolinen dit. Skal legge fiberduk med pukk over så vi slipper å ha noe som vokser under trampolinen.

Skal se om jeg finner noen bilder etterhvert.

Hva med dere?


#2

Salt sa for siden:

Vi overtok også huset i fjor, og fikk saget ned og fjernet røttene på en thujahekk som var omtrent 4 m høy og helt tett. Står igjen en bit inn mot ene naboen, og jeg tror ikke helt de er med på å bytte den ut heller. :sukk: De vil skjerme for innsyn. Men jeg lurer på om ikke jeg skal foreslå f eks en espalier med villvin på? :vetikke: Alt er finere enn en stygg og pjuskete (men tett!) thujahekk!

I år skal vi mure opp bedene der thujahekken stod, for de er skeive og skakke, og jorda er ubrukelig og full av ugress. Der skal vi få lagt duk og ny jord, og så skal vi plante buksbomhekk og lavendel. Og kanskje kryptimian på kanten.

I fjor plantet jeg også 2 klatreroser, så de er jeg spent på om har overlevd vinteren. De skal få masse kjærlighet og en espalier.


#3

Selma sa for siden:

Gleder meg til bilder av prosjektene dine!

Vi fjernet en kjempesvær tuija i høst så nå har jeg fått et bed med mye mer lys en før. Her har jeg fjernet et par rosespireaer. Planen er å erstatte de med planter som ikke blir så store.

Vi har i tillegg fjernet dukkestua (som ungene vokser fra og ikke bruker) og planen er å utvide garasjen med en redskapsbod i bakkant. Vi deler garasje med naboen så det blir et fellesprosjekt. Deilig med stor bod til hageutstyr og hagemøbler samt sykler! Foran den nye boden blir det nok muligheter for å plante litt - sannsynligvis klematis. Vi skal male huset og bytte verandarekkverk i løpet av våren/sommeren også så de helt store hageprosjektene rekker vi nok ikke.

Minstemor og jeg sådde forresten solsikker i går :D


#4

kokosbolle sa for siden:

Jeg glemte en ting, i forbindelse med planering av trampolineplass skal vi flytte 6 busker og lage ny hekk ned mot en annen nabo vi ikke har hekk mot. Det blir spennende. Også krysser jeg fingrene for at den hekken vi og naboen (den er felles) beskjærte til bakken i fjor kommer opp igjen og blir fin. Den var blitt 2 meter høy, men hadde ingen blader mot bakken. Jeg ser det har begynt å komme skudd fra stubbene/grenene som står igjen, så det blir nok ordnings.


#5

Jålebeinet sa for siden:

Vi overlot hagen til proffer i fjor. Den ble gravd opp og er nå noe helt annet. Om 1 mnd kommer det to stykker med bil og henger full av blomster, duk, jord, pyntestein og spader, da skal det plantes.

Mao, vi skal ikke løfte en finger, kun nyte.


#6

Puslingen sa for siden:

Me skal så plen og forhåpentlegvis lage ny terrasse lengs eine sida av huset. Så er planen å bygge dukkestua, men den må me sjå litt ann. Den skal vera stor, så storesøster kan ha overnatting i den er planen. Vidare har eg så vidt begynt å planlegga "fjellet" mitt. Eg har lyst på litt planter på/ rundt, men det er også leikeplass for lillesøster og vennene. Dermed har eg foreløpig sådd blomstermix og markjordbær i nedre kant.
Ellers skal me legga litt stein ved "spiseplassen", mala huset og laga blomsterbed.

I går spadde eg opp rundt epletreet, gjødsla og la ny mold på, siden treet har det litt stusseleg for tida. Handy Manny gravde (igjen :mumle:) opp tuster og myrplanter i plenen (møkkajord me fekk), fyllt i holene etter naboens kaniner (møkkakaniner) og gjødsla.
I påsken planta eg i krukkene mine :hjerter:, Handy Manny satte opp levegg og malte den, og me malte hagemøblane.

Det neste på planen no, er beising av terrasse og trapp.


#7

Neket sa for siden:

Eh.. :sparke:

Jeg har raket/løvblåst. Og kvittet meg med 1 stk halvspist kråke, 2 mus og 3 småfugler. Møkkakatt. Men det var jo bra han tok de musene da.

Ideelt sett skal vi kvitte oss med noen busker og trær, ta bort en hekk, plante fine blomster, lage ny terrasse og en hel del andre ting. Men mest sannsynlig klipper vi stort sett gresset.


#8

Anne C sa for siden:

Etter å ha bodd i huset vårt i snart 6 år har jeg endelig fått lyst til å gjøre noe der. De første årene var preget av drenering, hogge ned gigantiske bjørketrær, planering osv. I år har jeg tenkt å gjøre det litt penere, sånn at det i alle fall ser ut som vi bryr oss. Vi har anlagt en grussti på forsiden, og jeg har laget til et bed ved terrassen. Dette er det første folk ser når man kommer til oss. Vi hadde masse bark som vi ikek brukte til noe, så jeg har lagt det i bedet, og planter i store potter. Ikke helt ferdig, men jeg og minsten pynter opp litt med steiner og noen figurer som han har vært med å valgt. Type fuglebad og sementsaker. Vi får se hvordan det blir til slutt. Det er vel det som skjer nå, må gjøre unna et par eksamen før jeg finner på noe nytt. Mottoet er i alle fall å bruke av det vi har, og bruke minst mulig penger.


#9

Miromurr sa for siden:

Vi skal lage ferdig plenen som er halvferdig (grave opp, planere, fylle på med jord, plukke vekk det verste ugresset og så), og så skal jeg gjøre ferdig det ene blomsterbedet, med stauder, sommerblomster og urteplanter. Jeg har lyst til å lage en liten kjøkken/urtehage i pallekarmer langs stien opp til huset, mot naboen, men jeg får se om jeg får tak i billige pallekarmer før jeg bestemmer meg for om det skal gjennomføres. Nabohuset består av leiligheter, og der er det ingen som gjør noe med hagen, så det ser ikke pent ut der. Litt skjerming den veien hadde gjort seg. Resten av hagen putter jeg noen store hortensiaer og georginer i, så er det ingen som ser alt annet som burde vært gjort.
Og så skal jeg få mannen til å sage ned den store hegga forran huset, den er skadet etter at noen av stammene ble tatt i en storm, og ser mindre pen ut, pluss at den er plaget med soppangrep på bærne om høsten. Forhåpentligvis kommer den med nye rotskudd, og blir en pen busk med tiden.


#10

Joika sa for siden:

Hagen min trenger drastiske tiltak, da det den ser ut som en slagmark. Jeg begynte med ugressfjerning sent i fjor (mengder Round Up), og i år er det gjenoppbygging som står igjen. Jeg skal plante litt blomster og sånt, men først og fremst så ønsker jeg få tatt kålen på ugress, samt få en jevn og fin gressplen og en litt mer ok hage på baksiden av huset.

Legger ikke bilder på åpent forum, men de som vil se på "herligheten" kan det i bloggen min. :)


#11

mosol sa for siden:

Dette kan bli en nyttig tråd! Jeg har gjemmekontor akkurat nå, og forsøker å være produktiv. Skal ta et par bilder og skrive litt senere. Vi har stor hage som vi raker fri for løv hver vår og klipper gjennom sommeren. Hekken trimmes hver vår, og that's about it. Vi hadde noen rosebusker som forsvant i et byggeprosjekt i løpet av året som har gått. Nå har vi dermed også noen sår her og der som må leges. Jeg vil ha en enkel hage å holde, litt mer bærbusker, en liten kjøkkenhage og et staudebed, kanskje? I'll be back :nikker:


#12

Neket sa for siden:

Kan jeg få se? :blafre:

Det høres ut som noe sånt vi burde ha gjort. Er det for sent med Round up nå?


#13

Joika sa for siden:

Neida. Du må vente til det har kommet blader, så sprayer du på bladene. Da kveles planten i løpet av et par uker. Legger deg til blogg. :)


#14

Neket sa for siden:

Da skal jeg jammen prøve det på jungelen bak garasjen. Jeg vil gjerne lage gressplen der, men jeg tør jo ikke gå bak der engang i frykt for hva som skjuler seg i ugresset.. Plantasjen da, eller er det sånt man må på Felleskjøpet for å få fatt i?


#15

Joika sa for siden:

Plantasjen har. Kjøp konsentrat og sånn sprayflaske, så vanner du ut. Og husk at alt du treffer dør...

Her var det ikke noe gress under ugresset, så vi har lagt bark og sånt. Ble mye bedre, og det er ikke så mye styr... ennå i alle fall. :)


#16

kokosbolle sa for siden:

Jeg har lært at du ikke kan så/plante der du har sprayet med round up det første året, men det bør du sikkert sjekke, for jeg er ikke hundre prosent sikker på om det stemmer.


#17

Miromurr sa for siden:

Jeg vil også gjerne se om jeg får. Vi overtok også en slagmark av en hage da vi flyttet for to år siden. Det går seg til, sakte men sikkert.


#18

Joika sa for siden:

Det stemmer ikke. Man kan plante nye planter etter 10 dager. :ja:


#19

kokosbolle sa for siden:

Ok, det hørtes jo bedre ut. Vi brukte sånn superkonsentrert round up da, som brukes i landbruket, så vet ikke om det er forskjell da.


#20

Neket sa for siden:

Takk for svar! Det er jo mulig det ikke er gress under ugresset vårt heller, men det er ikke stor trafikk bak der, så planting av nytt bør gå bra.


#21

Joika sa for siden:

Tror ikke det egentlig? :vetikke: Jeg brukte også konsentrat, og med mindre det er noe helt annet i konsentratet som landbruket bruker, så skal det ikke forurense jorden nevneverdig.


#22

Puslingen sa for siden:

Vil det sei at du gjemmer deg, og sjefen leiter? :fnis:

Eg har funnet vedlikehaldsfrie stakittgjerder, så no lurer eg på om ikkje det blir gjerde på oss i sommar. :) Der me har plen og terrasse i dag grenser til vegen i byggefeltet. Og siden det er ein populær tursti rett ved, er det ein del som vandrer forbi her. Eg tenker det føles litt meir privat om me får eit gjerde mot vegen då.


#23

mosol sa for siden:

SiriP: Noe sånt, ja...


#24

kokosbolle sa for siden:

Hvor fant du det? :vilha:



#26

Malama sa for siden:

Vi har... 18 kvadrat mose med ugress, løvetann og hundeskitt på ("noen" var litt slappe med å vasse i løssnø for å plukke opp etter hunden i vinter. Den samme "noen" har lovet å ta en opprensking i hagen nå som det er blitt vår. "noen" skal vel minnes på det snart)

I tillegg har vi to blomsterbed som er borettslagets felles kattekasse, med noe krokus og snøklokker innimellom...

Jadda... planen er altså den oppryddingen "noen" skal ta i hagen, og deretter usikkert. Vi hadde egentlig tenkt å lage platt av hele greia, mannen er gresspollenallergisk, og vi har soverom rett innenfor, men så kom den nenvte hunden vår vei, og da er det jo greit med noe "natur", men vi fristes ikke av å så gress, som må klippes, kombinert med den allergiske mannen. (Ja, for vi har virkelig bare mose, så vi har enda ikke klippet gresset siden vi flyttet inn for snart 5 år siden...)

Vi har litt lyst på trampoline til Knerten der, men med 18 kvadrat hage, den største begrensninegn er at den er 3 meter bred, så er det ikke så lett å få plass...

Blomsterbedene skal vi vel forsøke å rense for kattedritt igjen, eller rett og slett utrydde dem helt, og heller sette løkene i potter. Vi HAR et par store potter stående, en av dem dessverre ødelagt av frosten, som jeg planlegger å få litt planter i, muligens noen av markjordbærene jeg har sådd dersom de blir noe av, også tenker jeg på sukkererter i verandakassen utenfor kjøkkenvinduet.

ja, vi har hage i miniformat. Og planer deretter... små planer.

Forresten, mannen tok ned hele hekken i fjor, og noen furutrær. Han vurderer et par tuja'er som står mot naboen i år. Men vi er usikker på hva vi skal gjøre videre med det prosjektet... derav begrenser jeg planene våre til de små, siden vi ikke har bestemt de store.


#27

kokosbolle sa for siden:

:hyper: Vi har vært kjempeflinke i ettermiddag. :glis: Begge kompostbingene er tømt og flyttet til en annen krok i hagen og til helga skal vi planere og legge duk og pukk og flytte trampolina. Jeg har begynt å grave hull til busker som skal flyttes og lage hekk ved det nye stedet til kompostbingene.


#28

Maxine sa for siden:

I påsken hadde jeg motorsagmassakre på stygge, gamle trær og busker i hagen.

I fjor begynte jeg så smått å få flyttet på ei diger rosebuske, jeg har nå fått plantet deler av den på nytt langs gjerdet, og dustehuet meg grov nok en gang grøft selv.. Satser på at det vokser opp igjen, iflg nabofruen vokser den uansett, og det tviler jeg ikke på, mtp størrelsen på den forrige!

I morgen kommer et digert lass matjord, etterfulgt av en snill kompis med traktor. Dermed blir det rettere plen på meg etterhvert, forhåpentligvis...

Jeg kunne egentlig trengt litt hjelp til hvordan jeg kan lage hagen bedre, jeg skulle nok laget et bed, og fått opp noen vintergrønne trær og laget en hyggelig krok et sted. 1,2 mål tomt, hvorav hus og garasje står på ene halvparten omtrent, og resten er en stor, åpen plass i dag. Litt kjedelig egentlig..


#29

kokosbolle sa for siden:

Dette bildet er noen uker gammelt, så nå har det blomstret på plommetreet bla. Her ser dere de to kompostbingene. De er flyttet til høyre i bildet, mot naboens trampoline. Mellom trampolinen deres og dit vi har flyttet bingene skal vi plante hekk. Området der komposbingene stod skal planeres og vi skal sette trampolinen der. Blir bra å få den i et hjørne i hagen (Det røde skjulet er naboen sitt.)

Der det er jord rundt plommetreet skal vi fylle opp med mer jord og så gress. Det var helt overgrodd med to busker som står rett til høyre for plommetreet, bak tørkestativet.


#30

Sinobell sa for siden:

Bor i borettslag, alt hagearbeide må skje med veldig mye finurlig diplomati, og billigst mulig, siden det for det meste ikke blir dekket av andre enn meg.

Så her snikbeskjæres rododendorohn, rosebusker og trær. Og jeg bestiller round-up av hageselskapet uten naboens viten for å bli kvitt den helsikkes gule planten, jeg ikke vet hva heter men som sprer seg som et uvær og er i ferd med å ta over en av plen områdene, og har attt over flere bedt.

Så langt er jeg kommet et stykke på vei i å flytte rundt på noe iris slik at det skal gro opp rundt der vi har søppelkassene, for å skjule dem litt bedre. Har gravd opp et bedt og fått ganske kontroll der. Nå gjelder det bare å hyppig luke i tre år på rad for å ta livet av de der gule sakene som kommer opp mellom alt annet i bedet.

når pynteripsen og syrinen har blomstret av må jeg finne på noe lurt om beskjæring av dem for de er er forvokst.

Jeg kan jo be hageselskapet gjøre det men de er svindyre, så da gjør jeg det selv og tar heller ut dugnadspenger for det.


#31

gajamor sa for siden:

Vi har ryddet opp etter årets trefelling, så nå er ikke hagen full av kvist lenger. En stor stein er flyttet, og et bed er helt utplanet, så nå blir det enklere å klippe plena og vandre rundt i hagen. Trampoline er også på plass, så nå er ungene lykkelige.

Jeg har raket lett over plenen, og fant to liljer og det som trolig er en tulipan, som jeg flyttet til løkbeddet mitt. Der begynner litt av hvert å komme opp, blant annet ser jeg at de to orkideene er blitt til tre.

To pallekarmer er ferdigsnekret, fyllt med jord, og sådd til med urter og sommerblomster.

Planen framover er
-Hogge og stable ved
-Bygge og fylle 3-4 pallekarmer til (jeg har bl.a. mye salat jeg vil så).
-Grave opp potetåkeren, og gjøre den klar for neste sesong.
-Prøve å få drept den helsikes rosebuska som står midt inni hekken.
-Mure opp/legge opp steinmur mot naboen.


#32

Obelix sa for siden:

Vi har planer om å sette opp gjerde.
Elers må jeg røske skikkelig opp i bedet og se hva som egentlig er der nå. Var litt hummer og kanari i fjor.
Dessuten skal jeg ha tomater og agurker på verandaen.
Spørs om jeg gidder så noe særlig mer, da brunsneglene spiste opp rubbel og bit av grønnsakene jeg hadde i fjor :sur:


#33

Malama sa for siden:

Brunsnegler ja, de er en god grunn til at jeg holder grønnsaksdyrkingen min i krukker på veranden og evt på fremsiden (hvor krukkene da står på hellelagt grunn, der er ikke sneglene) Jeg har gitt opp å gidde plante fine blomster i hagen også. Egentlig mange grunner til at jeg bare ville utrydde hele hagen og gå for treplatt, men det var det der dyret da.... (også den trampolinen... da bør vi vel heller ikke legge platting rundt?)


#34

kokosbolle sa for siden:

Sukk, de brunsneglene. Jeg så drøssevis med småtasser i går da jeg holdt på i hagen, men jeg orket ikke begynne å ta de. Må vel sette inn støtet før de blir for store.


#35

Pesten sa for siden:

Her blir det full oppussing innendørs i år.
Eneste utenfor er at gubben skal snekre noen benker med langbord og lage en slags sofa/kneke/kosekrok på terassen med masse puter og stæsj. :hjerter:


#36

Maxine sa for siden:

Jeg skal så i ny plen ila ei ukes tid, bare jeg får utover et par lass jord til....

Hva slags frøblanding bruker jeg, som ligner mest på den mosebefengte, 80 år gamle, tidligere potetåkeraktige plena jeg har? :knegg:


#37

kokosbolle sa for siden:

Vi har brukt sportsblandingen, den skulle være hurtigvoksende og hardfør. Tok 10 dager før vi så gresset spirte og nå etter 3 uker er det sånn passe grønt, men ikke veldig tett, mulig vi burde sådd tettere. Det sprer seg vel på egenhånd etterhvert også.


#38

Sure Eplet sa for siden:

Vi har bodd her i snart tre år og har ikke gjort en dritt. Fremsiden er pen, heldigvis, men han som bodde her før anla en åker på baksiden. Vi er ikke så åkeraktige folk, så nå har det fått stå og gro over en stund. Bare for å gjøre det skikkelig, så har duden som bodde her før lagt x kilo beleggingsstein i rekker over åkeren sin. Nå tar vi den bort, og i går og i dag har jeg stablet omtrent to kubikk med driten - og det er ikke halvveis engang. Jeg spyr snart av de steinene :nemlig:


#39

Mei sa for siden:

Det er lurt å ta sneglene nå ja - gå ut når det mørkner og let med lommelykt. Eventuelt sett ut øl i små skåler som du graver ned i flukt med jorden slik at sneglene faller oppi og drukner. I tillegg er det lurt å lage noen "soveområder" for sneglene der de kan oppholde seg om dagen. Noen store steiner eller treplanker. Da er det lett å finne dem og kverke dem på dagtid også.

Vi har vår andre sommer med hage, og årets største prosjekt er en hellegang rundt huset og pallegrønnsakshage nederst i hagen der det er sol nesten hele dagen. Der har jeg plantet masse grønnsaker og urter, og enda mer kommer. I tillegg skal skyggestaudebedet jeg anla i fjor flikkes på når jeg ser hva som har overlevd, og det er mulig en av hekkene skal byttes ut med en bærbuskhekk i stedet. I år står i tillegg ny platting ved inngangspartiet på planen. Neste år får jeg ny platting med pergola på baksiden av huset, og da blir det anlegging av enda et bed.


#40

Effie sa for siden:

Eg fant fire pallekasser i uthuset! Handla inn litt jord i går og har no gjort mi aller første, og muligens årets siste, hageøkt.
Planta georginer fra Ikea, jordbær, bringebærbusk, blåbærbusk, paprika og brokkoli. Har i tillegg meir jordbær og litt tomat ståande i vinduskarmen. Tradisjonen tro har eg ikkje lese på pakker om korleis ting skal gjerast, så det blir spanande å sjå om det kjem noko.
Dessuten står pallekarmen min i veldig veldig skrå bakke, eg har bestemt at det går greit!

Har ikkje sett ein einaste snegel heller, sikkert berre flaks.


#41

kokosbolle sa for siden:

:glis: Hekken er flyttet og jeg har begynt å planere området til trampolinen. Det gikk mye raskere enn jeg hadde trodd. Hagearbeid er jo faktisk morsomt. Også er det gratis trim som ikke er kjedelig, det kan jeg like.


#42

Mjau sa for siden:

Her er det mye utestyr i år, siden vi skal selge i slutten av mai.

Til nå har vi fyllt på med masse på hele gårdsplassen slik at denne er hevet med 30cm.
Subbusen er lagt på toppen, og singel kommer vel kanskje til uka, håper jeg. Hvit singel, rent og pent for hussalg. :) Fikk den til samme pris som vanlig grå, og da er det jo greit.

Jord er i dag planert ut over der det skal være plen, så nå må vi få rullet denne kompakt og jevn, så blir det ferdigplenlevering enten nå helt i starten av mai, eller 20/21 mai, og ganske tett oppunder visning. :svett:

En platting er nylaget under tak. Der blir det laget en koselig uteplass i tillegg til den på altanen. Nye hagemøbler er kjøpt inn.

Nå står det for tur å lage ferdig to blomsterkasser som mures opp med herregårdssten foran trappen, i stedet for gelender foran der. (flott forklaring) Og et trappetrinn mellom disse. Oppe i disse skal det plantes hortensia i blomstring før visning. :D

Et par steder skal det også legges toppbark. To skråninger. Og et par planter innimellom.

Prøver å gjøre dette så rimelig og raskt som mulig. Men ser at det nok blir svidd av ca 100 000 før salget er igang. :dåne:


#43

Puslingen sa for siden:

Oi, Mjau! Det der bør virkelig lønne seg ved salg, for dere har jo gjort mykje arbeid. Eg har malt inne i dag, så ingen ting er gjort ute. Bortsett frå å sjå på at naboen slo plenen mens eg slikka sol.
Handy Manny fekk akutt arbeidslyst kl 21 i kveld, så han kryper rundt på terrassen og beiser. Den har blitt skrubba heilt lys, og blir no beisa med Trebitt Eksotisk tre. Med andre ord blir den temmelig mørk, men eg trur det blir stiligt mot grått hus.

I morgen trur eg at eg endeleg skal få tørkesnor ute, i alle fall mumla han noko om det. Eg fortsetter vel maling/ vasking/ ferdiggjering inne siden storesøster skal ha filmkveld.

Snegler trur eg ikkje det er så mykje av akkurat her, men eg veit det er i området. Eg har i alle fall ikkje sett nokon endå. Men hoggorm vart observert i nærheten då. Grøss og gru.


#44

Mjau sa for siden:

Fint med beiset utegulv, SiriP! :jupp:

Håper det lønner seg ja, men dette er et nybygg, eller det er snart tre år gammelt da, og uteområdet har ikke blitt gjort ferdig før nå. Med et hus man håper å få godt over 4 mill for, så bør det se ganske striglet ut fra utsiden. :nemlig:

De 100 000 er inkludert alt som må gjøres ferdig både inne og ute altså, så helt galt er det ikke. I tillegg til dette er det jo en del som utbedres av forskjellige håndtverkere som har vært innom her gjennom byggeprosessen. Men det er jo ikke hagen. :roter seg bort:


#45

Marit K sa for siden:

Vi fikk 10 kubikk med matjord dumpet på gårdsplassen her i dag. Naboen skal ha litt, og resten skal vi fordele utover tomta her der det trengs. Noe i karmene vi skal ha kjøkkenhagen i, noe i eksisterende blomsterbed, og resten skal gå til å lage ett oppbygd blomsterbed på nærmere 12 kvm. Jeg håper det blir like bra som jeg forestiller meg at det skal bli.


#46

Malama sa for siden:

Mannen skal rake, beskjære, kutte, rydde og styre i et par timer nå, uten at Hagen påvirkes det grann. Dugnad. Den hadde jeg glemt, så mine planer for dagen må revideres.


#47

gajamor sa for siden:

Jeg har flyttet humlen, slik at den ikke lengre vokser oppover husveggen og ødelegger den. Nå står den rundt en stubbe, og har fått noen bambusstaver å vokse på.

I tillegg har jeg sagt vekk en liten stubbe, og fjernet ca 10 steiner fra bedet. Detta blir bra!


#48

Mei sa for siden:

Ødelegger humlen husveggene altså? Jeg er på jakt etter en hurtigvoksende klatreplante som ikke ødelegger husveggene. Trodde humlen var ganske safe siden den visner ned og vokser på nytt fra roten hvert år? :gruble: Hvordan er det med arkitektens trøst da? Villvin er vel utelukket.


#49

gajamor sa for siden:

Det er ihvertfall ganske store sår i malingen der den sto. Klematis er relativt trygt, tror jeg.


#50

Mei sa for siden:

Men klematis vokser ikke så kjapt og voldsomt som jeg vil. Dessuten har ikke de to jeg plantet i fjor overlevd. Og de var relativt dyre. :mumle:


#51

Anne C sa for siden:

I dag har mannen snekret en blomsterkasse som vi har plantet to store tujaer i. De skal dekke litt av innsynet fra naboen. Naboen vår leier ut sokkelen sin, og da har de fritt innsyn inn til terrassen vår. Tidligere var det naturlige trær som skjermet, men naboen har tatt bort alt av trær og busker på hele tomta. Vi får se om det funker, jeg tror det hjalp litt.


#52

tinkadott sa for siden:

Flyttet kaninbur (de eter jo opp gresset noe vannvittig, og graver store hull :mumle:), flyttet trampolinen på andre siden av hagen (forbi to store epletrær, og et klatrestativ, fy som vi sleit). Tømt verandaen for hagemøbler, vasket den, og plastert rottingmøblene der. Handlet div blomster på plantasjen og plassert de i kasser på verandaen og ved inngangen.
Bært ned 7 verandastoler i tre og spisebord (2 m langt) som hørte til. Vi satt de i hagen, og holder på å fikse ny plass der til grilling etc.
Kastet mye kvister og div som lå i hagen, faktisk en henger full. Så den må vi få tømt i morgen.
Men nå begynner vi å bli vårklar!


#53

Puslingen sa for siden:

Eg trur eg har drept jordbærene mine. :( Dei har stått i ein isoporkasse i vinter, så eg trudde egentleg ikkje nokon overlevde. Men etter at eg planta dei i krukkene, har det kome nokre små, grøne blad. Problemet er at eg syntes det var litt lite guff i da, og slengte på litt gjødsel. (Noko det viser seg jordbær ikkje skal ha før til hausten.)
I alle fall er det ikkje teikn til liv lenger, og dei små, grøne blada har gått i sjokk.

Jaja, då blir det ny jordbæråker på meg i år, men ingen bær før til neste år. :sukk:


#54

Malama sa for siden:

De skal ikke ha gjødsel i vannet før til høsten? Gjelder det mine nyplantede frø også? Greit å vite.

Dagens hageinnsats preges av "søndag" og "1. Mai", jeg har sjekket at ingen av frøene eller småplantene trengte mer vann, og kikket etter spirer på jordbærene siden de står mørkt frem til spiring. Optimistisk å håpe på noe etter 4 dager da, så jeg ble ikke overrasker over at der ikke var noe.


#55

Puslingen sa for siden:

Eg leste at om ein gav jordbærplanter gjødsel på våren, vart det mykje blad og lite bær. No har jo ikkje eg blad heller då, så sånn sett er det jo ikkje noko problem.


#56

Malama sa for siden:

Jeg har jo bare frø som enda ikke har vidt om de har tenkt å spire, så... Men tror de bare har fått vann egentlig.


#57

Mei sa for siden:

Frø og nyplantede vekster skal ikke gjødsles. Da kan de dø ja.


#58

Anne C sa for siden:

Hvor lenge er planter nyplantede?


#59

Malama sa for siden:

Lurer jeg også på, jeg tok litt blomstergjødsel i vannet til noen av dem så var blitt store, men for det meste har de bare fått rent vann da. Det ser ut som om de har tålt det... De lever i beste velgående.


#60

Tangina sa for siden:

Vi har brukt tida så langt i år på å snekre hønsegård til våre nyinnkjøpte kyllinger. De skal jo bli hagehøns, så det må vel gå under "hagearbeid". Jeg har fått rakt litt løv, men det er det eneste jeg har fått gjort av rent hagearbeid. Jeg har fri i morgen, så da er planen å få orden på blomsterbeddene og så litt grønnkål (til hønene), ringblomster og slikt. Og klippe noen busker.


#61

Mei sa for siden:

Vi skal også asfaltere oppkjørselen på nytt i år, legge kantstein og ny platting ved inngangspartiet. I dag bestemte vi oss for å i tillegg bytte ut gjerdet mot parkeringsplassen/garasjen, og da tenker jeg at vi kan bytte ut potentillahekken (gule "smørblomster" på lave busker) med noe annet litt høyere. Jeg tenker syrin. Eventuelt syrin blandet med noe annet som blomstrer senere. Er det noen som har forslag?


#62

iben sa for siden:

Er du sikkert på at de ikke har overlevd? Klematis ser ganske daue ut på denne tiden også kommer den seg fint når det er mer sommer.


#63

Mei sa for siden:

Ja? :tvitvi: Kommer de helt nede fra rota da? For alle fjorårets stengler er definitivt døde og jeg ser ikke tegn til liv.


#64

Kanina sa for siden:

Mei: syrin og duftsjærsmin! :D

Klematis, ja. Den tidligblomstrende som jeg planta i skyggebedet i fjor har fått knopper allerede. :sjokk: Den sentblomstrende (Nelly Moser) som jeg planta i en krukke, ser helt dau ut. Men jeg gir den en sjanse, omkranset av stemorsblomster for å holde på humøret.

Jeg skal ikke gjøre noe hage-arbeid i år, i og med at jeg ikke har hage og det lille jeg har av det er nokså selvgående nå. Men jeg lurer på om jeg skal prøve meg på noen georginer i bedet, selv om det er ganske skyggefullt.. (men med kveldssol). :gruble: Og så har jeg bestilt frø av noen flotte, fyllte valmuer, som skal sås på balkongen. Så kan vi nyte gleden ved å se det spire og gro! :D


#65

iben sa for siden:

Ja kommer nok fra rota. Jeg trodde også mine hadde dødd i fjor men de kom sent... men kjempefine når de først kom da!


#66

Mei sa for siden:

Ja? De blomstrer på ulikt tidspunkt? Hvilke farger får jeg duftsjærsmin i?


#67

Kanina sa for siden:

Den blomstrer vel i juni-juli, hvis jeg husker rett. Hvite blomster. Det finnes forskjellige typer, noen er mer vanilje-gule, andre er kritthvite og noen med fyllte blomster. Ikke alle lukter like mye, men hvis du får tak i en type som dufter, er det helt fantastisk.


#68

Mei sa for siden:

Etter litt googling ser det ut som skjærsmin ikke tåler å kuttes toppen av jevnlig slik vår hekk må. Da mister den blomstringen. Jeg tror muligens jeg går for junisøtmispel. Den har først hvite blomster, deretter svarte/lilla bær (som kan spises av både mennesker og fugler) og på høsten blir den nydelig rød og gul.

:gruble:


#69

Pepper Lemon sa for siden:

Klematis kan se ut som tørr ved om våren, og så kommer det plutselig ut noen grønne skudd. Min er både tørr og brun, men slik er den alltid på denne tiden.


#70

Mei sa for siden:

Å jeg håper dere har rett. Jeg har så lyst til å få til klematis.


#71

Pepper Lemon sa for siden:

Hvis du legger ut bilde kan vi titte på den og se om den ser ut som den skal! :jupp:


#72

Mei sa for siden:

Den ser ut som brune tørre pinner som stikker opp av jorda. :mumle:


#73

Pepper Lemon sa for siden:

Det høres riktig ut. :knegg: Og så kommer det ut grønne skudd ut av de tørre, brune pinnene. Det er helt merkelig.


#74

Kanina sa for siden:

Samme med kaprifol. Det er helt sprøtt! Min har begynt å få blader nå, og klok av skade fra i fjor, har jeg ikke rørt den. Til og med den kvisten som ser ut som den er helt knekt, har fått blader bortenfor knekkpunktet.


#75

Mei sa for siden:

Mine kaprifoler lever og har masse blader allerede.

Jeg har røsket vekk en god del av de brune pinnene. Alle på den ene klematisen. Det var skikkelig dumt da? :gaah: Jeg er så vant med at jeg kan ta en "knekkesjekk" på pinner for å se om de har overlevd vinteren. Og disse var bare så tørre at jeg antok det ikke var håp.


#76

Eia sa for siden:

Så utrolig deilig å komme hjem til tulipanknopper, bare dager fra å springe ut i blomst! :hjerter:

I dag har jeg luket opp mange bøtter fulle med skvallerkål/engelsk kveke i blomsterdedene, flyttet to rosebusker (måtte klippe litt røtter, håper de overlever) og feiet og vasket uteplass. Litt energi kommer det ut av 7 timers jetlag. :glis:

Nå sitter jeg og ser ut på verdens vakreste kirsebærtre i full blomst og lurer på hva jeg skal gjøre med det nye bedet. Jeg har ca. 5 m langt klart bed til å skjule en ca. 1 m høy kjedelig, grå mur. Hva planter jeg der, som er lite arbeid og rasktvoksende? I fjor prøvde jeg med litt ulike blomster, men det ble bare tull. Forslag mottas med stor takk. :vilha:


#77

Pepper Lemon sa for siden:

Det var ikke så smart nei. Men klematis er ganske livsvillige, så det kan være de tilgir deg og skyter ut noe skudd fra roten, og du har beholdt den. Jeg klipper min hardt ned, og den skyter villig ivei uansett, den virker veldig hardfør.


#78

Mei sa for siden:

Jeg har beholdt roten. Og noen av pinnene på den andre klematisen. Som likevel må dø/flyttes nå når vi skal asfaltere innkjørselen på nytt.


#79

Pepper Lemon sa for siden:

Eia, vil du ha klatreblomster som klatrer oppover murveggen? Eller bare fargerike blomster som pynter foran?


#80

Kanina sa for siden:

:hyper: Mulighetene er jo uendelige! Er det sol? Skygge? Klatrehortensia peker seg såklart ut som et arbeidsfritt alternativ. Og diverse stauder foran. Jeg leste nettopp i Maison-Hage om klatrende sommerblomster, som klokkeranker, som kan klatre flere meter på en sesong (men er ettårige, så det går an å angre...). Klatreroser? Rosebusker? Lykke til!


#81

Eia sa for siden:

Jeg vil skjule veggen med fargerike blomster. :knegg:

Det var faktisk den opprinnelige planen fra landskapsarkitektvenn, med mange typer "villblomster" i en slags naturhage, Det blir bare, har jeg skjønt nå, for komplisert for en som ikke kan noen ting om blomster. Så nå må jeg gå for en lettvinn skjuling-av-kjedelig-grå-mur-løsning.


#82

Eia sa for siden:

Kanina: det er mange muligheter, og du stråler akkurat som landskapsarkitektvenn. Men jeg må ha teskjeløsning, og helst en løsning som vokser raskere en skvallerkålen. :mumle:


#83

Eia sa for siden:

Jeg skal jaggu se om jeg får tatt et bilde eller to i morgen. :spammer hagetråden:


#84

Kanina sa for siden:

Jeg anla et bed inntil en mur for to år siden (blir tredje sesongen nå), og jeg har knapt sett snurten av noe ugress på den tiden. Jeg har plantet flere klatreplanter innerst, og stauder ytterst. Mens jeg venter på at staudene skal bli store og fine, jukser jeg litt ved å plante små sommerblomster innimellom staudene. Enkle stauder er storknebb (geranium), de blir etterhvert store og får mange blomster, og trenger minimalt med tilsyn. Løytnantshjerte og akeleie er også fine og villige. Er det nok sol, ville jeg definitivt hatt peoner :hjerter: , men det tar noen år før det blir noe særlig utav dem. Jeg gikk på et godt gartneri, og fikk god starthjelp der!


#85

Pepper Lemon sa for siden:

Mei: Jeg tok et par bilder av kvistene jeg, så du kan se hvordan en frisk klematis ser ut om våren:

Her har det kommet et skudd, egentlig litt sånn "rett ut av ingenting".


#86

Pepper Lemon sa for siden:

Og så må jeg vise et bilde av Omfalodes Verna (?), som vokser under rosene mine. Et godt eksempel på one person's trash osv. Jeg elsker disse blå blomstene, og det er så fantastisk med noe så fargerikt så tidlig om våren!


#87

Pepper Lemon sa for siden:

Eia: Jeg har en villvin rundt et gjerde, og den klatrer svært villig. Det kule med den er at den er så fantastisk om høsten, så om du har blomster foran som blomstrer tidlig og midsommer, så har du villvinen som tar over etter blomstringen. Den er lettstelt så det holder.

Lupiner er jo også ganske fargerikt da, og blir bittelitt høye. (Mine blir i hvert fall det. Men jeg mistenker at jeg kan ha brukt for mye gjødsel. :gruble: ) Hva synes du om noe slikt?


#88

Anne C sa for siden:

Her er tre bilder fra det lille vi har rukket å gjøre så langt i år. To tujaer mot naboen, selv om jeg ikke er noe glad i tuja. Men jeg ville ha noe høyt og dekkende med EN GANG, så da ble det tuja. I hjørnet nedenfor terrassen min har jeg og yngste sønnen laget et slags bed med dekkbark som bunn. Jeg er ikke helt sikker på om det kommer til å se sånn ut etterhvert som jeg planter andre ting enn stemor. Og så er det en gangsti ned mot kjelleren i garasjen som vi har lagt singel på. Vi vet ikke helt hvordan vi skal kante det enda.


#89

Mei sa for siden:

Peppermonsen; Kvistene ligner, men ingen skudd. Det jeg skulle likt å vite var hvordan kvistene dine så ut om du knakk en av dem halvt av. Da tror jeg nemlig de er lysegrønne og "seige". Mine var tørre, brune og knakk helt av.


#90

Eia sa for siden:

Jeg elsker lupiner, men jeg har et mislykket forsøk bak meg (i et annet bed). Kanskje jeg skal prøve igjen? :gruble:

Bedet har sol fra ca. 12-13 til kvelden. Hva gjør jeg fra nå og utover? Kan jeg plante villvin nå?


#91

Pepper Lemon sa for siden:

Skuddene her har kommet de siste to dagene, og det er tidlig altså. Så at det ikke er kommet skudd ville jeg ikke tenkt på. Men tørre tvers gjennom ... Jeg er usikker. Det er noen av mine som brekker bare jeg kommer borti dem, og de virker helt døde. Mens andre igjen har "fyll" inni, om enn ikke seige. Det kan jo såklart være at din er død, altså. Men den levde i fjor høst?


#92

Mei sa for siden:

Den ble plantet på sommeren i fjor og levde i fjor høst. Begge to vokste ganske bra fra de ble plantet til vinteren tok dem. De pinnene jeg har tatt vekk virker helt døde. Ack.


#93

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg har ikke peiling på når man planter villvin, Eia, men våren pleier da å være tid for å gjøre det meste? :vetikke: Jeg skal plante hekk nå, og fikk beskjed om at det måtte gjøres om våren eller om høsten.


#94

Pepper Lemon sa for siden:

Det blir spennende å se om den skyter fra roten, Mei. Keep us posted!


#95

Anne C sa for siden:

Forresten skal jeg male den hjemmelagede kassa som tujanen står i. Den har ikke bunn, så jeg satser på at de klarer å surre røttene sine nedover selv om de nok strengt talt står litt tett til å være så høye. På den ene siden av kassa er det et rognebærtre som er naboen sitt, håper han ikke kutter ned det og. På den andre siden av kassa kommer det ette eller annet, vet ikke helt hva enda. Men det er et tre.


#96

kokosbolle sa for siden:

Ja, så ble det litt hagearbeid på 1. mai også. :sparke:

Trampolinen har fått ny plass. Vi har planert jorda, lagt fiberduk (mannen fikk ikke tak i brun, så ble hvit, menmen). Har lagt store steiner i skråningen ned fra platået og skal så gress i skråningen (bare litt som vi måtte grave ut) ned mot trampolinen. Skal legge grus oppå fiberduken under trampolinen, så det ser litt finere ut.


#97

Tangina sa for siden:

Det samme har jeg gjort med min. :mumle: At ikke jeg kom på å sjekke med FP først ...

#98

Kanina sa for siden:

Lupiner er fine, men er ikke de svartelistet av myndighetene, eller noe? De sprer seg som pest, ikke bare utover i hager, men også ut i naturen og fortrenger naturlige arter. Men det burde jo bare vise hvor lette de er å få til. :humre:


#99

Pepper Lemon sa for siden:

Really, Kanina? Svartelistet, og så selges de allikevel på hagesenter? Det er jo dårlig.


#100

Tangina sa for siden:

Svartelistet i følge Direktoratet for naturforvaltning: www.naturoppsyn.no/content/500040732/. Det verste er vel at vegvesenet eller hvem det nå var har sådd lupiner i veikantene så de nå nærmest er umulig å få bort.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.