Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

[Hage] Herdig klematis

#1

Miromurr sa for siden:

Jeg har utrolig lyst på en klematis, men det er så utrolig mange å velge mellom, og jeg må ha en som tåler vinteren 100 moh i Tromsø. Jeg antar den burde tåle herdighetssone 7 eller 8, men klematis er stort sett merket med hvor lav minimumstemperatur de tåler. Klarer en klematis som skal tåle -20 grader seg virkelig her? Det blir aldri så kaldt som -20 her, men det er jo et tøft klima med mye snø og kjølige sommertemperaturer.

Håper noen har erfaringer å dele.


#2

Lhi-My sa for siden:

Kjøp en alpeklematis. De klarer seg iallfall i høyfjellet her på det indre østlandet. Vi ligger i en H7-H8 sone og jeg har tre alpeklematis som har overlevd 5-6 år og som vokser som ugress. Vi har gjerne 30 minus om vinteren, lang vinter og lite snø (mye snø isolerer jo godt).


#3

Sinobell sa for siden:

Jeg har fått en avlegger av en type som har hårete frøkapsler, store hvite blomster. og jo kjipere vinteren er jo bedre ser den ut til å trives. Hun jeg fikk den av bor i bodø og plasseringen er ved husveggen, varmt om sommeren, kalt med mye snø om vinteren. Tror den skal passe. men jeg aner ikke hva den heter da...


#4

Miromurr sa for siden:

Jeg har funnet en planteskole utenfor Harstad som har godt utvalg av alpeklematis, men de har jo bare bilder av et fåtall av plantene.
Her er den eneste alpeklematisen de har bilde av:

Den var jo fin den, da. Men jeg skulle gjerne sett bilde av de sju andre sortene alpeklematis de hadde også.


#5

Miromurr sa for siden:

Bildegoogle er min venn. Er det noen av disse som ser kjent ut for dere som har alpeklematis?

'Brunette' finner jeg ikke.

'Frances Rivis'

'Pink Flamingo'

'Tage Lundell'

'Ruby'

'Violet Purple' finner jeg ikke.

[img]http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSyYh99Se_VkPCW8cCIpIqFYhCmuHC7rYzDxqHXm8fIhLjiJ4-3[/img] 'White Columbine'

De har også vanlig klematis som skal tåle H7:
[img]http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTB95Geu3dzVw__i1juNwkIYEpaw-Z4NTouR4AAZCl_WfFD745D[/img] Klematis 'I am Red Robin'
Kronklematis 'Snowbird'

Storblomstret klematis 'Proteus'


#6

Sinobell sa for siden:

den jeg har ser ut som den white columbine. og de frøkapslene ser akkurat sånn ut som de du hadde øverst! Jeg kan godt sende en frøkapsel av årets blomster om du ikke finner en ferdig plante.


#7

Nelly sa for siden:

Hvor finner jeg ut i hvilken "herdighetssone" jeg ligger?


#8

Appelsin sa for siden:

Ah, Snowbird var jo vanvittig vakker :hjerter:

  • jeg må prøve å finne den til min hvite lille hageflekk!

#9

Miromurr sa for siden:

Å ja, gjerne det!

Du kan se det sånn ca på dette bildet. Men det kan være tildels store lokale forskjeller i mikroklima, ut fra beliggenheten til tomta. Sørvendt, nordvent, snø- og vindforhold og så videre. Kanskje du kan høre på et lokalt gartneri eller plantesenter?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.