Av mange grunner velger vi nå - i samråd med helsesøster - å gi babyen et grøtmåltid til dagen. Vi skal selvfølgelig starte i det små og jobbe oss opp til hel porsjon over noen uker, så babyen vil nok være godt over 5 mnd før hun er oppe i fullt grøtmåltid. Nå er hun 4,5 mnd ca.
Helsesøster sa at det ikke var nødvendig å kjøpe spesialgrøter, men at vi kunne bruke lettkokte havregryn og lage egen grøt, så da tenker jeg vi prøver det i første omgang. Hun sa også at jeg kunne ha morsmelk oppi denne. Men så spurte jeg ikke om mer, så da må jeg spørre her ... Jeg kan nemlig ikke å lage havregrøt. :sparke:
Koker jeg grynene med vann først, og sper så med morsmelk? Hvilke forhold er det som gjelder? 1 del vann, 0,5 del gryn og spe etterhvert med 0,5 del morsmelk? Eller hva? Kan rester av havregrøt oppbevares i kjøleskap og lunkes og serveres dagen etter?
Jeg kokte havregrynene møre med vann, og spedde grøten med morsmelk, ja. Den ble kokt veldig tykk, og spedd til flytende med morsmelk. Hadde jeg vært av typen som fløt over av melk, så kunne jeg kokt grynene med morsmelk også, men det måtte anses som sløsing her. :knegg:
Du skisserer det riktig, mener jeg. Det blandingsforholdet du beskriver, vil gi en tynnere konsistens som er fin til babyer, og du kan tilsette litt ekstra morsmelk for å justere. Det er lurt å la havregrynene (lettkokte) ligge i bløt litt før koking, men ikke nødvendig.
Jeg ville ikke oppbevart havregrøt, for den har en lei tendens til å bli seig og ekkel. Du koker uansett havregrøt på to minutter, så det er ikke akkurat stress.
Du kan forresten tilsette litt hjemmelaget aprikosmos (for ekstra jern) eller sviskemos som smakstilsetning, eller hvilken som helst fruktmos.
Tusen takk for svar dere! :blomst:
Tips om fruktmos var bra. Helsesøster sa også at c-vitamin var bra for det øker kroppens evne til jernopptak, så enhver frukt med c-vitamin i er visst gunstig om man ikke gir jernberiket grøt.
I følge helsesøster her har de gått bort fra det der nå. Med mindre det er cøliaki i familien. Det står også i Spedbarnsboken.
Jeg stoler ikke blindt på helsesøster altså, selv om det kanskje ser sånn ut her. :knegg: Men så langt har hun ikke sagt noe som strider mot andres anbefaling og min egen oppfatning av hva som er lurt.
Og nettopp fordi man skal introdusere gluten gradvis, bør man begynne å introdusere gluten med en gang man begynner å introdusere fast føde. For man skal jo ta introduksjonen langsom og øke porsjonene gradvis. Og da blir gluten automatisk innført gradvis også. Jeg trodde forøvrig ikke det var mye gluten i havre?
Du bør ellers være obs på at ukokt morsmelk spalter maten pga enzymer i melka, slik at grøten blir raskt til suppe dersom du sper med ukokt morsmelk. Man anbefaler å spe med ukokt morsmelk, men jeg har alltid foretrukket å koke morsmelken for å unngå suppe. Ved å koke melken ødelegger man enzymene som er med på å spalte melken, og det er vel derfor det anbefales at man bruker ukokt melk i grøt. Dersom man ammer rett før man gir barnet grøt (som jo også anbefales) har jo barnet morsmelk i magen som vil hjelpe til med å spalte maten, og dermed gjør den mer lettfordøyelig.
Jeg har kokt mye havregrynsgrøt til mine babyer, men de har vært litt eldre. Jeg har brukt en del revet eple i grøten, latt det koke med. Revet eple/eplemos kan man gjerne lage på forhånd og fryse i isbitterninger. Jeg har også brukt en del most banan i havregrøt.
Jeg ville begynt med hirse. Det går så lite i starten at kostnaden ved å kjøpe "spesialgrøt" er minimal. Hirsegrøt finner du i helsekosten osv. Hirse er supert for jernopptak.
Vi brukte havremel som vi kokte grøt av. Genialt for det blir helt fint og ingen klumper. Kokte i panne om det var til flere, eller bare i micro om det bare var en liten porsjon til småen. Lagte den litt tykk siden morsmelken tok knekken på den raskt.
Nå er jeg helt ute av babygamet, men jeg tenkte med en gang jeg leste om havregrynene at jeg heller ville ha gitt havremelsgrøt.
Så gluten er ok nå, altså. Jeg tror uansett jeg kanskje ville ha gitt litt hirse og litt havre sånn for å kjøre litt lang opptrappingsperiode på gluten.
Det er jo ikke så mye gluten i havre. Havre er jo naturlig glutenfritt, men kan bli forurenset igjennom prosesser og anbefales derefor ikke til barn under 18år som ikke tåler glute. Finnes jo og "glutenfritt" havregryn som har hatt en renere prosess.
Sånn sett så er det en fin start. Litt gluten, men veldig små mengder.
Skal hirsegrøten være kornete? Laget av hirseflak. Hun brekker seg og vil ikke ha. Først når jeg blandet 50/50 hirsegrøt/pæremos gikk hun med på å spise pittelitt.
Hvis du kjøper hirsegrøt på helsekost, Holle sin f.eks., er ikke den så kornete. Jeg har spist den selv. :humre: Den er dyr, men du bruker vel ikke så mye av gangen? Ellers ingen gode råd, jeg bare sniker på alle tråder som har med babyer å gjøre. ;)
All grøt laget med MM blir bare suppe etter en liten stund. Det er fordi MM inneholder store mengder enzymer slik at fordøyelsen til babien skal gå lettere. Enzymene løser opp grøten før barnet har rukket å spise den opp. Alternativet er å koke grøten på vann og gi MM før og etter måltidet.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.