Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Jaja, da har jeg i hvert fall lært i praksis

#1

Beathe sa for siden:

at NAV gir en en solid straff dersom en er for sen med å levere meldekortet.
Jeg har nå blitt trukket kr. 5.500,- i AAP for jeg sendte inn meldekortet for sent. Hurra. Not. :mumle:



#3

Blondie sa for siden:

Så kjipt!


#4

krystallklart sa for siden:

Så mye! :dåne:

Hvor mye forsent var det snakk om? Får du pengene senere?


#5

Beathe sa for siden:

Jeg husker ikke akkurat hvor mange dager for sent jeg var, men de har trukket meg for 9 dager. Da jeg sendte meldekortet sto det ikke at det var for sent, men at jeg risikerte trekk.
I utgangspunktet får jeg ikke dette etterbetalt nei, men saksbehandleren min ba meg skrive et brev som hun skulle videresende til riktig "avdeling" med anbefaling om etterbetaling. Ingen garanti, men verdt forsøket.


#6

Inagh sa for siden:

Noe så surt! :klemme:


#7

safran sa for siden:

Jeg glemte en gang å levere meldekort fordi jeg var syk, og tok kontakt med NAV. Der måtte jeg inn på teppet til en streng dame som lekset opp og var skikkelig nedlatene. Jeg satt omtrent og gråt mens jeg skrev en erklæring på hvorfor jeg ikke hadde levert. Jeg ble ikke trukket.
Dette må da gå an å få ordnet i ditt tilfelle også?


#8

Beathe sa for siden:

Jeg har skrevet og levert brev med forklaring i dag, og også lagt meg langflat. Det ER jo min feil at jeg ikke leverte i tide men jeg synes straffen er i overkant drøy.


#9

Rabbit sa for siden:

Bra du sa fra om dette,jeg har aldri tenkt over hva som kan skje om jeg glemmer å levere meldekortet. Jeg har påminnelse på iPhonen så jeg ikke skal glemme det,og nå vet jeg jo hvor viktig det er å huske! Håper det ordner seg for deg,da. :klemme:


#10

Gulla sa for siden:

Å, der har jeg vært også. Jeg sendte også brev. Og ringte. Min erfaring er at de pengene kan du se langt etter. Beklager.


#11

Fluke sa for siden:

Jeg syns det er sinnsykt at de har meldekortsystem for syke folk. :sur: Prøver de å gjøre folk så lei av systemet at de blir friske igjen, eller hva er dette for noe?


#12

Pøblis sa for siden:

Jeg har også opplevd det samme, jeg anket og fikk beskjed om at det var en knakende god anke, men pengene måtte jeg se langt etter. :sur: Skikkelig fin måte å få syke folk friske igjen på, det der. :sur:
Legg til at de selv kan overskride saksbehandlingstiden med måneder uten at det får noen som helst konsekvenser for dem. Grrr.


#13

Billa sa for siden:

Å måtte sende inn dette meldekortet en gang hver 14.dag bør være en overkommerlig oppgave i hverdagen for de aller, aller fleste som går på AAP. Informasjonen kan jo sendes på nettet, og det er jo ikke vanskelig å sette opp en fast påminnelse på mobil eller outlook?

Sorry, men dette blir litt sutrete for meg :sparke:


#14

Divine sa for siden:

Greit nok at det kanskje ikke er en uoverkommerlig oppgave, men straffen bør nå være litt i samsvar med forbrytelsen, da. Jeg synes trekket var unødvendig og nærmest slemt stort.


#15

Irma sa for siden:

For en del mennesker så kan faktisk det å sende inn meldekortet hver 14. dag være et problem, noe ikke NAV ser ut til å ta særlig hensyn til. Jeg har ikke sansen for meldekortsystemet for langtidssyke / kronisk syke eller for alvorlig syke. Synes det passer bedre i en setting hvor man er delvis sykemeldt og melder inn timer man jobber, eller er arbeidsledig.

En jeg kjenner opplevde det samme som deg Beathe, h*n hadde også oppgitt en grunn til forsinkelsen i klagen. Hele beløpet ble allikevel holdt tilbake. Ikke deler av den, det ble også stadfestet etter klage (med over seks måneders saksbehandlingstid). For en som lever på lite (noe mange trygdede gjør) så kan det å miste 14 dagers inntekt være ganske dramatisk.


#16

Slettet bruker sa for siden:

Men blir ikke dette bare merarbeid for nav da? De som ikke får noe fra nav må jo da gjerne få nødhjelp fra nav et annet sted, også blir det bare masse papirer ut av det hele?


#17

Irma sa for siden:

Ja, eventuell klage må saksbehandles av jurist. Og så må den som klager evt. søke om sosialhjelp, som også ligger under NAV. Så det blir fort litt merarbeid.

Jeg skjønner at man må kunne kreve noe av folk som er syke og som mottar trygd. Men jeg synes liksom ikke forbrytelsen står i samsvar med straffen som Divine sier, når det er slik at man f.eks mister all inntekt i 14 dager som straff for at man har levert inn meldekort en dag for sent. Og i tillegg kanskje har en god grunn til det. Slik jeg har forstått det (hvis det ikke har skjedd noen endringer) så må man sende meldekort nærmest uansett. Jeg har sagt det her før, men jeg vet om en som fikk beskjed om at hun hadde kreft uten håp om bedring og var svært syk. Hun kunne få slippe og sende meldekort hvis hun i steden møtte opp personlig hos NAV hver 14. dag. Den type behandling av mennesker synes jeg ikke er greit.


#18

Billa sa for siden:

Hvis det er så alvorlig sykdom at det å melde fra til NAV (som jo i praksis er å regne som arbeidsgiver i perioden) hver 14 dag er belastende, er det kanskje lurt å ta problemet i forkant for å se om det kan gjøres noe individuelt med ordningen FØR den gir så store økonomiske utslag. Vet at folk har fått unntak for dette.

Jeg skjønner ellers godt det er "irriterende", men de aller fleste vet jo at det å gå på AAP innebærer en viss egen innsats i perioden for å ikke falle helt utenfor arbeidsliv og samfunn. Jeg skjønner godt at NAV ønsker at alle som mottar trygd skal melde seg jevnlig.


#19

Slettet bruker sa for siden:

Irma - Helt enig - det er ikke noe poeng i å trakassere folk. Men samtidig er det heller ingen grunn til å akseptere rot ved at folk tillates å glemme hvis de er arbeidssøkere syns jeg. Er man jobbsøkende så bør det kunne kreves såpass innsats i retur for stønaden at man greier én skarve lapp annenhver uke til rett tid. Eller tar konsekvensen selv.

Er man alvorlig syk og ikke har mulighet til å følge opp et slikt system så bør selvsagt hele opplegget med disse kortene droppes. (Hvorfor må man sende dem inn da, forresten? Jeg har aldri sendt inn noe sånt når jeg var syk?)


#20

Che sa for siden:

Min erfaring er at de aller fleste saksbehandlere i NAV gjør at for å hjelpe de som glemmer å levere meldekort.


#21

Neket sa for siden:

Jeg syns det er helt greit at de som ikke er alvorlig syke skal levere meldekort, men jeg syns det er litt voldsom straff. Hvis jeg, som jobber gjennom Manpower, glemmer å levere timeliste får jeg ikke betalt, men jeg får jo pengene 14 dager senere.

Den gang jeg gikk på arbeidsledighetstrygd, i et par mnd i England, måtte vi troppe opp på kontoret annenhver uke med en liste over jobber vi hadde søkt på. Et meldekort på nettet er jo barnemat i forhold;)


#22

Hyacinth sa for siden:

Herregud, det er helt vilt.

Jeg har også skikkelig dårlige erfaringer med NAV. Trist at det må være sånn.


#23

Hyacinth sa for siden:

Det var vel ikke det som var spørsmålet, det var det faktum at man ble trukket 5500 kr. Det er mye.


#24

Turban Smukk sa for siden:

Jeg skjønner heller ikke poenget med disse meldekortene ved sykdom. Det er jo også en ganske ny ordning, begrunnelsen kjenner jeg ikke til. For å få innvilget AAP ved sykdom har jo lege eller spesialisthelsetjeneste gjort en vurdering og personen har selv også søkt. Når AAP da er innvilget av NAV på bakgrunn av dette skjønner jeg bare ikke vitsen. Man blir vel ikke noe raskere friskmeldt av å sende inn meldekort?

Å bli trukket over 5000 kroner pga en forsinkelse (som jeg er sikker på kunne ha skjedd de aller fleste) synes jeg er hårreisende. Ikke kan jeg skjønne at det skal føre til noen tilfriskning heller.


#25

Irma sa for siden:

Smilefjes, meldekortene gjelder når man har vært sykemeldt i over et år og er over på AAP. Det er nok derfor du ikke har sendt meldekort.

Som sagt, så er det så vidt jeg har fått med meg få som slipper å sende meldekort. Da hjelper det lite å være i forkant.

Jeg synes at folk som mottar AAP skal følges opp godt, spesielt der hvor man ser at det kan være noe å "hente" i form av delvis jobb, rehabilitering, behandling osv. Men jeg klarer ikke å se hva meldekort hver fjortende dag gjør godt for verken den syke eller NAV. Jeg lar meg veldig gjerne opplyse. Jeg har mer sansen for personlig oppfølging av folk, og synes det er der innsatsen bør legges. Slik det fungerer mange steder nå så trykker folk på knappene på pcén hver fjortende dag i både ett og to år uten å ha vært på et eneste møte med NAV i forbindelse med AAP-perioden. Sett i den sammenheng synes jeg meldekortene blir helt malplasert. Meldekortene synes jeg bør ha sin funksjon ifht. å beregne utbetalingen for folk som delvis jobber, og hvor utbetalingene fra NAV blir ulike fra måned til måned. At kronisk syke som helt klart ikke er arbeidsføre (de tidligere midlertidige uføre som man vet ikke vil være arbeidsføre på flere år innbefattes jo også av denne ordningen) skal drive med meldekort synes jeg er helt merkelig. Jeg klarer ikke å se nytteverdien av det.


#26

Slettet bruker sa for siden:

Den gangen du jobbet i Manpower og skulle levere timelister så hadde du faktisk jobbet for pengene. Det har man faktisk ikke om man går på arbeidsledighetsstønad. Dengang da krevde de at du skulle gjøre jobben din først og fremst. På arbeidsledighetsstønad så stiller de ikke andre krav enn at du skal klare å gi fra deg én lapp annenhver uke. Det er ganske lave krav. Det er helt greit at disse kravene er så rigide at folk faktisk ser til å få levert det de skal.

Aha - da skjønner jeg. Takk.


#27

Hondacrv sa for siden:

Sånne kommentrarer irriterer meg grenseløst. Selvfølgelig er det enkelt for de fleste, men det er noe med at straffa ikke står i forhild til forbrytlesen. Og for en del er det vanskelig å klare dette, pga sykdommen.


#28

Slettet bruker sa for siden:

Det er ikke en straff. Det er å gå glipp av et gode man kunne fått om man oppfylte vilkårene. Det er en helt sentral forskjell for meg altså.


#29

Slettet bruker sa for siden:

Jeg er helt enig i alt som er sagt om meldekort ved aap - for ordens skyld. Det er at det skal være umulig for en som er frisk og ikke jobber å sende dette meldekortet jeg synes er tull.

Samt holdningen om at fravær av et gode man ikke har fylt vilkårene til er en straff. Særlig når vilkårene har så lav terskel som de har. (Fremdeles snakker jeg da om friske folk.)


#30

Tuneland sa for siden:

Det er jo ikke bare de som er arbeidsledige som leverer meldekort. Det er mange som er i en eller annen form for jobb når de mottar aap, de må også levere meldekort.


#31

Slettet bruker sa for siden:

Som sagt - jeg ser ikke poenget med meldekort når man er alvorlig syk. Men er man frisk så er det å levere kortet i tide noe jeg finner helt rimelig å kreve - uten avvik.


#32

Chablis sa for siden:

Nå var dette snakk om en person på AAP, da kan det være grunner til at man ikke har levert.

Hi: Håper du får igjen pengene.


#33

Irma sa for siden:

Jeg tenker at hovedvilkåret bør være om man faktisk har oppfylt vilkårene for AAP i den perioden det er snakk om. Det betyr ikke at jeg er i mot en reduksjon når folk ikke følger opp krav som settes. Jeg er selv vant til å benytte den slags konsekvenser i arbeid med sosialhjelpsutbetalinger. Forskjellen er at man etter min erfaring utbetalte den innvilgede sosialhjelpen når vilkåret var oppfylt (f.eks et papir som var for sent innlevert etc.) alternativt holdt tilbake deler av utbetalingen. Jeg synes det ville være helt urimelig å droppe og utbetale all utbetaling som man faktisk har oppfylt vilkårene til og som man har fått innvilget per vedtak, på grunn av en forsinkelse.


#34

Tuneland sa for siden:

Man haker av på internettsiden om man ønsker å sende inn på nettet eller brev, så man har ikke uten videre papirutgaven liggende heller.


#35

Lykketrollet sa for siden:

Jeg sendte inn meldekortet én dag for sent en gang.
Ble også trukket for flere dager. Idiotisk system.

(Var i tillegg rett før jul, så da var det ekstra surt.)


#36

Turban Smukk sa for siden:

Helt og fullstendig enig.


#37

Chablis sa for siden:

:nikker:, helt enig med deg.


#38

vixen sa for siden:

Meldekort må veldig mange sende dersom de får penger fra NAV. AAP, dagpenger og også folk som får individstønad eller er i noe tiltak.

AAP er fremdeles en ganske ny ordning, men det skal fungere slik at den blir styrt av handlingsplanen du som bruker legger sammen med NAV. I en handlingsplan så kan både behandling og arbeidsretta tiltak inngå. Enten samtidig eller hver for seg. Noen jobber også delvis og har som plan å teste ut hvor mange prosent man klarer. På meldekortene skal man krysse av for at man er i tiltak de dagene man er det. Dersom det ikke krysses av for tiltak og man egentlig har blitt enig om det så får saksbehandler en varsel. Det samme er om bruker krysser av for syk og ikke har møtt på tiltak. Timer som man jobber og får betalt for blir registrert og trekkes dermed fra utbetalingen i neste periode. Det gir folk muligheten til å prøve seg ut i jobb siden utbetalingen styres av meldekortene og du dermed har kontrollen selv. Det er lettere å drive oppfølging og så klart kontroll. Meldekortene gjør også folk blir påmint at man faktisk mottar en ytelse og at den har en del forpliktelser. Både til aktivitet og ansvar for egen prosess.

Noen mennesker er så dårlig at de ikke klarer å levere meldekort. Dette gjelder spes folk med store psykiske lidelser. Da kan man søke om unntak fra å levere meldekort.Men de aller aller fleste klarer dette helt fint.

Det er så klart surt å levere meldekortene for sent siden man mister penger, men det er en forpliktelse man har når man mottar ytelsen.

Husk at man alltid kan klage på vedtak og det kan lønne seg å gjøre det. Da vil iallefall noen se på saken en gang til og du vil få et ordentlig svar (forhåpentligvis).


#39

Syrinx sa for siden:

Jeg tror nok at jeg, før jeg opplevde å gå over på 50% AAP, ville slengt meg på de som fnyser av at folk uten alvorlige sykdommer ikke greier å få sendt inn meldekortet i tide. Men nå har jeg opplevd den andre siden av virkeligheten, og når man er syk kan meldekort faktisk være en ganske stor belastning (i mangel på riktig ord) som det faktisk går å misse på.


#40

GydaG sa for siden:

Jeg er midt oppe i samme greia nå. De nye nettsidene der man leverer meldekortet er faktisk ganske skumle, det er bare en ørliten forskjell på det bildet man får opp når man har levert, men FØR man bekrefter at man har levert. Man får ikke noe pop-up som sier at man har levert meldekort, man får ingen bekreftelse på mail, og de har også sluttet å sende elektroniske "lønnsslipper" som de gjorde før.
Jeg levde i god tro om at det var levert, men enten har jeg ikke klart å få registrert ved å bekrefte at jeg hadde levert det, eller så har det skjedd noe annet teknisk feil jeg ikke aner noe om, men jeg mistet også en halv mnd utbetalt.
I januar. Og jeg har klaget, men det tar noen mnd. Jeg regner med at pengene er tapt, men blir frustrert og irritert over hele systemet. Har spurt om fritak, men fikk beskjed om at man omtrent måtte være av den hjemløse sorten uten tilgang til pc eller frimerker, evt ikke klare å ta seg til navkontoret sitt og logge på en pc der.


#41

Beathe sa for siden:

Bare for å gi llitt mer "kjøtt på beinet":
Jeg er og har vært i arbeidspraksis lenge nå, og det fungerer så bra at det er snakk om fast ansettelse og muligens opptrapping i stillingsprosent. Jeg begynner å føle meg mer som en vanlig arbeidstager enn "en på trygd" og fokuserte lite på NAV. My bad. Jeg vet at jeg skulle sendt inn meldekortet i tide, og vet at det er min feil ene og alene at det ikke ble gjort innen firsten. Men jeg glemte det. Rett og slett. Akkurat som de fleste glemmer en eller annen ting en gang i blant.
Meldkortet jeg sender inn gir faktisk ikke NAV så mye. Jeg melder inn at jeg har vært i "arbeidsrettet tiltak" de tre dagene pr uke jeg skal. Jeg har fått beskjed om at jeg ikke skal fylle ut om jeg er fraværende pga sykdom eller ferie (med mindre det er noe helt spesielt). Og jeg fyller ikke ut antall timer.
Jeg synes også at så lenge NAV ikke har mottat meldkortet bør utbetalingen utebli - for mange er det straff nok i seg selv da de er avhengige av at utbetalinger kommer når de skal.
Men - når meldekortet kommer og de igjen har grunnlag for utbetaling bør utbetalingen bli etterbetalt. Da har man jo "bevist" at man har vært i tiltak eller hva har du, og at man har fulgt de forpliktelsene man har. At en enkelt glipp fra min side skal koste meg 5.500 kroner er skikkelig surt. Og at et allerede sprengt NAV skal bruke masse tid på å saksbehandle denne saken virker tullete.
Jeg ER enig i prinsippet - så lenge NAV krever meldekort skal en levere det. Jeg ser jo for meg om det ikke hadde noen konsekvenser om man ikke leverte (jeg jobber med rusmisbrukere, og de disse er jo også NAV-systemet på en eller flere måter) ville det i mange tilfeller skli ut.


#42

Slettet bruker sa for siden:

Jeg holder ikke orden på hvilke ordninger som gjelder for de ulike brukerne på fp - dermed presiserte jeg at jeg snakker om de som er friske nok til å sende inn meldekort - fortrinnsvis de som er uten jobbtilbud.


#43

Enhjørning sa for siden:

Ja. Men når man tar i betraktning at Forvaltning i dag har en standard på 2 mnd behandlingstid av søknader og klager, blir det grusomt lenge å vente, spesielt om uteblivelsen av disse 5500 kronene har ført til ubalanse i privatregnskapet. Noe det høyst sannsynlig gjør om AAP er eneste inntektskilde. btdt


#44

Siritk sa for siden:

Nå er jeg ute på dypt vann her pga ett år borte fra jobben, men da AAP kom var NAV i Trondheim tydelige på at de skulle utøve skjønn ift det med meldekort. Jeg jobber med blant annet rusmisbrukere som ikke akkurat har kontroll på når hver fjortende dag er og disse skulle få slippe ganske raskt. Med bakgrunn i dette mener jeg at de burde gjøre det for alvorlig syke også.


#45

scmiscmi sa for siden:

Æsj det er kjedelig..skjedde med meg en gang også..Men nå har jeg alarm på iphonen:jupp:


#46

Beathe sa for siden:

Hvorfor skal jeg bli straffet for 9 dager for sen innlevering av meldekortet EN gang, når Nav kan holde på som de gjør?


#47

Pøblis sa for siden:

Jeg opplevde akkurat det samme som deg. Jeg leverte 6 dager for sent og fikk nesten ikke noe penger neste periode. Jeg anket og fikk skryt av saksbehandler for et meget velformulert brev. Men fikk jeg medhold? :gal: Neida. De brukte 6 mndr på å behandle anken. :gaah:


#48

GydaG sa for siden:

Jeg klaget på min sak da, og fikk brev i forrige uke om at de har avslått klagen fordi de ikke kan se at jeg har sendt den. :latter:
Fabelaktig klarsynt av dem å avvise en klage de ikke har mottatt altså.
Det føyer seg forsåvidt inn i rekken av papirer de har klart å rote bort hos meg, men siden jeg har kvittering på at de har mottatt den så dette var vel helst for å få nye 6 mnd på seg.


#49

Mams sa for siden:

Broren min går på AAP og skal da sende meldekort.
Egentlig skulle han viurderes for uføretrygd, men de klarer ikke helt å bestemme seg.
(Han hadde gått på AAP i 1 år når uføretrygd skulle vurderes)

Han har ikke PC. Han har forøvrig aldri jobbet heller, ikke med noe lovlig i allefall. Han er en narkoman som går på Metadon.
Det er dog ikke grunnen til at han skal etterhvert vurderes når det gjelder uføretrygd.

For noen år siden ble han påkjørt. En person kjørte han ned når han gikk over fotgjengeovergangen, flaks for han så var han ikke langt unna Ullevål Sykehus.
Hofta ble delvis knust og lårhalsen knakk. Så langt alt greit.

Det gikk noe år og han fikk problemer, det viste seg at naglene i hofta hadde løsnet.
Totalt 4 operasjoner var han gjennom før hofta ble ok. Men det ene benet har blit ganske mange cm kortere en det andre.
Han bor i hybelhus i 3 etasje uten heis, nevnte jeg at det er dobble etasjer, slik at han må opp 6 lange trapper for å komme til leiligheten sin.
På kalde dager sliter han skikkelig.

Vel meldekort MÅ han levere uansett. Han får IKKE lov å levere på nettet heller.
Så ting er ikke alltid så enkelt som man skal tro.

Når det gjelder å klage på Nav så har jeg ingen erfaring. Men jeg klagde engang den gangen det het Aetat. Jeg hadde gjort en feil, men samme feilen var gjort tidligere basert på tilbakemelding fra Aetat.
Jeg leverte klage og fikk telefon fra Aetat fra hans om skulle behandle klagen. Han ville vite tidspunktet klagen var levert og jeg pratet med han i 30 minutter. Til slutt spurte jeg rett ut om det stod "Få pengene mine" i klagen.
Kan si at det kom ikke som et sjokk at jeg ikke fikk medhold.

Da ble klager med avslag automatisk sendt til fylkeskontoret. De gav meg medhold i klagen, selv om jeg hadde gjort en feil. Mye fordi Aetat hadde gjort en feil flere ganger.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.