Altså. Det er slik på min jobb at vårt julebord alltid er hjemme hos meg. Menyen har alltid vært pinnekjøtt, øl og akevitt. Veldig koselig, men nå begynner vi å bli veldig mange personer og det er opptil flere som foretrekker andre ting å spise enn pinnekjøtt (:eek:). I fjor var løsningen på det at vi laget en del pinnekjøtt, som vanlig, og i tillegg kjøpte inn tapas fra cateringbyrå. Det fungerte greit, og alle var happy. (Så vidt jeg vet i alle fall.)
I år blir nok hovedretten(e) det samme, men jeg og han som som regel står for menyen har tenkt at vi også skulle lage en forrett... MEN hva skal det være? Hva passer å servere som forrett både til pinnekjøtt og tapas liksom? :confused:
Jeg kan jo nevne at jeg selv ikke liker røkelaks, gravlaks eller noe annet som har samme type konsistens som det (sushi og slikt), så det utgår. Jeg synes jeg kan ta meg friheten til å bare bestemme det siden jeg faktisk stiller mitt hjem til disposisjon. :nemlig:
Har dere kloke damene noen forslag?
Vi har også tenkt å slå oss litt løs med desserten, og min makker har mumlet om å lage iskrem med tørris. Det kan jo være både godt og underholdende. Men tips til dessert som passer tas også imot med takk.
Problemet vårt i tillegg, er jo at vi har begrenset med budsjett, så vi må prøve å holde kostnadene nede litt også. Det skal ikke være lett altså. Sukk...
En av grunnene til at vi ikke drar på restaurant/ut på byen er at vi som gruppe ikke liker å dra ut slik å feste med alkohol. Det har med det å gjøre at vi jobber på en ruspoliklinikk, og vi ønsker ikke å potensielt møte klienter i en slik situasjon. Så kan man jo si at det har lite å si, men slik føler vi det nå en gang. Den andre grunnen er at vi rett og slett har gjort dette siden poliklinkken startet opp, og vi synes det er veldig koselig.
Det er ikke slik at verken jeg eller min matmakker synes det er noe problem å gjøre dette. Snarere er det slik at vi synes det er morsomt, og vi koser oss med både planleggingen og matlagingen. Vi er begge to veldig glad i pinnekjøtt, og derfor blir det pinnekjøtt garantert. Synes det er litt dumt at det da er gjester der som overhodet ikke liker pinnekjøtt, og synes jo at de bør få noe de også. Og det at det da blir litt tapas ved siden av gjør ingen forskjell for meg, siden dette er noe vi bestiler.
Eneste grunnen til at jeg trenger litt hjelp til idemyldring, spesielt rundt forretten, er at jeg har hodet mitt så fullt av alt det andre som skjer i livet mitt akkurat nå, så jeg trenger en liten dytt i ryggen for å komme i gang. Og min makker er i tillegg på ferie i utlandet i ikke mindre en 3 - tre - uker (den svikeren), så jeg tenkte å begynne litt før han kommer, så det ikke ble så kort tid til planlegging.
Editert for å si at sukket mitt på slutten kun er der fordi vi ikke får lov å bruke så mange penger vi vil på dette. :knegg:
Hva med å lage en laksepaté? Den kan lages ferdig dagen før, det samme kan sausen. Det som er godt til er lun asparges, så det er siste liten jobben, men resten er veldig lite jobb med. Jeg har en god oppskrift om du vil ha den.
Pavlova er en lekker dessert og med masse bær til er det ikke så tungt heller.
Kan dere ikke bestille nok tapas til at de som ønsker forrett kan få litt av det?
Jeg skjønner at det ikke passer så bra med pinnekjøtt, men jeg synes virkelig at det er lov å legge lista littegrann lavere enn det høres ut som dere gjør.
Takk for bra tips, Nenne. Har notert på blokka. :)
Vi legger ikke lista "høyt" fordi vi føler vi må, men fordi vi liker å lage mat, og få utfodringen av å lage mat til mange, og fordi vi liker å gjøre slike prosjekter sammen, jeg og min makker. Foreløpig synes jeg at vi har for mange enkle greier. Pinnekjøtt lager seg jo selv, så ingen utfordring der. Bestilt tapas er jo ingen jobb. Evt is laget med tørris er heller ingen stor jobb, bare morro (og ganske imponerende har jeg skjønt) når vi skal leke med tørrisen mens alle ser på.
Så det å få til en kul forrett er liksom noe vi kan kose oss med denne dagen, når vi får lov å dra fra jobb tidligere enn de andre for å gjøre ting vi liker. :knegg:
Og så kommer de andre folkene etter hvert, og blir satt i arbeid med å dekke bord og slikt. Faktisk veldig koselig, sosialt og ikke stress i det hele tatt.
Hva med enkle lefseruller med kremost/rømmeblanding, ruccola og spekeskinke (el. røkelaks, jeg ser du ikke liker det, men det er enkelt å gjøre begge deler).
Sherryfromasj er en god dessert synes jeg, men jeg vet ikke om den passer etter pinnekjøtt? Ellers har jeg en annen oppskrift på en annen som er utrolig god, kan lages dagen i forveien. Husker ikke hva den heter, men det er en slags frossen iskrem med både marsipan og cognac. Kan serveres med bær til. Skal komme med oppskrift om du er interessert.
Bra forrettforslag. Har et par bra oppskrifter på lager også faktisk.
Jeg skal foreslå det (kalkun) for makkeren min, men tror det blir nedstemt, fordi vi har det fordi vi begge er veldig glad i pinnekjøtt. :knegg:
Godt poeng! De som har snasne oppskrifter kan jo bare legge dem ut her uansett. Sikkert flere enn oss to som er interessert i det. :jupp:
Jeg har ikke tenkt å bestemme meg for noe før etter at min makker kommer hjem fra sin ufine 3 ukers ferie i varmere strøk. Dette er jo et FELLES prosjekt, så jeg bare tenkte å samle sammen littt forslag som vi kan diskutere sammen.
Man har da ikke forrett til pinnekjøtt, skal jo ha plass til pinnekjøtt. Mye pinnekjøtt. :nemlig:
Forrett til slikt er det kun mølje og den slags kraft-kost jeg kommer på som virkelig kan passe, men det er noe sært og kanskje alt for spesielt.
Hm, spent på hva du ender opp med. Kommer ikke på noe. Spurte mannen også, han lurte også på om man virkelig hadde forrett til slik mat. :humre:
Hvis ikke alle spiser pinnekjøtt, skjønner jeg jo at forrett kan være ok. Ikke at jeg skjønner de som ikke gjør det, da. :humre:
Mini-bruschettaer høres ut som en lur plan, synes jeg, kan jo serveres som en slags velkomstdrink-aperitif-tilbehør. Det har vi hatt noen ganger. Det må jo være noe lett en serverer når det er såpass mye mat etterpå.
En enkel og lett forrett som du kan lage mesteparten av på forhånd: Smørdampet asparges med sprøstekt bacon, hollandaise saus og revet parmesan- fantastisk godt og enkelt å lage:)
Jeg synes den er god. Den har vært brukt med hell. Jeg fikk den første gang som barn, var nok rundt 11 år gammel og har likt den siden. Nå er det endel år siden jeg har laget den.
Sherryfromasj er også godt synes jeg, også en annen slager i familien, dvs. fra besteforeldre.
Jeg og min kollega ble rett og slett kuppet litt en dag vi begge var borte, og det ble i et personalmøte bestemt at julebordet i år for første gang ikke skal være hos oss, men hos en annen kollega. Dette ble bestemt fordi folk hadde en forståelse av jeg egentlig ikke hadde lyst til å ha det (pga alt graviditets/abortstyret som har vært i det siste og slikt). Det er jo en god tanke, selvsagt, men ganske så feil. :sukk:
Så nå er planen at det blir tapas og enkel løsning og greier. Og hele planen jeg og min kollega hadde om det siste store matprosjektet sammen ble ødelagt der og da. Men vi er da tapre mennesker og har lagt en alternativ plan i stedet: Dessert!!
Vi har bestemt oss for å lage en Heston Blumethal-dessert: Pain Perdu med Egg&Bacon iskrem, karamelisert bacon og tykk appelsinmarmelade. :knegg:
Jeg har i dag laget en testrunde med pain perdu, for å teste hvorvidt man kan lage de på forhånd eller ikke. De skal karameliseres til slutt, så nå har jeg noen varianter med karamellag utenpå og noen uten stående i kjøleskapet for testing av smak, konsistens og kvalitet i morgen. :jupp:
Her er et bilde jeg fant på nett av hvordan det ferdige produktet kan se ut:
Tapas er jo egentlig en haug med forretter er det ikke? Jeg hadde droppet forrett, men hadde kanskje hatt et glass champagne, med noe tiltygg, f.eks lefseruller og annen liten mat som kan stå på fat sånn at folk kan forsyne seg.
Ja, nå blir det ikke noe forrett, bare tapas. Og det er det vertinnen som står for. Vi skal bare lage desserten. Og jeg glemte å si at vi skal lage isen med tørris rett før servering. :knegg:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.