Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva gjør surmelken i lefsedeigen?

#1

DM sa for siden:

Er det noen som vet hvilken effekt surmelken har i lefsedeigen?

Jeg tenker på å forsøke å lage gluten og melkefrie lefser, kan det gå bra, og hva erstatter jeg ting og tang med?


#2

Hjertensfryd sa for siden:

Er det ikkje for å reagere med natron/hjortesalt som ofte blir brukt som hevemiddel ?


#3

Esme sa for siden:

Urt har rett, om du bruker natron som hevemiddel så må du ha noe surt i deigen. Bakepulver består av hevemiddel og surhetsmiddel så da trengs det ikke.

Surmelk kan du erstatte med melk av annet slag, bare tilsett en spsk sitronsaft pr 1 dl melk eller så.


#4

Nextlife sa for siden:

Det er vel flere grunner til det, for det første å gi smak, for det andre å få hornsaltet til å reagere som et hevemiddel.


#5

Nextlife sa for siden:

Jeg har en gang laget lefser med jyttemel, og det funket bra, forresten.


#6

DM sa for siden:

Smart! Men kan jeg bake lefser med noe annet hevemiddel, eller blir det bare pannekaker/lapper da? :knegg:


#7

Nextlife sa for siden:

Jeg vill forsøkt meg på en liten deig, for eksempel med jyttemel, en eller annen melkeerstatning (den som er minst søt) litt syre (sitronsaft eller askorbinsyre) og hornsalt.


#8

DM sa for siden:

Så da kan jeg forsøke meg på denne oppskriften feks:

2 egg
1 kopp smør (--> blått melkefritt)
2 kopper sukker
1 kopp sirup
2 kopper kefir (--> 2 kopper rismelk/havremelk og 4 ss sitronsaft?)
1 1/2 ts kardemomme
1 ts natron
1 ts hjortesalt
1 ts bakepulver
ca 1 kg mel (--> Toro fin mix)

Eller er tykkelsen i kefiren et poeng også? At jeg kanskje bør prøve meg på en kopp med havrefløte og en kopp med melkefri krem? :gruble:


#9

DM sa for siden:

Hvorfor den som er minst søt?

#10

Nextlife sa for siden:

Tykkelsen i kefiren kan spille en rolle, så hold igjen litt på væsken mens du elter deigen så ser du om du trenger hele væskemengden. Jeg anbefaler også at du lar deigen hvile kaldt noen timer før du begynner å kjevle, den setter seg og er mye bedre å jobbe med da.


#11

Nextlife sa for siden:

Jeg bare tenker at enkelte av melkeerstatningene oppleves som temmelig søte (f. eks kokosmelk og soyamelk) ifht kefir, og med sukker og sirup i deigen kan det blir for søtt på smak.


#12

DM sa for siden:

Ok. Hvordan skal deigen være da? (Jeg har aldri laget lefser før.)


#13

DM sa for siden:

Åja, sånn ja.

#14

Nextlife sa for siden:

Sånn akkurat passelig :nemlig:.
Neida, altså, joda,- fast uten å være som betong og godt tøyelig. Du skal kunne sete fingeren i den uten å få deig på fingereen, og fordypningen etter fingeren skal holde seg en god stund.


#15

DM sa for siden:

En blanding mellom bolledeig og pepperkakedeig?


#16

Nextlife sa for siden:

Nå er det lenge siden jeg hadde behov for å lage mat uten melk, så jeg husker ikke så godt, men mener at noen av de melkefrie margarintypene er uten salt. Er det en slik du bruker, så anbefaler jeg å tilsette 1 ts salt i deigen også.


#17

Nextlife sa for siden:

Jepp.


#18

DM sa for siden:

Ok. Takk for gode tips og hjelp til å tenke. Da tror jeg at jeg er så rustet som jeg kan til å gå løs. :D


#19

Nextlife sa for siden:

Lykke til. Lefsebaking er gøy og det er viktig å holde slik tradisjonsmat levende selv om man ikke kan bruke tradisjonelle ingredienser, og med alle nye impulser fra mat fra resten av verden.
misjonerer


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.