Man har jo selskaper som Norske Bunader, som får en del bunader produsert i Asia og som vel ligger veldig langt under en del andre aktører i pris.... hvorvidt det er "riktig" med en bunad satt sammen i et annet land eller av noen her får man selv avgjøre. Stoffkvalitet og håndarbeidmessig trenger det vel ikke være noe dårligere....
To år til konfirmasjon må være en ypperlig anledning til å begynne og ønske seg søljer, sko og annet tilbehør til bunaden.
Men cape ville jeg nok av ventet med.
Jeg skal sy bunaden til frøkna selv, og kjøper stoff og tråd her i landet, ville vært skeptisk til å kjøpe dette i utlandet skal jeg være helt ærlig. Det er spesielle tradisjoner for både søm og stoff når det kommer til disse draktene.
Frøkna får nok tilbehøret til bursdager o.l. fra nå av. Og jeg tenker at de største søljene og konebeltet blir konfirmasjonsgaven fra oss i tillegg til bunaden. Bunaden blir jo vesentlig rimeligere siden jeg syr den selv, så hun får kanskje en "mindre" gave av oss, men jeg tenker at totalverdien på bunaden blir den samme. (Pris for stoff og tråd til den jeg skal sy er ca 5.000,- ferdig koster den rundt 20.000,-)
Kanskje du skal melde deg på bunadskurs og sy selv? Veldig morsomt. Hør evt. med husflidslaget eller bondekvinnelaget der du bor.
Slow :rødme: Beklager. Hvis du kjøper bunad her i Norge er det ganske så faste priser på dette. Jeg ser på de du skal ha at de er ikke veldig ulike den jeg skal sy. Så jeg vil tro at denne ligger mellom 18.-20.', uten at jeg skal hugge den prisen i stein. Og stoffet har jeg hørt skal være vanskelig å få kjøpt helt uten videre over disk hos Husfliden, de ønsker gjerne at syerskene skal være "godkjent" evt. gått kurs.
Har du bestilt disse bunadene, for det er ofte lang ventetid hos de ulike syerskene.
Men luen - den har jeg til min bunad - aldri brukt, men det er fordi det rett og slett ikke er tradisjon for det i min familie.
Veskelåsen koster fra ca kr 900,- og oppover, det er selvfølgelig en flott dekor det også, men det blir jo noen tusenlapper når man skal ha to - og dette kan de evt. få i etterkant evt. få til jul/bursdag ved en senere anledning.
Konebeltet (usikker på hva det egentlig heter, men det er hva vi kaller det) koster komplett ca kr 5000,- (litt avhengig av hvilke søljer som skal på), men dette kan man jo bygge på i flere år. Hvis man f.eks. får hektene (er det dyreste) og skinnbeltet ett år kan man bygge på med søljer over flere år, disse koster fra 150,- pr stk og kan festes på slik at man faktisk kan bruke det underveis også.
Bunadsko - her mener jeg man bør investere i noen gode sko -nå vil jo jentene dine vokse videre, så å kjøpe de aller dyreste nå? Skikkelige bunadsko koster fort fra 900,- . Det går fint med svarte enkle sko på konfirmasjonsdagen.
Ring, ørepynt, paraply og 17.mai sløyfe er fine gaver å få fra onkler og tanter, da disse ligger fra kr 200,- og oppover. Jeg fikk tilbehør til min bunad i flere år etter at jeg fikk selve bunaden.
Tusen takk, Fløyel! Skal lese godt gjennom det du skrev.
Sy selv? Haha, det skulle blitt fine bunader. Priser sjekket til nå er minimum 26 000,- kr. uten sølvet. Så det koster litt ja...
Jeg har bestemt meg for at jentene mine skal få konfirmeres i arve- og lånebunader og heller få sin helt egne skreddersydde bunad når de feks er ferdig studerte eller noe sånt. Å få en bunad sydd når man er 15 er bare tøys, man forandrer seg mye i kroppen og smaken de neste ti årene.
De bunadene de kan velge mellom varierer i pris fra like over ti tusen til rundt femti tusen. Da synes jeg det er greit at de virkelig vet hvilken bunad de skal ha og at de er utvokst. Til min sønn kommer jeg til å gjøre som andre guttemødre jeg kjenner. Leie til konfirmasjon og heller få sydd når han er voksen.
HV: Vi har ingen tradisjon for bunad i vår familie, så det finnes ingen arvenunader dessverre. I tillegg finnes det ingen bunader å velge i, da pappaen og jeg (og resten av familien) kommer fra samme sted, så skal dem velge en annen blir jo det fra steder d ikke har tilhørighet til.
Ang. alder. Man lager da bunaden slik at den skal kunne legges ut. Ligner jentene på familien sin, så endrer de seg ikke så voldsomt tror jeg?
Jeg trodde konfirmasjon var en ganske vanlig alder å få bunad jeg?
Det er vel ganske vanlig å få bunad til konf, og syes den med sømmonn nok til å legge ut ( det pleier de da vel??) kan den passe når de er voksne også. Men de store sølvtingene til en bunad ( sølvbelter, sølvkjeder o.l.) er som regel beregnet på gifte kvinner, og ikke noe konfirmanter skal gå med uansett.
Akkurat nå er det nok lite utvalg av bunader, men etter 17. Mai og konf.'er kan det nok hende mange har sett realitetene i øynene og bestemt seg for å være istand til å puste neste år.... :knegg:
Jeg tror ingen i min familie hadde regnet med at jeg skulle bli så brystfager som jeg er. Det var ikke før etter at jeg hadde passert 20 år at det ble tydelig, og da var jeg fremdeles tynn.
Hvis en av jentene er heldige og blir veldig brystfagre, så overtar jeg gladelig dems bunad og kjøper dem en ny. Ikke veeeldig store sjanser for det altså. :hehehe:
Brystsøljen ser ut til å være ganske stor, mulig rundt kr 1.000,- (hvis det ikke er masse krimskrams på den)
Halssøljen koster rundt 8-900,-
Og låsen til vesken, som sagt fra kr 900,- - 1.500,-
Maljelenkene rundt kr 7-800
Mansjettknapper må man ha - de koster rundt kr 500,-
Og jeg tenker bare litt høyt her - den store brystsøljen - MÅ man ha den umiddelbart når man har maljelenker og hals-sølje?
Er det noen tradisjon for at alle har den fra 1. stund?
Vi har nettopp hatt konfirmant og kjøpt bunad. De siste årene fikk hun sølv til bursdag ogf jul både av oss og besteforeldre. Bunadsko kostet 299. Jeg fikk rådyre til konfirmasjonen og vokste en størrelse etterpå, så de ordentlige skoene får vente. Cape trenger man ikke i starten. Og konebelte er for koner, har jeg sagt til tenåringen.
Konfebunaden min passer. Den kan sys ut og inn fra str. 34 - 44. Men den er ikke opprinnelig sydd til min voksne kropp og jeg merket godt forskjell fra "sitter på" til "passer perfekt". Jeg fikk sydd ny vest til bryllupet i forfjor og den er som spyttet på. Konfebunaden har ikke vært som spyttet på siden 1989. den har passet, men ikke sittet perfekt.
Jeg mener at et plagg som koster veldig veldig mange tusen bør sitte slik at man virkelig føler seg vel og har lyst til å bruke det.
Jeg ser problemstillingen i fht ingen bunader i familien osv. altså.
Setter veldig pris på at du tenker høyt her. :nikker:
Jeg tenker også at den store brystsøljen kan vi vente med. Så kan de velge om de vil ønske seg den senere. Men bortsett fra det ser jeg ikke så mye vi kan vente med, for det meste av sølvet er jo for å holde alt sammen? Lite sølv som bare er "til pynt" ser det ut som?
Konebelte er det man egentlig skal få når man gifter seg. Ofte er det et bredt belte med masse sølv og stæsj. Mest vanlig på vestlandet, etter hva jeg kan forstå. Hver sånn firkant heter "støl".
Jeg og mange i familien har fått bunad til konfirmasjon, og de aller fleste av oss har vært veldig uheldig med utviklingen senere, så min henger bare i skapet og kommer nok aldri mer til å kunne brukes av meg. Mulig datteren min passer den på sikt, men jeg har kommet frem til at å få sydd bunad til konfirmasjonen er et sjansespill, og det er veldig trist å ha et plagg med så mye penger og ikke minst følelser i som man ikke kan bruke i voksen alder, som jo er da man bruker den mest.
Jeg har selv grønn Nedre Buskerudbunad, og komplett sett består av følgende:
Selve stakken/"kjolen"
Brodert lue
Brodert belte
Brodert veske
Brodert skjorte*
(- Cape)
(- Underskjørt)
Sølvet:
4 par maljer til å snøre livet
1 par mansjettknapper
Maljelenke til å snøre livet
En liten halsspenne og en stor sølje
Beltespenne og veskelås (Veskelåsen er forøvrig ikke i sølv, tror den er i tinn)
(- Capespenne)
(Det er også blitt utarbeidet et sølvbelte til bunaden nylig, men det hører tradisjonelt ikke til, og er hvertfall ikke noe jeg noengang kommer til å skaffe meg. Det broderte beltet er mye vakrere og gir en finere helhet)
Det jeg har satt i parantes er ting jeg tenker ikke behøver å anskaffes, i hvertfall ikke med en gang. Kunne kanskje satt lue også i parantes, men denne var uansett inkludert i broderings-og monteringsprisen da jeg bestilte min bunad så det er liksom ikke noe vits i å utelate den.
Øvrig tilbehør kan være ørepynt, bunadsparaply og kniv. Men dette er det mange som mener ikke hører til bunadsbruk i det hele tatt, og er definitivt ikke noe man behøver å prioritere, hvertfall :-)
Bunadsskjorte er jo en ting som kan være greit å kjøpe brukt, hvertfall i første omgang. Skjorten finnes med enten stående eller nedbrettet krage. Kan hende finnes det også bomullsskjorte, disse er billigere enn linskjorte.
Min bunad er anskaffet gjennom Husfliden i Drammen, ettersom prisforskjellen der i forhold til disse "billigalternativene" ikke var så altfor stor.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.