For et par-tre år siden søkte en venninne og jeg om parsell, og i kveld fikk jeg telefon om at vi har fått! Jeg kan veldig lite om jordbruk, men går på med stor iver og pågangsmot. Heldigvis er min mor gartner og kan bistå underveis.
Har noen tips til hva vi kan ha der? Gjerne noe som ikke er altfor komplisert. Og andre lure parsellstelletips?
Vi tenker på poteter, gulrøtter, løk, urter, bær, beter og kanskje noen prydblomster i første omgang.
Jepp. En parsell er et stykke jord hvor man egentlig kan dyrke hva man vil, men de fleste satser vel på ting man kan spise eller selge. Det er ikke en kolonihage, fordi det er ikke noe hus som følger med på jordflekken.
Jeg fant en fin bok i dag, som jeg tror kan være nyttig. Late kjøkkenhager. Der var det grei oversikt over forskjellige spiselige planter og hva man måtte gjøre med dem.
Men jeg vil gjerne ha tips til hva som er gøy å dyrke, hva som er lett, lure tips og sånn.
For hvor lenge skal du ha parsellen? Er det bare ettårige planter du kan plante eller kan du ha flerårige også? Er det noen planter der fra før som du overtar?
Jeg har en del planter i spann på verandaen, og satser også på lettstelte, spiselige og kjaptvoksende ting.
Tomater er fint - det bør du så inne nå, potte i større potter fremover mot mai, også kan du plante de ut rundt 17.mai. (Eller før hvis det varme været fortsetter. Viktig at det ikke blir for kaldt om nettene).
Paprika er lett, godt og du kan ta frø fra de du har i kjøleskapet. De får imidlertid ofte lus mot slutten av sesongen her - men på en parsell vil de jo ha mer fiender i fugler, edderkopper o.l.
Om du kan ha flerårige ting ville jeg definitivt ha hatt noen bærbusker. Rips, bringebær, bjørnebær, stikkelsbær eller solbær.
Jeg er avhengig av ulike typer salater. Plukksalat, ruccula og bladpersille fks.
Kjenner du noen som har hage ville jeg spurt etter avleggere fra ulike urter og andre vekster du ønsker deg. Jeg har en helt fantastisk mynte på verandaen. Kan sikkert sende deg en avlegger ;) Enkelte urter gror som ugress og bør plantes i potter (med bunnen skjært ut) for å forhindre at de sprer seg og tar over andre mer ømfintlige planters jord.
Ellers er sukkererter superlett å dyrke. Og gresskar er utrolig morsomt og blir svært og facinerende barnslig.
Selv om det nok er en stund til noe kan plantes ut, anbefaler jeg deg å dra på et hagesenter og plukke ut de frøsortene du vil ha nå. Noen må forkultiveres (såes på forhånd inne) og det skal som oftest gjøres i mars/april.
åååh, Zol! :klapper begeistret og hopper opp og ned:
Jeg tror jeg kan ha den så lenge jeg vil, men jeg har ikke sett den ennå og aner ikke om det står igjen noe etter tidligere eiere. Vi skal på omvisning en gang i april.
Er ikke tomater veldig vare for vær og vind? Sånn at de må pakkes inni sånn duk? :blond:
Næh, det ante jeg ikke! Så jeg kan stappe frøene fra en paprika i jord? Når bør jeg gjøre det da? Og jeg må så dem inn først, ikke sant? Hvor store bør de være før jeg setter dem ut? Eller har det mer med temperaturen å gjøre?
Det tenkte vi også. Kan man kjøpe bærbusker på Plantasjen f. eks?
:nam:
Jatakk, gjerne avlegger! :jupp: Mammaen min er gartner så jeg har heldigvis proffhjelp til å håndtere snegleinvasjoner og god tilgang på urteavleggere.
Sukkererter har jo så fine blomster også. Og gresskar er gøy!
Takk for supre tips!
Dyrker du poteter og gulrøtter og sånt også? Hvordan oppbevarer du det slik at det ikke går i stykker med en gang?
Tomater er veldig mye forskjellig. Noen egner seg i potter og urner, noen egner seg på friland, mens andre må dyrkes i drivhus. Les bak på posen. Personlig foretrekker jeg de som ikke må knipes (altså ta av en del skudd etterhvert som de vokser).
Du kan ta frø fra det meste du har i kjøleskapet. Ikke alt egner seg, og vil vokse/gir frukt. Paprika har jeg imidlertid god erfaring med. Ta et par paprika frø og stapp i en potte allerede nå. Tomater bør også plantes nå. Forøvrig kan du kjøpe ferdige tomatplanter på plantasjen i mai. De koster 20-40 kroner. Bærbusker koster rundt 100-lappen. Tomat og paprika bør nok være 20-30 cm før de tåler å plantes ut. Tror begge to liker å stå litt lunt, inntil et gjerde er sikkert fint. Ellers: prøv deg frem.
Sukkererter har kjedelige hvite blomster, men blomstererter har blomster i mange farger - og vokser lett. Lekkert å dekorere et eventuelt gjerde med :)
Jeg har bare en 6 kvadrats veranda, og mannen har lagt ned forbud mot poteter :knegg:. Gulrøtter får jeg av en eller annen grunn ikke til. Alt vi dyrker på verandaen av bær og grønnsaker spiser vi etterhvert. Tomater har jeg pleid å koke salsa og marmelade av. Bær kommer jeg til å tørke i år. Kalebass-gresskar har jeg også hatt, og de kan man tørke og lage instrumenter av.
Vi har hage hjemme, men jeg har ikke sådd mye her. Jeg har litt urter i noen store krukker. Nå har vi kjøpt hytte og da skal det plantes! Jeg tror jeg satser på store krukker der til å begynne med, da slipper man så mye ugress. Jeg gleder meg veldig. Boken du har kjøpt Glitter, skal absolutt bestilles!
Bærbusker får du kjøpt på plantasjen ja. Eller du kan få en stikling av meg :). Rips er hardfør, og krever lite. Er flekken så stor at du kan ha trær? Plommer?
Hvor får man kjøpt urteplantene? Er det noe som må sås (prøvde det en gang og det kom ikke store greiene ut av krukken), eller er det noe som er kjøpt ferdig"fremstilt" for så å plante til videre vekst i hjemmet/hagen?
Boken Late kjøkkenhager skal definitivt bestilles. :)
Det er ikke alle krydderplanter som er like lette å få til, men det er uansett gøy å forsøke.
Har for eksempel dårlig erfaring med kombinasjonen basilikum + vind + dårlig hukommelse med tanke på vanning... Les på pakken, eller på www.hagegal.no.
Jeg vil også ha grønnsaker i (den bittelille) hagen min. Tar gjerne i mot tips til planter som fungerer i en sydvent vegg med sol fra 10 til ca. 20. :jupp:
Jeg har aller best erfaring med å få avleggere/stiklinger av urter som har klart seg ute, i lignende klima, hos andre. De urtene jeg har sådd selv, eller kjøpt på hagesenter synes jeg er vanskelige(re) å få til.
Jeg elsker krukkehager! Det som er viktig å tenke på når man sår i krukker er at de må ha hull i bunnen dersom de ikke skal stå under tak. For mye vann er nesten verre for plantene enn for lite vann. Der må være drenering. Krukker er fantastisk når det gjelder å få til hager på verandaer og terasser. Jeg har aldri sett verken snegler eller ugress på verandaen min. Bladlus og larver er det imidlertid besøk av innimellom. Det er viktig å følge med og eventuelt behandle/avluse plantene dersom angrepet blir for ille.
Det er også viktig å huske å ha store nok potter. Alle bærbuskene mine har jeg i svære sink(søppel)bøtter fra IKEA.
Åh, denne tråden ble akkurat slik jeg håpet! Alle er velkomne til å utveksle tips og spørre spørsmål. Jeg tenker etterhvert å lage en blogg, slik at vi kan dukumentere tiden fra parsell-noviser til erfarne dyrkere. :knegg:
Jeg tror ikke jeg gidder å plante noen trær, det er masse eldgamle fellestrær der, med hvertfall epler og pærer. Tror jeg kjøper en bærbusk, så den kommer igang litt fort, jeg tenker at en avlegger er ganske liten?
Når det gjelder bær fikk jeg nokså nøyaktig 37 rips på min busk første året. Og 8 solbær. Og 15 bjørnebær som aldri ble modne. Så der bør du ikke ha store forventninger det første året. Det kom seg etterhvert da :D .
Nei, bærbusken tror jeg blir Lille B sin, så kan han plukke litt når han vil. Bjørnebær ja, vil det funke i Oslo? De som vokser vilt er jo som regel ved kysten i Østfold, er de ikke?
Personlig synes jeg det er gøy med tomater og slangeagurk. De krever en del sol og mye vanning, men vokser fort og er morsomme å pusle med. Jeg pleier å jukse litt ettersom jeg ikke har drivhus, og kjøper ferdige planter. Plantasjen har begge deler.
Ellers er salat en sikker vinner, i mange varianter. Det kan man plante f. eks. med noen ukers mellomrom, så har du hele sommeren gjennom. Sukkererter er også enkle å få til. :ikke grønne fingre:
Skal så paprika og tomater nå tror jeg. (Inne).
Senere blir det i potter på terrassen. Kanskje også et eget bed for urter i hagen. Jeg har forresten alltid hatt suksess med jordbærplanter i krukker. :riktig:
SÅ dumt . Jeg har ikke grønne fingre. Jeg kjøper jordbærplanter.. setter de i krukker og thats it. De står på en plass med dag/ettermiddagsol. Gjødsler ikke. I fjor var plantene 2 årsplanter og kom med masse bær da også. KOselig når lillemor kunne gå å forsyne seg selv.
Hun digger forresten rips også, og vi har store ripsbusker. Men stort mer enn det har vi ikke enda. Forresten hadde et flott rødt eple på det nye epletreet vårt i fjor. Det ble spist med andakt av hele familien. :stolt:
Vanlige jordbærplanter Mandarin? Jeg kjøpte det og satte i jordbærkrukke første verandasesongen min. Det gikk dårlig. Vel - noen bær ble det jo, men de klarte ikke å overvintre. Så prøvde jeg meg på å så selv. De kom aldri ut av minidrivhuset. I fjor prøvde jeg månedsjordbær i stor potte. Det gikk fint, og jeg plukket et par tre fire jordbær per dag/ i uka. Så kom bladlusene på besøk også gikk den dukken og mistet sin sjarm.
Kjenner jeg meg selv rett blir det ettellerannet jordbær i år også. Det er jo så godt!
Altså vi får jo ikke i all mas. Men så pass at vi kan småplukke litt når vi er i hagen og kose oss. Hadde vi vært flinke å spart så kunne vi nok fått litt til noen skåler.
Men altså , helt vanlige jordbær.. Luerer på om det er corona vi prøvde oss på sist. Jeg klarer jo ikke å bestemme meg, så jeg har ofte kjøpt ulike typer og glemmer selvsagt å se hvem som er best etter en sesong.
Jordbærkrukker har jeg aldri fått til. Men jeg gleder meg veldig til å plante tomater og sukkererter i solveggen. Jeg har nettopp diskutert med moren min, som skikkelig grønne fingre. Hun anbefalte også å så dill og persille. :gledermeg:
Jeg må bare skryte litt mer av den boka Late Kjøkkenhager, den er genial! Problemet er at nå vil jeg egentlig dyrke alt. Det er så utrolig grei oversikt over alle plantene og på alle er følgende fyllt ut:
Sortanbefaling
Første gang nevnt i Norge (artig trivia for plantenerder antar jeg)
Vanskelighetsgrad (for eksempel "latterlig enkel")
Sett i gang inne/ute
Så/settedybde
Planteavstand/radavstand
Krav til vokseplass ute
Anbefalt samplanting
Bør holdes unna
Drift
Innhøsting
Modningstid
Særlige forhold
Passer godt til
Og en liten oppskrift på alle sammen. Så nå vet jeg f. eks. at markjordbær er fin underplanting for mais. Og at ananas først ble dyrket i Norge i 1790.
I tillegg står det om oppbevaring, forskjellig type jord, hva som passer hvor osv.
Så hyggelig det høres ut Glitter!
Vi har en ganske stor ripsbusk, og en bringebærbusk som ikke gir noe særlig med bær men masse rotskudd.:rolleyes:
Det er bare 1 1/2 år siden vi kjøpte her, så jeg er ikke helt enig med meg selv hvordan jeg vil ha det i hagen. Her er store bed med endel stauder, og det er tydelig at det har fått vokst ganske fritt her - både staudene og ugresset. Er mer glad i å ha plantene i potter da jeg ikke er den ivrigste lukeren, så vi blir nok å fjerne endel av bedene.
Blir spennende å følge med på parsell-drømmen din!:ja:
Canisa: Hvor lang er hagesesongen i Tromsø? Når kan du begynne å pusle i hagen, når kommer det blader og når begynner bærene og bli modne?
Husker ingen slike tidsbegreper fra jeg var liten.
Et av mine sterkeste argument for å ikke flytte nordover er nemlig at jeg da må sette igjen mange av favorittplantene mine her nede sammen med veranda-/hagegalskapen min...
Sesongen er kort og intens.:knegg:
Snøen ligger jo ofte i hagene fram til over 17. mai, og frostnetter kan vi jo ha til juni ...
Jeg pusler så snart snøen har gått. Raker, luker bort rusk og rask, og legger planer! Beskjærer hekken og rosebuskene når frostnettene er over, og begynner å kjøpe sommerblomster.
Ripsene er ofte modne fra slutten av august, og ungene plukker fram til frosten tar restene!
Til sommeren skal vi i alle fall hente oss en rabarbrarot i Narvik, og så flyttet vi fra gressløken vår så det skal vi så sammen med persille, dill og sukkererter. Det blir sikkert mer, men jeg har ikke kommet så langt i planleggingen.
Mange av plantene må nok bli igjen i sør ja, dessverre!:nemlig: Det er stooor forskjell på når det våres her og i Narvik, og da snakker vi noen og tyve mil.
I kveld skal vi ha parsellplanleggingsmøte. :nemlig:
Vi vil hvertfall ha poteter, gulrøtter, mais, jordbær (ville og tamme), neper, redikker, sukkererter, spinat, ruccola, sellerirot, rabarbra, noe bærgreier, diverse urter og kanskje noe blomster.
Jeg tror det kommer til å gå kjempefint! Noe kommer dere til å trives med og få til, andre ting går det kanskje litt dårligere med. Dyrking er alltid en prøve-og feile metode. Og man går aldri tom for ideer til hva man har lyst å prøve neste år :D.
Gled dere! Jeg har vært ute på verandaen hele luren til ztjerna i dag og ompottet, stelt, ryddet og kostet. Det er grønne spirer både her og der - og i kjøkkenvinduet har tomatene stukket hodet opp over jordkanten.
Har forøvrig snikstartet verandasesongen med noen mini-liljer på det ene bordet.
Akkurat det der lurer jeg litt på hvordan kommer til å gå. Parsellen ligger en 15 minutters gåtur unna så det kommer til å kreve litt. Forhåpentligvis kommer Lille B til å trives der slik at han ikke syns det er pes å bli med etter barnehagen f. eks. Jaja, går det ikke er det alltids noen som blir glade for å arve parsellen vår.
Jeg er bare så utålmodig etter å se den, kanskje det er noen bærbusker der allerede? Eller andre stauder? :vil se nåååå:
Ztjerna var ikke til nytte på verandaen i fjor. For å si det mildt. I år derimot, hjelper han til med både kosting, vanning, rydding og akking og ojing over hvor fint det blir. Jeg tror nok lille B kommer til å stortrives med å være med til parsellen. Særlig om han får holde på med sine helt egne hageting, har sitt eget lille hageutstyr - og kanskje også noen leker som "bor der" når du må gjøre ting han ikke kan hjelpe til med?
Jeg plantet forresten jordbær i hagen i fjor og fikk mange gode bær. Dessverre ble de seint modne, fordi jeg klarte å plante dem på det stedet i bedet som det er litt dårlig med sollys. I fjor hadde jeg kruspersille, gressløk, spinat, reddiker, gulrøtter, cherrytomat, sukkererter, ruccola, plukksalat, rabarbra og basilikum. Noe i krukker på hverandaen og resten i bed. Vi kjøpte også bringebærbusker, men fikk ikke noe mer enn et par bær, men det kommer seg nok i år. Rips har vi også. De sto her fra forrige eier. Også har vi epler. Regner med at vi skal få til litt mer i år, for lillegutt klarer å leke litt ute uten å måtte fotfølges. Det betyr at jeg kan få gjort litt mer.
Rababra er forresten noe du planter en gang, så kommer det opp hvert år. Jeg har, så hvis du finner ut om det går an å ta avlegger og hvordan, kan du få avlegger av meg.
Da har jeg (endelig!) plantet koriander, basilikum og tomater i potter inne. Skal snart kjøpe flere potter, slik at barna får prøve å plante frø fra paprika.
Frø til sukkererter er innkjøpt, men de venter jeg litt med. Det er jo tross alt meldt snø i slutten av uken. Gleder meg til det begynner å spire!
Jeg skal på infomøte i parsellen min nå på lørdag, først da får jeg vite hvor stor den egentlig er.
Men min veninne og jeg har tenkt masse på hva vi vil ha, og i første omgang skal vi bare ha ting vi kan så rett ute.
Et tips: hør om de plages av snegler dre før du evt. planter salat. Min ble spist før den knapt rakk å komme over jorda i fjor :(
Mine nybegynneranbefalinger er sukkerterter, gulrot, reddik og jordbær. :)
Begynte å spavende kjøkkenhagen i går, klør i fingrene etter å få på ny kompostjord og snart så.
Jeg sår svært tidlig, men vanner godt før og etter og bruker en tynn hvit markduk over som beskyttelse den første tida.
Da har jeg vært på parsellhagemøte. Vi har fått en fin flekk, den ligger i et hjørne og det er ganske praktisk siden Lille B kommer til å være med endel. Da kan han sykle litt på stiene og gå frem og tilbake uten å tråkke i andres salat. I tillegg ligger det nærme en vannstasjon, redskapskjul og hestemøkka som skal brukes til gjødsel. Alt drives nemlig økologisk.
På vårt parsellområde kan vi ikke ha stauder. Dvs. vi kan, men da må vi enten grave dem opp til høsten ellers blir de pløyd opp. Det går an å få parsell på et staudeområde også, er det stor etterspørsel blir flere områder gjort om til det. Ulempen er at da må vi pløye opp det som skal pløyes for hånd.
Neste helg skal vi dekke parsellen med møkk. De har alt av utstyr der, og vi har vært på en handlerunde på Plantasjen i dag.
Vi har kjøpt mais, brekkbønner, sukkererter, kålrot, spinat, frisésalat, ruccola, reddik, nepe, løk, hvitløk, pastinakk, gresskar og to typer gulrøtter: en sommergulrot og en lilla som heter Purple Haze! :glis: Greide ikke å motstå.
Settepoteter kjøper vi der, jordbærplanter kjøper vi senere. Tomater og agurk har vi begynt med hjemme allerede.
Vi har også endel urtefrø, men de tror jeg vi bare strør ut i et hjørne og ser hva det blir til. Har uansett verandakassene fulle.
Så spennende! Du må legge ut bilder og rapporter etterhvert :nikker:
Synd med stauder, men jeg skjønner jo hvorfor de må ha det sånn. Jeg kan imidlertid opplyse om at bærbusker trives godt i store potter/spann. Et alternativ for verandaen eller parsellen?
Ja, vi kommer til å ha jordbær i kasser bl.a. Både på parsellen og hjemme. Hvis vi setter staudene helt ytterst i kanten kan vi få beholde dem, så pløyer ikke pløyemannen helt ut. Men siden vi aldri har gjort dette før så må vi se hvordan vi liker det før vi utvider prosjektet, tenker jeg.
Høres kjempeflott ut glitterchick :) . Selv er jeg strålende fornøyd om dagen, for jeg har fått til tomatplantespirer.. Ser også at både koriander og basilikum er på vei opp under jorden. Herlig, herlig!