Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Se Othello med en snart-9-åring. Lurt eller galskap?

#1

Polyanna sa for siden:

Jeg har en gutt som elsker scenekunst, av alle slag. I påsken ble det baluba da han bare fikk se første akt av lang dags ferd mot natt på tv, og så hele det programmet om innstuderingen. Og det er jo ikke etveldig barnevennlig stykke.

Nå lurte jeg litt på å se Othello med ham. Men det er jo en voldsomt dramtisk historie! For dramatisk, eller?

Det varer 2 timer og 10 minutter, uten pause.

Erfaringer? Råd?


#2

Teofelia sa for siden:

Svar på spørsmålet ditt?

#3

gnuri sa for siden:

Det er du som kjenner gutten din. Gnuri hadde klart det strålende og hatt stor glede av det på den alderen, Mini not so much :humre:


#4

Maz sa for siden:

Jeg var med mine foreldre på alle stykker på Trøndelag Teater fra jeg var 8-9 år gammel, jeg så alle mulige voksne stykker og elsket det. Tror det bare er en ting jeg syntes var ille. Det var fordi det var kjedelig. Det var Villanden husker jeg. Ikke skummelt men KJEDELIG.

Othello er jo dramatisk, men jeg tror jo det kan kompenseres for med å gå gjennom det grundig på forhånd. Hva er det værste som kan skje, at dere må snike dere ut.Jeg ville sørget for å sitte sli at det blir enkelt å komme seg ut uten å forstyrre for mange.


#5

Zulu sa for siden:

Jeg skal se den på torsdag, så etter det kan jeg svare deg. :glis:


#6

Pebbles sa for siden:

Vanskelig å svare på uten å vite noe om oppsetningen. Det er ulikt hvordan ting blir løst scenografisk, og jeg husker enda godt en oppsetning av Macbeth som var så voldsom og blodig på alle måter at en av mine voksne kollegaer forlot salen og den gjorde litt av et inntrykk på oss andre også.


#7

Blå sa for siden:

Othello er et dramatisk stykke og det er mange regissører som liker å legge veldig eksplisitte sex scener i Shakespearestykker. Jeg ville kanskje sjekket i forkant for vold og sex.

Ellers ville jeg ikke hatt noen store problemer med det, ihvertfall ikke om han takler Lang dags ferd mot natt. Den er jo mye tyngre. Forklar historien på forhånd og sitt sånn at dere kan gå om nødvendig.

Jeg vurderer filmen Romeo og Julie snart med storesøster (et år eldre). Vi har hørt mye på soundtracket i bilen og snakket om historien. Den er dramatisk, men jeg tror at hun kan takle den.


#8

Pamina sa for siden:

Hvis niåringen i utgangspunktet elsker teater, og han er forberedt på det som kommer. At han kjenner handlingen, og vet at det blir vold og antagelig ganske intime scener, så er det vel ikke noe feil i å se Othello.

Det er pause i stykket, funker det ikke kan man gå da.Edit; sitt på siden så kan dere gå om det ikke funker. Jeg er i grunnen ganske overbevist at man kan dra med unger på ganske mye avansert, så lenge man forbereder dem skikkelig.


#9

Tallulah sa for siden:

Jeg har gått på rimelig avansert teater og opera fra omtrent første klasse, så jeg vil tro at det absolutt går fint. Hvertfall slik du beskriver ham.


#10

Teofelia sa for siden:

Jeg er virkelig treg. Nå først skønte jeg at du mente 2,25 timer pluss pause og ikke 2,25 timer og ikke noen pause i det hele tatt. Jeg syntes det var snodig at ingen andre hadde barn som ikke villet kunne sitte stille så lenge. :flau:

#11

Polyanna sa for siden:

Jeg tror de mener at det varer 2t og 10 min, uten noen pause noe sted. Det er litt uvanlig, er det ikke?


#12

Charlie sa for siden:

I operaen Er det en gjennomgang av stykket før alle oppsetninger på hovedscenen, det hjelper veeeeeldig. Da får man høre musikksnutter, se bilder og kostymer etc. Der kan man også spørre om ting er ekle osv ( selvfølgelig også ved billettbestilling, da...) er det noe sånt??


#13

Teofelia sa for siden:

Ok, så det er faktisk ikke noen pause? Ja, det er uvanlig, og det hadde vært nok for meg til å droppe å ta med et barn, men kanskje din er mer tålmodig av seg.


#14

Arran sa for siden:

Er det oppsetningen på Nationaltheatret du tenker på? Vel, vi var to voksne som så det tidligere i uka, og vi syntes det var både tungt og langdrygt. Nå er jeg ikke den som har sett flest tunge klassikere, men noen har det da blitt og flere av disse har vært flotte opplevelser. Mulig jeg mister voksenpoeng av å si sånt høyt, men Othello var tunge greier. Scenografien er veldig flott, men dette ble for tungt for oss. To timer i ett uten pause hjalp nok heller ikke.

Forestillingen er imidlertid ikke særlig eksplisitt verken jf sex eller vold, hvis det var noe av det som gjorde deg betenkt.


#15

Nenne sa for siden:

Både niåringen og elleveåringen ville ha greid det helt fint. Seksåringen ville ikke greid det. Polyannas nesten-niåring vil ikke ha noen problemer skulle jeg tro.


#16

Teofelia sa for siden:

På Othello? Selv jeg ville hatt påbegynnende mark i rompa etter 2 timer og 15 minutter pauseløst teater altså, og jeg er ganske dreven.


#17

Pebbles sa for siden:

Men altså, ekteskapsproblematikk som sjalusi grunnet antatt utroskap som kulminerer i drap og siden selvmord - det er tematikk 9-åringen vil ha utbytte av?


#18

Nenne sa for siden:

Jeg snakket vel mer om en engasjerende forestilling generelt. Hvis Polyanna mener at Othello vil engasjere så vet vel hun det best.

#19

Skilpadda sa for siden:

Det går jo an å snakke om rykter-og-sladder-delen av det hele, som jeg egentlig mener å huske at er mer fremtredende enn ekteskapsproblematikken, hvis man vil forberede gutten eller diskutere stykket etterpå. At Iago later som han er bestevennen til Othello, men i virkeligheten lyver til ham fordi han er sint fordi Othello er mer vellykket og populær enn han selv er, det kan jo være relevant for en niåring også. Og at Othello stoler så mye på kameraten at han til og med slutter å stole på Desdemona, enda hun aldri har gjort ham noe eller løyet for ham.

Jeg vet ikke noe om denne spesifikke oppsetningen, altså. På den ene side ville jeg vært såpass begeistret over at gutten er interessert i teater at jeg gjerne ville tatt ham med på hva som helst han ville se, men på den annen side ville jeg vært redd for å skremme ham bort med noe kjedelig og tungrodd.


#20

Polyanna sa for siden:

Det var det at han til og med likte "lang dags ferd" som gjorde at jeg i det hele tenkte tanken på voksenteater. Stivt, det meste foregår under en lett hysterisk og forfyllet overflate, og i det hele taget.

Jeg har lyst til å ta ham med og gi ham hans første pusten-fra-deg, dramatiske, hjerteskjærende og spennende teateropplevelse, og siden jeg elsker Othello, og blir helt grepet av historien om svik, og hvorfor i helvete kunne han ikke bare tro på Desdemona?!, så tenkte jeg at den kunne være anledningen for det.


#21

Pamina sa for siden:

Jeg synes du skal ta ham med!


#22

Teflona sa for siden:

Jeg har ikke sett den selv, men en av 10.klassene våre var på den og de syntes den var kjeeedelig, uten at det nødvendigvis vil gjelde for en som er interessert.


#23

Polyanna sa for siden:

Jeg ser jo at den har fått gode kritikker, men smaken er jo som naken, og det går sikkert an å fortelle Othello også på en måte som er kunsterisk og vakker og kreativ og alt som gir kritikerpoeng, men likevel dørgende kjedelig.


#24

Charlie sa for siden:

Anbefaler operaen, altså. Som nevnt er det innføringstime for alle forestillinger på hovedscenen, og de har også endel forestillinger på dagtid i helgen fra tid til annen, særlig stykker som er aktuelle for barn, men også andre. Har hatt ungene med på både ballett og opera/ operetter, vi storkoser oss.


#25

Maverick sa for siden:

Det er svært sjelden det er teaterstykker på Operaen, Charlie. :kind of the point:

Polyanna, prøv og se? Om det funker er det jo kjempefint, om ikke så vet du i det minste det. Sitt på siden, og forbered ham på hva det handler om.

(Min åtteåring hadde nok ikke hatt problemer med to timer sittestillende forestilling.)


#26

Maverick sa for siden:

... hvis det da var at det er teater som er stas. Hvis ikke er seff Operaen en höydare. :knegg: (Scene2 har mange barnerelaterte oppsetninger.)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.