Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Har "alle" småjenter bunad nå?

#1

Billa sa for siden:

I dag var det 2 av 10 jenter i klassen til Storesøster som ikke hadde bunad eller bunadliknende drakter. Er det bare meg, eller virker det som om "alle" nå har dette på 17.mai uansett alder? De er skjønne alle sammen, for all del :)

Selv har jeg vært bestemt på at Storesøster kan vente til konfirmasjonen til hun får sin Telemarksbunad, men tviler litt på det nå i og med at hun ga uttrykk for at hun ikke følte seg fin nok i dag når hun gikk i "sivil". I tillegg var det visst klassevenninner som hadde sagt at det var obligatorisk å gå i bunad på 17.mai ;) Jeg tenker jo selv at det er stas "med noe nytt" hver 17.mai...

Jeg er ikke av dem som rir prinsipper inn i solnedgangen, og har en tanke om at mine barn skal få følge normen på helt, helt enkle ting (som blandt annet klær og mote). Når det gjelder det økonomiske aspektet spiller det egentlig ingen rolle for Storesøster om det er en bunad fra Husfliden eller ei festdrakt fra Name it. I dag hadde hun på seg betydelig dyrere klær enn drakter hun har sett og synes var fine, så det er ikke noe problem sånn sett heller...

Noen flere som har tanker rundt dette?


#2

Katta sa for siden:

Det er mange småjenter med bunadsdrakter ja. Og veldig mange med "ekte" bunader. En god del gutter også så jeg idag, og flere og flere menn. Jeg var storøyd idag da jeg oppdaget at hele gata hadde laget ekte barnebundader til ungene sine, gutter som jenter. Veldig fine. :hjerter:


#3

Fibi sa for siden:

Nå vet jeg ikke hvor gammel datteren din er, men det finnes vel festdrakter som ikke er for dyre om du ønsker å vente med bunaden? I vår familie har vi et utall festdrakter som går i arv frem og tilbake, i tillegg til at min bestemor strikket festdrakt til Malin for tre-fire år siden. Det var nok siste året for den i år, vil jeg tro, men det ligger to på vent hos mamma til neste år. :knegg:

Obligatorisk synes jeg ikke det er, men jeg liker festdrakt/bunad, og så lenge Malin er fornøyd med de draktene som måtte være til rådighet, så skal hun få bruke dem. Ønsker hun seg heller noe annet, så er ikke det noen krise. Jeg synes de skal få bestemme litt selv.


#4

Hyacinth sa for siden:

Min jente har hatt arvet barnebunad, men den er for liten nå. Hun gikk i kjole og var den eneste(!) på hele trinnet sitt uten bunad/ festdrakt. Blant jentene, altså.


#5

amo sa for siden:

Det var overraskende mange iallefall.
Snuppa hadde ekte Hardangerbunad, med rød strømpebukse og kort skjørt. Lang stakk får vente til hun når konfirmasjonsalder.
Vi har Hardangerbunad i "alle" størrelse, så så lenge hun ønsker får hun gå i det.


#6

Blondie sa for siden:

Min ganske straks 12 år gamle jente følte seg veldig fin med penkjole i dag, hvertfall. Hun synes selv hun er for stor for festdrakt og ordentlig bunad kommer ikke på tale (pga økonomi) før en eventuell konfirmasjon.


#7

Fadese sa for siden:

Mer eller mindre alle i klassen til Lillemor hadde det, og jeg tipper at godt og vel halvparten hadde ekte bunad. Vi er ikke i en økonomisk situasjon der vi kan bruke flere tusen kroner på en bunad hun kommer til å vokse ut av i løpet av veldig få år, og da blir alternativene vanlig pentøy eller festdrakt. For Lillemor betyr det mye å ha "bunad" på denne dagen, og jeg kan ikke se hvilke innsigelser jeg skulle ha mot det?


#8

Billa sa for siden:

Ikke sant? Det er liksom helt snudd om fra tidligere år (eller da jeg var barn for 100 år siden ;)) Men, synes hun selv det var greit, eller følte hun seg ikke fullt så fin som de andre?

Tidligere år har også Storesøster hatt en stakk (enkel sak i rutete klede), og jeg tror kanskje savnet av den forsterket ønske om å være "lik" de andre.


#9

amor sa for siden:

Mine jenter på 8 år hadde festkjoler på i dag. Ikke bunad/drakter. De var i mindretall, men følte seg veldig fine.


#10

Billa sa for siden:

Ekte bunad er heller ikke tema her før konfirmasjon altså (både på grunn av spareprogrammet vårt og et håp om at hun da skal være mer eller mindre ferdig utviklet), men det finnes jo sånne festdrakter fra flere norske leverandører. Storesøster er 10 år.


#11

Stompa sa for siden:

Det tror jeg varierer fra sted til sted. I klassen til ungene er det 12 jenter; tror fem hadde bunad/juksebunad i dag, resten stilte i vanlige (pen)klær.


#12

007 sa for siden:

Mine jenter har hatt bunad (ikke festdrakt) i alle år, jeg har bunader fra str 2-voksen. I år hadde storesøster kjole, hun er voksenstørrelse nå og får bunad til konfirmasjonen.


#13

Christa sa for siden:

I klassen til vår jente hadde 12 av 14 barnebunad/festdrakt. Her har både jenter og gutter flest bunad/festdrakt nå.


#14

Billa sa for siden:

Ikke innsigelser som sådann, men jeg tenker litt at det å få voksenbunad senere skal gi en litt sånn "for første gang"-følelse.

Jeg vet ikke, kanskje jeg bare stritter litt i mot fordi jeg synes dette med festdrakt er litt sånn (ganske dyr) trend som jeg misliker at jeg kanskje må/bør/skal kaste meg på fordi Storesøster vil ha stor glede av det.


#15

Adrienne sa for siden:

Jeg har sydd festdrakt til lillesøster, og på grunn av måten den er sydd på kan hun bruke den i mange år, den kan syes ned i både stakk og liv. Første gang hun brukte den var hun tre år, og jeg vil tro den varer i et par-tre år til. Med en så lang levetid så blir ikke kostnaden pr. bruk så veldig høy.

Når hun har vokst ut av den drakten hun har nå kommer jeg nok til å sy ny, så lenge hun vil ha det selv. Belte, bringeduk og sølv (noe arvet, noe kjøpt) kan lett brukes frem til hun er ungdom/konfirmant.


#16

emin sa for siden:

Her var det også mange som brukte bunad/festdrakt, og sågar et par på Lillebror sin alder hadde ekte Nordlandsbunad (hun ene går å samme base i bhg). Størsta var en av jentene i klassen med festdrakt, og langt fra den eneste. Neste år er hun antagelig lang nok til å passe bestemorens Nordlandsbunad, så sjansen er stor for at hun kommer til å bruke den da, som 10-åring (hun er lang, 150 cm nå). Nå gjenstår det bare at jeg hiver meg på en slankekur sånn at jeg kommer inn i min Nordlandsbunad til neste år, det er et stykke dit for å si det sånn. :knegg:


#17

Niobe sa for siden:

Jeg ser det blir mer og mer vanlig, hvertfall. Så vanlig, at man faktisk ser litt lite oppkledd ut i vanlige finklær.

Mine har festdrakter fra Name-It kombinert med hjemmestrikkede gensere/kofter, og for meg er det godt nok. Jeg synes de er mer oppkledde i billige festdrakter, enn om vi skulle brukt vanlig søndagstøy. Det er gøy å kle dem opp litt "ekstra" en sjelden gang...


#18

Bergensis sa for siden:

Ikkje alle, men dei fleste småjenter (les: i barneskulen) eg såg i dag hadde bunad eller festdrakt.


#19

Billa sa for siden:

Heldige du som er så flink til å sy! Ekstra moro med noe som er hjemmelaget og har affeksjonsverdi da :)


#20

Billa sa for siden:

Det var det Storesøster også ga utrykk for. De aller fleste går vel dog ikke i vanlig søndagstøy på nasjonaldagen, men det kan virke som om festdrakt er mer "fest" enn annet, pent tøy på 17.mai.

Må nok planlegge for noe tilsvarende til neste år :nikker:


#21

Lykken sa for siden:

Her syr farmoren festdrakter fra de er helt små og de er sydd slik at de kan vokse i dem. Det er ikke aktuelt for vår del å kjøpe ekte bunad nå (til jenta, sønnen vår har ikke villet bruke det etter 1.klasse). Dersom vi hadde hatt ekte barnebunader i arv i familien hadde vi selvfølgelig brukt det. Men billigere festdrakter fra butikker og selvsydde fra farmor er greit for vår del, så lenge vi synes de er flotte. Jeg er enig i at det er dyre plagg å spandere nytt for så små barn og hvis det skulle være normen kan det være ekskluderende. Men jeg synes jeg ser alle varianter, med overvekt av festdrakter. Vi har bunader i familien som kan arves når de blir større/til konfirmasjon ved evnt omsying.
Jeg synes i utgangspunktet det er veldig hyggelig med festdrakter og bunader på store og små på 17 mai og liker at folk er ordentlig pyntet!


#22

Hyacinth sa for siden:

Hun nevnte ikke noe om det. Hun bryr seg generelt nada og niks om hva hun går i.


#23

Niobe sa for siden:

Jeg så en del i det jeg ser på søndagstøy. :) Altså, litt finere hverdagsklær. Gutter i dongeribukser, goretexsko og allværsjakker, dog med litt voks i håret, liksom. :)


#24

millact sa for siden:

Så svært få barn med ekte bunader i dag. De fleste jeg så var festdrakter. Min datter har festdrakt fra Maxemilia, kjøpt på salg. Hun liker godt å bruke den selv. Om den ikke passer neste år så får hun nok noe tilsvarende da.


#25

OlleVia sa for siden:

Min 5 åring har bunad som jeg selv har brukt når jeg var liten og det er litt artig da. Når den blir for liten så kjøper jeg / vi gjerne en festdrakt til henne, eller kanskje en fin kjole. Men det er mange fine og forholdsvis rimelige festdrakter også nå. Jeg fikk forøvrig selv bunad til konfirmasjonen, den kommer nok min datter til å overta etterhvert også.


#26

Billa sa for siden:

Så flott med en sånn selvfølelse. Jeg får jobbe litt med det her i huset, at det ikke spiller noen rolle om alle ikke er helt like.


#27

Tove sa for siden:

Det var veldig mange her også, med drakter og bunader.

Min eldste datter fikk en ordentlig bunad da hun var 3 år. Bunaden kunne sys ut, slik at hun brukte den i 6 år. Nå brukte min yngste datter den for siste gang, og har også brukt den i 6 år. Jeg mener å huske at bunaden kostet 3000 kroner, og fordelt på 12 års bruk, så synes jeg det er billige finklær.


#28

Billa sa for siden:

Enig i at mange gutter nok feirer i dongeri og voks i en nyklippet lugg. Lilllebror hadde i det minste røde nye bukser til dressjakka, så han var überkul i barnehagetoget (og bryr seg selvsagt ikke om hva han går i på samme måte). Og voks i luggen, for første gang ;)


#29

jane sa for siden:

Nå har jo ikke jeg akkurat ei småjente, da hun snart blir tolv år gammel. Men jeg la merke til at de fleste i klassen hennes hadde festdrakt eller bunad. Jenta mi brukte festrdakt i dag, men hun har faktisk ekte bunad også (Romeriksbunad). Den er litt for stor til henne, så derfor ble den ikke brukt i dag. Om et par år tenker jeg den passer. :)


#30

Chanett sa for siden:

Det har blitt mer festdrakter med årene, men fortsatt synes jeg at det er flest bunader (mye hardangerdrakter). I alle fall slik jeg fikk med meg.

Til hovedspørsmålet: Jeg er vant med at man har barnebunad (ekte, sjølvsagt) fra to år og opp til sjuende-åttende. Fra konfirmasjonen blir det voksenbunad. Gleden over bunad til konfirmasjonen er stor selv om man har brukt bunad som barn også.


#31

007 sa for siden:

Vi (jeg og mamma) har sydd alle bunadene til jentene selv og det var faktisk lettere enn jeg trodde. Jeg har drøssevis av liv og skjørt og mekker sammen alt etter størrelsen på ungen som skal bruke den.
Da jeg fant frem bunadstøyet oppdaget jeg at jeg har en festdrakt i str 140, uten at jeg aner hvor den har komt fra. :knegg: Vi har bunad i samme størrelse, så om jeg hadde funnet den før skulle jeg ha solgt den i god tid før 17. mai.


#32

Daisy sa for siden:

Vi er så heldige å ha bunader i familien, i tillegg til at min mor kan sy. Så vi har alltid bunader på barna! Jeg synes det er så flott å gå i bunad, og å ha bilder av ungene i bunad fra de var små. Har det av meg selv også. :hjerter:


#33

Bergensis sa for siden:

Kva er ekte barnebunad? Voksenbunad i barnestorleik? Eller er det ein spesiell type?


#34

007 sa for siden:

Ekte barnebunad er for meg en bunad i barnestørrelse. En bunad må man enten sy selv eller kjøpe på spesielle butikker (,som Husfliden,) de kan ikke kjøpes på Cubus/Obs/ Name it.

#35

Chanett sa for siden:

Voksenbunad i barnestørrelse, ja. Håndverk som hardangersøm og perlebroderier. Altså ikke masseprodusert drakt kjøpt ferdig i butikk.


#36

Zip sa for siden:

Her har alle tre ekte bunader og kommer til å ha det i mange år fremover. Stort sett alle ungene her har bunad eller festdrakt. Syns det er utrolig fint og ungene er superstolte og syns de er så fine i bunad. :) Både jeg og mannen har og bunad.
Jentene har og stakk som brukes til jul og litt mindre fint enn 17. mai, bryllup og dåp.


#37

Niobe sa for siden:

Stakk..?


#38

Zip sa for siden:

Her har alle bunad.

Her har jentene stakk (mulig det bare er i Hallingdal det finnes stakk)
Den er litt mer hverdagslig enn bunad. Men også håndlaget og etter spesiell oppskrift (ulike varianter)


#39

Niobe sa for siden:

Jeg er tydeligvis fullstendig ignorant, for jeg hadde kalt det bunad på begge bildene. :knegg: Fine var de, uansett.

Men hvorfor kan gutten ha samme antrekket til både fint og halvfint, men ikke jentene? Ja, jeg vet lite sånt...


#40

Zip sa for siden:

Det er ingen regel på når de skal bruke hva. Mange her har stakk og den brukes til alt. Vi har bunad i tillegg fordi bestemoren til mannen syr. Men stakk hadde holdt til alt, blir opp til hver enkelt. Like fine. :) Storebror kunne hatt antrekk som de kaller "helgeklær" som blir på lik linje med stakk men han fikk bunad og den er mye finere enn "helgeklær" så vi droppa det. ;)


#41

Svanen sa for siden:

Tanta mi sydde stakk til eldste da hun var 1,5 år. Den var i bruk i 10 år av en av jentene mine (bare å "slippe ned" et legg). I fjor var den for liten til minsten, så den kunne brukes fra 1 til nesten 6 år.

Eldste har brukt min mor, og bestemor, sin drakt i to år nå.

Har aldri kjøpt festdrakt selv, men brukt disse, eller arvet/lånt i slekta.

Jeg synes ikke selv at bruk av drakt/bunad som barn "ødelegger" for å få til konfirmasjon eller senere. Eldste min snuser litt på hva hun kunne tenkt seg av bunad/drakt om 3-4 år.


#42

Svanen sa for siden:

To til med Hallingstakk, (nevnte tante som har sydd de to til høyre)


#43

Bayone sa for siden:

Her var det også mange med bunader og festdrakter. Alle jentene i klassen til eldste hadde bunad/festdrakt. Mine har kystdrakten, vet ikke om den regnes som bunad men de er håndsydd og -montert. Jeg har kjøpt begge på finn.no siden jeg ikke har noen som syr i familien. Kunne alltids brodert den selv men har ingen til å montere.


#44

Teofelia sa for siden:

Jeg tror så godt som alle jentene i Frøknas klasse hadde bunad eller festdrakt. Langt de fleste hadde festdrakt, og det virker ikke som ungene (min unge, i det minste) har fått med seg forskjellen på bunad og festdrakt. Her omtales alt som "bunad".


#45

Røverdatter sa for siden:

Jeg ga etter og kjøpte festdrakt i fjor, eller lot mamma kjøpe det, til storesøster. Hun hadde ønsket seg det veldig over flere år og jeg lot min egen forfengelighet vike siden mamma veldig gjerne ville kjøpe det. Jeg syns ikke festdrakter er så fint og har litt rare, tradisjonsbundne hang-ups når det gjelder bunad. Vi kjøpte en drakt som helt tydelig var en festdrakt og ikke en dårlig bunadkopi som jeg syns mange av barnedraktene er.

Om et par år passer min barnebunad henne. Det er en tradisjonell hverdagsbunad fra Vestfold som jeg hadde da jeg var liten. Når den blir for liten er slekta fylt med bunader hun kan låne eller overta, så da lever jeg fint med at hun er lykkelig i festdrakta si nå.

Jeg syns det er dumt at det er blitt sånn at en vanlig, pen kjole ikke er bra nok på 17. mai. Vi har mange kjoler i skapet som er ti ganger finere enn de billige festdraktene.


#46

Billa sa for siden:

Det er litt der jeg er også. Festdraktene har blitt veldig, veldig vanlige, og de absolutt fineste er de som har sin egen stil, uten å skulle være bunad look-a-like. Enkelte har jo innslag av veldig mye silke og blanke stoffer, og er nesten litt gipsy-inspirert med tørkler og knalle farger.

Storesøster var forøvrig virkelig smashing flott ny kjole og ny kåpe, men altså; følte seg ikke fin nok.

Lenker til nettsteder eller tips om merker som fører fine festdrakter e.l. tas i mot med takk. Nå har jeg ett helt år til neste gang :nikker:


#47

Malama sa for siden:

Da jeg var skolejente hadde nesten ingen bunad, og festdraktene fantest knapt. Jeg hadde "bondepikedrakt", som nok er ei sånn festdrakt som lita, men de var for småjenter.

Nå virker det mer som om de fleste har festdrakter. Noen har bunader også, men jeg fastslår at for barn er det slett ikke lett å se forskjell i alle fall! Jeg ser lett forskjell på ei festdrakt og jentebarnebunaden der jeg kommer fra (det er en miniutgave av voksenbunaden, i mørk blå ull med broderier, slik er det ikke mye festdrakter som er, men festdrakta til Knerten fra cubus må man være veldig god kjenner, eller ta det på stoffet (den er av polyester og viskose, mens originalen er i vadmel) for å se at ikke er guttebunaden. Det gjør jo at jeg litt temker at jeg ikke gidder bruke mange tusen op barnebunad til ham...

Men ja, de fleste guttene og jentene hadde festdrakter eller bunader. De med smartere mødre enn min sønn har, hadde regntøy utenpå...


#48

Neket sa for siden:

Mine har festdrakter begge to. Jeg syns det er fint med festdrakter også jeg, og gidder ikke å kjøpe "ekte" bundad på lenge enda. Eldste har en ekte hun har arvet, men den passer nok ikke på et par år. I klassen til eldste var det en jente som ikke hadde bunad/festdrakt. Jeg syns de blir så søte, samme om det er ekte eller ikke.


#49

Malama sa for siden:

Ja, de er søte, og mange drakter jeg ikke kjenner vet jeg ikke hva er. Så til barn synes jeg festdrakter er topp, så kan de få voksenbunad når de blir store. (utfordringa er at for jenter synes jeg konf er en naturlig tid, men uansett hvor mye man tar hensyn til å sy ut, de fleste gutter er ikke store nok for herrebunad til konf, bør heller få den når de er 20...Men mange jenter vokser også ut av bunadene sine etterhvert, men da hjelper det ikke vente til de er 20, for det er etter den tid de vokser ut av dem...)


#50

noen sa for siden:

Her omtales alt som "dugnad". :knegg:

Jeg synes også andelen som har bunad eller festdrakt har økt de siste årene.


#51

Ru sa for siden:

Det var ikke veldig mange bunader og festdrakter i toget hos oss, synes jeg. Litt var det jo, men det var et flertall (i hvert fall på småtrinnet) som gikk i typisk nye-klær-til-søttende-mai-antrekk. :nikker:

Knotten har ekte bunad, barneversjonen av brudgomsdrakten, og den har han hatt siden han var 2,5 år. Den passer fortsatt, dog har han fått ny skjorte i år og må få ny vest til neste gang den skal brukes. Den er sydd ned og ut og inn, og det fine med den er jo at den kommer til å vare i hundre år om vi tar vare på den. I motsetning til festdrakter fra cubus som dør etter to vask. :btdt:

Jeg har bestilt bunad til Knøtteliten også, en av Hallingbunadene tror jeg. Eller kanskje en stakk. Jeg har lyst på stakk selv, i grunnen. :filer: Fine greier med en svigermor som kan sy!


#52

Malama sa for siden:

Knerten sin forrige festfrakt, fra reflex, har han brukt, med vask etterpå, minst seks ganger, jeg måtte sy påigjen noen hekter som løsnet litt i bruk, men den holdt fint, og nå har fetteren overtatt den, den varer i mange vask enda. Den nye fra cubus er ikke brukt mer enn en gang enda, så hvor mange vask den holder vites ikke, men den tålte fint den første i alle fall...

Jeg har fundert litt på å sjekke ut hva en barnebunad ville koste, men jeg tror det var såpass mange ganger mer enn hva festdrakta koster, at jeg faktsik kunne kjøpt ny festdrakt hvert år (den forrige hadde han i nesten tre år) og likevel spart penger, så det er usikkert om det blir... Jeg har litt lyst da, vi får se... Mannen ymtet frempå om å ønske seg bunad, så.. tiden får vise.


#53

Bomull sa for siden:

Vi har skikkelig bunad til begge våre, som svigermor har sydd (og JEG har flette hoseband). :jupp:


#54

Dronningen sa for siden:

Vi har brukt festdrakter, hjemmestrikkede drakter, og nå har storesøster en barnebunad som går i arv i familien. Jeg synes det er flott med en slik drakt på 17. mai. Lillebror hadde derimot vanlige penklær, og tror nok ikke han vil stille i festdrakt mer. Så lenge ungene vil ha en festdrakt eller man har tid/råd/mulighet til å skaffe en bunad, så synes jeg det er veldig fint. Men den blir jo lite brukt, og har man ingen som arver så blir det jo en kortvarig glede.


#55

Grøten sa for siden:

La merke til at det var mange festdrakter og noen bunder i år ja. Mer enn hva jeg har lagt merke til før, egentlig.
Mine (gutter) var ikke fint nok pyntet i forhold til "flertallet" og eldste sa det selv, til neste år ville han ha dress. :nemlig:
Minimor hadde festdrakt fra NameIt.


#56

Blå sa for siden:

Vi har bare en barnebunad i familien. Storesøster har brukt den i mange år og nå skal jeg få den tilpasset til lillesøster. Jeg har hverken økonomi eller syferdigheter til å få laget/lage flere.

I tillegg til barnebunaden har vi festdrakter, stort sett kjøpt veldig billig på Fretex (og en fra Jane, om jeg ikke husker feil). Jeg er enig i at de ikke er like fine som bunader. Men du fungerer fint, jentene føler seg fine og jeg slipper å bruke mange tusen kroner. :løsningsorientert:

Og for å svare på spørsmålet. På vår skole så det ut som et flertall av jentene under 6. trinn hadde bunader eller festdrakter ja. Jeg er faktisk overrasket over hvor mange ekte bunader der var, men regner med at der er mange snille besteforeldre som har trådd til, enten symessig eller økonomisk.


#57

Karima sa for siden:

Min mor kjøpte ekte bunader til sine tre barnebarn da hun giftet seg for tre år siden. Jeg syntes det var galskap da, men begynner å innse at det ikke var en så dårlig investering likevel.

Storebror har hatt festantrekk ved alle større anledninger i tre år, og om den ikke skulle passe lenger neste år, kommer det minst en liten fetter som kan overta, mens storebror får storefetterns. Lillesøster fikk sin i år, og den kommer også til å passe lenge.


#58

Daisy sa for siden:

Blå; tror det som oftest er syferdige i familien og ting som kan gå i arv. Min lille jente hadde forkle og stakk i går som min tremenning har hatt. Lue fra min mors kusine. Nå skal det sies at det er min mor som har sydd forklet og stakken da, men det går på omgang! Og kan syes ut og ned, så den passer nok i en 4 år til.


#59

jolie sa for siden:

Mine har festdrakter. De fikk nye i år. Fra Name It. Ut fra hvordan klærne satt på dem i går, regner jeg med de kan brukes i tre år til. Treåringen så ut som han hadde langbukse - i virkeligheten er det en knebukse. :knegg:


#60

Niobe sa for siden:

Jeg synes noen bunader er mindre egnet som barnebunader enn andre. Jeg ser at min Rogalandsbunad (Nordaker sin Jelsa-variant) blir noget overdådig og tung på små jenter, f eks.


#61

Wix sa for siden:

Arver dere bort og til fine festdrakter i familien også? Jeg har litt lyst til å beholde en Maximilia kjole jeg kjøpte til snuppa og ha til senere, (et tredjebarn, hvis det blir jente kanskje, eller bare for å ha den til siden) men virker jeg ego da kanskje? Den første festdrakta hun hadde var det svigermor som kjøpte og den ga vi videre til et av de andre barnebarna hennes.


#62

jolie sa for siden:

Jeg låner ikke bort fine festdrakter, nei.

Snuppas første hadde jeg som barn. Kan hende jeg låner den bort om min søster får ei jente. Ikke sikkert at mine brødre får låne til sine barn - det kommer an på hvordan deres bedre halvdel er. :fnise:

De festdraktene ungene har nå regner jeg egentlig ikke med at jeg vil beholde etter at de er for små. De er jo ganske ordinære. Men om de går lånerunden eller om jeg selger dem aner jeg ikke. Hadde de vært av den dyre sorten, så hadde de ikke gått lånerunden.


#63

Hyacinth sa for siden:

Jeg har en tilsvarende og jeg har aldri, aldri sett småbarn i en sånn bunad.


#64

Chanett sa for siden:

Nabojenta har. Hun er ti år. Jeg har sett den på flere også, men ikke mange. Den er nok ikke så lett å sy inn og ut og opp og ned på grunn av broderiene på forklet.


#65

Mex sa for siden:

I min mann sin familie er dette vanlig. Tanten til mannen min sydde bunad til storebror. Den er det nok forventet at andre i familien kan bruke ved behov når lillebror har vokst ut av den.


#66

Candy Darling sa for siden:

Jeg bor jo i en ordentlig heisann-for-pokker-skolekrets, og der var det en god del bunader, men ganske få festdrakter. Det var i hvert fall helt akseptabelt å gå i vanlig penkjole. Og nesten ikke en gutt i bunad, faktisk.


#67

Wix sa for siden:

Ja, hvis det er sydd av noen i familien så tenker jeg at det er "familiens eie". Men hva med dyre festdrakter (1500 kr) som jeg selv har kjøpt til min jente?


#68

Mex sa for siden:

Jeg ville følt at den hadde sin plass i mitt skap så lenge jeg måtte ønske det ..
Men om noen i familien hadde kommet å spurt om å få låne, hadde det sikkert vært greit. Med viten om at den ble levert tilbake igjen etterpå.


#69

Daisy sa for siden:

Enig i denne. Det er ikke gitt at du må låne den vekk.


#70

Lilith sa for siden:

Mine tre jenter har Hardangerbunad sydd av deres farmor. De to eldste har brukt sin bunad fra de fikk den da de var 1,5 til nå når de er 8,5. Farmoren har skiftet ut nesten hele bunaden etter hvert som årene har gått da, og vi har hatt utrolig stor glede av dem. Jeg synes det er fantastisk å ha noe slikt som kan gis videre til barnebarn, selv om det har vært et evig styr å mase rundt etter ungene på 17.mai for å hindre dem i å klatre, rutsje, gni den full i ketchup eller lignende. :o


#71

Anne C sa for siden:

Niesen min på 8 år hadde fått mye skryt av min Øst-Telemark barnebunad i går. De andre jentene hadde sett at den var litt finere enn fantasibunadene.


#72

Anne C sa for siden:

Jeg er egentlig ikke så glad for at min flotte barnebunad blir lånt bort til datteren til brodern. Men i følge mamma så har jeg ikke noe valg. Alle har sett på det som en selvfølge at hun skal låne den siden jeg har gutter.


#73

Anne C sa for siden:

Selv om farmor sydde min bunad så anser ikke jeg den som "alles" likevel. Men det synes mamma og svigerinnen min.


#74

Malama sa for siden:

Knerten hadde festdrakt, som vel og merke ikke kostet 1500 kroner da, men som jeg uten å tenke meg om et sekund engang så på som en selvfølge at fetteren fikk overta når Knerten vokste ut av den. Nå skal det sies da, at min bror, som altså har en sønn som er 1,5 år yngre enn Knerten, får låne alle klærene etter Knerten som de vil, fra utedresser til sokker. (Ja, jeg tilbød bleier også, siden vi jo bruker tøybleier, men de ville ha papir) Så også festdrakta er LÅNT ut altså.

Vår andre er jo ei jente, så derved skal ikke hun bruke den uansett. Men bunadsskjortebodyen satser jeg på å få tilbake når hun når den størrelsen. Hun skal etterhvert få arve festdrakta jeg hadde som lita jente, men det er ikke aktuelt på et par år enda da tror jeg.


#75

Chanett sa for siden:

Så streng du er, da. Her lekes det, spilles fotball og koses i Hardangerdraktene. Etter tretti år er fortsatt ingen uopprettelig skade gjort. Ja til bunad som bruksfestplagg. parole


#76

Niobe sa for siden:

Ikke? Jeg så flere på 17. mai. Både i Husfliden sin variant, og Nordakervarianter.

:nemlig: Mine barn har heldigvis festdrakter de får lov å være barn i. Jeg hadde aldri kledd dem i noe de ikke kunne leke og kose seg i, på barnas festdag!


#77

Chablis sa for siden:

Om man er så redd for plaggene at barna ikke kan leke i de, så hadde jeg droppet å ta de på.


#78

Daisy sa for siden:

Det forstår jeg. Min bunad gikk i arv til søstrene mine, kusinene mine og tremenningene mine, men deler av den kom jo fra tremenningne mine som var 10 år eldre. Det kan knapt kalles en bunad heller, det er et sammensurium av forskjellige liv, stakker, belter, bringeduker og forkler som sys sammen, ned og ut og inn for å passe den enkelte. Så er de enkelte delene merket med navn. :knegg:

Eneste jeg har til mine som ikke går i arv, er de flotte bunadene min mor laget for å passe de til navnefestene da de var 5 mnd gamle. De tar vi vare på og lagrer til den enkelte. (ingen spesiell grunn, det bare er sånn)


#79

era sa for siden:

Takk Gid for tradde uniformer som bunad/festdrakter og matrosdresser- en ting mindre å tenke på i as familie kaoset...


#80

Lilith sa for siden:

Ja, akkurat dette er jeg streng på. Farmoren og oldermoren har lagt mange timer ned i disse draktene, og jeg har ikke sånne unger som blir litt støvete på knærne når de leker. Jeg har unger som må spyles med høytrykkspyler for at man i det hele tatt skal kunne få av nok drit til å fastslå kjønn og alder etter lek. Og så klart de løper rundt og styrer på som alle andre, men vi har tre regler: Ingen sandkasse, ingen ketchup og ingen sykling i bunad, og ser jeg dem sette snuten mot klatrestativene så hanker jeg dem inn igjen. Å nekte dem å klatre i klatrestativet en gang i året for å ta vare på bunadene står jeg inne for altså.


#81

Billa sa for siden:

Litt sånn ekte bunad eller ingenting med andre ord. Og litt interessant at hos dere så var penkjole helt vanlig, mens her løper folk kvinne av huse for å få tak i festdrakt eller liknende.


#82

Malama sa for siden:

i forhold til arv og utlån tenker jeg egentlig at mangel på andre som kan bruke den etter ham er et argument MOT å skaffe Knerten ekte bunad når jeg tenker meg om. For det jeg leser her er det vanlig at de kan syn inn og ut og opp og ned slik at de varer i maaaange år. Og fetteren hans er 1,5 år yngre enn ham, altså ville brukstiden sammenfalt mye. Dersom den neste babyen i min svigerinnes mage viser seg å være en gutt også, så kanskje, den blir drøyt tre år yngre enn min sønn. Er det jente blir det i alle fall sammenfallende med brukstid for evt jentebunad til Mikro, de blir jo født med bare et halvt års tid mellom.

Festdrakta i str 86 som Knerten først hadde som langbukse, siden som nikkers som den jo egentlig skulle være, fra han selv var str 68 til han passerte 86, har altså nå fetteren tatt i bruk, og nettopp det at den kan brukes av flere er jo med på å forsvare utgiften på en måte. Men han får ikke arve den Knerten nå har fått før han har vokst helt fra den, og det er nok etter at fetteren vokser ut av den forrige, så helt hvordan dette blir får tiden vise.

Men jeg synes i alle fall at dyre plagg som bunader "bør" brukes rundt i slekta av flere, for å forsvare innkjøpet jeg da. Det er jo litt dumt om den bare blir brukt noen helt få ganger... Men da sier det seg også selv at man må ta godt vare på dem. De er jo ofte laget i materiale som ikke kan slenges i vaskemaskina (i motsetning til de fleste festdraktene) og da er det jo en fordel om de ikke er for hardt brukt...


#83

livit sa for siden:

Vi er så heldige å ha en bestemor (svigermor) som har sydd en haug med stakker og bunader. Disse syes inn eller ut etter behov og vi har derfor hatt ekte bunad/stakk siden hun var lita. Hun har min gamle bunad i skapet fram til den passer (ca 13 år), vi kommer til å være klare på at dette er konfirmasjonsgave uansett.... (mulig det blir noe i tillegg da men...)


#84

gullet sa for siden:

Her også!!

Lille E har arvet en bunad som vi har fått fra pappas(morfars)slektninger i USA/Australia. Den er laget under krigen, med de materialene som fantes. Forkleet er laget av en sukkersekk, skjorten er av fallskjermsilke. Det er en lett blanding av Hardanger og Setesdalsbunad.

Det er siste året hun kan bruke den nå, og det er ikke med lett hjerte jeg lar den gå videre. Foreløpig er det ingen som har yngre jenter enn lille E.
Kanskje "dugnaden" må gå i glass og ramme!


#85

Chanett sa for siden:

Her er det også lagt ned mye arbeid i bunadene og støv er ukjent i lek. Men vi pårioriterer annerledes uten at det går utover bunadene.


#86

Candy Darling sa for siden:

Ja, det er interessant. Det var jenter i festdrakt også, altså, men klart færre enn i penkjoler. Og altså en del nydelige little league-bunader, perfekt til minste detalj.

Hvis jeg skal synsegjette, så er ikke se-hva-vi-har-råd-til et issue i min hood, fordi de fleste har råd til det de vil prioritere (mens arvestykker er status).


#87

Mex sa for siden:

Du bruker den ikke selv da?
Aldri i verden om jeg låner bort bunaden min. Den er sydd til meg, til mine mål, og jeg bruker den selv hvert eneste år. (omtrent)

Jeg syns det er litt forskjell på en voksenbunad og en barnebunad. Min bunad koster rundt 30 000 med alt jeg har til den. Min sønns bunad (og kusinen som har jentestakken) koster kanskje en 1000 lapp.


#88

Snuppa sa for siden:

Mine jenter har ekte hardangerbunader. De er 2 og 4 år. De brukte de samme bunadene i fjor og har de nok enda noen år, før de flytter over i ekte bergensbunader.
Dette er samme bunadene som jeg og min søster brukte da vi var små. Mamma har sydd de :)

For meg som har vokst opp i bunad så er det mest naturlig og bruke bunad både på meg og ungene på høytidsdager.


#89

Polyanna sa for siden:

Det er vel sjelden man kan bruke en barnebunad etter at man har blitt voksen? Eller hva mente du?

Barnebunaden der jeg kommer fra er ganske dyr, tror jeg. Mange tusen. Bare sølvet er jo kjempedyrt. Nå skal visst jentungen få sunnmørsbarnebunad, og da tror jeg vi har til konfirmasjonen (det finnes en slektsbunad i størrelsen nesten-konfirmant).


#90

Input sa for siden:

Jeg synes festdrakter er veldig fine jeg da, sønnen fikk en fra NameIt. Den er kanskje av de aller fineste, men siden jeg ikke var helt sikker på om den fremdeles kom til å passe fra navnefesten som var i mars til 17. mai, ble det noe som ikke var så dyrt.

Kommer til å fortsette med festdrakt så lenge han ikke nekter, men etterhvert kanskje jeg syr noe selv. Å betale for en ekte bunad er helt fullstendig uaktuelt så lenge han er barn, men jeg håper virkelig han vil ta i mot bunad fra oss foreldre når han blir voksen.


#91

Adrienne sa for siden:

Barnebunaden fra mitt hjemsted er ganske dyr. Ullstoffet koster mellom 800 og 1000 kroner meteren, og det går noen meter til stakk og liv. I tillegg kommer vevde bånd som hadde en pris som fikk meg til å gispe, og man trenger en del meter. Så bare i materialer er man oppe i en tre-fire tusen. Og så kommer sølvet i tillegg, og det er man oppe i tilsvarende mange tusen, minst. Og så skal man få noen til å sy, brodere og slikt, og det går med en del timer, for å si det sånn.


#92

Anne C sa for siden:

Barnebunaden min kunne jeg bruke frem til rundt 13-års alderen. Mamma bruker voksenbunaden min, den har jeg arvet etter mormor, men har aldri passet til meg som voksen. Jeg har alltid vært for brystfager.


#93

Teofelia sa for siden:

Jeg mener at du selvsagt selv kan bestemme hva du vil gjøre med klær som du har kjøpt til dine barn. Hvis du vil ha dem på loftet til fremtidige barnebarn, så er det selvsagt opp til deg. Personlig hadde jeg ikke brydd meg om å gjemme på en festdrakt type Maxemillia. De er såpass motepreget at jeg tviler på om de vil falle i smak om 25 år, men det er jo bare hva jeg synes og absolutt ikke et argument for at du skal være forpliktet til å gi drakten videre. Barnebunadsvarianten av min bunad koster 16 000, ser jeg nå. Og det er uten sølv og sko. Særlig at jeg er villig til å prioritere så mye penger på et plagg som de til sammen kanskje kan bruke åtte ganger. Og da må jeg sy den om flere ganger i tillegg. :hehehe:

#94

Hyacinth sa for siden:

Skjønner hva du mener, men den kan jo faktisk bli enda kjekkere å eie om 25 år enn nå. Mange av klærne jeg har satt aller mest pris på, er de moren min tok vare på etter meg. Ikke bare bunader, men både kjoler og litt hverdagsklær.


#95

Mandino sa for siden:

Jeg hadde alltid festdrakt (eller bunad som vi sa) på 17. mai frem til jeg ble 12. Mange av disse har vi fortsatt i familien, i tillegg til at vi arver festdrakter fra søskenbarn. Både min mor, min svigermor og min tante har strikket festdrakter til jentene og jeg syns det er stas at de har dem på seg. Selv fikk jeg ordentlig bunad til konfirmasjonen og det skal jentene mine også få - såfremst at de vil ha en da.


#96

Mex sa for siden:

Jeg tenkte at om Anne C hadde fått sydd en bunad til seg, til feks konfirmasjonen.

Det er tydligvis stor forskjell i pris på barnebunader ja.


#97

Anne C sa for siden:

Bunaden er sydd til meg, men jeg fikk den når jeg var rundt ni år. Den var aldri beregnet på å vare livet ut. Farmor lagde den til meg.


#98

Malama sa for siden:

Absolutt, og når mange snakker om "deler som den og den og den har laget og brukt" så tenker jeg at de må være annerledes enn den bunaden jeg kjenner til, altså barneutgaven av den jeg har. Den består av tre deler pluss skjorte. Og en av de delene er lua, som vel nesten ingen bruker, eller er det "hel kjole" (alså liv og stakk, men det er, som på voksenmodennel, sydd sammen) og forkle. Liksom ikke mange deler å hente her og der, selve bunaden og forkleet er i samme ullstoff, og det er ikke noe poeng i å bytte dem hit og dit og rundtomkring... men jeg skjønner at andre bunader må være annerledes, siden det stadig neves "deler" på omløp...


#99

Polyanna sa for siden:

Mange bunader har liv og stakk som, selv om de er sydd sammen, er separate deler som lett kan tas fra hverandre. Og så er det forkle, bringeduk, belte, skjorte.


#100

Katta sa for siden:

Jeg har et voksende behov for å lære meg å sy guttebunader. Jeg lurer på hvor man lærer sånt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.