Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Noen bunadspørsmål

#1

MokkMokk sa for siden:

Som alltid på denne tiden av året så melder lysten på bunad seg. Egentlig syns jeg beltestakken fra Telemark er den aller vakreste, men jeg syns det blir feil å ha denne når jeg ikke har slekt fra området. Selv er jeg født og oppvokst i Drammen, men jeg syns Nedre Buskerudbunaden er kjip og kjedelig og helt uaktuell. Vurderer nå å begynne å spare, siden jeg omsider har funnet en bunad som jeg har nær slektsmessig tilknytning til (oldeforeldre, morssiden) og som jeg liker godt. Det er Vestfoldbunaden, men jeg blir ikke helt enig med meg selv om hvilken modell jeg liker best, og setter pris på innspill. :blomst:

Bilder kommer til slutt, men først noen spørsmål:

  • MÅ man ha forkle?
  • Hvilket forkle er finest; hvitt i brodert lin eller bomull, eller vevd ullforkle med stripemønster med bunnfarge blå eller grønn?
  • Står man fritt til å velge lengde på stakken? Jeg syns fotside stakker er finest, er ikke så fint når den slutter rundt ankelhøyde som på bildene. :sparke: Kan man avgjøre sånt etter smak og behag?

Aktuelle kandidater:

Den til venstre; sort vest og stakk (1932-modell)

Den til venstre, rød vest, sort stakk (1956-modell). Her vises også forklealternativer.

Jeg tror nok favoritten min er den siste her, med rød vest. Men syns den kanskje er enda finere uten forkle, eller virker den "ukomplett" da? Hva syns dere? Bilde:


#2

kokosbolle sa for siden:

Noen bunader har forkle, andre har ikke. De som det hører forkle til blir ofte nakne uten. Eks. min Nordlandsbunad fungerer ikke uten forkle siden det skjuler lukningen.

De som kommer med forkle bør ha forkle synes jeg. :enkel:


#3

allium sa for siden:

Jeg har valgfritt forkle, og ender som regel uten. For det er i hvit lin, og når jeg har strøket det glatt og fint og tatt det på, tar det bare et par minutter i bil før det er en krøllete haug igjen. Så jeg ville valgt ullforkle når det er en mulighet.

Bunadsstakker skal som regel ikke være fotside.


#4

MokkMokk sa for siden:

Men mange bunader er da sidere enn disse vist på bildene? Jeg mener ikke side som i "subbe bakken", men at de går ned til der skoene begynner, omtrent.


#5

Tjorven sa for siden:

Jeg synes det stripete forkleet til den bunaden var innmari fint. (Hvitt forkle kunne jeg ikke hatt, for det ville blitt så møkkete.) Bunaden ellers likte jeg veldig godt.

Som jeg akkurat har avslørt i en annen tråd er jeg bunadspoliti. Jeg synes du gjør rett i å velge en bunad du har en form for tilhørighet til. Hvor lang den skal være finnes det sikkert retningslinjer for, og da ville jeg fulgt dem.


#6

Angelique sa for siden:

Jeg har den nederste, med forkle, det rutete.
Jeg bruker aldri forkleet, og ser igrunnen ikke veldig mange andre med samme bunad som bruker forkle.

Jeg er veldig enig med deg, beltestakken fra Telemark er den absolutt fineste.
Men, siden jeg nå har fått meg kjæreste, Fra Telemark, så er det kanskje håp?

Min mor skal sy ny til meg. Fra Vestfold den også, men ikke så kjent som du viser bilder av.

Kopierer fra min gamle tråd om Vestfoldbunader.
Mor har sydd to til nå av den mye eldre varianten til mine nieser, og jeg har såå lyst på denne

Jeg trenger bare stakken. Skjorter har jeg to av, sølv, sko , underskjørt har jeg fra den andre og tilbehøret kan brukes om hverandre.
Mor har sagt hun kan sy denne.
Jeg må ha vesken til den siste også.

Hva syntes dere?
Den jeg har er fra 1957 eller deromkring, den nederste fra 1700-tallet.
Eldste: Vestfoldbunad kvinne, Borghild Tranum Røer. Ein kan óg ha svart stakk med grøn kant nede og smale grøne kantar på livet. Bunaden har brokadeliv med sølvhekter, og raud ulldamask i stakken. Livet er kopi etter eit gamalt liv frå Vaggestad i Vestfold frå omlag slutten av 1700-talet.Stakken er utarbeidd etter utdrag frå gamle skrifter frå Vestfold. Forkleet er kvitt med kulørt broderi, kopiert etter eit gamalt forkle frå Haugberg i Andebu


#7

Lavender sa for siden:

Du kan også velge drakter, som Lundeby og Graffer. Jeg fikk min sydd fotsid, fordi sydamen syntes det var så fint til meg. Men det er grusomt upraktisk.

[url="http://www.google.no/imgres?imgurl=http://g.api.no/obscura/pub/698x698r/02572/1241693177000_Nett_Lundebybunad_2572589698x698r.jpg&imgrefurl=http://www.gd.no/magasiner/article4313393.ece%3Fstart%3D11&h=698&w=435&sz=22&tbnid=hcdXuxzdXCiTiM:&tbnh=139&tbnw=87&prev=/search%3Fq%3Dlundebybunad%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=lundebybunad&hl=no&usg=__P4U4L6z9pLw-1oUlGKI3CmN_Gpw=&sa=X&ei=ynHTTaX6Ccy6-Aai9LC8Cg&ved=0CEgQ9QEwCA"][/url]


#8

Angelique sa for siden:

Den modellen du syntes er finest, skal være X antall cm fra bakken. Husker ikke hvor mange, men det var nøye den gang min mor sydde min. Kan det være 13 cm?
Andre skal være side, og atter andre skal være kortere.


#9

Angelique sa for siden:

Og, jeg glemte en liten sak. Angående sort eller blå stakk. Det sises i Vestfold at dersom man kommer fra kysten skal man ha den blå, kommer man fra innlandet skal man ha den sorte.
Alikevel er det flest sorte. Den finnes også i grønn variant, men den syntes ikke jeg personlig er noe fin.


#10

IOA sa for siden:

Det som er ulempen med side bunader, er at de fort subber i bakken uansett. Min bunad var litt flustrete nederst på stakken, så jeg fikk sydd på et forsterkningsbånd i år. I tillegg ble den lagt opp litt. Jeg syns også det er finest med sidere bunad, men har innsett at det er veldig upraktisk. (Jeg har beltestakk :hjerter:, og er fra Telemark.

Vestfoldbunader har jeg ikke peiling på, men den nederste så veldig fin ut!


#11

MokkMokk sa for siden:

Mammas besteforeldre er fra Berger, så det er vel kysten. Det blir nok likevel sort stakk for min del. ;)

Den siste du viste frem var forøvrig også veldig vakker! Fant den ikke på Norsk Flid, der sto det noe om at bunadstradisjonene fra området ikke gikk så langt tilbake, og at det var vanskelig å rekonstruere disse eldre draktene?


#12

Polyanna sa for siden:

Angående lengden så er det mange bunader som helst skal være litt kortere enn det vi syns er fint, og folk bryter stort sett de reglene etter innfallsmetoden. Jeg syns kanskje man skal tilstrebe å følge den opprinnelse konstruksjonen sånn noenlunde, jeg da.


#13

MokkMokk sa for siden:

Enig i den. Men man kan jo modde den ned noen få cm, om ikke annet. ;)


#14

kokosbolle sa for siden:

Da jeg fikk min bunad (til konfirmasjonen) ba jeg de å lage den så lang som var mulig da, siden jeg ikke var ferdig med å vokse. Nå er den omtrent som denne og det er en passe lengde.

Ser at den lages kortere også, men jeg har ikke fått kommentarer på at min er lang og de fleste jeg ser rundt omkring er som min omtrent.

Kortere variant.


#15

Malama sa for siden:

Min er litt i lengste laget, man visste ikke helt hvor lang jeg ville bli... den går fint med høyhælte sko da, men med lave sko så blir den rett og slett for sid. Jeg burde sikkert få laget den litt kortere ja, det skal jeg legge meg på minne til nest gang mamma syr den inn/ut. (Tross alt, da tar hun jo av hele overdelen, så hun kan vel sette det påigjen litt lavere på stakken så blir den mer passe. Hvorfor har jeg ikke tenkt på det??? Hun passer alltid på å merke av hvor det var festet.... (Hun har sydd den ut og inn i forbindelse med barnedåp og ammepupper nemlig...)


#16

Blondie sa for siden:

Jeg har Vestfold-bunad med rød vest og sort skjørt. Jeg har forkle, men bruker det sjelden. Jeg synes min er enkel og fin og jeg skiller meg virkelig ut her jeg bor i tjukkeste Telemarksbunad-land.


#17

ElinM sa for siden:

Jeg ville passet meg vel for å ikke lage bunaden for sid. De blir rett og slett mer upraktiske, man subber nedi og snubler i den. MIn bunad ble laget litt sid fordi jeg skulle vokse i den, men jeg vokste aldri noe mer. Den er vel nærmest fotsid, og det er enklere med en som går til anklene. Personlig syns jeg heller ikke det er så pent med subbeside bunader.


#18

Nenne sa for siden:

Jeg synes den siste var den fineste.

Etter min mening er beltestakken den minst fine av Telemarksbunadene. Både Øst- og Vest-Telemarksbunaden er mye, mye finere i mine øyne. Jeg synes det enorme beltet på beltestakken er alt for mye av det gode.


#19

Elisabet sa for siden:

Tror det er valgfritt å ha forkle på Vestfoldbunaden. Hvis en skal ha den nyeste Vestfoldbunaden som du har lagt inn bilde av så synes jeg den er finest i svart og grønt og med hvitt forkle.

Har du sett den gamle Vestfoldbunaden? Den er synes jeg er veldig fin brodert bunad. Du ser et eksempel på den HER. Den ser mye finere ut på når en får på hvit skjorte og søljene.


#20

Blondie sa for siden:

Veldig, veldig enig. Jeg er jo telemarking nå og har vært det siden jeg var noen måneder gammel og ønsker meg egentlig Øst-Telemarkbunad. Det blir bare litt råflott når jeg har bunad allerede.


#21

Røverdatter sa for siden:

Det er veldig sjelden å se forkle til Vestfoldbunaden her jeg bor (by i Vestfold), men det er i grunnen pent.

Jeg liker best 1932-modellen med rødt liv og valgte meg den da jeg skulle ha bunad. Jeg bruker den uten hodeplagg og forkle.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.