Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Har dere hørt om mongolske flekker?

#1

Ivars_mamma sa for siden:

Visste ikke helt hvor jeg skulle legge den, men siden grunnen til at jeg spør kommer fra en sak i nyhetene, så legger jeg det her.

Ett barn ble hentet av barnevernet etter en bekymringsmelding. Nå skjønner jeg jo såpass at det kan ligge andre ting til grunn enn det som kommer fram i denne saken, men det jeg egentlig lurer på er hvor mange vet hva mongolske flekker er, og bør man forvente at fagpersonell vet om dette?

Vi har selv en sønn med asiatisk opprinnelse og ca 90% av alle asiater har slike flekker. Vi har informert fastlege, helsestasjon og barnehage om disse flekkene, men jeg må jo si at det har gitt meg noen tanker å lese om denne saken.

Link.


#2

Katta sa for siden:

Ja. Det er skremmende mye helsepersonell som ikke vet om mongolfleller, men de burde vite om det. Jeg har mange ganger vært på barsel og måttet undersøke et barn med spørsmål om skade hvor det er snakk om en sånn flekk.


#3

Pelle sa for siden:

Tilogmed jeg vet om dette. Sto bla. om det i den Spebarnsboken vi fikk på barsel.


#4

Malama sa for siden:

Ja, jeg vet om dem, og vet det er utbredt hos asiatiske barn, men det er fordi jeg av ulike grunner har lest mye "adopsjonsstoff" og kommet over problemstillingen i den sammenheng. Ellers hadde jeg ikke ant at de fantes og derved kunne sett på det som trolige blåmerker. Men jeg jobber jo ikke innen helsevesenet da, de burde jo absolutt vite om det.

(Ser det visstnok sto om det i spedbarnsboken. Det er mulig, den har jeg lest, men da har jeg ikke merket meg det der, antakelig fordi jeg visse om dem fra før)


#5

shute sa for siden:

Jeg har hørt om dem. Jeg ville forventet at fagpersonell som i leger hadde kunnskap om disse, ikke nødvendigvis fagpersonell som i barnevernansatte.


#6

Inagh sa for siden:

Det er viktig at informasjon om dette blir spredt, blant annet til barnehagepersonale. Jeg har sjøl opplevd i en barnehage at det ble rettet mistanke om vold mot et barn av asiatisk opprinnelse på grunn av slike flekker på ryggen.

Nå mener jeg fremdeles at det var riktig av vedkommende som først oppdaget disse flekkene å kontakte styrer, som igjen kalte inn foreldrene til samtale, all den tid det forelå mistanke om mishandling. Det kan likevel ikke ha vært særlig hyggelig for foreldrene som måtte forklare seg om dette...


#7

Veronal sa for siden:

Jeg har hørt om det, men aldri sett det. Hvordan ser man forskjell på det og blåmerker?


#8

Katta sa for siden:

Nå leste jeg saken. Jeg vet ikke om man kan forvente at barnevernet vet sånt. Ut fra det som står der (og det er sjelden hele sannheten), kan det se ut som de valgte en alt for brutal fremgangsmåte. Men hvis det var kommet en bekymringsmelding som gikk på mange og store blåflekker hos barnet med mistanke om grov mishandling, forstår man reaksjonen. Det som er vanskelig å forstå er at de ikke slo seg til ro med mongolflekk-diagnosen, men separerte en liten unge fra sine foreldre en hel uke. Men det er sikkert noe som ikke står her.


#9

Ying sa for siden:

Jeg har hørt om flere slike saker som har blitt sendt bekymringsmelding på.

Da vi kom hjem fra Kina med første barnet så ba vi selv om å få inn denne informasjonen i legepapirer da datteren vår hadde mongolflekker på ankel, kne og rygg. Det så ut som blåmerker som aldri gikk bort. Vi ga også beskjed da hun begynte i barnehage slik at ingen skulle lure på hva dette var. Heldigvis så har flekkene blitt veldig nedtonet nå som hun har blitt eldre.


#10

Bluen sa for siden:

Akkurat det samme her. Litt av en sak! Nå vet vi jo riktig nok ikke om dette var den eneste grunnen til barnevernets aksjon (selv om de jo har beklaget akkurat dette).


#11

nolo sa for siden:

Ja, begge våre eldste hadde da de var små.


#12

Malama sa for siden:

Nå har også jeg lest saken, og må jo si som andre har sagt, at det antakelig er mer ved saken enn det som står. Det er oftest det med barnevernssaker. Men slik saken fremstilles i media er det i så fall svært spesielt. Og når overlegen sier det er mongolske flekker, ja så er det rart man ikke aksepterer det.


#13

Ivars_mamma sa for siden:

Godt spørsmål. På vår sønn så ser de mongolske flekkene ut til å sitte "dypere" i huden enn hva blåmerkene gjør. For ett utrent øye er det nok veldig vanskelig å se forskjell.


#14

Inagh sa for siden:

Uff ja - jeg så sjøl de flekkene som utløste mistanke om mishandling på et barn - det så ut som h*n var blitt slått med et belte over korsryggen. :skremt:


#15

Bergensis sa for siden:

Eg har høyrt om det, ja. Hadde eg fått eit barn med sånne flekkar, så trur eg kanskje eg ville dokumentert dei med bilder. :paranoid:


#16

gnuri sa for siden:

Vi gjorde det på samme måte med vår datter. Fikk det inn i journalen så fort vi kom fra Kina.
Flekkene er forøvrig helt borte nå.


#17

Imma sa for siden:

Virkelig? Trodde hvertfall at helsepersonell på barsel vert om slike flekker. Jeg vet at barnepleierne viser barna til barnelege, men ikke pga mistanke om skade, men fordi alle fødselsmerker skal sjekkes, i tilfelle noen krever oppfølging. Trodde alle på basel viste det, da det tross alt er veldig vanlig.


#18

Katta sa for siden:

Det er mulig de vet hva de er, men det virker ikke som de vet det. Det er nok mange det ikke blir spurt om også, er typisk på natta dette her.


#19

safran sa for siden:

Jeg må bare kommentere dette. Ja, jeg er helt enig i at det var riktig å kontakte styrer, men styrer skal ikke kalle inn foreldre til samtale når det er mistanke om mishandling. Da kontakter man barnevernet først.

Jeg tror nok ikke man kan regne med at ansatte i barnevernet kan skille mongolske flekker fra blåmerker, men de kan bringe barnet til medisinsk undersøkelse. Jeg skulle gjerne visst mer om bakgrunnen for akuttplasseringen av toåringen etter legeundersøkelsen.


#20

Ivars_mamma sa for siden:

De vises veldig dårlig på bilde, eller film. Nå er det sikkert noen som har mørkere flekker enn det vår sønn har, men jeg har nå filmet jeg da. Sliter med å se de da.


#21

Lorien sa for siden:

Ja, jeg vet hva mongolflekker er.


#22

Niobe sa for siden:

Ja, jeg har "alltid" visst hva det var. Men jeg er selv adoptert. Eldste hadde flekk i korsryggen.


#23

Pelen sa for siden:

Nei, jeg har ikke hørt det navnet, men jeg har sett slike og jeg oppfattet det ikke som blåmerker for de var så pass store og distinkte på en måte. Men de ligner absolutt.


#24

Carrera sa for siden:

Dette har jeg aldri hørt om før.

Ut fra bildene av flekkene så forstår jeg at det reageres, men det burde selvfølgelig ikke gå så langt som det gjorde i den saken her. Så lenge det ikke ligger mer bak her enn hva som kommer frem da.


#25

Odelia sa for siden:

Ja, jeg vet hva det er. Synes det er rart at de valgte å plassere barnet i beredskapshjem til tross for at overlegen var ganske klar i sin konklusjon, men skal være forsiktig med å uttale meg siden jeg ikke kjenner alle fakta i saken.


#26

polarjenta sa for siden:

Ja, begge mine har det. Jeg syns faktisk det var litt pinlig når jeg var på barselgruppe med storebror og helsesøsterstudenten la ut i det vide og det brede at det det ikke var jeg som hadde mishandlet storebror og at det var helt vanlig med slike flekker på barn som mine.


#27

Wix sa for siden:

Som ikke-asiat som ikke kjenner noe særlig med asiater godt heller så har jeg aldri hørt om dette. Men nå har jeg!


#28

Left sa for siden:

Man lærer så lenge man lever heldigvis. Hadde ikke hørt om dette før jeg, og burde jo helt klart vite hva det er. Ikke at jeg har noe med barn å gjøre i yrket mitt, men allikevel. Men n å vet jeg det :)
Er det virkelig så vanskelig å skille dem fra "vanlige" blåmerker?


#29

emin sa for siden:

Ja, jeg har lest om det i Spebarnsboken og på nettsteder for gravide, så har hørt om fenomenet men aldri sett slike flekker.


#30

Niobe sa for siden:

Det er kanskje det? For meg som hadde god anledning til å studere flekken, så vil jeg si at blåmerker i større grad er synligt "påført" huden, mens mongolflekkene er huden. Om du skjønner hva jeg mener? Men fargen er blå, så det er klart det ser ut som blåmerke ved første øyekast. Dog er fargen langt jevnere enn jeg har sett blåmerker.


#31

Skremmern sa for siden:

Jepp! Mitt helnorske barn ble født med en mongolsk flekk på rumpa, og jeg hadde verken hørt eller sett dette fenomenet før. Jeg skjønte ikke hvordan han kunne få et blåmerke på rumpa, så jeg tok ham med til barnelegen som sa at hun hadde aldri sett det på et norsk barn før, men at det var en mongolsk flekk og ikke farlig i det hele tatt.


#32

Bobbelur sa for siden:

:jupp: Jeg har tre søskenbarn fra Sør-Korea. Tante viste meg flekkene på ryggen til kusina mi da hun kom til oss og forklarte hva de var.


#33

Effie sa for siden:

Jøss for ein sak.

Men no innser eg brått kva desse blåmerka eg har på kroppen som aldri går vekk sannsynligvis er... Har hatt dei heile livet og ingen lege har nokon gong visst kva det var.


#34

mammaugla sa for siden:

Jeg har aldri hørt om det før.


#35

Propella sa for siden:

Jeg vet om mongolske flekker. Storepropell hadde på ryggen som baby/småbarn. Det skremte vettet av helsesøster som aldri hadde sett noe lignende. HS ble veldig oppkavet og bablet leukumi og sa at jeg måtte kontakte lege øyeblikkelig når jeg spurte om den blå flekken han hadde på ryggen. Jeg tok det derimot helt med ro og ventet til han hadde time hos astmalegen og spurte der. Hun så med en gang at det var en mongolsk flekk. Merkelige saker all den tid både jeg og mannen er skandinaviske. Mellomstepropellen ble henvist pga skjeling men viste seg bare å ha asiatisk form på øynene. Lurer på hva som har skjedd i min familie tidligere år? Det kommer fra min side.


#36

Pelen sa for siden:

Ja, det er slik jeg tenkte også første gangen jeg så det. Jeg oppfattet det ikke som blåmerker, men skjønte at det var i huden spesielt også for at de var mer jevne i fargen og det er jo sjelden blåmerker.

#37

Muad'Dib sa for siden:

Dengang jeg bodde på Grønland (øya) var dette en vanlig feil som nyankommet dansk helsepersonnel gjorde ("hva??? har du tapt babyen på gulvet???:eek:). Grønlenderne kaller flekken gjerne for "vårt nasjonalmerke".


#38

Arona sa for siden:

Jepp, har sett det mange ganger på barn av mørkhudete foreldre.


#39

Babe sa for siden:

Jeg vet hva det er, har jobbet på barsel og så det ofte der. Hørte aldri om noen på min avdeling som ikke visste hva det var...trodde det nærmest var allmenn kunnskap jeg, i min naivitet.


#40

Filifjonka sa for siden:

Jeg har sett det på barn adoptert fra Korea, og kjenner til fenomenet.


#41

D'Arcy sa for siden:

Jeg hadde et asiatisk-adoptert barn i barnehagen en gang som hadde sånn på ryggen. Jeg var kjempebekymret for at han hadde slått seg i barnehagen og spurte mammaen om han hadde hatt merket om morgenen. Hun forklarte meg sammenhengen, så ja: Jeg vet hva det er.


#42

era sa for siden:

Ja jeg vet hva det er og jeg mener det er sett på som relativt basal allmenkunnskap for annsatte i barnevertjenesten. Men at man overlater til helsepersonell å avgjøre hva som er hva er alikevel korekt fremgangsmåte, regner med at det er andre årsaker til at nevnte barn ble plasert utenfor hjemmet. Om ikke er det en ordentlig brøler.


#43

Skremmern sa for siden:

Jeg/vi er ikke-asiatere, men sønnen min ble født med en sånn flekk på rumpa. Merkelig.


#44

Babe sa for siden:

Det er ikke bare asiatiske barn som blir født med mongolske flekker - alle som er ganske mørke i huden har vel sjanse for å få det? Har sett flere pakistanske, afrikanske osv babyer med mongolske flekker.


#45

Skremmern sa for siden:

Hva med de som ikke er mørke i huden, da? Hvordan har det seg at de får det? Hvis det handler om pigmenter, I mean!


#46

Propella sa for siden:

Hvem vet hva som ligger noen sleksledd tilbake i tid. Det kan godt være at noen har vært gift med/fått barn med noen fra et annet land. Det er med stor sannsynligheten det som har skjedd i min familie. Det er derfor storepropell hadde mongolsk merke og mellomstepropellen har asiatiske øyne. (For å ikke nevne hvor brun hun blir når hun ser solen, vips så er hun mørkebrun.)




#49

Barbarella sa for siden:

Ja, jeg har hørt om det. Faren min er fra Pakistan og han og alle barna hans har en sånn flekk nederst på ryggen. Datteren min er ganske mørk og har også det, mens guttene mine som er lysere ikke har det.


#50

Mex sa for siden:

Nei, dette hadde jeg faktisk ikke hørt om før nå.


#51

Milfrid sa for siden:

Eldstemann (adoptert) hadde blå rumpe, dog ikke like uttalt som bildet i artikkelen. Det ramlet meg aldri inn at noen skulle tro vi hadde slått henne. :what: Jeg kan jo forstå at de vil undersøke det nærmere, men å ta ungen fra dem, når legene sier at det er mongolske flekker er vel kanskje, muligens en smule overdrevet. :snill:


#52

Fibi sa for siden:

Jeg hadde ikke hørt om det, men er glad jeg har hørt om det nå. :skal ut i jobb i barnehage om et år: Greit å være klar over det om jeg en dag (når?) jeg treffer på det i jobbsammenheng.


#53

mamaria sa for siden:

Ja, jeg vet hva slike flekker er. Men jeg visste ikke at de var så vanlige. I Spedbarnsboken mener jeg det er beskrevet som noe mørkhudete barn kan ha, ikke at det er vanlig.


#54

Ivars_mamma sa for siden:

Da ser det jo ut som noen lærte noe nytt og veldig mange var opplyst allerede. :glis:

Det er tydeligvis lurt å være føre var og informere forskjellige instanser rundt seg om man faktisk har ett barn med mongolske flekker.


#55

Nenne sa for siden:

Ja, jeg har hørt om dem. Det kom fra den ravgale helsesøsteren vår som var på hjemmebesøk og som advarte oss om at på helsestasjonen visste de nok forskjell på blåmerker etter mishandling og mongolske flekker ja, vi skulle bare ikke komme og tro noe annet. Det var førsteinntrykket av damen, siden ble det bare verre...

Det var sikkert en total avsporing. :p


#56

Ivars_mamma sa for siden:

Nei, tro ikke noe annet. Selvfølgelig ser de forskjell. :mongostemme:


#57

Imma sa for siden:

:confused:


#58

Ivars_mamma sa for siden:

ref linken i hovedinnlegget. Der ble det jo ikke sett forskjell, selv om legen sa hva det dreide seg om.


#59

Matilda sa for siden:

Ivars mamma: Jeg reagerer litt på ordet mongostemme, jeg da. Jeg oppfattet det slik at Imma også hintet til dette. Det er brukere her inne som har barn eller nær familie med Downs syndrom, så vidt jeg veit. De jeg kjenner som er foreldre til barn med Downs (n=2), setter ikke veldig pris på bruk av ordet mongo, heller ikke når man bare tuller. :rir andres kjepphest for anledingen:

Jeg hadde ikke hørt om mongolske flekker før jeg leste denne tråden, forresten. Alt man lærer på FP!


#60

Ivars_mamma sa for siden:

Det beklager jeg. Jeg henviser absolutt ikke til personer med Downs, ville da virkelig ikke kalle de for mongo.

En forklaring blir bare platt og så lang og innviklet at det vil jeg ikke begi meg utpå engang. Jeg beklager virkelig, og det var på ingen måte ment slik.

:sorry:


#61

Matilda sa for siden:

Nei, det trodde vel ingen. Det er jo mange som bruker det uttrykket uten å legge noe som helst i det, men det er mange som synes det er leit å forholde seg til også. Nok om det! :)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.