Jeg sliter med at det er grillsesong. I min verden inneholder all grillmat noe usunt. Og til ungene kommer jeg ikke på annet enn pølser og til nød burgere. Tilbehør = potetsalat, kanskje en grønn salat og kanskje en grillet tomat.
Noen tips? Spesielt til sunne ting på grillen som egner seg for barn.
Jeg griller mye kyllingfileter på sommeren, det liker ungene også. Og fisk i folie er noe som de fleste også liker :ja: . Potetsalat blir det dessverre en del av her også, men vi woker ofte grønnsaker og har salat til også :ja: .
Vi pleier å ha grønnsaker (potetbåter, brokkoli, blomkål, gulrot, paprika, løk osv) i foliepakker, og ha grillet kjøtt/fisk til. Sånn til hverdagsgrilling. Det hender jeg gjør det enkelt og har pølse/karbonadebiter rett i foliepakkene med grønnsaker. Alt i ett.
Sønnen min er ingen stor kjøttspiser for tida, men Lillemor er veldig glad i både svinekjøtt og kyllingfilet. Om det er litt godt krydder på og stekes passe, så elsker hun det. Om kjøttet tres på spyd, kan det friste litt ekstra.
Denne oppskriften har vi ikke brukt på grill, men hun har i alle fall elsket kjøttet som har ligget i denne marinaden: www.thaiguiden.no/start/mat/thaimat/files/satay.html. Vi har brukt både kylling- og svinekjøtt.
Grillspyd er genialt. Jeg lager burgerne selv av kun kjøtt så er ikke de så usunne heller. Også spiser vi flintsteik innimellom. Men det er ikke akkurat fordi det er sunt kan man si. :sparke:
Vi er veldig glade i å grille laks, vanligvis i folie. Og tilbehør er masse grønnsaker, og gjerne agurksalat og litt rømme. Alle ungene er veldig glade i det, bortsett fra hun på 6 som nettopp har funnet ut at hun ikke liker laks.
Griller hele maiskolber på grillen sammen med halve tomater for å ha som grønnsaker ved siden av. Vi bruker mye båtpoteter til grillmat. Legger bare i foliepakke. Eller du kan bare legge hele potere på grillen innpakket i folie. Tar ca. 1 time. Marinert kyllinfilet er godt å grille.
Litt omvent her, synes ikke grillmaten er spesielt usunn. Den inneholder stort sett rent kjøtt, det være seg kylling, svin, lam, storfe og masse salat. En sjelden gang grilles pølser, men det er ikke ofte.
På salaten har vi gjerne tzatziki lagd på kesam, og gjerne litt hjemmelagd dressing.
Kjøpepotetsalat er et produkt som for meg ikke har livets rett. En sjelden gang lager jeg potetsalat selv, enten hvit variant eller lun potetsalat med olje og eddik.
Det skjer også at det serveres ris eller pasta til grillmaten, så der ramla det kanskje inn et mindre sunt element.
Vi griller ganske mye, og jeg syns slett ikke det er usunne middager. Kyllingfilet, svinefilet, lammekoteletter, biff, grønnsaker i foliepakke med godt krydder og litt smør osv. har mine unger likt fra de var bittesmå ihvertfall. Men hvis vi hadde pølser i tillegg så valgte de veldig ofte det uansett. Derfor hadde vi ikke pølser hver gang. :)
Ellers har vi mye forskjellig tilbehør, for eksempel gode salater, hjemmelaget potetsalat enten med rømme eller oljedressing, kokte poteter, eller bare grønnsakpakker.
Når vi f.eks. griller hamburger skjærer jeg opp forskjellige grønnsaker og legger på et fat (blander ikke sammen). Alle spiser en del av dette. Dette er typisk agurk, tomat, "knaskepaprika", avokado, salat, løk, ananas. I tillegg kan det være lurt å skjære opp litt forskjellig frukt også, melon, epler, osv.
Jeg spiser aldri kjøpe-potetsalat, rett og slett fordi jeg ikke liker det. Det hender jeg lager potetsalat selv, det er veldig lettvint, og etter min smak mye bedre.
Jeg er ikke noe grillmenneske, så når jeg griller så er det rent kjøtt på grillen mens tilbehøret stort sett lages til inne. Oftest blir det råstekte poter og grønn salat med agurker og tomater. Av og til putter jeg grønnsaker i ovnen sammen med potetene og av og til i foliepakker på grillen.
Jeg har også laget pastasalat eller potetsalat til grillmaten.
Vi har bare pakket laks i folie og stekt på grillen. Noen ganger for seg, andre ganger sammen med grønnsaker. Mulig det bare jeg som ikke har skjønt det, men jeg synes det er vanskelig å få fisk like bra på grill som i ovnen. Om man pakker salma-laks i folie og steker ved lav temperatur i stekovnen, så kan den bli så myk at den smelter på tunga. Det har jeg aldri fått til på grillen, jeg synes den blir mye tørrere. Nøkkelen er kanskje å ha svakere varme og legge fisken på den øverste rista? :vetikke:
Hjemmelaget er da nesten alltid mye sunnere enn ferdigprodukter. Tenk bare på all guffe som er i halv- og helfabrikata, potetsalat intet unntak.
Når jeg griller laks legger jeg den i folie, krydrer gjerne med noe slags fiskekrydder, og så må det være noe syrlig. Vanligvis bruker jeg sitronsaft, men på denne tiden kan man f.eks. bruke litt rabarbra. Jeg syns litt hvitløk til laks er godt, og drysser gjerne over litt av det, og eventuelt løk. I forgårs stekte jeg laks i folie i stekeovn, da med vårløk og paprika i folien.
Her går det også i pølser og hamburgere men også kyllingfilet og indrefilet av svin.
Jeg steker ofte potetbåter, squash, paprika, løk og sjarlottløk, sjampinjong i ovnen inne med litt olje, pepper og havsalt på. Nam.
Tomater i skiver med havsalt og pepper på, de setter jeg inn etter halv tid.
Og enten Bretagnesaus, eller annen type saus.
Gutta spiser også dette.
Fisk og kylling marinert i pesto eller hvitløksolje eller annet godt (den der woksausen ketjap-sesam er også god å bruke, men inneholder jo en del salt, ect siden den er ferdigprodusert).
Det går jo også veldig kjapt å mekke sammen noen hjemmelagede hamburgere, og bruker du karbonadedeig blir det enda sunnere (selv om smaken blir litt annerledes kan de bli veldig gode). Lag en stor porsjon og frys ned så har du neste gang dere skal grille :)
Vi griller også mye maiskolber, squash, paprika og tomater - gjerne med litt maldonsalt på (ikke på de som barna får). Hvitløksfedd i krydret olje i en "tallerken" av aluminiumsfolie funker også.
Som tilbehør har vi gjerne litt ruccola, agurk, cherrytomater, paprika, fetaost og en god hvitløsdressing/annen dressing til (laget av rømme og krydder/urter eller posemix om vi har knapt med tid). Og ikke minst Craig sin potetsalat, for den smaker så fantastisk (jeg lager ikke potetsalat selv når vi er såre fornøyde med denne).
Det går jo også an å grille lam, scampi og diverse koteletter av svin.
Kanskje ikke sunnere, all den tid poteten er der, men vi dropper majones/rømme på vår hjemmelagde potetsalat. Vi har amandinepoteter i biter, Pink Lady epler i biter, rødløk eller purre (finhakket),litt timian (fersk, tørket, ta det du har) litt hvitvinseddik og en klunk av Den Gode Olivenoljen. Ferdig. Veldig god og frisk og perfekt til grillet kjøtt og spises av barn og voksne.
Fiskerist der man kan legge fisken inni og "låse fast" er ett veldig lurt tips. Ellers pleier jeg enten å ta aluminiumspakker med litt fisk, hvitløk, diverse grønnsaker, salt/pepper og en dæsj tykk soyasaus. Bretter aluminiumsfolien slik at den får "håndtak" da er den lettere og manøvrere. Aluminiumsformer er også geniale. Da kan man bare slenge fisk og evt. marinade oppi formen, legge på grillen og ta igjen lokket noen min. Enkelt og greit.
Vi griller mye rent kjøtt og lite pølser forresten. Vi griller veldig mye så vi har etterhvert blitt kreative. Svin indrefilet har en kilospris som er lavere enn f.eks. skinkebiff og ferdigmarinerte koteletter så vi pleier å kjøpe en hel slik, gni den inn med masse deilig krydder (svin tåler som kjent en del krydder da det ikke smaker så mye i seg selv), surrer den i bacon og slenger hele greia på grillen. Er man påpasselig med tiden får man en veldig saftig, mør og velsmakende middag som alle kan spise av.
Grillspyd med storfe/lam, paprika, tomater, squash, løk er en slager. Og sprøgrillet aubergine som har gjenomgått osmose :hjerter:
Grillmat er da ikke usunt! Vi griller omtrent aldri pølser, for da blir det jo fort usunt. Vi bruker stort sett rene kjøttstykker og salat ved siden av. Jeg er veldig glad i champignon på grillen, gjerne fylt med litt blåskimmelost. :nam:
Barna (og mor) er også veldig glad i hjemmelaget hamburgere. Bruk karbonade-/kjøttdeig og spe med litt BBQ-sauce fra Heinz, salt og pepper før du former til fine burgere. Bruker du salat til/på og grove brød, så er middagen i boks.
Vi griller ganske ofte i sommersesongen, i år har vi grillet mye kyllingfilet. Særlig godt hvis du marinerer kjøttet på forhånd, enten ferdigkjøpt eller egenmixet marinade. Vi legger forresten laksefiletene rett på grillen, er bare ekstra forsiktig med varmen (har gassgrill som er forholdsvis enkel å varmeregulere). Også laksen blir ekstra god om den får ligge i marinade på forhånd.
Ellers har vi nesten alltid løk i aluminiumsfolie ved siden av, vi pakker også inn asparges og det blir nydelig. Jeg pensler bare folien med litt olje, tar litt salt og pepper på folien, og pakker så aspargesen inn i den. Enkelt og godt. Nesten alle slags grønnsaker blir gode innpakket, eller så er det jo litt kult for barna med grillspyd.
Salater passer godt til grillet mat, vi har ofte en god salat i tillegg til grønnsakene vi griller, og jeg leter hver sommersesong på nettet etter nye oppskrifter, det er gøy å variere.
Couscous-salat er godt og mettende tilbehør, jeg koker bare couscous, blander sammen med litt opprevet grønn salat, små tomater og rødløk i biter,agurker i terninger og friske urter, nykvernet pepper, litt salt og noen sitrondråper over.
Årets dille hittil her i heimen er tomat- og mozarellasalat; tomat og mozarellaost legges i skiver på et fat med dryss av friske urter, nykvernet pepper, lett ristede pinjekjerner og god olivenolje.
Pastasalat, der du f.eks blander nykokt fullkornspasta, hjemmelaget pesto og grønn salat er også veldig godt.
Hva er egentlig poenget med å grille laksepakker, kylling, hamburger osv? Gir det noen bedre smak enn å lage det samme i ovnen/stekepanna? Det er jo mye lettere å få til sånne ting i stekeovn synes jeg, og jeg syns det bare er stress selv om man har gassgrill og godt verktøy altså.
Akkurat foliepakker på grill skjønner heller ikke jeg helt poenget med, med mindre det er fordi man allerede griller og skal lage all maten der. Men jeg må jo prøve foliepakket fisk på grillen for å se om det gir noe i forhold til stekovnen. Kylling blir jo helt annerledes, så der skjønner jeg poenget absolutt.
Storfavoritten her er grillspyd, og vi bruker for det meste kyllingfilet og div grønnsaker som squash, paprika og tomat. Maiskolber koker vi ved siden av, for noen syns nemlig at mais som er grillet ser mystisk ut. Og da kan man jo ikke spise det. Det jeg ser her er at alle naboungene stort sett velger kyllingfilet når vi har laget forskjellige spyd.
Jeg er enig i at det er enklest å få godt resultat i stekovn. Kanskje ikke når det gjelder hamburger, men i alle fall større fileter av kjøtt eller fisk (fordi jeg langtidssteker når tiden tillater det). Jeg bruker for eksempel ikke steketermometer når jeg griller. Men jeg synes ikke det er stressete å grille. Tvert i mot, blir det ofte en mye mer avslappet stemning når deler av måltidet tilberedes ute. Barna synes det er veldig stas også.
Laks i foliepakker på grillen er jo kjempegodt og enkelt! Pleier grille mange forskjellige ting igrunnen, halve gøyen er jo at alle kan velge det de vil ha :) Eg er av de som syns at skikkelig kullgrill er tingen og ikkje elektisk da..
En av spesialitetene her er kyllingfilet, snittet langs siden inn til litt over midten, fyllt med urter og kremost og surret bacon rundt. Legger de i folie for best resultat. Trenger ikkje salte filetene da baconet gir stort sett nok salt. Kan lages med svinefilet òg.
Og grillspyd er glimrende ja! Både fiske-/sjømatspyd og med kjøtt. Barnevarianten her er grillspyd med kjøttboller ;) til variasjon fra pølsene og veldig populært!
Jeg kutter opp div grønnsaker, paprika, løk, sopp, minimais, sukkererter, blomkål, brokkoli, ja ikke alt dette på en gang, men det vi måtte ha, putter i folie med litt olje på og slenger på grillen, topp tilbehør til det meste. Jeg foretrekker kald salat og har alltid det til grillmat. Vi griller mye rent kjøtt, kylling og svin for det meste, det er da lite fett og sunnt som bare det. Å grille poteter er også godt å ha til. Eller så har vi ris. Ok, så er hverken ris eller poteter ansett som sunnt, men noe må vi da ha, og vi spiser det om vi lager maten inne også. Vi lever ikke lavkarbo, og unner oss derfor fint grillede poteter.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.