Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Er det galt av "Norge" å ikke la oss kalle ungene våre det vi vil?

#1

Sitron sa for siden:

Det er jo restriksjoner på navnevalg her til lands. Selv om de er ganske liberale nå til dags, så kan man fremdeles ikke tilte helt og navne ungene våre Månestråle, Hingsten eller Gullklumpen. Eller mindre merkelige, men med rare skrivemåter som Aileksjander, Majijjanne osv.

Jeg nevnte dette på et amerikansk forum og de var helt sjokkerte. Kun et par har vært enig i at det kan være bra med restriksjoner med resten er temmelig sjokkerte over at man ikke kan få gjøre som man vil med sine EGNE barn. For om barnet ikke liker navnet, så er det jo bare å bytte når barnet blir 18.


#2

Irma sa for siden:

Nei, det synes jeg ikke.


#3

Mandarin sa for siden:

Vanskelig det. Liker egentlig at det er litt restriksjoner på det. Men på den andre siden så måtte mamme og pappa søke om at jeg skulle få hete det jeg heter. I dag er det mange som heter dette. Og jeg har jo ikke "lidd" under det.


#4

him sa for siden:

Dette er jo endret nå? Var det ikke da Espen Værsågo Thorgersen (elns) skiftet navn, for å feire det frie navnevalget?


#5

Kate sa for siden:

Visse restriksjoner synes jeg det må være.


#6

Ru sa for siden:

Nei, jeg synes egentlig det er helt greit.
Kan man begrunne godt nok, så får man som regel bruke det navnet man vil, så vidt jeg har forstått.


#7

Sitron sa for siden:

Men han "beviste" vel at det er grunnlag for at han kunne hete det? Jeg vet at det er blitt veldig liberalt, men jeg trodde at det fortsatt var visse restriksjoner?


#8

Apple sa for siden:

Synes det er helt greit siden det er blitt såpass liberalt nå.


#9

Pastill sa for siden:

..og Guuuuuuuuuuuuuuuulahrrshj. :p

Jeg syntes faktisk ikke det burde være restriksjoner. Barnet kan faktisk bytte navn når h*n blir stor.


#10

Irma sa for siden:

Nei, det foregikk så vidt jeg husker litt annerledes. (Altså, det kan hende han feiret at navnlovgivningen ble endret - men ikke et fritt navnvalg.) Han måtte søke flere ganger, blant annet måtte han endre ønsket om Værsågod til Vaersaagod eller noe sånt. Han heter vel nå også Takkskalduha?


#11

Kate sa for siden:

Som når det kommer et seks år gammelt barn og presenterer seg: Hallo, jeg heter Gullhøna majijjanne Hansen.

Nei huff a meg.




#14

kisha sa for siden:

Navneloven skal beskytte barna mot å få et navn som bl.a. kan føre til mobbing. Det synes jeg er helt greit.


#15

Mikkeline sa for siden:

Jeg synes det er bra med noen restriksjoner. Det kan være lenge for et barn å vente til det er 18 år med å skifte navn, hvis navnet allerede er en belastning (det kan jo forsåvidt "lovlige" navn også være)

For en tid tilbake var det en jente fra stedet jeg kommer fra som var med i et tv program. Barna hennes heter Melody og Blues... På Bergensk blir det Mælådi...., med trykk på æ'en om man snakker litt "bredt".

Det kan jo selvsagt hende at både foreldre og barn er strålende fornøyde med navnevalget, men jeg var litt overrasket over at de gikk gjennom.


#16

Pastill sa for siden:

:knegg:

Tror jeg hadde forgått av latter.


#17

Irma sa for siden:

Nei, men dette sto:

Jeg tenkte kanskje reglene ble friere, for så å strammes inn etter Espen Thoresen sitt stunt. Hva som er riktig aner jeg ikke.


#18

Kate sa for siden:

Jepp, jeg også.


#19

mehmet sa for siden:

Det er jeg veldig enig i.

Samtidig ser jeg jo at dersom det ble vanlig å ha "uvanlige" navn, så ville det kanskje bli mindre mobbing pga. navn? Kanskje er vi faktisk allerede langt på vei mot dette, siden det er mange som har utenlandsk bakgrunn og dermed navn som ikke tidligere var vanlige i Norge.


#20

Sitron sa for siden:

Jeg tror ikke det er særlig mobbing pga navn nå til dags. Ikke fordi at navnene er uvanlige hvertfall.


#21

Olympia sa for siden:

Det tror jeg også.

Jeg tror faktisk at navneloven er blitt såpass liberal at Månestråle kunne vært godkjent. Jeg fikk beskjed på folkeregistret at jeg kunne kalle dattera mi for "stjerne". Ikke at det noensinne var aktuell altså, det var bare et eksempel. :knegg:


#22

Olympia sa for siden:

Melody er jo helt vanlig i mange andre land. I Frankrike for eksempel er det ganske utbredt, og det er det jo i engelskspråklige land også.


#23

Mikkeline sa for siden:

Ja, du har selvfølgelig rett i det. Hadde ikke broren hett Blues, så hadde jeg kanskje ikke reagert. Melody uttalt på engelsk er litt "syngende og vakkert". På bergensk blir det egentlig bare fælt.... Men det har jo igrunnen lite med hva som er lov og ikke lov, sporet litt ut av tråden her...


#24

Nabbe sa for siden:

Da min eldste var født, fikk hun ikke ha kun arabisk navn, siden jeg "ikke er muslimsk statsborger", som den tyggis-tyggende blondina med pennen i håret, sa på folkeregisteret den gangen.

Nå kunne Khadija fått det (hun kunne hett kun Khadija, selv om vi begge er norske), men nå ville vi (mest jeg) ha dobbelnavn, siden de andre ungene har det.


#25

annemede sa for siden:

Jeg synes at det kan være greit at man ikke kaller ungen Judas f.eks. siden dette er et ord med negative assosiasjoner, det var forbudt før, er det lov nå? Videre er vel kanskje ikke Vidkun det mest hippe navnet, men det kan jo endres om et par generasjoner. En periode var det forbudt, eller var det bare forslag om å forby navn som Stein, Ørn og Bjørn.


#26

Martis sa for siden:

Jeg syns det er greit at det er noen restriksjoner, slik at barn blir "beskyttet" mot fantasifulle foreldre.

Tror kanskje ikke loven er dekkende nok når Morten Abel har fått lov til å kalle datteren sin: Ella Dorothea Pippeline Navahoe Snowflake Abel ..... Knutsen (tror jeg har fått med alle navnene) Ref. bladet Mamma



#28

Siw sa for siden:

Mn hvis du fikk et uvanlig navn da er jo sjansen stor for at en blir mobbet. Det er nok en del foreldre som ville ha gitt barnet et merkelig navn. Tenk om man skulle kallt guttungen Elg Sjalg Bart.


#29

Olympia sa for siden:

Er det så farlig? Hun blir sikkert bare kalt navn 1 (og 2?) til daglig. Har vi noe med hva Morten Abel har lyst å kalle ungen sin? Har noen som helst noe med det, egentlig? :engasjert:


#30

Toffskij sa for siden:

Jeg synes det er bra at de har liberalisert reglene, samtidig som jeg synes det er bra at det ikke ble fullstendig frislepp heller.


#31

Java sa for siden:

Jeg synes det er helt greit at det er restriksjoner for hva vi kan kalle barna våre. Det er bra at noen beskytter små individer mot foreldre som godt kunne tenke seg å kalle sønnen sin Penis, fordi det minner dem om hvordan han ble til. (satt på spissen)


#32

nolo sa for siden:

Enig med Tinetoff.

Og Kanne. :rofl:


#33

Agent Scully sa for siden:

Jess! La oss utrydde alle potensielle mobbegrunner! Da blir det nok slutt på mobbingen! :bretter opp ermene:


#34

Martis sa for siden:

Det er nok ikke så farlig, hun har jo noen normale navn også ;) Men jeg vil tro det hadde vært litt kjipt å hete Snowflake eller Ludo (som en kollega ville bruke uavh. av kjønn) som eneste fornavn.


#35

Olympia sa for siden:

Jeg vet ikke helt. Jeg er litt opptatt av det med navn, og har snakket om det med flere lærere og barnehageansatte. Og ingen av dem har kunne fortelle at barn blir mobbet pga. navnet. Spesielt små barn tenker ikke over hva som er "normalt" og hva som ikke er det. Og i disse tider, når det er mange barn med utenlandske navn i samme skole/barnehage, så tror jeg virkelig at det trengs et spesielt navn hvis barnet skal bli mobbet bare pga. navnet.


#36

Sitron sa for siden:

Hva med Musa, Drita osv som jo er reelle navn i andre kulturer. De er ikke heldige. Den ene jeg kjenner som het Drita, byttet navn til Dita.


#37

Hyacinth sa for siden:

Jeg tror det er Hværsaagod.


#38

MokkMokk sa for siden:

:meelopers:


#39

Olympia sa for siden:

Musa uttales jo Moo-sa, og er et guttenavn. Tror ikke det skaper så utrolig mye trøbbel. Noen "morsomme" kommentarer kan man vel få, men det kan sikkert den jevne Bjørn eller Odin også.


#40

Hyacinth sa for siden:

Det er også min erfaring som lærer. Har aldri hørt om noen som mobbes pga navnet. Det var vanligere da jeg var liten.

Min datter tror forresten at (nesten) alle har unike navn. Hun synes det er merkelig at hun kjenner to som heter Tuva! :D


#41

Nabbe sa for siden:

Musa er ikke lov i Norge. Vi må skrive det Mousa eller Mossa (som er godkjente skrivemåter i feks Nord-Afrika) om vi skal bruke det navnet. (Musa/Mousa/Mussa er det arabiske navnet på Moses, for the record)


#42

lil'c sa for siden:

Jeg synes det er greit med enkelte restriksjoner.


#43

Mams sa for siden:

Synes at det er helt greit at det er noen begrensninger jeg.
Noen foreldre virker det som er mere opptatt av å ha et VELDIG sjeldent navn en at ungen faktisk skal leve med navnet i minst 18 år.


#44

safran sa for siden:

Jeg syns det er bra at det fins restriksjoner på hva foreldre kan kalle barna sine, all den tid det fins brøhuer som klarer å formere seg.


#45

Benmurphy sa for siden:

Jeg syns ikke det skal være noen restriksjoner på hva man kan kalle barna sine. Hvis poenget skal være å beskytte barnet, har man to alternativer hvis foreldrene presenterer et "uakseptabelt" navneforslag: La dem kalle barnet det de vil, eller ta fra dem barnet. Det er foreldrene barnet må beskyttes mot hvis man virkelig mener at de vil skade barnet med navnevalget.

Ben "Judas Hitler Nepskrell Olsen" Murphy


#46

AvivA sa for siden:

Gutten min sitt navn er helt eget her i landet og hun på navneregisteret synes det var kjempe fint og originalt. Og synes faktisk at mange foreldre får igjennom enkle og greie navn til barna. Det er jo selvfølgelig fint med tradisjonelle navn, men jeg liker litt mer spesielle :)


#47

Jessica sa for siden:

Jeg syns det skal være noen restriksjoner. Samtidig så er ungene vant til langt mer forskjellige navn enn da vi var barn. I allefall vi som lever i byer med mange fra andre kulturer. Jeg tror faktisk at i byene her i landet så er man ikke lenger så sneversynt at man mobber andre pga navnet. Jeg kjenner til navn som: Elvis, Blerta, Houssein, Mokhtar, Selvije, Jasmin, Yassin, Jesus, Rim osv. Har ikke fått med meg at de har blitt gjort narr av. Ungene er vant til at de heter det de heter, enkelt og greit.


#48

Skremmern sa for siden:

Men jeg tviler på at disse foreldrene kaller ham Peder i stedet. Litt sært blir det nok, men pga restriksjonene blir det ikke for sært.


#49

Jessica sa for siden:

Det er jeg helt enig i. Derfor er jeg for at de skal være visse restriksjoner.


#50

Miss Norway sa for siden:

Husker noen år tilbake da noen foreldre fikk avslag og ikke fikk kalle sønnen sin Fiasko.

Det er vel greitt at loven beskytter enkelte som kanskje skulle vært beskyttet mot seg selv. Og barna deres.


#51

annemede sa for siden:

Det at barn ikke blir mobbet pga navnet stemmer kanskje ikke helt, det finnes en slektsgard ved navn Homse. De fleste har skiftet det etternavnet, dessverre, det er jo et "gammelt" navn .


#52

Toffskij sa for siden:

Morsomt forslag, Judas, men kanskje litt problematisk juridisk sett. :lol:


#53

Lucifer sa for siden:

Visse restriksjoner er helt greit. Greit at barnet kan bytte navn når det blir 18. Men det er vel i skoletiden det ville blitt mobbet. Da hjelper det lite å se frem til 18-års dagen da man kan bytte navn. Nei jeg prøver å være grei med mine barn jeg da og har gitt dem mer neomale navn selv om ikke de står på på topp 10 listen. Det var et poeng for meg faktisk at de ikk eskulle hete det samme som ALLE andre.


#54

Blondie sa for siden:

I utgangspunktet føler jeg det er greit med litt restriksjoner, blant annet fordi det er en del personer som strengt tatt burde skjermes mot seg selv.
Likevel synes jeg jo at det er helt høl i hue når f.eks Nabbes barn ikke kunne ha bare et muslimsk navn fordi hun er norsk statsborger. Det blir jo helt meningsløst. :rolleyes:

Ang. mobbing. Min datter har et navn som ikke er spesielt vanlig, men vi har aldri opplevd at noen andre barn har reagert på det.
Voksne, derimot. :rolleyes:


#55

Nenne sa for siden:

Jeg synes det er helt OK at det ikke er helt frislipp på navnevalg.


#56

Snippa sa for siden:

Jeg synes det er bra at navnelovgivingen er myket opp. Jeg synes ikke det er behov for en ytterligere oppmykning. Visse restriksjoner er bra -ikke alle navn er lette å leve med.

Jeg er overrasket over at ingen som jobber med barn og unge her har opplevd erting pga navn! Det har jeg sett mange ganger ifb med jobb. Ikke erting pga uvanlig navn, men hvis navnene betyr noe "morsomt" (av typen Drita og Fitta, som Hatti nevner)


#57

Nabbe sa for siden:

Nå får de det, sånn til opplysning ;) Pga navneloven oppmykninger, antar jeg. Men nå har jo alle ungene dobbelnavn, så da må en evnt neste også få det uansett hehehe.


#58

LilleRosin sa for siden:

Jeg synes det er fint at noen passer litt på. Noen trenger å passes på, nemlig.


#59

tiddelibom sa for siden:

Der sa du det, LilleRosin!
Fint med et vidt spekter av navn, men for dem som kunne tenke seg å kalle barna for feks. Ørn Bjørn (som venninnen til en venninne søkte om, men fikk nei) kan det være greit med noen navnevoktere...


#60

Benmurphy sa for siden:

Jeg blir faktisk ganske oppgitt over nesten alle her syns det er greit å overstyre folks navnenvalg. Jeg er klar over at det fullstendige middelmådige sentralstyrte sosialdemokratiske nirvana er allment akseptert som det høyeste man kan oppnå her i landet, men ærlig talt; hvor er de gode argumentene for dette tullete formynderiet? Kan dere vise til at fritt navnevalg fører til alvorlige problemer i land der de har det? Det er allerede nevnt alvorlige problemer med restriksjonen vi har i Norge; Nabbe fikk ikke benytte et helt rimelig navn hun hadde valgt. Og ja, jeg vet at regelverket er liberalisert, men jeg stoler slett ikke på kompetansen til de som er satt til å forvalte det. Alt man har gjort er å flytte grensen for hvor man får problemer med å få godkjent helt greie navn.

Jeg tviler på at noen ville kalle datteren sin f.eks Judas Hitler Nepskrell selv om de fikk lov. Men det denne typen eksempler som liksom skal være argumenter mot å fjerne dette overflødige regelverket. Problemene oppstår den andre veien, folk blir nektet å gi barne helt greie, men uvanlige, navn. Det er urimelig.

Ben "Wobbler Mangrove Luxury Yacht" Murphy


#61

tiddelibom sa for siden:

Joda. Synes likevel at det er greit at det ikke er fullstendig frislepp og null kontroll.


#62

Nabbe sa for siden:

Jeg fikk bruke navnet, men måtte ha ett i tillegg, bare.

Noen mennesker hadde faktisk gjort det, kun for å bevise at det går ann. Det finnes slike folk, som bare av prinsipper.


#63

Snippa sa for siden:

:nemlig:

Hadde alle vært rasjonelle, fornuftige, moralsk og etisk oppegående mennesker, hadde vi ikke trengt så mye lovgiving i det hele tatt....


#64

Blondie sa for siden:

Jeg synes nå fremdeles at ei bekjent av meg som kalte sønnen sin for Sander Leander burde skjermes mot seg selv og valget sitt. :streng:


#65

Olympia sa for siden:

Helt enig med Ben Murphy. Dessuten var det vel neppe snakk om Hitler Stalin Satan & Co, men heller navn som "Solstråle", "Moon", "Diamond" og andre "amerikanse tendenser". Hvis noen synes Ocean er et fint navn, så vær så god. Smak og behag. At det er "barnemishandling" og grunn nok til å overstyre foreldrene i deres valg fatter og begriper jeg ikke.


#66

Candy Darling sa for siden:

Jeg heller litt mot Ben Murphy her. Barn blir kalt Anne Panne og Rita Drita og whatsnot likevel. Har man idioter til foreldre vil oftest navnet være det minste problemet, og man kan kalle seg stort sett det man vil hvis man setter alt inn på det. Ref. Pi/Piscine, for de som har lest den. :hjerter:

Jeg synes det er vanskelig å forsvare at folk ikke kan kalle barnet sitt Hitler men kan kle dem opp i brunskjorte og kortbukser og innprente dem at de skal hate alle som ser annerledes ut. Det siste er mye mer alvorlig.


#67

Milfrid sa for siden:

Vel, i klassen til eldstemanner det ei som heter Aisha, og henne er det noen som kaller for æsja-bæsja. Så det finnes nok unger som ertes på grunn av navnet sitt, dessverre :(


#68

Candy Darling sa for siden:

Anne Lise, kan du fise, kan du prompe, kan du le? Ja visst kan eg det, hvis eg bare får det te!

:humor AS:


#69

Skilpadda sa for siden:

Det er veldig vanlig å bruke navnet til å erte med, men det betyr jo ikke at man blir ertet på grunn av navnet. Jeg gikk en gang i klasse med en som ble ertet fordi han het Tommy, selv om det gikk to andre i den klassen som het Tommy, og som ikke ble ertet. Jeg mistenker at han ville blitt ertet samme hva han het, og at hvis det på noen måte gikk an å bruke navnet i ertingen, ville det blitt brukt.


#70

Mandarin sa for siden:

:lol:


#71

Mandarin sa for siden:

Dessverre så er det noe i det altså.


#72

Milfrid sa for siden:

Vel, det var vel ikke så lenge siden en haug med kjedisbarn i junaiten stod fram og sa at de hadde opplevd det å ha sinnsykt sære navn som en belastning da de vokste opp? Alvorlige problemer for landet førte det vel neppe til, men det er vel ikke til å stikke under en stol at navnet faktisk kan være en belastning. Både fordi man faktisk risikerer å bli ertet, men også fordi man for evig og alltid vil oppleve at man må presentere seg minst fem ganger, og at ingen noen gang, noen sinner klarer å skrive navnet rett.

Jeg er ikke for veldig streng navnelov, men synes det er helt ok at man har restriksjoner som hindrer folk i å kalle ungene sine for Rullegardina, Toaletta, Gullklumpen og andre kreative navn.


#73

Skilpadda sa for siden:

Rullegardina er ganske lett å stave, da.


#74

Skremmern sa for siden:

Eller Alex Sander.


#75

Candy Darling sa for siden:

Jeg må stave etternavnet mitt, et tilsynelatende enkelt Kj-navn, 20 ganger på Vestlandet (NEI; ikke Skj-) og i Trøndelag (NEI; ikke Tj-). Sånn er det. Folk er idioter. :knegg:

Det knyter seg selvsagt fullstendig i meg hvis noen hadde kalt barnet sitt Toaletta, men det betyr ikke nødvendigvis at jeg synes jeg har rett til å nekte dem det.


#76

Milfrid sa for siden:

Og jeg må si at jeg ikke akkurat reagerte positivt når noen bekjente kalte gutten sin for Viking. De syntes det var et kjempefint navn selv, og jeg jeg fikk meg aldri til å si hva jeg syntes om navnevalget :(


#77

Skremmern sa for siden:

Jeg synes det er utrolig at noen mener at folk ikke hadde tatt helt av hvis det var frittvilt. Fiasko er jo et glimrende eksempel.


#78

Milfrid sa for siden:

Jeg synes ikke at jeg heller har rett til å nekte dem det, men jeg synes det er helt ok at det finnes et lovverk som setter foten ned. Kall det aktivt barnevern, kall det hva du vil, men sånne folk bør beskyttes mot seg selv :jupp:


#79

Olympia sa for siden:

Men Rullegardina og Toaletta er neppe de navna vi egentlig snakker om her, vel? Vi snakker om utenlandske navn, gjerne à la Melody og Blues (som nevnt i denne tråden her), eller Ringenes Herre navn osv. Med mindre navnet virkelig betyr noe negativt (Toaletta, Dassen, osv) så bør det ikke legges føringer på foreldrene, synes jeg. Personlig kaller jeg mye heller unga mine for Melody og Blues enn for Per og Kari. Og mitt barn må leve med ett navn han sikkert må si flere ganger hver gang han presenterer seg. Han er ikke året engang, og likevel har så å si alle brev adressert til han vært feilstavet. Jeg tror likevel han kommer seg greit gjennom livet.


#80

Skremmern sa for siden:

Nei, men det viser jo bare at man trenger restriksjoner i og med at noen er villige til å kalle ungene sine for Fiasko, Toaletta og Værsågod.


#81

Olympia sa for siden:

Jo, men trådstarters eksempler var vel heller navn som "Maijianne", Gullklump, Sølvpil, og navn vi synes er feilstavet. Er det virkelig barnemishandling å kalle ungen sin for Frædærækkh i stedet for Fredrik? Dumt, ja. Slitsomt for den som må stave det, ja. Men en sak for myndighetene? Neppe.


#82

Skremmern sa for siden:

Det spiller vel ingen rolle hvilke eksempler trådstarter nevner? Det er ikke hun som bestemmer hva enkelte finner på å kalle ungene sine for.


#83

Milfrid sa for siden:

Diskuterer vi ikke om det skulle være en navnelov eller ikke? Uten restriksjoner vil det jo være lov å kalle ungene Toaletta. Blues kan du jo allerede kalle ungen din.

Og mine barn heter heller ikke Per og Kari for å si det sånn. Eldstemann har et navn drøyt 200 i Norge har, yngstemann har et navn det knapt er 50 som har. Men begge har navn som er lette å si og skrive. For oss var det et poeng. Vet det er mange som synes at våre unger har litt sære navn, og det er helt greit. Men at det er restriksjoner er ok. Og Melody og Blues kan man jo faktisk bruke innenfor dagens navnelov. Toaletta og Rullegardina tror jeg heldigvis man vil slite litt mer med å få godkjent. Og det synes jeg er helt ok.

Jeg er av den oppfatning at noen mennesker må beskyttes mot seg selv, og at det er derfor det er ok at vi har lover i dette landet. Hadde alle brukt hodet hadde det jo vært unødvendig. Men den gang ei...


#84

Olympia sa for siden:

Kanskje jeg bare tolker hovedinnlegget forskjellig? Så vidt meg bekjent går det nemlig helt fint å kalle ungene for Majijjanne og Aileksjander. Jeg tror også Månestråle ville blitt godkjent nå. Bare navn som er helt klart til ulempe for barnet går ikke gjennom.

Så ja, jeg synes det er greit at det er restriksjoner på navn som virkelig betyr noe negativt i vårt språk, og nei, jeg synes ikke det er greit å ikke la foreldre kalle barnet for månestråle. Ettersom Sitron ikke nevnte navn som Hitler og Stalin så forstod jeg det som om hun ikke snakket om akkurat sånne navn.

En helt fri navnelov er det vel inget land som har, selv i USA der du kan kalle ungen din for omtrent hva som helst får du nok ikke lov til å calle dattera di for Cunt.


#85

Benmurphy sa for siden:

Utvilsomt, men salig Frank Zappa har allerede besvart dette utfyllende. Han kalte barna sine Ahmet, Moon Unit, Diva og Dweezil, og har kommentert det som følger:

Det er klart det er belastende å ha foreldre som er berømt, beryktet og/eller har et enormt markeringsbehov. Vi har korrelasjonen mellom "rare" navn og belastning i oppveksten for disse menneskene, jeg er ikke like overbevist om at vi har kausalitet. Og jeg er uansett ikke i stand til å se at hva en liten og ekstremt velstående og medieeksponert gruppe gjør, skal være særlig relevant for hvilke lover vi skal ha på dette området.

Frank Zappa har forøvrig også sagt:

Ben "Without deviation from the norm, progress is not possible (FZ)." Murphy


#86

Olympia sa for siden:

Så vidt jeg har hørt er den eneste av Zappabarna som har hatt trøbbel med navnet i oppveksten han som heter Ahmet. Jeg mener å huske at han heter "Ahmet Emuka Rhodan" (correct me if I'm wrong BenMurphy). Og Ahmet er jo et "vanlig" navn mange steder i verden. Han sa vel at barna på skolen rimte Ahmet - Vomit. :fnis:


#87

Java sa for siden:

Her er jeg ikke enig med deg. Ja, jeg synes en 30 år gammel idiot som ønsker å kalle seg Toaletta burde få lov til det. Nei, jeg synes ikke en 30 år gammel idiot som ønsker å kalle sin nyfødte jente Toaletta burde få lov til det. For meg er det to vidt forskjellige ting. Vi har andre lover og regler som gjør av vi foreldre ikke står helt fritt å velge for barna våre, f.eks. om de skal gå på skole (eller få annen undervisning) eller ikke. Jeg tror det finnes barn i Norge som skal være glad for det.

Jeg tror man alltid vil kunne benytte navn som mobbemiddel, uavhengig om navnet er rart eller ikke. Så for meg er det ikke mobbingen som er poenget. Derimot synes jeg det er uheldig i alle sammenhenger å ha et navn andre forbinder med kjønnsorganer, eksrementer, diktatorer etc., eller f.eks. Fiasko. Dette synes jeg rett og slett man skal slippe å ha til fornavn og er man uheldigvis født av foreldre som kunne finne på å velge slike navn er det bra vi har noen andre som sier stopp.

Nå er det vel slik at alle navn tillates med mindre det er til særlig ulempe for vedkommende som skal ha det. Dessuten skal navnet heller ikke støte andre, så jeg tror ikke voksne personer heller får bytte navn til Pikk, Kukk, Fitte, Knulle etc. (og ja, det finnes idioter som har søkt, dette var det et radioprogram om for et års tid siden)


#88

Milfrid sa for siden:

Jeg tror i grunnen at jeg vil signere det innlegget, Kanne, veldig enig i det du sier! Det er en STOR forskjell om det er foreldre som vil kalle ungene sine sære ting, eller om det er en dum 30-åring som vil skifte navn.

:nikker:


#89

*HH* sa for siden:

Jeg syntes det er helt greit med litt restriksjoner.

Å måtte vente i 18 år med navnskiftet kan bli litt lenge for noen.
Jeg tror fortsatt at man kan bli mobbet for navn..


#90

Jessica sa for siden:

Jeg må si det har gått framover da. For litt over 30 år siden (omtrent i går altså :rolleyes: ) så skulle noen bekjente kalle jenta si for Jenni med i altså. Det måtte de søke om og det var et styr. Hun skulle kalles opp etter bestemora si. Hun heter nå Jenny med y. Nå er det lov å skrive Jenni og Jennie. Det går framover. Sånt er jo bare tull. Mistenker at noen følte de hadde litt makt der se satt, eller om det var noen regler som var slik.... ikke vet jeg.


#91

Candy Darling sa for siden:

Vi er nok mer uenige i teorien enn i praksis. Jeg har ikke problemer med loven slik den er nå, og er kanskje til og med glad for det. Men ideologisk sett mener jeg at det skal være VELDIG sterke grunner for at Staten har rett til å regulere hva man skal kalle barna sine. Jeg er nok mindre tilbøyelig til mene at folk må beskyttes mot seg selv enn mange andre her inne.

Jeg synes f.eks. det er mye verre at foreldre har LYST til å kalle barnet sitt Fiasko, Uønsket eller Dust enn hvis det kom i Folkeregisteret. Det er jo ingen som hindrer dem i å bruke slike navn til vanlig selv om det står Preben på passet.


#92

Toffskij sa for siden:

For et redselsfullt scenario! :skremt:

Men jeg synes altså det er greit at vi har et lite filter som hindrer de aller verste lystene i å havne i Folkeregisteret. Jeg mener dog at reglene og praksisen var urimelig strenge og heller inkonsekvente før.


#93

Java sa for siden:

Det er jeg helt enig i, men det gjør ingenting at det ikke kommer i folkeregisteret. :dulte:


#94

Claire sa for siden:

At det skulle stå Preben i passet? :p


#95

Toffskij sa for siden:

:nemlig:


#96

Miss Norway sa for siden:

Må flire, for jeg MÅ bare tenke på Johnny Cash hele tiden når jeg leser dette og liknende. "A boy named Sue".


#97

Skilpadda sa for siden:

:knegg:


#98

Divine sa for siden:

"So I give ya that name and I said goodbye
I knew you'd have to get tough or die
And it's the name that helped to make you strong."


#99

Claire sa for siden:

:nemlig:


#100

Olympia sa for siden:

:gruble: :vurderer å kalle neste gutt for Heidi:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.