I annen tråd fikk jeg tips om å bruke sviskemos/saft mor hard mage hos baby. Svisker er nå kjøpt inn og jeg lurer på et par ting:
Hvor lenge skal de koke (de er jo myke i utgangspunktet liksom)?
Skal de kokes sammen med noe?
Sviskene inneholder konserveringsmiddel (e202); bør jeg da la være å lage sviskemosen selv, men heller kjøpe ferdiglaget mos som er uten konserveringsmidler?
Først til det siste du spør om: Jeg har ikke peiling ... :flau:
Til det andre:
Jeg har bare kokt sviskene i vann (bare fylt på litt så det bortimot har dekket sviskene) til sviskene begynner å bli godt møre. Så har jeg most det hele med stavmikser. Om du er redd for at det skal bli for flytende, kan du helle av litt kokevann først, og heller spe på til det blir passe konsistens etterpå.
fantes bare nestle sviskesaft da jeg trengte det, så jeg måtte koke selv. dermed kunne jeg ikke reflektere over konserveringsmidlene, i all den tid jeg ikke hadde noe alternativ. det jeg liker med hjemmekokt er at den kan gjøres veldig "konsentrert", slik at man ikke trenger å gi mye.
Kokte sviskene godt møre, kjørte rundt med stavmiksern, og presset mosen gjennom en sil/dørslag for å være sikker på at det ikke var igjen noen sviskesteinbiter - ikke alltid alt er helt steinfritt...:)
Tenkte aldri over konserveringsmidler, da, men ble anbefalt dette av Helsesøster da Vesla var lita, så jeg tror ikke det er noe veldig skadelig uansett...:)
e202 er det samme konserveringsmidlet som er i omeletteggene, og jeg fikk iallefall høre i omeletteggtråden at det var helt greit! :fnise:
nei, jeg hadde nok vurdert pris, kvalitet og det hele. 14 kroner glasset for en mengde tilsvarende 4-5 svisker er jo ganske dyrt om man bruker mye. hvor mye koster en boks svisker?
nestle sin, som var eneste jeg fant i starten med Knerten, kostet også over tieren altså. Ikke at det ruinerte oss, men jeg gikk over til å koke selv. Visste ikke engang om FP, og tenkte ikke på konservering i svisker. Ikke en superekte FP'er nei...
Jeg tror at når det gjelder E202, kaliumsorbat, så er det å foretrekke framfor alternativet, som gjerne kan være muggsopp og andre mikroorganismer. Ferdigkjøpt sviskemos er vel ikke heller fri for alt mulig rart.
Jeg mente vel egentlig mest at ferdigkjøpt sviskemos ikke inneholder bare svisker; jeg mener å huske at den blant annet inneholder potetstivelse?
Vi kokte (og koker) sviskemosen selv. Noen minutter småkoking med vann nok til å dekke sviskene, deretter en runde i stavmikser eller blender sammen med litt av kokevannet for å unngå seig konsistens. Du kan evt. bruke økologiske svisker, men jeg har ikke sjekket innholdet fordi prisforskjellen var helt enorm ift. vanlige svisker.
Jeg fant ikke økologiske svisker, så jeg kjøpte coop sine som kostet en tier ca for en pose. Sunsweet nekter jeg dessuten å kjøpe på grunn av urteit reklame en gang i hine hårde dager.
Sviskeglasset vi kjøpte inneholdt sviske- og pæremos, så det er mulig at jeg kommer til å blande sviskemosen jeg lager med litt pæremos også, for pæremos lager vi uansett en del av for tiden.
Såvidt jeg kan google meg frem til det, så er altså E202 kaliumsorbat, en kjemisk variant av et stoff som finnes naturlig i en del frukt og bær. Den har ingen kjente bivirkninger.
Jeg brukte litt glass og hjemmelaget om hverandre jeg.
Kokte til jeg nesten hadde glemt dem jeg og, og kjørte dem med stavmikser, og så gjennom tettvevd sil.
Jeg lagde sviskesaft og jeg. :flink mamma:
Gjorde det på samme måten, men klemte bare alt gjennom sil slik at skallene og andre store biter ble igjen, dermed ble det flytende.
Men benzoat og glutamat finnes også naturlig i mye mat. Det betyr ikke at det er bra som tilsetningsstoff. Jeg vet ingenting om kaliumsorbat, men har en grunntanke om at dersom et stoff er unødvendig, er det nettopp unødvendig. Tørket frukt inneholder jo ofte muggsopper, så det er antagelig nødvendig med et eller annet konserveringsmiddel i sviskene for å unngå dette. ferdigmosen er jo kokt, så det skulle være greit, men om den inneholder potetstivele hadde jeg heller gitt konsentrert hjemmekokt sviskemos med en dæsj E202.
Koknklusjon: LilleBulla babler i vei uten å vite hva hun snakker om eller engang ha et klart standpunkt. Jeg tipper du syns jeg er ekstra hjelpsom, Fluke :knegg:
:knegg: Blir ikke mye klokere her, ser jeg. Men jeg gir henne glasset jeg har kjøpt (og åpnet), og så koker jeg selv etterpå og satser på at det går greit. I følge e-nummerguiden skal man være obs på E202 om man har astma eller allergi, og siden frøkna er atopiker tenkte jeg at det kanskje var greit å styre unna, men jeg finner liksom ikke ut hvorfor jeg skal være obs, så da kanskje vi prøver og ser da. Regner i grunnen med at mengden E202 i sviskene er liten. Og kanskje forsvinner det når man koker? :blond:
Eller kanskje jeg skal fikse det i microen. Mat mister jo sin næringsverdi om man kjører det i microen i følge en del folk jeg vet om (jeg er jo tross alt steinerbarn). :p
Det er så strenge krav til innhold i barnematglass at jeg alltid har sett det som tryggest sånn mtp tilsetningsstoffer/sprøytemiddelrester/muggsopp, etc.
Det som taler mot glassmat er ensformigheten i smak og at noen mener at den rett og slett ikke er god. Og pris.
Jeg regnet på dette da tvillingene var små, og jeg fikk da altså rundt 10-12 glass sviskemos ut av to poser med svisker (vanlig størrelse - 2-300 gram, er det ikke det?). Én pose kostet like mye som ett glass sviskemos sånn ca, og den hjemmelagde mosen hadde mye mer smak enn del som var på glass (jeg brukte imidlertid sviskemosglassene siden jeg kjøpte sviskemos på glass i starten).
Hell sviskene i en gryte, ha over vann slik at det dekker sviskene og la koke/trekke i 10 min. Sil sviskene for vann, mos og ha i den mengden av kokevannet du trenger for å få fin konsistens. Du kan gjerne lage den litt flytende om du skal fryse den, for den blir alltid fastere når den tines. Resten av kokevannet kan du gi som sviskesaft.
Ingen tilsetningsstoffer er for min del et argument for glass, ja. Det har gått veldig få glass her i huset i det hele tatt, jeg er en rev med stavmikser.
Men akkurat blåbær og sviske har jeg kjøpt på små glass, i tillegg til fruktmos fra HIPP. Det er snakk om et par mnd i overgangen mellom melk og skikkelig mat, og det er ikke mange kronene. Middagsglass har jeg aldri kjøpt, jeg tar bare av litt før jeg krydrer og moser med stavmikser.
Eldste her ville ikke ha min mat, kun EN type glassmat, mellomste ville ikke spise noe ting som helst utenom pupp før hun fikk lov til å spise pølse og fiskekaker og kjøttmat (og spiste overhodet ikke grønnsaker før hun var to år. :gal: ), og yngste rykket rett fra pupp og grøt til mat i biter som han kunne spise selv. Merkelige unger.
:knegg: litt av Polyanna sine barn. Her er Minstemann av slikt kaliber at om han ikke kan spise det selv skal det ikke spises. Å bli matet med skje, eller - gud forby - most middag, blir han skikkelig sinna. Eldstemann er totalt motsatt og gaper gjerne om vi setter en yoghurt foran ham fordi han håper å bli matet slik at han slipper å gjøre det selv, bedagelig anlagt som han er :humre:
Jeg kokte svisker, moste de med stavmikser, og frøs ned mosen i Aventbeger, sammen med most avokado. Ungen levde på det og mm fra hun var 6 mnd til hun var drøyt året. Tok ut boksene av fryseren samme dag de skulle brukes. Det så ikke så bra ut med grønn guffe nederst i begeret, toppet med brun guffe oppå, og dette tok jeg frem og foret babyen min med! :knegg:
Småfolk sin sviskemos kan gå og legge seg. Hjemmelaget gjorde jobben.
Etter noen dager med kjøpemos, uten effekt, fant jeg ut at jeg fikk prøve å lage selv. Kokte svisker og moste med stavmikser, også blandet jeg denne mosen med litt pæremos sånn at vi fikk en ok konsistens. Smakte i grunnen ganske godt om jeg skal si det selv.
Litt over 4 timer etterpå kom en bleie som viste at dette hadde hatt effekt. :gal: