jeg ser at noen av dere (alle?) er veldig flinke til å ha fiskemiddager både 1-2-3 ganger i uken! Jeg trenger tips på forskjellige fiskeretter, gjerne hva der pleier å ha som fiskemiddager feks i løpet av en vanlig måned!
Tips og oppskrifter ønskes.
Vi spiser lite og ingen fisk. Ungene vil ikke prøve makrell i tomat på skiven, vi kan ikke tilberede fersk fisk og vi er ikke flinke med å lage mat.
Nå tenkte jeg at jeg skal prøve å innføre 2 dager med fisk i uken. Det vi pleier å ha av "fisk" er:
laks fra frysedisken (i stekeovn), ris, poteter og mais.
Fiskepinner og potetmos
Kapteinens fylte torsk og ris
Det tror jeg var alt og noe kan vel ikke kategoriseres som fisk engang.
Jeg stiller i samme sjanger som deg, og en ny suksess hos oss er noe som heter fish'n'crisp fra frysedisken som vi spiser med pommes frites og tzatziki. :jupp: Digg fish and chips.
Vi spiser fisk tre ganger i uken (jeg satte meg et ambisiøst mål for et år siden...), og særlig i starten synes jeg det var vanskelig å variere. Jeg bruker godfisk.no som inspirasjon. Litt av problemet her i heimen er at jeg ikke liker laks så godt. :knegg:
Panert torsk er en favoritt her i huset. Både hos store og små. Jeg panerer torskefilet (rull i mel, dypp i sammenpisket egg, rull i brødrasp), og legger på bakeplate og steker i ovn. Favorittilbehøret er potetbåter, salat og tigersaus-dipp. Kjempegodt! Evt. biter av panert torsk og grønnsaker i grove tortillalefser.
Ellers er fiskepakker i folie med wokede grønnsaker og fullkornspasta en gjenganger. Samme med "laksecarbonara", som er pasta carbonara med biter av ovnsbakt laks i. Selv jeg som ikke liker laks kan spise det.
Fiskesuppe med grovt brød til.
Særlig i vinterhalvåret lager jeg mye fiskegrateng. Alltid to om gangen, så jeg får en i fryseren.
Fiskeburgere er snadder, og begge guttene liker dette bedre enn vanlige hamburgere. Godt grillalternativ på tur.
Vi bruker mye laks, stekes i panna og serveres med salat og fersk tagliatelle (pasta) og Toro sin Lofoten Fiskesaus. Det er en høydare.
I tillegg har vi ofte Diplomat-sei:
Diplomatsei
1 kg renskåret seifilét
2 løk
100 gram smør
1 bunt gressløk eller persille (jeg bruker vårløk for det har jeg alltid i hus)
100 gram revet ost - jeg bruker alltid mer
1 beger rømme
salt, pepper, paprikapulver
Skjær løken i ringer og legg den i ildfast form, fisken oppå. Dryss på salt og pepper og paprikapulver. Legg noen smørklatter oppå.
Settes i ovnen på 225 grader i 30 minutter.
Rør sammen rømme, revet ost, gressløk (eller persille eller vårløk). Hell over fisken og la stå i ovnen i 15 minutter mer - eller til den er gylden oppå.
Serveres med poteter - om man spiser sånn. Ungen elsker den, så lenge jeg lar løken ligge igjen nederst i formen.
Jeg lagde noe godt jeg så i en reklame her om dagen. Ovnsbakt torsk med pesto.
Skjær opp litt løk, gulrot, brokkoli, blomkål og paprika, samt noen sitronbåter, og dekk langpannebunnen med det.
Så helte jeg litt olivenolje over og kokte opp 4 dl. vann og lot en grønnsaksbuljong løse seg opp i det, og helte så det over grønnsakene, nok til å dekke bunnen.
Torskefileter i fine stykker legges på toppen, og jeg brukte litt pesto å smøre fisken med. Litt på toppen, bare. Aliminumsfolie dekker det hele, midt i ovnen på 200 grader i ca. 20 min. Namnam og enkelt-penkelt!
Ungene her i huset liker godt stekt torsk med hjemmelaget potetstappe, servert med pesto. I tillegg har vi gjerne dampet brokkoli og gulrot, og smørdampet spinat med pinjekjerner. Den hjemmelagde potetstappen er lagd med creme fraiche.
Vi trenger å bli flinkere vi også, det går ofte i det samme og mye av det er bare "fiskeaktig":
Stekt eller bakt laks med poteter og agurksalat
Torsk, poteter, gulerøtter, smelta smør
Fiskegrateng med samme tilbehør som til torsk..
Stekt fiskepudding på skiver; jeg bruker mye stekt løk og han bruker rå løk.
Stekt fiskepudding/fiskekaker med poteter og grønnsaker
Fiskepudding i brun saus med kokt kål/gulerøtter eller helst kålstuing
Pytt i panne; fisk, poteter, løk, grønnsaker, krydder
Panert sei(filet) med poteter/potetstapp/pomfri/båt-poteter og salat/grønnsaker
Fish'n Crisp med båtpoteter og grønnsaker/salat
Ellers steker vi mye fisk i pannen, trikset for nydelig laks er å ha på ganske varm panne, legge laksen og sette ned varmen så den kan steke nesten igjenom på en side før man snur. Da blir det nydelig og ikke tørr.
Tjorven sin fiskegryte med solskinn er kjempegod :jupp: Ellers er vi veldig glade i røkt kolje med potetstappe og bacon, hjemmelaget fiskegrateng, ovnsbakt laks, laksegryte med pasta.
Gjengangeren her i huset er å kutte rotgrønnsaker i biter (vi bruker løk, gulrot, sellerirot og persillerot), legge i en ildfast form, legge laksefileter oppå (vi pleier tine dem først, legger de i kjøleskapet på morgenen, så er de tint til vi skal spise).
I stekovnen i 15-20 minutter, like lenge som risen vi har til, koker seg ferdig. Nam!
Mange gode forslag her, så trenger ikke å gjenta. :) Hvor store er barna dine? Vi har spist "tacotorsk" noen ganger, torskefileter bakt i ovnen med nachos, tacosaus (på glass eller hjemmelaget) og ost. Litt avokado oppå helt mot slutten. Veldig godt, og jeg vil tro barn vil like det?
Ellers bruker vi en del ovnsbakt laks, fiskeretter med tomatsaus og pasta til, scampi, etc. Enn så lenge bare voksne her, så jeg vet jo ikke hva som er mest barnevennlig. Vil tro at ulike varianter av panert fisk er bra?
Vi lager fiskeburger regelmessig. For å få den sunnest mulig og med mest mulig fisk i: polarbrød Extreme som burgerbrød, villaksburger ( rimi. 70% fisk. Eller sjekk fiskeinnholdet på pakka, det skal stå. Bør være over 60%, ihvertfall).
Veldig enkelt, polarbrød passer i brødristern og burgerne kan evt varmes i mikron. Eller på grillen. Ha det du har lyst på av grønt. Våre favoritter er hjertesalat ( største liker ikke salat, sier hun, men denne er ok...). Agurk, paprika osv. Vi synder i tillegg med litt remulade eller med hamburgerdressing på. Dulcita tomater er de søteste/ godeste, og minste spiser dem omtrent som godteri.
Fisk i frakk. Det er torsk eller annen hvit fisk med en liten smørklatt, litt sitron, salt og pepper + litt purre som stekes en halvtime i ovnen i aluminiumsfoliepakker. Populært med pakkeservering av mat. Kan ha potet og gulrot til.
Fisk i panne - torskebiter vendes i mel med salt og pepper, stekes sammen med løkbiter i litt smør. Hell over fløte til slutt, la det putre litt. Server med potet og gulrot.
Søk etter tjorvens solskinnsgryte
Fiskesuppe (jadda, toro her) med fiskesuppeboller og ekstra gulrot og purre.
Fiskeboller i karrisaus
Fiskeburger er genialt, gå til innkjøp av bra fiskekarbonader og litt grovt brød til å ha rundt. Salat og sånn som ved vanlig burger.
Fiskegrateng blir bedre i barneøyne hvis man bruker fiskepudding eller fiskeboller istedenfor ren fisk.
Dette prøvde vi i dag. Det var kjempegodt! Mini er virkelig kresen og det var visst ikke de fiskepinnene han pleide å få så han pirket bare i maten, men vi andre tre likte det!