Alle barna har fått hver sin dåpskjole til dåpen, i tillegg til hver sin dåpsnål av denne typen
Tanken er at kjolene skal følge familiene deres. Navnene er brodert inn i kjolene, men vi ønsker å gravere noe på dåpsnålene - gjerne for å indikere litt om opphavet til kjolene. Aberet er bare hva. Vi har tenkt på stedsnavn, slektsnavn, året (dato + år for første dåp er brodert inn i kjolene) eller rett og slett bare noen få ord fra et fint sitat eller lignende.
Sybil: Vi har tenkt på noe a la "La de små barn komme til meg", men vil jo ikke utelukke evt fremtidige barn hvor det blir valgt navnefest i stedet for (men da bruker de kanskje ikke dåpskjole, eller??).
DM: Vi har tre stykker, én til hver kjole som skal følge kjolen i fremtiden, slik vi tenker (så slipper man å ødelegge kjolen ved å sprette av fargede bånd for hver gang). Guttene har brukt sin nål til bunadene, men bare inntil vi får ønsket/kjøpt dem barnenål til bunadene. Tanken er at hver nål skal følge sin kjole.
Det er da mange som gjør det. Det var flere som hadde dåpskjole på navnefesten til ungene mine. Regner med at det dreide seg om familie-dåpskjoler som de ønsket å bruke av tradisjon.
Vi har også den nåla på kjolen, men vi har bare en kjole da.
Så der har mamma, som sydde kjolen, rett og slett fått gravert inn "anno 2008" siden kjolen, og derved nåla, var i bruk første gang da Knerten ble døpt i 2008. Kjolen følger etter planen min familie videre, jeg "styrer" (Hvilket egentlig bare vil si at jeg har den her, og låner den ut til de som vil døpe ungene sine i den, tanken var også å lage et lite album med bilde av hvert av dåpsbarna og skrive dato og sånn, men enn så lenge er det bare mine to som er døpt i den. Muligens skal tantebarnet mitt døpes i den rundt jultider, vi får se.) den nå, og planen er at min datter overtar den etter meg. (dog minner dette meg på at jeg ikke ANER hvor det ble av den etter dåpen, dagen fikk en litt annerledes slutt enn ventet da Knerten fikk omgangssyne 50 meter før vi parkerte hjemme for kvelden, og dåpskjolen kan jeg faktisk ikke huske å ha sett siden vi tok den av henne... Jaja, den er her nok en plass...)
Men når derer har tre kjoler, og derved tre nåler, og årstall allerede står på kjolen, hadde jeg muligens gått for et lite bibelvers ja. Eventuelle navnedagsbrukere i fremtiden får enten akseptere at arvetradisjonskjole har den teksten på nåla, eller bruke ei anna nål?
Jeg har sett barn i dåpskjole på navnefest og barn i bunad til kirkedåp, jeg ante ikke at det var noe rett og feil. Hva med større barn som døpes, eller voksne?
Takk for svar! Jeg søkte opp dette med dåpskjoler til navnefest og så at det var flere som hadde brukt dette så da bør vi ha det i mente (og ja, dåpskjolen er i utgangspunktet et symbol fra den kristne tro i form av at man skal ha en kjole som er så lang at man kan vokse seg inn i den, slik det ble nevnt lenger oppe her).
Tar fortsatt i mot tips til hva vi skal gravere på dåpsnålene om noen skulle sitte på noen gullkorn :)
Min mor har på oppdrag sydd fantastiske rekonstruerte dåpskjoler som overhodet ikke er hvite. Men til navnefest for mine unger syntes vi at det ble feil selv med en sånn. Så de sydde hun bunader til. Men så klart, selv om jeg mener det er feil, så betyr det jo ikke at man ikke KAN bruke det...!
Dette sier HEF om saken, så det er klart at det ikke er "forbudt".
Kan vi bruke dåpskjole? Dåpskjole kan benyttes. Det er ingen krav til antrekk hos navnebarna. Antrekkene er stort sett bunader, penklær eller dåpskjoler. Kle barna slik dere ønsker. Noen familier har en dåpskjole som har gått på omgang i slekten i lang tid, og det er forståelig at bruk av dåpskjolen betyr mye for familien. Det vanlige er at både barn, foreldre og gjester pynter seg i bunad/kjole/drakt/dress eller lignende.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.