Jeg har ikke egentlig behov for å gå ned i vekt, men ønsker å være mer bevisst på hva jeg får i meg og at det er sunt. Jeg synes vi som familie klarer oss ganske bra i utgangspunktet, med flere fiskemiddager i uken, stort sett hjemmelaget mat, godteri og brus kun i helgen.
Jeg har aldri måttet tenke på hva jeg spiser, vektmessig. Men jeg regner jo med at det ikke kan vare evig, samtidig som at jeg tror litt på det der med "du blir hva du spiser" og jeg vil helst være sunn i kroppen.
Men så kommer det som blir gresk for meg. Hva er greit? Er karbohydrater fy? Bør man telle kalorier? Hvordan ser et balansert og sunt måltid ut? Er brødmat ok?
En ting er å få i seg nok vitaminer og mineraler, men det jeg anser som viktigst for meg er å ha et noenlunde stabilt blodsukker. Alltid protein til hvert måltid og små, jevne måltid fungerer best for meg. Jeg tenker ikke på kalorier, er mer bevisst på karbohydratene. Spesielt de "tomme", sukker, hvetemel etc. som ikke gir noe næring og som i tillegg påvirker blodsukkeret veldig.
For en som ikke trenger å regulere vekt, ville jeg lagt vekt på et balansert inntak av protein, fett og karbohydrat, masse grønnsaker og mye frukt, lite sukker og fint bakverk, og fysisk aktivitet hver dag. Fisk og kjøtt og melkeprodukter, av alle typer, egentlig, så lenge de er rene, dvs ikke blandet oppp med all slags tilsetningsstoffer og denslags.
Hvordan ser en ideell balanse mellom protein, fett og karbohydrat ut da?
Eks: Vi spiser stekt laks med gulrøtter, asparges (eller to andre grønnsaker), lettrømme og poteter til middag. Maks en potet per hode. Er dette en ok blanding?
Det viktige er å få i seg nok proteiner og vitaminer/mineraler. Tidligere sa man at man skulle spise 1/3 av henholdsvis kjøtt, grønt og potet/pasta. Jeg er nå over på 1/6 potet/pasta, 2/6 kjøtt og 3/6 grønt. Sånn cirka. Det tror jeg er bra.
Dette har jeg også grublet på i det siste. Jeg kan i tillegg med fordel ta av 5-7 kg også. Har forsøkt meg på lavkarbo tilnærmet ketose, men det funker ikke i lengden. Lavkalori er jeg også dårlig på. :o
Tjorven sin tilnærming høres fornuftig ut syns jeg, og vil gjerne høre mer detaljert om det. Hvordan spiser man til de måltidene som ikke er middag?
Jeg spiser nok alltid mest grønnsaker til middagen.
Det som teller mye er nok ved alle andre måltider, før spiste jeg brødskiver til 3 måltider - det blir utrolig mye brødmat, nå spiser jeg nesten aldri brød lenger - kan kose meg innimellom med ett grovt rundtstykke om jeg skal spise frokost på cafe - da har jeg som regel trent i forkant og jeg trener hver dag. Det er supert med middagsrester, jeg har alkkurat gjort klart til i morgen da det ble igjen rester av middagen - laks, gulrøtter, brokkoli og rotmos (søtpotet, potet og kålrot). Jeg spiser mest måltider uten potet, pasta eller ris og om jeg spiser det er det grovt (foruten sushi)
Jeg går for en blandingstankegang for tiden, dvs gammeldags sunt norsk kosthold, med middehavsinnslag. Det funker som en kule.
Jeg spiser mer magert enn tidligere, ingen kjappe karbohydrater, en del proteiner og masse frukt og grønt. Jeg går jevnt og trutt ned og satser på å stabilisere meg om 8 kilo. Jeg spiser knapt poteter lenger, bare grov pasta og ris, grovt brød. Middagstallerknen er 2/5 kjøtt eller fisk, 2/5 grønnsaker og 1/5 ris/poteter/pasta.
Jeg hadde skyhøyt kolestrol for noen måneder siden, er spent på ny måling om en uke.
Jeg tenker den samme. Karbohydrater i seg selv er ikke farlige, karbohydrater trenger kroppen, men man bør tenke på hvilke karbohydrater man spiser, og gjerne spise dem sammen med proteiner og fett (om man er redd for blodsukkerstigningen). Kostholdanbefalingene, som er laget for friske mennesker som ikke skal gå ned i vekt, altså for sånne som deg, sier at man skal spise 50-60% karboydrater (men da snakker man grønnsaker, grove kornbrodukter osv, ikke boller og kaker, og man bør få i seg 25-35 g fiber), 25-30% fett (og da maks 10% mettet fett), samt 10-20% protein. Det oppnår man om man bruker tallerkenmodellen og har 1/3 grønnsaker, 1/3 kjøtt/fisk og 1/3 poteter/pasta/ris.
Anbefalingene er satt for at man skal få i seg nok og ikke for mye av næringsstoffer, vitaminer og mineraler, og er basert på den samlede kunnskapen man har fra kostholdforskning, ikke enkeltstudier.
For et friskt menneske som bare ikke har lyst til å legge på seg mener jeg (og støtter meg på forskning) at det er viktigere å tenke kalorier enn proteiner vs karbohydrater.
Men altså: mindre rødt kjøtt, mer hvitt kjøtt og fisk. Mer grønnsaker med sterke farger, få i seg frukt (heller frukten en juicen, for frukten har mer fiber). Og kutte ned på sukkeret og mat laget med hvitt mel i størst mulig grad. Heller poteter enn pasta og ris (siden poteter har mer næringsstoffer). Og så grove kornprodukter. Jo grovere, jo bedre.
Mht karbohydrtater og glykemisk indeks - husk at glykemisk indeks er basert på at man spiser 50 gram karbohydrat av noe - ikke 50 g av selve matvaren - på fastende hjerte. Og man skal feks spise ganske mye gulrøtter før man kommer opp i 50 gram karbohydrat. Og med en gang man spiser det sammen med noe annet, så blir påvirkningen på blodsukkeret en helt annen enn det glykemisk indeks sier.
Jeg har knalltro på å spise variert og sunt når man ikke har spesielle utfordringer som stor overvekt eller sykdommer.
Apropos grønnsaker; smoothie er en ypperlig måte få i seg ikke bare frukt/bær, men faktisk grønnsaker! Såkalte Green Smoothies er blitt en slager "overalt" nå, der man har masse grønnkål, spinat eller salat i smoothien. Det smaker faktisk veldig lite av grønnsakene, om man har mye bær oppi. Brokkoli går også an, det samme med moste/revne gulrøtter.