Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Vedlikehold av en messingblåser

#1

Tallulah sa for siden:

Vi har fått en baryton i hus, men vet lite om messingblåsere. Må/bør den vedlikeholdes på noe vis? Den er sølvfarget, er det sølv?

Hva med munnstykket? Bør det vaskes eller sprites eller noe?


#2

Stompa sa for siden:

Jeg ville vel gitt han en dusj i ny og ne, evt. latt han bade hvis dere har badekar. Tannpuss to ganger om dagen. :knegg:

Messinginstrumentet på den andre siden, trenger også litt vedlikehold. Jeg spilte baryton en gang, og da badet jeg den et par ganger i året. Da er det viktig å ta ut ventilene først så de ikke blir ødelagt - og jeg tror ikke jeg brukte såpe. Etterpå må man snurre instrumentet rundt og rundt for å tømme det for vann. I det daglige er det hyppigste at ventilene må smøres; kjøp ventilolje i en musikkbutikk og ha parat. Det skader selvsagt ikke å sprite/vaske munnstykket heller.


#3

Fluke sa for siden:

:knegg: Jeg var på vei til å skrive det samme.


#4

D'Arcy sa for siden:

Jeg spilte kornett og det er lurt å bruke q-tip i munnstykket.


#5

Katta sa for siden:

Akkurat som jeg skulle si. :knegg:


#6

scilla sa for siden:

Flere med samme tanke her, ja. :knegg:
Og ikke bruk såpe når du vasker hornet.


#7

Tallulah sa for siden:

:fnis: Dere altså. Men ventilolje og et par bad i året, altså? I bare vann? Må det pusses?

Ventilene henger litt nå, er det tegn på at de må smøres?


#8

m^2 sa for siden:

Du bør kjøpe en sånn vaselinaktig sak til å gni inn bøylene med, så de ikke segter seg fast etter vask, i tillegg til ventiloljen


#9

Stompa sa for siden:

Det bruker å være tegn på det ja, Tallulah. Og bare vann når hornet bades. Pusse kan man godt gjøre hvis man vil - tror jeg. Mener det var de gullemaljerte hornene vi måtte være forsiktige med, mens de sølvemaljerte tålte det. :lenge siden:


#10

Stompa sa for siden:

Ja, vaselingreier til stemmebøylene er også lurt; det hadde jeg glemt!


#11

gnuri sa for siden:

Jeg ville ha investert i en munnstykkekost for å vaske munnstykket. Dette bør gjøres jevnlig.
Hornet hadde jeg demontert. Ut med alle bøyler og ventiler, og lagt det i bløt. Så hadde jef kjøpt sånn wire med kost i begge endene for å få dratt gjennom bøylene når de har ligget i bløt en stund.
Etter vasken ville jeg ha spylt nøye slik at det ikke sitter igjen noe rusk.
Smør så ventilene godt, og ha bøylefett på bøylene. Ventilene bør smøres ofte,(gjerne hver gang den skal brukes)- da slipper du at de eirer fast og blir dårlige.


#12

Tallulah sa for siden:

Stemmebøylene? :blånn:

Bør jeg regne med at korpset har levert fra seg et rent instrument, eller bør jeg vaske det skikkelig? Munnstykket var helt nytt, men hornet er det ikke.


#13

gnuri sa for siden:

Alle bøylene som kan dras ut. Du bør definitivt ikke regne med at instrumentet er rent når dere får det.


#14

Tallulah sa for siden:

:grøsser:
Så følgende bør gjøres:
Kjøpe olje, smøring og koster (får jeg dette i instrumentsjapper? Tips til noen gode i Oslo?)
Pelle fra hverandre instrumentet
Legge delene i vann (badekaret?)
Koste godt igjennom
Riste ut vannet (kan det ligge til tørk på håndkle oppå varmekabler?)
Smøre alle ventiler og ledd
Bygge sammen

Riktig?

I tillegg til å vaske munnstykket ukentlig.


#15

Maggie74 sa for siden:

Selv ville jeg ikke tatt det helt fra hverandre for å vaske det et par ganger i året, men bare tatt ut ventilene.

Det går ann å få rens og service på den hos noen musikkforetninger (alle?) og/eller musikkskoler. Men hvis det er skolekorpset eiendom er det vel kanskje ikke intr. å bruke masse på vedlikehold, siden det skal leveres tilbake en dag.


#16

m^2 sa for siden:

Ja, maks en gang i åretmhvis han ikke spiller så mye.

Også er det helt ulovlig å spille og drikkE brus, saft, spise (godteri) samtidig. Da blir instrumentet fullt av gruff

s


#17

Tallulah sa for siden:

Foreløpig bruker han det mest til å skremme sin mor med, ved å blåse BÆÆÆÆRT! når jeg minst venter det.

Hvordan tar man ut ventilene? Det ser ut som de har en slags filtbase, den løsner ikke om den blir våt?

Vi kan godt levere den inn til rens, han skal jo hvertfall ha den over sommeren. Regner med at han fortsetter til høsten også, han virker veldig korpsinteressert, faktisk.


#18

Stompa sa for siden:

Jo, filtbasen kan løsne - det er derfor ventilene må ut hvis instrumentet skal i vann. Det skal bare være å skru opp ringen ved filtbasen og løfte ventilen ut. Du vil se at den består av et langt rør med flere hull i. Det er dette hullet som skal smøres. Det er viktig at du setter ventilene tilbake på samme plass som de sto.


#19

Pamina sa for siden:

Det er to instumentsjapper jeg vet om, en i Industrigaten, og en som ligger i Pilestredet oppe ved HiO - Den Lille Basun AS, Pilestredet 47.


#20

gnuri sa for siden:

Når instrmentet er vasket, så er det bare å tørke over det med en klut som ikke loer. Du kan riste ut det vannet som kommer ut, og resten kommer ut gjennom spyttventilen når den blir tømt. Den trenger ikke ligge mer til tørk.


#21

Fløyel sa for siden:

Benytter anledningen til å spørre jeg også. Kan jeg bare demontere Valthornet og hive hele instrumentet i badekaret? For jeg kan jo ikke demontere ventilene? Jeg har "noen" timer med pusseklut og lirkearbeid bak meg altså. Og dette hadde vært veldig kjekt mht neste helg - jeg har sett for meg noen timers arbeid for frøkna og meg til NM, da skal jo instrumentet skinne. (Hun har ulakkert messingfarget, jeg tror ihvertfall det er ulakkert, for det blir veldig skjoldete i regnvær og fingermerker synes med engang)


#22

gnuri sa for siden:

Du må for all del ikke røre ventilene. Ventilrens på horn er en jobb for proffer.Det er mulig du kan legge bøylene i bløt og slikt, men jeg er ikke helt kvalifisert til å si det 100 % sikkert. Du bør spørre horninstruktøren om det.
Men igjen- IKKE RØR VENTILENE.


#23

m^2 sa for siden:

Ventilene på valthornet skal ikke røres nei, kun toppen som kan skrus av og da kun for å oljes med spesiell olje.

Du kan ta ut alle bøylene og putte i lunkent såpevann (sunlight f.eks). NB - hvis det er lakkert må du ikke bruke såpe, lakken tåler ikke såpe, men hvis det fort blir grønt/skjoldete/flekkete er det sannsynligvis ulakkert og da går det greit. Enkelte av bøylene kan også deles i flere deler - hvis du er stø på hva som skal tilbake hvor ( :knegg: ) kan du ta dem fra hverandre. Hvis ikke - bare la dem være som de er.
Selve hornet heller du tuten full med (såpe-)vann og roterer rundt og rundt på det til du har fått vann gjennom hele instrumentet og fått ut alt vannet.
Du kan bruke en liten børste for å få ut alt grukk inni bøylene på hornet, men hold dere LANGT unna ventilene, ikke stikk noe inni dem hverken fra utsiden eller fra inni bøylene elns.
Bruker du såpevann å du skylle både horn og bøyler etterpå, og tørker over til slutt med en klut så det blir helt tørt. Horn kan også pusses, men det er en utrolig ørkesløs og langvarig jobb, gu bedre så mange krinker og kroker det er på et horn. Puss evt. tuten, det er den som synes best ;)

Pass godt på at du vet hvor bøylene skal på plass igjen! Hvis det er et dobbelthorn er det enda mer viktig, det er utrolig mange mulige varianter - alle bøylene passer på alle 4/5 ventilene. Jeg anbefaler å ta bilde før du drar ut. Kanskje er også hornet stemt til ved at de enkelte bøylene kan være justert - da vil et bilde hjelpe å sette dem likt inn. Uansett bør dere gi beskjed til instruktøren om at hornet er vasket, så instruktøren kan hjelpe å stemme det til igjen.

Når bøylene skal på plass, bruk bøylefett så de ikke setter seg fast.
Munnstykket bør skylles etter hvert bruk, det tåler helt greit en såpevask.

Og det behøver jeg vel ikke å si, dere har sikkert merket det allerede, men et waldhorn blir bulkete bare man ser litt hardt på det. Vær forsiktig! Waldhorn er i det hele tatt sarte greier.


#24

Fløyel sa for siden:

Tusen takk for svar m^2 og gnuri. Jeg har "ett par" timer bak meg med gnikking på det hornet ja. Og det å plassere alle ventilene på plass igjen er ikke enkelt nei.. Jeg tror jeg får gjøre som jeg pleier - litt redd for å sette ting tilbake feil, en nitidig jobb å pusse, men det er jo veldig flott når det er blankt og fint :hjerter: Frøkna pleier å hjelpe til, så vi får sette oss ved kjøkkenbordet og jobbe litt med saken.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.