Vi har nå gått til innkjøp av en iskremmaskin, men får det ikke til. I går prøvde jeg meg på vaniljeis, fulgte oppskrift til punkt og prikke, men isen ble ikke stiv og den var full av iskrystaller. Trodde det var litt av vitsen med en slik maskin, at det ikke skal bli det? Nå prøver vi oss på yoghurtis, men den smaker høgg. Tyrkisk yoghurt er kanskje ikke den rette for formålet?
Har mest lyst til å slenge hele drittmaskinen i søpla.
Har noen en skikkelig oppskrift, med fremgangsmåte?
Så merkelig, de gangene jeg har laget is med ismaskin, har den blitt perfekt. Jeg laget nettopp melkefri sjokoladeis (se bloggen min), og med den fremgangsmåten jeg brukte ga svært få iskrystaller uten ismaskin, med maskin hadde den nok blitt fullstendig krystallfri. Kanskje maskinen din ikke funker som den skal og du kan reklamere på den?
Mulig det er noe galt, ja. Skal gi det et par forsøk til. Det er en Kenwood, ikke blandt de dyreste, men ikke den billigste de hadde heller. Skal kikke på oppskriften din. :jupp:
Jeg pleier bare piske fløte for så å røre inn sukker og eggeplommer. Så setter jeg herligheten i fryseren. Ingen ismaskin her, og det blir veldig godt.
Takk for oppskrift, Kamp. Skal prøve den også.
Veronal: i går surret maskinen nesten 1 time og konsistensen ble aldri stivere enn softis, med iskrystaller. Yoghurtisen i dag ble ganske stiv, men i og med at den smakte høgg så tømte jeg den ut etter ca 20 min.
Alt var kjøleskapkaldt, til og med bringebærene.
Det er mulig at den oppkokte blandingen med eggeplommer og fløte må stå natten over i kjøleskapet, jeg sjekket ikke akkurat temperaturen, men den hadde stått en del timer kaldt.
Jeg har aldri brukt ismaskin, men jeg har smakt hjemmelaget is (banan og sjokolade) og laget is i frysen selv. Det har smakt nydelig og blitt riktig i konsistensen.
Bruker du gode nok ingredienser? Er utstyret skikkelig rent, har ingrediensene riktig temperatur og hva slags oppskrift bruker du?
I fht isen vi lager her i heimen, så bruker vi krem + eggedosis av eggeplommer + frøene fra en vaniljestang, krokan, sjokolade eller hva vi nå mener bør oppi.
Det gjør jeg og, men jeg bruker melis istedet for sukker og Condito Whipping istedet for fløte. Blir kjempegodt. Hender seg jeg blander i lakrisstrø, da blir det ihvertfall godt.:D
Jeg har også kjøpt ismaskin, men ikke rukket å teste så mange varianter ennå. Det jeg har funnet ut så langt er at jeg foretrekker mindre egg enn det er i mange oppskrifter. Jeg syns eggeplommer/fløte blir i overkant mektig. Prøvde en Nigella-oppskrift med appelsin, lime og fløte som ble veldig god.
Softis-konsistens er det jeg vanligvis får også for de to iskremmaskinene jeg har brukt. De maskinene jeg har hatt har kun stått for røringen. Selve nedfrysingen har foregått ved at man har frosset ned enten et kjøleelement eller selve bollen. Jeg syns det har vært helt OK med slik konsistens, jeg.
Det kan være at en iskremmaskin som har eget fryseaggregat vil fungere bedre til å kjøle isen ned til fast form? :vetikke:
Den blir aldri stivere enn softis. Skal man ha den stivere så må man ha den i fryseren etterpå.
Fordelen med maskinene er at når den har nådd softisnivå under røring så er den over verste krystalliseringsnivå slik at man slipper å røre den mer etter at den blir satt i fryseren.
Hvis man rører isen for lenge i min ismaskin så blir den kornete, tørr og ekkel. Jeg rører aldri mer enn 40 min i min maskin.
Brukte oppskrift som fulgte med, så rett mengde burde stemme. Alt var rent og pent, kjølebollen hadde stått et døgn i frysen først. Jeg skal gi det et par forsøk til, men det pussige er jo at når jeg lager vanlig iskake så blir det ikke iskrystaller.
Den klassiske fremgangmåten når man lager iskrem er å varme melk, fløte og vaniljefrø/stang og piske eggeplommer og sukker til eggedosis. Deretter blandes en øse av melkeblandingen i eggedosisen for å redusere temperaturen tilstrekkelig til at ikke eggeplommene stivner. Bland så melken og fløten sammen med eggedosisen og varm forsiktig opp til omtrent 80-85 grader under omrøring. Hell alt over i en stålbolle over en sikt. Røres under avkjøling og has deretter i ismaskin når den er kjøleskapskald. Om man ikke har ismaskin, går det fint an å ha den i fryseren og røre omtrent hver halve time.
Venter på ismaskin til KA, men har laget is mange ganger med røremetoden. Har aldri opplevd iskrystaller.
(Metoden jeg har beskrevet er en svært forenklet utgave av Heston Blumenthals metode for å lage is. Fungerer likevel bra og gir is som smaker nydelig.)
Jeg kjøpte den ismaskinen de har til 299,- på Obs nå, en grønn av merket Wave eller noe sånt. Isen ble akkurat som du beskriver den, Benzo. Den var ikke engang halvstiv etter EN TIMES kjøring, og da var maskinen så kokende varm at jeg ikke turte å kjøre den med. I tillegg var isen full av små klumper som ikke var der da jeg hadde den oppi, og lokket var et sant helvete å få av og på skikkelig, så den knakk på den ene siden da jeg vred litt for hardt og på den andre siden da jeg røsket den av i sinne.
Har en billig no-brand jeg har brukt i årevis. Bolle som skal stå i fryseren min. 4 timer føt. Bruker oppskriftsheftet som fulgte med, som regel kald, kokt røre med ulike smaker. Viktig at alt er kaldt. Tror ikke den går stort mer enn 30 min., da begynner den å miste temp.en i bolla. Da er det softis.
Har også brukt iskald fruktjuice i, da blir det sorbetaktig ( men ikke eggehviter i, som den blir mykere av). Best med juicer med litt sødme, f.eks. Med mango i.
Jeg har ikke ismaskin, men laget is i går etter Nigellas oppskrift. Den ble veldig bra, men jeg hadde ikke nok tid (skulle lage dessert til et middagsbesøk og tiden gikk fra meg), så det ble softis-konsistens, men den var helt silkemyk og uten iskrystaller, så jeg tipper at dersom den hadde fått et par timer til i frysen,ville den vært perfekt.
Jeg helte blandingen i en stålbolle som jeg hadde avkjølt på forhånd, og rørte hver halvtime (eller oftere :sparke:).