Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Politisk forbilde

#1

Heilo sa for siden:

Har du noe politisk forbilde? Begrunn gjerne. :nikker:


#2

Hyacinth sa for siden:

Tja. Jeg har flere, og felles for dem alle er at de er AP-folk. Årsaken er kompleks og vanskelig å forklare, men det handler ofte om ideologi, idealisme, personlighet, engasjement og dyktighet.


#3

Blondie sa for siden:

Jeg er utrolig svak for Kristin Halvorsen. Dyktig og livlig! Hun har mistet noe av det rampete i seg, men det er vel å forvente når hun ikke er i opposisjonen. Jeg er enig med henne i de fleste saker også, det gjør jo at jeg synes enda bedre om henne.


#4

Heilo sa for siden:

Kan du navngi noen? Jeg er nysgjerrig på hvem det er som regnes som politiske forbilder. Dels fordi jeg har blitt spurt om jeg har noen selv, og kjenner at det er litt vanskelig å svare på, foruten innlysende forbilder som f.eks Nelson Mandela.


#5

Hyacinth sa for siden:

Ja, henne liker jeg veldig godt.


#6

Interference sa for siden:

Margaret Thatcher eller hvordan det nå skrives.


#7

Hyacinth sa for siden:

Ja, nå tenker jeg ikke på Mandela-typer, det blir liksom noe for seg selv. Men jeg liker elementer fra Gerhardsen, Brundtland, Gahr Støre, f.eks. Og Barack Obama. :)


#8

vixen sa for siden:

Gro H. Brundtland: Foregangskvinne. Nok ikke den mest sympatiske politikeren etter mitt syn, men som kvinne på den tiden hun posisjonerte seg så måtte man være litt tøff altså!

Kristin Halvorsen: Flink, engasjerende og ekstremt lett å like synes jeg. Vinnende personlighet.

Flere jeg liker er Jens Stoltenberg og Jonas G. Støre. Begge knakende faglig flinke og veldig artige å lytte til.

Gudmund Hernes er også veldig flink på en del områder.

Kåre Willoch kan jeg være uenig med men har veldig stor respekt for den mannen.

Til tross for at jeg er litt delt så synes jeg også Trond Giske er flink. Han har vært innom veldig mange områder og får gjort mye der han er. Ikke alt man trenger å være enig i, men veldig flink "allroundpolitiker" om man kan si det slik.

Litt særere så har jeg også sansen for Martin Kolberg. Veldig opptatt av de grunnleggende verdiene i velferdsstaten og arbeidstakernes rettigheter.


#9

Ine sa for siden:

Aps ordførerkandidat i Drammen, Masud Gharankhani liker jeg godt. Masud.no


#10

Olympia sa for siden:

:eek: Hvorfor i alle dager...?


#11

Lisa sa for siden:

Det er helt tragisk men jeg kan faktisk ikke si jeg vil kalle noen norske politikere et "forbilde". Eneste jeg kan komme på er Kåre Wiloch på sine eldre dager, det er få personer med så mye integritet som han i politikken.

Så er jeg også en stor fan av Kristin Clemet men hun kan vel neppe kalles en politiker.

Så må jeg jo for ordens skyld legge til at jeg ikke stemmer Høyre :knegg:


#12

Lisa sa for siden:

Enig ang Dørum. Også en av de få politikere med masse integritet.


#13

Pepper Lemon sa for siden:

Kåre Willock og Gro Harlem Brundtland er de jeg også kommer på.


#14

teamor sa for siden:

Jonas, Jonas, Jonas og Jonas. Jonas for president! :tilber:

(liker ham ja... :sparke:)


#15

malou sa for siden:

Kåre Wiloch - klippesterk og utrolig kunnskapsrik.


#16

nolo sa for siden:

Hæ? Hvorfor det?

Jeg har sansen for Brundtland, Støre, Willoch, Halvorsen, Haga, begge Stoltenbergene sånn som jeg kommer på i farta. Og Obama.


#17

Slettet bruker sa for siden:

Winston Churchill. Statsmann til fingerspissene.


#18

Tallulah sa for siden:

Nå ser jeg at flere har reagert, men jeg lurte også på denne.

Jeg har i grunn ikke noen politiske forbilder, jeg har i grunn veldig få forbilder i det hele tatt. Jeg har lest biografien til HIllary Rodham Clinton og det politiske manifestet til Barack Obama, og det har gjort at jeg har fått veldig respekt for dem som politikere. Men forbilder vil jeg allikevel ikke kalle dem.


#19

Hyacinth sa for siden:

Jeg misliker henne intenst. Hun har ødelagt mye for den norske skolen.

Jeg liker Abid Raja!


#20

Hyacinth sa for siden:

:knegg: Jeg liker også Jonas. ;)


#21

Heilo sa for siden:

Artig å se at mange er enige om noen, men veldig uenige om andre. Jeg liker også Willoch, han fremstår som en som er villig til å forandre mening når han får nye kunnskaper eller situasjonen forandrer seg, og det står det respekt av.

Jeg merker at når jeg skal lete etter et politisk forbilde for meg selv er det vanskelig å tenke på menn, det er liksom mer naturlig å ha en kvinne som forbilde. Men sånn trenger det jo ikke å være.


#22

Lisa sa for siden:

Uenig. Jeg mener Gudmund Hernes og Ap i hovedsak må ta skylden for utviklingen i norsk skole. (Og problemene går mye lenger tilbake i tid tilbake en Clemet).

Raja derimot må ta sin del av ansvaret for at det gikk som det gikk med Venstre. Populistiske klovner har ingenting i Venstre å gjøre, virkelig ikke :p


#23

Flubby sa for siden:

Einar Gerhardsen. Han styrte landet klokt i etterkrigstiden hvor velferdsstaten ble til, og industri skapte den økonomiske veksten vi fremdeles nyter godt av og har bygget videre på.


#24

Stellebord sa for siden:

Mener du at Raja står ansvarlig for at det går dårlig med Venstre? Kan du utdype hvorfor?


#25

Lisa sa for siden:

Selvfølgelig ikke han alene. Men jeg må si jeg kjenner en god del mennesker som slet ganske mye med at han ble med i bilde og jeg utelukker ikke at han var med til å bidra til det store nederlaget til V ved siste valg (som jeg synes var dypt tragisk).

Venstre har jo vanligvis "solide" politikere som er litt mer konsekvente en det han er. Politikere som ikke går ut og stikker fingeren opp i lufta for å sjekke hvilke vei vinden blåser i dag for deretter å slenge ut av seg ymse vås som han også senere ofte må beklage. Han taler jo partiet midt imot på noen områder og han en mer tabloid og populistisk politiker skal man vel lete lenger etter. Den type politiker passer liksom bedre inn et et visst annet parti, synes jeg.

Men han er dyktig i sin jobb i UNE altså, bare ikke som politiker.


#26

Darth sa for siden:

Jeg har lurt på hva jeg skal svare her, for jeg har mange forbilder egentlig. Men har bestemt meg for å svare Johan Castberg som gjennom barneloven blant annet bedret statusen til barn født utenfor ekteskap betraktelig. Og ikke minst Katti Anker Møller (som ikke er politiker, men svigerinna til Castberg) som hektet seg i nakken til Castberg og var en virkelig pådriver for bedre forhold for barn (og kvinner).


#27

Darth sa for siden:

Når har vel Venstre en lang tradisjon for å kose seg rundt sperregrensa, litt voldsomt å gi Raja skylden for det syns jeg :ja: .


#28

Lisa sa for siden:

Igjen, jeg mener ikke at han har hele skylda alene selvfølgelig men at han var med på å bidra til det kan jeg lett skjønne. Vanskelig for mange typiske Oslo V velgere å ta han alvorlig og det skjønner jeg godt.


#29

nolo sa for siden:

:dulte:


#30

Stellebord sa for siden:

Ja ok, jeg oppfattet det som om du mente han satt med mye av ansvaret, og jeg kunne bare ikke finne belegg for det. Jeg oppfatter ham heller ikke som en stødig politiker. Jeg tar meg ofte i å glemme at han er politiker, og faktisk ikke bare i underholdningsbransjen på noe vis.

Jeg greier ikke komme på noen politiske forbilder. Obama er drivende dyktig med høy gåsehudfaktor og norsk politikk har jo også mange dyktige politikere, men jeg tror jeg må tenke litt mer på denne.


#31

Pamina sa for siden:

Jeg synes Erna Solberg er veldig flink, Willoch, Jan P. Syse var dyktig, Støre er dyktig, Halvorsen synes jeg er irriterende, Clemet er flink, men klarer ikke tilgi henne for å overgi skolen til KS, selv om det ville skjedd uansett. Lysebakken er flink, Torbjørn Røe Isaksen er flink. Dørum er også dyktig.

Generelt liker jeg at politikere har noe mer å komme med enn at de er politiske broilere, de må ha noe livserfaring.


#32

Heilo sa for siden:

Nå ble jeg minnet på min for meg selv litt uforståelige svakhet for Gordon Brown. Jeg synes har virker så mye mer ærlig og oppriktig politisk engasjert enn de fleste av de andre britiske frontfigurene som Cameron, Clegg og Blair.


#33

Pamina sa for siden:

Blair :grøsser: Han var jo bare fasade.


#34

Heilo sa for siden:

:nemlig: Brown var klossete og gjorde feil, men han framsto for meg som genuint opptatt av Labours politikk.

Jeg liker generelt ikke glatte menn, verken personlig eller som politikere. :fnise:


#35

Ine sa for siden:

Lysbakken og Isaksen, ser du på de som broilere?


#36

Benmurphy sa for siden:

Norske politikere? Nei.

Internasjonalt; Mustafa Kemal Atatürk var en av det 20. århundres største hærførere og statsmenn. Å forandre det ottomanske kalifatet til en moderne sekulær republikk var en av århundrets store politiske bragder.

Et par andre som kvalifiserer var også hærførere og statsmenn; Winston Churchill, som i praksis byttet bort hele imperiet og det britiske herredømmet over verden for å vinne over nazistene, og Lyndon B. Johnson, der det riktignok er en god del å utsette på innsatsen som hærfører, men som gjorde en formidabel innsats for demokrati og borgerrettigheter i USA, til tross for at han visste at den politiske kostnaden for hans eget parti ville være enorm.

Nå har jeg riktignok ikke noen planer om å bli hærfører eller statsmann, men om jeg hadde det ville jeg nok se etter inspirasjon blant annet hos disse tre.

Ben "warts and all" Murphy


#37

Heilo sa for siden:

Artig å se hvor forskjellige ting vi legger i forbilde. Hærfører er ikke en helt relevant forbilde-kategori for meg kjenner jeg. :fnise:


#38

Lilith sa for siden:

Ataturk var en luring ja! Jeg er ikke så opptatt av krig og fred og politikk og sånn, jeg har ikke mye kredibilitet likevel siden jeg på et punkt synes Saddam så koselig ut fordi øynene hans minnet om mormor sine. one of those weird moments


#39

Maverick sa for siden:

Saladin.

Han kan vel kanskje kalles en slags politiker?


#40

Floksa sa for siden:

Jeg synes Carl I Hagen er en flott fyr som jeg virkelige beundrer!

:hehehe:


#41

Hyacinth sa for siden:

De jeg nevner er ikke akkurat forbilder, da, som i Mor Theresa eller Martin Luther King eller Mandela, liksom. Det er noe annet.


#42

Heilo sa for siden:

Godt poeng.

Jeg har kommet frem til at mitt politiske forbilde nok er Kristin Halvorsen. Blant annet fordi hun klarer å kombinere blid med bestemt. :ja:


#43

Blondie sa for siden:

Og hun er en killer på hersketeknikk. :liker:


#44

Maverick sa for siden:

Hm? Nå skjønner jeg ikke helt hva du mener. At hun er flink til å slå ned på hersketeknikk, eller at hun er flink til å hersketeknikke?


#45

Nora H sa for siden:

Jeg liker Kåre Willoch og Erna Solberg veldig godt, men jeg vil ikke kalle dem forbilder. Jeg stemmer forresten ikke Høyre.


#46

Nora H sa for siden:

Er hersketeknikk positivt? Jeg synes ikke det. Kanskje derfor jeg ikke liker Halvorsen noe særlig.


#47

Interference sa for siden:

Fordi jeg synes det er ganske imponerende hva hun faktisk fikk til og hva hun klarte å synliggjøre. Hun oppnådde utrolig mye i de årene hun regjerte, (både på godt og vondt selvsagt) og hun var vel rimelig sentral i forhandlingene når det gjaldt å få sluttet den kalde krigen så vidt jeg husker.
Det er vel få politikere som har preget politikken i storbritania mer enn henne, bortsett fra kanskje Churchill.


#48

Blondie sa for siden:

Preget ja, men positivt? :niks:

Jeg mener at Kristin Halvorsen bevisst spiller på gamle hersketeknikker og ufarliggjør og til tider latterliggjør dem.


#49

Interference sa for siden:

Det er nå vel både og tenker jeg, det er vel ingen politikere som har hatt makt som har klart bare positive ting for alle.
Men min beundring for henne ligger mer på det planet at hun faktisk er en kvinne som har jobbet seg opp og fram og fremdeles preger politikken i storbritania.


#50

vixen sa for siden:

Ja hun klarte å rasere ganske mye i den tiden hun satt. Det er sånne eksempler som gjør at jeg reagerer på argumenter som at Frp bare kan få prøve seg så vil folk se hvordan det går.... Man kan faktisk ødelegge ganske mye på kort tid som det ikke er veldig lett å bøte på. Raseringen av fagforeninger og arbeidstakernes rettigheter f.eks.


#51

Charlie sa for siden:

Gro, gammel og ung Stoltenberg, Dørum og JONAS.....

Kristin H. Not so much, utelukkende fordi så snart prinsippene prøves mot virkeligheten, snur'a på hæl'n (Mehmet-saken og bioteknologi, Madina Salamova osv.)

Martin Kolberg er faktisk ganske kul også. Og Sigbjørn Johnsen, forresten. Med den dialekten har han stor troverdighet når han sier " det e itj meir peeng" :jupp:

Er ikke fra Drammen, men look out for Masud. Han er en utrolig flink og kul fyr!

Abid Raja er først og fremst en medieklovn :fnis:


#52

Interference sa for siden:

Seriøst? Skal dette bli en diskusjon om frp fordi jeg har et politisk forbilde som dere er uenige i? Hun er mitt forbilde, og jeg forbeholder meg retten til å ha akkurat de forbildene jeg vil uten å måtte starte en frp diskusjon altså.
Jeg presiserte vel at det var både på godt og vondt, som det er med alle politikere, men jeg synes fremdeles at hun som politisk kvinne er et forbilde. Så kan man være så uenig man bare vil i det, helt uten å drive frp retorikk.


#53

Interference sa for siden:

Og jada hun bygget ned mye, men bygget jammen meg opp mye og. Det var jo helt riktig i forhold til hennes politikk, så kan man begynne å diskutere om man er enig i politikken som ble ført, men dama var i alle fall konsekvent tro mot politikken sin, noe man ikke kan si om veldig mange norske politikere.


#54

Skremmern sa for siden:

:nemlig:


#55

Heilo sa for siden:

For å støtte Inter litt, så er det ingen tvil om at jernladyen gjorde mye for bildet av kvinnelige politikere i et veldig konservativt politisk miljø som Storbritannias, selv om det på langt nær betyr at slaget er vunnet. I siste valgkamp var alle de sentrale kamphanene menn, og det var ganske trasig synes jeg.


#56

Interference sa for siden:

Utrolig trist å se ja. :nemlig:


#57

Darth sa for siden:

Gode gamle Maggie var en tøffing - og jeg har litt sansen for tøffinger. Forøvrig så "oppfant" hun softisen har jeg hørt - og det er jo en fin ting det også ;-) .


#58

Lille meg sa for siden:

Vær så snill - ikke putt Moder Theresa inn i det selskapet der. For meg er det nok at hun, som jobbet med fattige og fortvilte mennesker, var negativ til både abort og prevensjon, men om man trenger mer krutt kan man titte her.


#59

Ulvefar sa for siden:

Friedrich Engels, for aa sette ord paa viktige ting.
Che Guevara, for fysisk mot og vilje til aa gaa i foerste rekke selv.
Mary Wollstonecraft, for aa utfordre normene.
Saladin, for aa sloss med humanisme uten fanatisme i en religionskrig.
George Washington, for aa ha hjulpet demokratiet av med livstidspresidenter.
Uri Averny, for aa vise at man kan befri seg fra sin bakgrunn.
Isabella Baumfree, for aa staa for sin rett naar hun ingen hadde.
Nelson Mandela, for all the obvious reasons.

..osv.


#60

Flubby sa for siden:

Golda Meir var jo den virkelige jernladyen, hun får både Gro og Maggie til å virke som spake skolejenter :nemlig:


#61

Hyacinth sa for siden:

Jaja, jeg har ikke stor peiling på Mor Theresa, akkurat. Du skjønte poenget.


#62

Darth sa for siden:

For meg er det veldig dobbeltmoralistisk å si at Mor Theresa er et dårlig forbilde, samtidig som man lister opp norske statsledere og ledende politikere, Obama etc. Hvor mange mennesker er ikke Obama ansvarlig for å ha drept gjennom direkte krig og våpensalg? USA er en av verstingene når det gjelder våpensalg til diktaturer. Og bittelille Norge er en av verdens største våpeneksportører - og staten eier store deler av våpenindustrien. Nei - Mor Theresa hadde kanskje et gammeldags syn på abort og prevensjon (hun var tross alt katolikk), men jeg tror at hun som enkeltmenneske gjorde veldig mye for fattige, og hennes standpunkt mot abort og prevensjon var jo et holdningsspørsmål - ei kule i panna fra Raufoss er kanskje hakket mer enn holdninger. Jonas Gahr Støre er en flink politiker, og utenriksminister - og som utenriksminister er han medansvarlig for at mange har mistet livet. Det er et godt forbilde - men ikke Mor Theresa?


#63

Skremmern sa for siden:

Slenges det drit om Moder Theresa? Fordi hun var i overkant religiøs og imot abort? :what:


#64

Benmurphy sa for siden:

Det gjør det sikkert; og jeg mistenker vel at hun fortjener ganske mye mer kritikk enn hun har fått. Den mest relevante kritikken av hennes virke går vel på at det meste av pengene hun samlet inn i de fattiges navn slett ikke gikk til å gjøre deres situasjon bedre, men i stedet rett i hvelvet til en av verdens griskeste, rikeste og mest frastøtende korrupte organsiasjoner. Hvis de mindre hyggelige fremstillingene jeg har lest av hvordan hun og hennes organsisasjon forholdt seg til gravide tenåringsjenter som ikke ønsket å fullføre svangerskapet er riktige, så er ikke det så veldig oppmuntrende heller.

Ben "buy a sainthood" Murphy


#65

Darth sa for siden:

Poenget mitt var ikke at Mor Theresa ikke skal kritiseres, jeg reagerte i grunn bare på at hun ble "plukket ut" som et dårlig forbilde - mens Gahr Støre og Obama bare er kjempesnille og flinke :ja: . Man kan neppe ha norske toppolitikere som forbilder så lenge man ikke liker folk som ikke gjør bare gode ting - Norge er vel verdens 7. største våpeneksportør blant annet.


#66

Interference sa for siden:

Men det kommer vel an på hva man vektlegger som viktig når man velger et politisk forbilde? Jeg hadde nok ikke sett på Mor Theresa som et politisk forbilde, men et religiøst forbile eller rett og slett et forbilde på det å være en viss type menneske.
Det er få Norske politikere jeg klarer å skjønne at man kan ha som forbilder, men det er kanskje fordi jeg vektlegger andreledes enn de som ser på folk som eks Støre som et politisk forbilde.

Ellers så er jeg enig med Darth, men når det kommer til forbilder så hersker det nok en god del dobbeltmoralisme tenker jeg.


#67

Lille meg sa for siden:

Sånn flaks, da, at jeg kun har klaget over at Moder Theresa ble nevnt i samme åndedrag som Martin Luther King og Nelson Mandela. I det selskapet syns jeg nemlig ikke hun hørte hjemme. For jeg har ikke sagt hvem jeg ser opp til av politikere. :puh:


#68

Lille meg sa for siden:

Det var starten. For meg er det vel egentlig nok når folk under dekke av å være snill og grei og en liten helgen, egentlig holder på med misjonering, så finner jeg det ikke like helgenaktig mer.

Ellers, som Benmurphy nevnte, så havnet massevis av de pengene hun samlet inn slett ikke hos fattige. Og hvis du leste den lenka jeg la ut, så ville du sett at hun ved flere anledninger mottok pengestøtte fra noen som hadde tilegnet seg penger på uærlig vis. Og at når hun ble gjort oppmerksom på dette, så nektet hun likevel å gi disse pengene tilbake.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.