Harriet Vane sa for siden:
Hjelp og råd for "dummies".
Enkle grunnråd:
Bruk "rene" og skikkelige råvarer, slik lærer du bedre råvarene å kjenne og lærer basicbehandling av dem, hva de tåler av varme, tid og krydder. Når man bruker råvarer av høy kvalitet, smaker de godt i seg selv, da trenger man ikke å jukse.
Når det gjelder fisk:
All fisk er god, bare du steller pent med den. Det enkleste for en fersking er enten å kjøpe i fiskehandler eller frossen filet. Den skal aldri koke, bare trekke, og ovnsteking eller pakker med grønnsaker og fisk blir som oftest lettest. Trekke betyr at du koker opp vannet med ganske mye salt, og når det er kokt opp så det bobler, legger du fisken oppi, tar på lokk og trekker gryta til side)
Ovnsbakt laks
Sett ovnen på 200 C, sett over poteter, stek laksefileter kjapt på hver side, krydre med salt, pepper og evt litt sitronskall (øko!). Sitronpepper går også an. Etterstek filetene i ca 15-20 min. Lag en grønn salat, og rømmedressing av litt lettrømme, presset sitron, salt, pepper og sukker eller honning. Smak evt til med enten bittelitt fransk sennep, hakkede urter eller finhakket purre.
Svinekjøtt og kylling er sunt. Og man trenger ikke så mye.Man trenger heller ikke å bruke mye kjøtt. Begrens mengden kjøtt (se tabell lenger i innlegget) og øk på med grønnsaker. Enklere og sunnere.
Et godt tips er å handle inn MYE grønt, og passe på at alle middager består av mest grønt/grønnsaker, og 1/3 kjøtt eller fisk. Godt over halvparten av det du spiser til middag bør være grønnsaker. Prøv å kutte ned på kjøttet, og sørg heller for å ha 1.3 kjøttmiddager med KVALITETSKJØTT. Heller to veggismiddager, enn 5 dager med spedde produkter eller dårlig kjøttdeig. Rent kjøtt, ren fisk, ren kylling er best på smak og best for kroppen.
Handle inn en gang i uka, bygg opp et godt og variert tørrvarelager, bokselager og fryselager, som du varierer over. Bruk gjerne handleliste/basisvaretråden.
Lag fra bunnen, bruk god buljong som basis for sauser og supper. Du kan også koke kraft en helg og fryse ned, bake opp grove brød og rundstykker og fryse ned osv. Hvis noen er inetressert kan leg legge ut noen suppeoppskrifter som tar kortere tid enn toro, og er MYE enklere.
Ellers er det med mat som alt annet, skal du bli god er det 10 % talent og 90% øve-øve-øve. Det vil si at du kommer til å bli nær superflink, også uten talent, bare du trener!
Timing er viktig for matlagingen, og får å få det til å gå fort, hva tar lengst tid, hva må du begynne med for å få alt ferdig samtidig? Hva kan du lage klart kvelden før, en dag du har tid osv? Kan du finne noen sunne hurtigløsninger?
En annen veldig viktig ting: smak! Smak på maten, smak hele tiden, juster med fransk sennep, balsamico, sukker, honning, sitron, osv. En god rett har nesten uten unntak alltid en sammensetning av søtt, salt, surt og bittert. Les deg opp på kokebøker, sjekk inne på middagsstafettene, plukk opp tips, skriv ut oppskriftene, send PM til de som har gode oppskrifter dersom du lurer på noe. Lykke til!
Det vil nok bli noen investeringer i starten, for at du skal få bygd opp et godt tørrvare og fryselager. Men etter hvert trenger du bare å fylle på litt, og når du har alt du trenger i huset og planlegger middagene vil ting gå veldig kjapt og bli veldig billig.
Porsjonsberegning
Mengde pr. person:
pasta: 100 g (ukokt)
poteter: 200 g (rå)
ris: 1 dl (rå)
renset fisk/filet: 2-300 g
urenset fisk: 400 g
grønnsaker som tilbehør: 200 g
grønnsaker til vegeta rmiddag: 600 g
kjøtt med ben til gryteretter: 200 g
kjøtt med ben til stek: 250 g
benfritt kjøtt til gryter:150 g
benfritt kjøtt til steking (biff, feks): 200 g
kjøtt til gryteretter (karbonadedeig): 100 g
til karbonader: 100-150 g.
frukt til dessert: 200 g
saus: 1 dl
suppe: 5 dl
Jeg anbefaler at alle kjøper "den rutete kokeboken". Der finner man alt man trenger i fht basisoppskrifter og det enkle gode hverdagskostholdet. Oppskriftene er fool-proof og kan ikke gå skeis. Videre anbefaler jeg at man spør og spør og spør, bruker middagstrådene, osv.