Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Oppskrifter og kjøkkenråd for "dummies"

#1

Harriet Vane sa for siden:

Hjelp og råd for "dummies".

Enkle grunnråd:

Bruk "rene" og skikkelige råvarer, slik lærer du bedre råvarene å kjenne og lærer basicbehandling av dem, hva de tåler av varme, tid og krydder. Når man bruker råvarer av høy kvalitet, smaker de godt i seg selv, da trenger man ikke å jukse.

Når det gjelder fisk:
All fisk er god, bare du steller pent med den. Det enkleste for en fersking er enten å kjøpe i fiskehandler eller frossen filet. Den skal aldri koke, bare trekke, og ovnsteking eller pakker med grønnsaker og fisk blir som oftest lettest. Trekke betyr at du koker opp vannet med ganske mye salt, og når det er kokt opp så det bobler, legger du fisken oppi, tar på lokk og trekker gryta til side)

Ovnsbakt laks
Sett ovnen på 200 C, sett over poteter, stek laksefileter kjapt på hver side, krydre med salt, pepper og evt litt sitronskall (øko!). Sitronpepper går også an. Etterstek filetene i ca 15-20 min. Lag en grønn salat, og rømmedressing av litt lettrømme, presset sitron, salt, pepper og sukker eller honning. Smak evt til med enten bittelitt fransk sennep, hakkede urter eller finhakket purre.
Svinekjøtt og kylling er sunt. Og man trenger ikke så mye.Man trenger heller ikke å bruke mye kjøtt. Begrens mengden kjøtt (se tabell lenger i innlegget) og øk på med grønnsaker. Enklere og sunnere.

Et godt tips er å handle inn MYE grønt, og passe på at alle middager består av mest grønt/grønnsaker, og 1/3 kjøtt eller fisk. Godt over halvparten av det du spiser til middag bør være grønnsaker. Prøv å kutte ned på kjøttet, og sørg heller for å ha 1.3 kjøttmiddager med KVALITETSKJØTT. Heller to veggismiddager, enn 5 dager med spedde produkter eller dårlig kjøttdeig. Rent kjøtt, ren fisk, ren kylling er best på smak og best for kroppen.

Handle inn en gang i uka, bygg opp et godt og variert tørrvarelager, bokselager og fryselager, som du varierer over. Bruk gjerne handleliste/basisvaretråden.

Lag fra bunnen, bruk god buljong som basis for sauser og supper. Du kan også koke kraft en helg og fryse ned, bake opp grove brød og rundstykker og fryse ned osv. Hvis noen er inetressert kan leg legge ut noen suppeoppskrifter som tar kortere tid enn toro, og er MYE enklere.
Ellers er det med mat som alt annet, skal du bli god er det 10 % talent og 90% øve-øve-øve. Det vil si at du kommer til å bli nær superflink, også uten talent, bare du trener!

Timing er viktig for matlagingen, og får å få det til å gå fort, hva tar lengst tid, hva må du begynne med for å få alt ferdig samtidig? Hva kan du lage klart kvelden før, en dag du har tid osv? Kan du finne noen sunne hurtigløsninger?
En annen veldig viktig ting: smak! Smak på maten, smak hele tiden, juster med fransk sennep, balsamico, sukker, honning, sitron, osv. En god rett har nesten uten unntak alltid en sammensetning av søtt, salt, surt og bittert. Les deg opp på kokebøker, sjekk inne på middagsstafettene, plukk opp tips, skriv ut oppskriftene, send PM til de som har gode oppskrifter dersom du lurer på noe. Lykke til!

Det vil nok bli noen investeringer i starten, for at du skal få bygd opp et godt tørrvare og fryselager. Men etter hvert trenger du bare å fylle på litt, og når du har alt du trenger i huset og planlegger middagene vil ting gå veldig kjapt og bli veldig billig.

Porsjonsberegning
Mengde pr. person:
pasta: 100 g (ukokt)
poteter: 200 g (rå)
ris: 1 dl (rå)
renset fisk/filet: 2-300 g
urenset fisk: 400 g
grønnsaker som tilbehør: 200 g
grønnsaker til vegeta rmiddag: 600 g
kjøtt med ben til gryteretter: 200 g
kjøtt med ben til stek: 250 g
benfritt kjøtt til gryter:150 g
benfritt kjøtt til steking (biff, feks): 200 g
kjøtt til gryteretter (karbonadedeig): 100 g
til karbonader: 100-150 g.
frukt til dessert: 200 g
saus: 1 dl
suppe: 5 dl

Jeg anbefaler at alle kjøper "den rutete kokeboken". Der finner man alt man trenger i fht basisoppskrifter og det enkle gode hverdagskostholdet. Oppskriftene er fool-proof og kan ikke gå skeis. Videre anbefaler jeg at man spør og spør og spør, bruker middagstrådene, osv.


#2

Harriet Vane sa for siden:

Dette er en av de aller første oppskriftene jeg lærte. Denne MÅ være grei :)
Chili Con Carne
Først: 4 dl grov ris kokes i 1 liter vann med 1 ts salt. Mens risen koker lager du gryten.
400 gram karbonadedeig
2-3 løk (3 små, 2 store)
1 boks hermetiske (øko-)tomater
1 boks (øko-)tomatpuré
2 hvitløkbåter (knuses med flatsiden på kniven, da går skallet lett av)
2 dl vann
1 rød paprika, hakket
2 bokser hvite bønner i tomat
salt og grovmalt pepper
1 ts sukker
evt. 1/4-1/2 ts chilipulver eller 1/2 finhakket chili
evt. 1 ts kummin
evt. 1/2 ts kanel
evt. 1/2 ts malt koriander

  1. Rens løk og skjær i terninger. Rens og hakk paprika.
  2. Surr løken blank i 1 ss smør og 1 ss odelia rapsolje.
  3. Bland i karbonadedeigen. Stek under omrøring til den er brun og kornete. Tilsett tomatpure, hermetiske tomater, vann, hakket hvitløk, evt krydder.
  4. La blandingen småkoke under lokk i 10-15 minutter. Tilsett paprika. Bland bønnene i til slutt og hold varm.
    Serveres med ris, godt brød og grønn salat. Rømme, evt guacamole er veldig godt ved siden av, tacochips er jummi, og evt kan hele gryten blandes med risen, fylles i fajitas og gratineres med ost 10 min på 200 C.

#3

Harriet Vane sa for siden:

Blir du frustrert over uttrykk som Mel til passe deig? Melk til passe røre? Smak til...? :erte:

Du må rett og slett prøve deg frem. Begynn med litt salt eller pepper, eller sukker eller hva_har_du. Smak. Ta evt. litt mer. Smak. Ta evt enda litt mer. Smak. Å smake underveis er det absolutt viktigste du kan gjøre!
Vanlig jevning til feks en suppe eller altfor tynn saus eller gryte:
1 tomt glass
3 ss hvetemel
1, 5 dl kaldt vann
Ta hvetemel og vann oppi glasset. Skru igjen. Rist godt. Nå suppe/gryte/saus koker heller du i jevningen under omrøring. Vips! Du har jevnet noe!
Du kan også kjøpe ferdig maizena jevner til samme bruk. Finnes i lys og mørk.


#4

Chanett sa for siden:

Jeg innser at jeg absolutt ikke er dummie.


#5

Divine sa for siden:

Den er grei!! Til og med jeg har klart å lage den, og den ble yummi! :D


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.