Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Brus?

#1

SpetakkelRandi sa for siden:

Får barna brus? Drikker dere brus selv?

jeg er veldig skeptisk mot brus. Jeg fikk selv aaaaltfor mye brus som barn/ungdom, og har slitt med tenner pga det. Her har vi omtrent aldri brus i huset. Selv på lørdagene. Hun får brus til FEST. ( nå er hun ikke så glad i brus heller da men...)
Men det jeg lurer på, er om bonaqua med smak, kan settes på lik linje med brus? Hva er det som er farlig i brus egentlig? er det kullsyren eller sukkeret eller selve syren?
Så hvis snuppa får smake bonaqua av meg, er det skadelig for tenner da, eller er det som vann?? hva med olden/imsdal med smak?


#2

Nessie sa for siden:

Har ei snuppe på 20 mnd og hun har ikke fått noe brus nei :niks:.
Ikke skal hun få noe særlig av det heller.

Selv drikker jeg light brus av og til.. :sparke:
Det er min last.


#3

Irma sa for siden:

Nusken på 2 år har vel knapt smakt brus. Det er ikke noe jeg har måttet "kjempe" igjennom, det har falt seg naturlig. Han har aldri bedt om det heller, i sammenhenger hvor han ser at andre drikker brus. Dessverre drikker vi voksne i perioder pepsi max, men da forsøker vi å gjøre det diskrét i krus, eller etter leggetid. Jeg har vokst opp med brus kun på bursdager eller høytidsdager, og det har jeg tenkt til å forsøke å gjennomføre med Nusken også.


#4

Dixie Diner sa for siden:

Vesla drikker brus av og til. Jeg drikker ikke brus, stort sett bare vann og litt juice.


#5

SpetakkelRandi sa for siden:

men dette med vann med kullsyre og smak? noen som vet om det?


#6

Dixie Diner sa for siden:

Det er jo søtningsstoffer i dem, men jeg vet ikke hvor mye. Jeg liker ikke de der Imsdal-greiene med smak, og kullsyre tåler jeg ikke. Men jeg pleier å kjøpe korallsand med og uten smak (bringebær, jordbær, appelsin, sitron og noen til, tror jeg) som jeg legger oppi vannet. Det renser vannet og tilfører viktige og sunne mineraler, samt gir god smak uten masse dritt.

www.vivatap.no


#7

Katinka sa for siden:

Jeg er så heldig at snuppa på fem ikke liker brus.
Ellers prøver vi å begrense brus til helgene.



#9

Chanett sa for siden:

Her har vi brus kun til bursdag og jul, og knapt da. Jeg drikker ikke brus. mannen drikker ikke brus, og ungene drikker det de får. Dog har vi av og til eplebrus = eplejuice fra meieriet og blå farris. Veldig godt og ikke pels-i-munnen-søtt.


#10

Milfrid sa for siden:

Verken jeg eller min kjære er spesielt glade i brus, og det betyr at vi sjelden har brus i huset, det kjøper vi inn når vi skal feire bursdager ol. Som en konsekvens av dette drikker også ungene lite brus, de er heldigvis veldig glade i vann.

Men det hender vi har Farris og Bris, de variantene med litt smak på. Kullsyre er vel ikke det man bør bade tennene i, men jeg tror sukker er det verste.

Vi er forresten ikke fanatiske når det gjelder brusen, og er vi på steder hvor dette serveres, får selvfølgelig ungene drikke det.


#11

Karamell sa for siden:

Her kommer vel alderen på barnet inn?

Jeg har to gutter. Elsdtemann på snart 5 drikker kanskje et halvt glass i besøk og noen lørdager. Han likte det ikke før, men nå velger han selv brus i bursdagen, men drikker lite. Minstemann på snart to år har aldri smakt.


#12

Kaz sa for siden:

Brus er min store last.

Jeg drikker mye, stort sett cola i en eller annen lettvariant.

Barna drikker sjelden, noen ganger på lørdagene. Før gjemte jeg det i krus og drakk etter leggetid, men nå går ikke det lenger med største på 6 år. Så nå sier jeg bare: "Ja, mamma drikker alt for mye brus, det er skikkelig usunt og nei, du får ikke."

Min tannlege sier foressten at farris med smak er like ille for emaljen, i alle fall den med lime og sitron.


#13

007 sa for siden:

Vi voksne drikker ganske mye lightbrus, desverre. Storebror på 13 får brus når det er helg, jentene på 8 og 4 liker ikke brus.
Barna våre drikker mest vann, av og til saft (uten sukker og kunstig søtning).


#14

Candy Darling sa for siden:

Nei, Sneipen får ikke brus, men han får eplemost på kafe.


#15

Ru sa for siden:

Jeg drikker nok brus for hele slekten, derfor får ikke poden. Det har dog hendt, men det er ikke noe han får servert nei.


#16

Nabbe sa for siden:

Vi drikker brus, om kveldene stort sett. Mannen var cokaholiker, men er tørrlagt nå.

De store ungene mine får brus en gang i blandt, mens lillemor liker ikke brus så godt, men det hender hun vil ha når de andre får, men hun er fornøyd med en liten bunnskvett i koppen.


#17

mehmet sa for siden:

Mine to små har såvidt jeg vet ikke smakt brus. Men det er vel grenser for hvor lenge jeg kan holde mine beskyttende vinger over dem når det gjelder akkurat dette ... gruersegtilbarneselskapsalderen

Vi har forøvrig sjeldent brus i huset.


#18

Fluke sa for siden:

Min snart fem-åring liker ikke brus. Jeg drikker. :nemlig:


#19

meisje sa for siden:

Heldigvis er storebror ikke glad i brus, han får eplejuice uten tilsatt sukker i fødselsdager etc. Ellers drikker han mest vann.

Jeg drikker store mengder med boblevann med sitron. Var ikke klar over at det også var dårlig for tennene. Må kanskje prøve å begrense litt mere da :plystre:


#20

Stikka sa for siden:

Vann med kullsyre og smak er brus for meg. Hva er egentlig forskjellen?


#21

meisje sa for siden:

Brus har kullsyre, fargestoff, smakstoffer og og store mengder sukker
Boblevann har kullsyre og smakstoffer av sitron el.


#22

Stikka sa for siden:

Storesøster har ikke likt kullsyre til nylig. Fikk smake første gang når hun var 2,5år da. Hun drikker fortsatt ikke brus. Hun vil heller ha saft eller juice når vi er ute eller i bursdager. Hun tyvsmaker en sjelden gang fra mitt glass. Sånn hun har funnet ut at hun liker "sterk saft". :)

Jeg drikker mye lightbrus, men veldig sjelden så hun ser det. Drikker stort sett på kvelden hjemme og ute på kafé. Ellers så drikker vi isvann alle sammen.

Boblevann har jo også enten kunstig søtning eller sukker, samme som brus kan ha. Brus trenger jo heller ikke har fargestoff, f.eks 7up, selv om de fleste har det.


#23

apan sa for siden:

Jeg drikker brus ca en gang hvert jubelår, samme med mannen. Stort sett når jeg er veldig fyllesyk eller har dårlig mage. S har såvidt smakt cola. Ellers har det ikke vært noe problem å drøye brusdebuten, i bursdager etc pleier han få juice isteden. Etterhvert får han vel få brus i spesielle anledninger.


#24

Zip sa for siden:

Ungene drikker sjelden brus.
Jeg drikker brus men driver å trapper ned så det ikke blir hver dag.
Litt i helgene er lov.


#25

SpetakkelRandi sa for siden:

ja det er det jeg lurer på...


#26

meisje sa for siden:

Jeg må jammen ta og sjekke innholdfortegnelsen på flasken min nå


#27

meisje sa for siden:

Den inneholder naturlig mineralvann, kullsyre og naturlig sitronaroma.

Så der er det ikke noe søtningsmidler eller sukker. Med boblevann mener jeg farris bonaqua el. Dvs jeg drikker merket Quelle.


#28

Ibidelma sa for siden:

Jenta mi skal skånes mot det så lenge jeg kan. Selv drikker jeg så og si ikke brus.


#29

Elis sa for siden:

Jeg kjøper meg en halvliter brus de dagene jeg er på jobben.
Hjemme drikker jeg så og si aldri brus. Vi kjøper som regel brus bare til bursdager og hvis vi får gjester.
Mine to yngste liker heldigvis ikke brus og eldstemann drikker det veldig sjelden.


#30

Java sa for siden:

Vi har så og si aldri brus hjemme, men jeg lar jentene drikke det hvis de blir servert det. Bursdager o.l. har vi brus. BonAqua drikker både vi og jentene.


#31

Java sa for siden:

:eek:

:knegg:


#32

Dragen sa for siden:

Ungene mine liker ikke bobler, så de drikker ikke brus.

Jeg drikker noen halvlitere Bonaqua i uken, og ca en halv liter Cola, med sukker.


#33

Stikka sa for siden:

Her er en test/oversikt over endel vann med smak, med og uten kullsyre. Ganske mange har søtstoff/sukker og endel har ikke. Så man bør ihvertfall lese innholdsfortegnelsen godt hvis det bare er vann med smak man vil ha. Olden Boble (ikke med i oversikten) inneholder fruktose.

Quelle har jeg ikke hørt om, men jeg drikker sjelden slike ting. Enten så drikker jeg brus/saft eller så drikker jeg vann. Vann skal være med is og ingenting annet. :nikker:


#34

meisje sa for siden:

Takk for linken Stikka. Har prøvd noen av de kvalmende søte vanntypene i nøden. Prøvde den med ingefær og pære mens jeg spydde meg grønn i siste svangerskap. Den hjalp ikke og var altfor søt. Har aldri tatt meg bryet med å lese på innholdfortegnelsene, men skjønner at det må jeg begynne med.

Jeg liker best de som er bittelitt syrlige. Quelle er et merke de selger på LIDL, jeg drikker det fordi det har mindre kullsyre. Dessuten er det rasende billig på kampanje. Vi drikker MYE av dette og mannen min spøkte idag med at han fikk ta tilhengeren til LIDL og kjøpe boblevann til oss. Av de norske liker jeg Bonagua best. Farris drikker jeg bare ute når de ikke selger andre merker.


#35

meisje sa for siden:

Blir du ikke lei av vann ? Det sliter jeg med, etter å ha drukket mer enn 3 liter vann per dag i 20 år er jeg veldig lei av kun vann.


#36

Myggstukket sa for siden:

Jeg drikker alt for mye brus. Barna mine får kun på Lørdag. Prøver å unngå at de drikker Coca-Cola.


#37

Hyacinth sa for siden:

Jeg har en følelse av at mange folk drikker masse brus, men etter dette innlegget å dømme, er det visst like vanlig å ikke drikke brus.

Jeg (og mannen) drikker litt brus i helgene, etter ungenes leggetid. Ungene drikker så å si aldri brus. Det hender de får det servert hos andre, f.eks. i selskap, og da ser jeg det ikke som et problem. Hjemme har vi som sagt bare brus etter ungenes leggetid, og bare i helga.
Ungene er heller ikke særlig glade i brus. Når jentungen (5) har bursdag, har hun alltid bedt om å ha rød saft i barneselskapet. Guttungen (3) er mer glad i brus, men jeg har tilgode å høre ham be om å få det.


#38

Stikka sa for siden:

Nei blir ikke lei vann. Synes iskaldt vann med isbiter er nydelig. Men som nevnt så drikker jeg brus og saft også, så ikke kun vann hver dag. Blir heller ikke lei Cola Light heller. fnise

Til trening, mat og som tørstedrikk er vann absolutt best.


#39

Candy Darling sa for siden:

:o

Sneipen får det som sagt aldri, men han klarer likevel å si høyt og klart på butikken: "Se mannen har COLALAIT" hvis han ser noe på båndet. Så du hadde nok trodd at det var noe 2-åringen støtt og stadig har i glasset hvis du hadde møtt oss på handletur. :rolleyes:


#40

safran sa for siden:

Kullsyre, kunstig søtning og aroma etser også på tennene. Derfor drikker barna og jeg sjelden akkurat det, mens helten dynger nedpå med cola light. Barna får brus til fest og i i helgene.


#41

Polyanna sa for siden:

De liker ikke kullsyre, så det begrenser seg selv. Men jeg har aldri tilbudt det heller. De har fått det i en og annen bursdag (og hvis det ikke er saft der også så får jeg litt styr med å bytte ut brusen med vann - DET syns de er kjempegodt).

Jeg syns uansett brus er greit å begrense inntaket av, både pga. syre og pga.sukkerinnholdet (evnt. kunstg søtning som ikke er det fnugg bedre). Jeg tror brus er den viktigste enkeltstående årsaken til overvekt blant ungdom. Absolutt SINNSVAKE mengder tomme kalorier på en gang. Og fæle effekter på bodsukkeret.

Vi drikker stort sett vann, og melk til brødmåltider. Saft til lørdagsgrøten og vafler og sånt.


#42

Filifjonka sa for siden:

Vi har av og til brus på lørdag, f.eks. hvis vi lager pizza. Da får både barn og voksne. Det er ikke noe vi kjøper hver uke, vi drikker vann til maten vanligvis. Men jeg syns iskald Solo kan være veldig godt en gang iblant. Lightbrus har vi aldri.


#43

Adrienne sa for siden:

Storebror har fått smake på det, og liker det også, men han er enkel og foretrekker vann eller melk. Det er stort sett til bursdager og slikt at vi har servert brus.


#44

LilleT sa for siden:

Vi kjøper bare brus når vi skal ha selskap og det er kun 13åringen som liker brus.


#45

Tallulah sa for siden:

Sambo drikker endel brus, Lille B på 2 år og jeg aldri. Til daglig drikker vi vann, til frokost biola og innimellom jus blandet med vann.

Lille B er veldig glad i boble som han kaller det, så det hender han får farris. Den er uten noen form for søtstoff eller kunstig aroma så jeg ser ikke noe problem med det.

Jeg syns ikke det er krise om han skulle få servert brus borte, men det virker som det blir mer og mer vanlig med jus til spesielle anledninger i vår omgangskrets.


#46

Martis sa for siden:

Dette er min store last, og hittil har alle forsøk på avvenning mislyktes (skrives det virkelig slik?).


#47

Dixie Diner sa for siden:

Vann med frosne bær eller fruktbiter oppi er snadder. Bærene og frukten tiner langsomt og avgir naturlig smak til vannet uten at det blir kvalmende søtt, og vannet holder seg iskaldt lenge. Jeg bruker som regel jordbær og bringebær, men også frosne skiver av appelsin og sitron. :)


#48

Fluke sa for siden:

Guttungen her har siden han var ganske liten kommentert det om noen har kjøpt øl, men jeg håper da inderlig at ingen tror han pleier å drikke det. :skremt:


#49

Bluen sa for siden:

Kristin, da, nå må du huske på hvilket forum du befinner deg i! :hehehe: Kari Dunk med grändis og brus viser seg jo ikke her inne.

Jeg drikker vann med kullsyre flere ganger i uka, men hater ting som inneholder kunstige sötningsstoffer, så lettbrus er bannlyst. Ordentlig brus av feit-typen drikker jeg kanskje én gang ukentlig. Barnet mitt er altfor lite til at brus-problemstillingen er aktuell forelöpig. Jeg kommer fra en familie av kokakolikere.


#50

Fluke sa for siden:

:juhu: Her er jeg.
Grandis og cola er noe av det beste dagen derpå. Om natta etter en fylletur også forresten.

Men ungen får det ikke ...


#51

Dixie Diner sa for siden:

Jeg savner cola. Iskald, med masse isbiter oppi. :mumle:


#52

Hyacinth sa for siden:

Åja, det var sant. :humre:


#53

tink sa for siden:

Vi drikker lite brus sammenlignet med mange, men det hender da vi har ei flaske i kjøleskapet.

Søndag hadde vi solo som drikke til middag. Knotten fikk litt (2,5år), men vi kommer til å begrense det dersom det går ut over spisinga.

Jeg synes det er stor forskjell på brus og kullsyrevann med smak. Det kan være både søtstoff/sukker og syre i begge, men det er stor forskjell på sukkerinnholdet i f.eks cola og vann med smak. Aller helst vil jeg at knotten skal drikke mest mulig vann - noe han og vi liker godt. Men innimellom unner vi oss et glass brus, kanskje til helga, eller annenhver helg. Setter pris på at brusserveringa er begrenset når vi er i selskap. Da er det nok sukker i kakene.


#54

Lykketrollet sa for siden:

Vi drikker i grunn brus ganske ofte. Men prøver å begrense oss til bare helgene.
Etter lillesøster kom har jeg ikke vært like glad i det.

Storesøster får ikke brus, hun er bare 16 mnd. Men hender når hun ser at jeg drikker at hun også vil ha. Da får hun en liten skvett i et glass, snakk om noen dråper ellers heller hun det over hele seg. Om hun får det så slikker hun glasset helt tomt for dråpene, så tror vi kan si at hun liker det godt. :knegg:
Men dette er veldig sjeldent da! Er leeenge til hun får brus til drikke.


#55

lil'c sa for siden:

Snuppa på 3 år drikker aldri brus.
Jeg ser ikke helt vitsen.
Hvis det er fest så kan hun få juice foreks.
Hun drikker juice endel til vanlig, med både ernæringsfysiologen, gastrolegen og tannlegens velsignelse, så til fest kjøper vi en juice vi ikke vanligvis har foreks.
Hun har fått saft noen ganger, når hun har vært syk, men det har vi aldri hjemme.
Jeg drikker svært sjelden brus selv også, og er mest glad i vann, men kan drikke boblevann med smak.


#56

Fibi sa for siden:

Her drikker vi brus i helgene ja. Mannen min og jeg gjør det, så da blir det litt feil å nekte fireåringen brus. Men hun foretrekker faktisk fun-light eller vann.

Tror jeg har fått feil unge med meg hjem fra sykehuset, jeg. :knegg:


#57

Stompa sa for siden:

Ungene mine får brus i bursdager, punktum. Har kanskje skjedd at de har fått i andre anledninger en eller to ganger, men som oftest blir de vel fornøyde hvis de får jus. Jeg drikker heller ikke brus.


#58

Ingrid-lille sa for siden:

Pandaen har fått smake brus, men han har aldri fått sitt eget glass brus. Jeg har ikke sett vitsen. Han blir mer enn glad nok om han får eplejuice/eplemost.


#59

Toffskij sa for siden:

Jeg drikker periodevis en del lettbrus, mannen drikker litt sukker-cola iblant, men vi gjør det som regel i smug og utenfor hjemmet og slikt. Begge ungene elsker brus, men får det sjelden. Vi har det noen ganger til fest, og de får det noen ganger på besøk hos andre. Et par ganger i måneden kanskje. Det synes jeg er helt i orden. Lettbrus får de ikke.


#60

annemede sa for siden:

Storesøster drikker av og til farris eller annet kullsyreholdig mineralvann. Det har hendt hun har drukket cola. Her i huset ligger flaskene så lenge i kjøleskapet at "de går ut på dato" ...


#61

Jinx sa for siden:

Ja lillen drikker brus. Favoritten er cola, kanskje fordi det er den eneste brusen jeg kjøper....Men ho får det ikke så ofte så det gjør noe.


#62

cilen sa for siden:

Våre barn er faktisk veldig glad i vann. Det er helt supert. Brus har vi bare i hus når det er bursdag. Av og til kjøper vi Farris. Har ikke så mye saft heller.. og ikke så ofte juice. Vi drikker vann, og melk. UTEN O-boy.

Herregud å kjiipe foreldre vi er.. Hihi


#63

Hyacinth sa for siden:

Vi er i tilfelle enda kjipere. Våre unger elsker vann og vi drikker kun vann og melk. O'boy har vi aldri hatt og saft har vi en gang i året, maks. Brus kun til bursdag. Juice av og til, men ikke så ofte. Hvis vi har juice har vi ofte en med masse antioksidanter :sær:


#64

nolo sa for siden:

De får brus til lørdagsmiddag hver uke. Litt i bunnen av glasset til minsten, og resten av halvlitersflasken deles på de to andre. Ellers får de til fest, og av og til hos mormor og morfar.

Jeg drikker sjelden brus, og mannen drikker cola på varme sommerdager.


#65

Nelly Nickers sa for siden:

Vi har sjelden brus fordi vi ikke er så hekta på det.
Ungene har fått det innimellom, men de maser ikke så mye om det.
De drikker mye eplejus, og det er heller ikke bra for tenna selv om den er sukkerfri.


#66

petra sa for siden:

Petrus drikker ca 1\2 l brus på lørdag. Og det gjør jeg også! og så sniker jeg meg til en ISKALD boks med cola innimellom. :D


#67

Mor til 4 sa for siden:

Barna drikker ikke mye brus, men jeg drikker for hele familien, er avhengig av tab x-tra, jeg bare må ha det.


#68

Mamma Rosa sa for siden:

De eldste på 7 og 9 får kun litt på Lørdager og i selskaper.
Aldri cola.
7-åringen drikker kun vann ellers,
og de gangene hun får brus drikker hun noen slurker før hun heller det ut og tar i vann.

Minstemann på 19 mnd har aldri smakt annet enn vann,
og sånn skal det forbli en god stund.

Jeg fikk selv cola hver dag som liten, og er helt avhengig.
Får abstinenser, hodepine og blir skikkelig irritabel om jeg må gå en dag uten.

Nå har jeg kuttet ned til lettbrus og SKAL slutte.
Ungene kommenterer det og det hjelper, jeg vet at jeg MÅ.


#69

Susse sa for siden:

Mannen min er avhengig av pepsi max. Jeg er ikke så veldig glad i kullsyre og drikker kun brus på restaurant og borte på besøk Eldstemann på 7 liker ikke brus i det heletatt, ei heller juice og saft, kun vann.
Mellomste på 4 kunne drukket brus til hvert måltid om han fikk lov, men det blir kun til middag på lørdag for hans del.
Vesla på 1,5 år ha fått smake, men ser ut til å bli som mamman.

Olden boble har jeg sansen for om jeg skal ha noe annet enn vann. God smak, få kalorier og naturlig søtning :)


#70

SpetakkelRandi sa for siden:

Er dere også sånn at COLA er den værste brusen? Sånn er jeg. bare jeg ser et barn som drikker cola så tenker jeg mitt. :lol: ja så kjip er jeg. Er ikke vanlig brus like godt/ille som cola egentlig?
Jeg er jammen glad for at snuppa mi er så glad i vann.
Merker at familie og venner, noen av de, syns at jeg er litt kjip i blant ja. Stakkars barn som må drikke vann liksom.


#71

Niobe sa for siden:

Mathias er bare halvannet år og har selvsagt ikke drukket brus. Heller ikke saft eller annen sukret drikke. Han er veldig glad i vann. :D

Jeg drikker brus selv, men skulle ønske jeg klarte å la være.


#72

Olympia sa for siden:

Jeg liker ikke brus, og med mindre jeg er gravid får jeg ikke ned mer enn maks. ett glass. Vi kjøper det aldri, og har det aldri i hus, hvis ikke noen tar med noe til oss.

Hvis vi er ute og spiser, så har storesøster ofte lyst på brus, men mer enn to-tre slurker får hun ikke ned. Det virker som både jeg og hun har en innebygget sperre mot kullsyre, og godt er det!


#73

Stikka sa for siden:

Enig. Koffeinbrus synes jeg ikke er barnebrus.


#74

Magica sa for siden:

Ungene drikker brus i bursdagsselskap.

Ellers drikker de vann, melk eller av og til jus.

Problemet med brus og tenner er i hovedsak at man drikker mange små slurker i løpet av en flaske/over tid. Da utsettes tennene for mange syreangrep. Drikker man et glass i full fart eller til mat blir det ikke så skadelig for tennene. Men kroppen har selvsagt uansett ikke godt av brusen, med eller uten sukker.

Jeg drikker litt cola light selv, fordi det er trøsta mi nå som jeg har sluttet å røyke. Har planer om å slutte med det, når jeg ikke trenger mer trøst. :)


#75

Che sa for siden:

Jeg drikker brus, men prinsen har aldri smakt. (Han har nettopp fått smakt saft for første gang i sitt liv - 2 år)

Vi drikker mest vann vi, men mannen er storforbruker på colalight.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.