Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Flere norske overvektige barn


#2

Nenne sa for siden:

KMI er som alt annet statistisk materiale greit å bruke på store populasjoner, men bør brukes med forsiktighet på enkeltpersoner. Litt rom for forskjeller må det være, jeg blir helt sprø av at alle skal være A4 og at alle gutter i tredjeklasse skal veie nøyaktig 29,6 kg eller så bør varslelampene blinke, lizzom. :rolleyes:


#3

Neket sa for siden:

Enig. Og barn vokser jo i rykk og napp, de vokser litt i bredden, og plutselig vokser de litt i høyden og ting jevner seg ut. Jeg tror at så lenge man har et normalt sunt kosthold (og i det legger jeg at det er lov med kos innimellom), og lar barna få herje så mye de orker er mye gjort.


#4

Anuk sa for siden:

Ja, det er jo betenkelig at barna gjennomsnittlig er tyngre enn før. Men jeg er også litt bekymret for alt fokuset på at "barn har blitt så overvektig".

Jeg har et barn som kanskje havner i gruppen overvektig - har ikke veiet, målt og regnet. Men sett fra utsiden så er hun ikke "rett og skrapa" som jeg ser mange andre jenter på hennes alder er. Hun har litt mage, og hun har rompe og lår. Hun har alltid vært litt rund i formene og det går litt i rykk og napp etterhvert som hun vokser. Hun er omtrent som jeg var på den alderen, faktisk litt tynnere tror jeg, for vi er mer opptatt av kosthold og trim enn det mine foreldre var.

For meg blir det litt feil, hvis man skal begynne å tenke overvekt på jenter med den type kropper. De er i en vekstfase, de nærmer seg etterhvert puberteten og det er kanskje mer naturlig for noen å være litt rundere enn andre. Jeg blir veldig redd for alt for mye fokus på overvekt på barn som kanskje bare er "naturlig rundere" enn en del andre. Sunt kosthold - selvfølgelig. Men å beregne KIM for å finne ut om barnet er overvektig eller ikke... det hører hjemme på helsestasjonen eller legen.


#5

Teofelia sa for siden:

Det kan jo godt forklare overvekt hos ett barn, men det forklarer neppe en statistisk økning i hele befolkningen.

Nå sier jo denne artikkelen at man ikke har tilstrekkelige tall til grunn for å si om det er snakk om generelle tall ennå, så det er jo mulig at dette er storm i et vannglass.

Jeg er ellers veldig enig i at det er et problem at det er så sterkt fokus på overvekt hos det enkelte barn; jeg kan ikke tenke meg annet enn at det kan gi grunnlag for problemer på individnivå.


#6

Harriet Vane sa for siden:

Her vi bor er det ingen overvektige barn. Så godt som alle går et par kilometer til skolen, det er et veldig aktivt idrettslag som omtrent alle er med i, vi bor midt i et turterreng og de aller fleste foreldrene er aktive. Det er en "trimkultur" her. (Veldig mange løper, går tur, sykler til jobb og sånn).

Jeg tror absolutt ikke man skal slanke barn. Jeg tror man skal leve veldig vanlig og måteholdent, spise godteri på lørdag og ha mye lavterskel hverdagsaktivitet. Og så burde brus koste 100,- pr. flaske.


#7

Neket sa for siden:

Sånn er det her også. I klassen til eldste er de streker hele gjengen, og det flyter over av friskuser over alt.


#8

Slettet bruker sa for siden:

Mitt synse-inntrykk er egentlig litt rart når det gjelder barn og vekt. Jeg får inntrykk av at de som har barn som helt tydelig er altfor tykke igrunnen ikke er bekymret eller syns det gjør noe ofte, mens de som har barn som er bittelitt over og der det like gjerne kan skyldes litt valpefett enda eller rett og slett ikke er noe stort problem - der er foreldrene langt mer på vakt.
Kilde: Betraktninger og funderinger etter egne observasjoner på helt lokalt plan.


#9

Røverdatter sa for siden:

Jeg syns det er bekymringsfullt at det er tendenser til en generell, usunn vektøkning hos norske barn. Samtidig må jeg si som så mange andre i tråden at jeg omtrent aldri ser noen av disse overvektige barna. På Veslas skole tror jeg kanskje det er 3-4 som er påfallende overvektige og det var det da vitterlig den gangen jeg gikk på samme skolen også. Vi bor en veldig blandet befolkning når det kommer til sosiale forhold, så det er ikke noen kultur for trening eller kosthold eller annet.


#10

Slettet bruker sa for siden:

De kommer vel litt seinere. På småtrinnet er det sjelden jeg ser noen som er tykke, men når man kommer over på slutten av barneskolen og over på ungdomsskolen så dukker de opp. Da løper de jo ikke like mye rundt mer, så et kosthold som ikke er tilpasset aktivitet og hva de bør spise syns bedre.


#11

Røverdatter sa for siden:

Undersøkelsen var utført blant tredjeklassinger.


#12

mammaugla sa for siden:

Jeg leste nettopp i et amerikansk blad:
(fritt etter hukommelsen) Hvis du ser to tynne 10-åringer, der den ene er så tynn at du kan telle ribbeina. Hvilken av de to er normalvektig?
Svar: Den med tellekant.

Der skrev de at siden det er blitt flere store folk så har vårt syn på hva som er normalvekt økt.


#13

Lykken sa for siden:

Jeg tror, sammenlignet med 80-tallet når jeg vokste opp og tidligere tider enn det, så er mange barn i mindre aktivitet nå. Det er mer bilkjøring til og fra skole, bilkjøring til og fra treninger, nintendo, Playstation, pc-spill, dvd og mye utvalg på tv-kanaler. Jeg tror det er vanskeligere å begrense stillesittende aktiviter nå. Det er mer tidkrevende med ungenes aktiviteter kontra tidligere tiders fotball på løkka etc. Det er mindre frislipp av unger fra tidlig alder som løper rundt i skog og på hageslang, de følges, kjøres og gjetes i større grad. Jeg tror og synser at flere hadde naturlig god motorikk av bevegelse og aktivitet blant ungene i gata kontra nå som de faktisk har mulighet til å se 1 time på tv, 1 time med playstation/nintendo og generelt er mindre vant til å finne på ting selv. Nå generaliserer og synser jeg, selvfølgelig er dette forskjellig i forhold til miljø, bosted etc.


#14

Lykken sa for siden:

Det høres ut som min far som blir oppriktig sjokkert når han ser unger i skolealder som har problemer med å hoppe over et gjerde eller balansere på noe, i følge han fantes ikke sånt når han vokste opp. Og unger skal være radmagre i hans øyne, det er naturlig fordi de skal løpe og sprette rundt kontinuerlig.


#15

Maverick sa for siden:

Når det er så fastslått at overvekt er et stort problem i vestlige samfunn, forundrer det meg ikke at dette også gjelder barn. Det er lett å observere på kjøpesenter, skoler og i gatene.


#16

Lisa sa for siden:

Jeg er helt enig i generaliseringen dine og synes forøvrig det er greit å generalisere i denne sammenhengen.

Jeg synes jeg "ser" fryktelig mange overvektige barn og jeg sier det igjen, i et fugleperspektiv handler det om klasse, i Norge som i alle andre land. Mat / overvekt = klasse i veldig mange tilfeller (selvfølgelig ikke alle). Akkurat som antatt levealer på menn er 10 år mer på Vinderen i Oslo en i bydel Sagene så kan man selvfølgelig også uten tvil trekke like paralleller til barn og helse i de to bydelene.

Så er det jo også slik at maten vi spiser i dag er tilsatt så ufattelig mye mer sukker en det var før. Pluss at utvalget er ganske mye større.

Enig med Harriet at en halv liter brus burde koste minst 100 kr.

Så er vel denne utviklingen heller ikke bare typisk for Norge. I UK er de i ferd med å ta igjen US på antall overvektige barn og unge. Kanskje ikke så rart, et samfunn som ligger på topp på FNs liste over antall barn som lever i fattigdom i den vestlige verden. Igjen, klasseperspektivet. Og gud hjelpe hvor mye verre den vil bli etter at kuttene som nå gjøres i UK vil få effekt i årene som kommer .... :avslutter før jeg sporer helt av her:


#17

Divine sa for siden:

Er det? Jeg spør helt oppriktig, altså, for jeg synes virkelig ikke at jeg ser så mange overvektige barn. Og jeg er er i utgangspunktet veldig var på det med overvektige barn, siden jeg var overvektig selv i store deler av barndommen.


#18

Maverick sa for siden:

Ja, jeg synes jeg ser mange. Ikke at 8 av 10 ser overvektige ut, men titt og ofte.


#19

Divine sa for siden:

Ja, i UK ser jeg mange overvektige barn. Jeg var på Chessington World of Adventures nå i vår, og ble veldig overrasket over det store antallet overvektige barn. Men i Norge - nei, der ser jeg det virkelig ikke i like stor grad.


#20

Lisa sa for siden:

Nei og det sier jeg ikke heller. Men så har vi, takk og pris, ikke samme samfunn her i Norge som i UK og USA når det kommer til det jeg snakket om.


#21

Cuyahoga sa for siden:

Jeg ser en god del barn i småskolealder som er overvektige. Ikke nødvendigvis veldig, veldig store, men forbi "valpefett" og "litt kraftig beinbygning".


#22

tink sa for siden:

Selv om det ikke er så mange tydelig overvektige blant de minste barna, så er de også jevnt over større/rundere enn for noen tiår siden.

Våre barn er av typen "skrapa", jeg synes storebror er kantete og spiss. Og glemmer at det var normalt da vi var barn, jeg var sånn selv og søstrene mine var sånn. Mannen var rundere som barn, og sier at han legger merke til at "hans" kroppsform er vanligere også blant de mindre barna. På et lokalt, erfaringsmessig grunnlag vil jeg si at vår vurdering av "normalvekt" har endret seg i takt med en generell vektøkning blant både små og store.

Og det er bekymringsfullt ettersom en ser på de langsiktige konsekvensene.


#23

Dixie Diner sa for siden:

Jeg ser også veldig sjelden overvektige barn, men i grunnen ganske mange overvektige ungdommer.


#24

Neket sa for siden:

I UK har de et helt annet forhold til barns kosthold enn de har her også. Jeg har britisk svigermor, og der vanker det minst en liten pose potetgull hver dag, dessert og sjokolade. Unger har ofte med potetgull eller kjeks (eller begge deler) i lusjboksen på skolen. Når svigermor passet eldste når hun var liten var det fri flyt av ostepop. Hun var ikke et år engang.


#25

Chanett sa for siden:

Fantastisk forslag fra HV.

Og jeg synes ofte at det er vanskelig å vite om et barn er overvektig før de har kommet i tenårene og man kan se tilbake. En god del har valpefett som svusj er borte når de kommer i tenårene.


#26

Divine sa for siden:

Nah. Jeg har også britiske svigerforeldre, og der er det ikke mange utskeielser, altså. OK, de har alltid kjeks liggende, men spiser man mer enn to om dagen, blir det kommentert. Men ingen brus, ingen snacks. De serverer stort sett salater og rent kjøtt. Min britiske svigerinne hadde et relativt slækt kosthold før, men nå lager hun all mat fra bunnen. Og dette er virkelig ikke upper class-folk, altså.


#27

Lisa sa for siden:

Absolutt, men i UK må dette også ses i et klasseperspektiv. Og der er jo dette enda tydligere en i Norge. Samme greia men i to helt forskjellige skalaer.

Der jeg bor i Oslo er det også barn som har med brus og boller hver dag i både barnehage og på skolen. Om det er forbudt eller ikke har ikke noe å si. Jeg gidder ikke gå inn på den sosioøkonimiske bakgrunnen til disse barna, men den har jo den god del fellestrekk for å si det slik.


#28

Java sa for siden:

På individnivå er det vanskelig å skille mellom valpefett eller overvekt eller kroppsbygning. Men når det på populasjonsnivå viser seg at barns vekt har økt de siste årene er det harde fakta. Barn, som oss voksne, blir større. For meg blir det da rart å snakke om hvor mange overvektige barn vi ser her og der.

Hele samfunnet går mot høyere vekt og med det blir det en større gruppe som også blir sykelig overvektige. Det skal vi ikke kimse av. Med det mener jeg ikke at alle barn med valpefett skal slankes, men hvilke endringer i vårt samfunn er det som gjør at flere og flere blir overvektige? Kan noe av dette endres? Og hvordan skal det i tilfelle gjøres?


#29

Lisa sa for siden:

Enig, mat fra bunn og nærmest fanatisme for økologisk kjøtt og matvarer generellt er svært utbredt i UK og ergo, de har fått et fantastisk utvalg og svært reduserte priser de siste ti årene. Farmers market overalt, til og med i Peckham i Sør London :knegg:
Men nå er jo middelklassen ganske så stor i UK så det er ikke så rart tilbudet har blitt så stort.

forøvrig husker jeg godt debatten som raste i UK når kleskjeder sa de måtte forholde seg til økningen i fedme blandt barn og lage egne plus size kolleksjoner;
High street retailers plan to draw up new sizes, in response to the growing number of overweight and obese children.
www.telegraph.co.uk/health/children_shealth/4623025/Childrens-clothes-sizes-to-be-changed-to-cope-with-obesity-epidemic.html


#30

Java sa for siden:

I barnehagen vi hadde i Oslo var det ingen barn som hadde boller, sjokolade og brus med i barnehagen. Et år var det en foredragsholder som kom og snakket om viktigheten av et sunt kosthold og diskusjonen gikk på antall yoghurter og saft med eller uten sukker (omtrent som på FP). Til slutt sier fordragsholderen at "dette er jo nesten absurd". Han jobbet mest med barnehager der problemstillingen var "ikke send med sjokolade som matpakke".

Noen ganger tror jeg vi har godt av å bli revet ut av "boblen" og presentert virkeligheten slik den er for mange. Flisespikking på toppene kan ta motet fra dem som ikke har kommet i gang.


#31

Charlie sa for siden:

Enig. De som er rultne i vår klasse er gjennomgående barn av høyt utdannet helsepersonell ol. som ellers gir veldig inntrykk av å sette både kosthold og helse høyt. Men det er ikke fritt for at de ungene spiser syltetøy og saft til hverdags, har med kake så snart det er antydning til feiring og syns det må være lov å "kose seg litt " (kos er for dem da nødvendigvis lik å putte noe i munnen ,helst med mye fett og sukker). Og olivenolje er kanskje sunt, men hvis man splatter på extra virgin både her og der, så lager kroppen fett av det.

Tror ikke de ser sammenhengen selv, for å være ærlig. De er litt "kraftige" selv (som reiser spørsmålet - er arv et spørsmål om arv av gener eller av arv av kosthold).

Klart at resultater på både populasjons- og individnivå kan diskuteres, men fett lagres i kroppen etter at man først har puttet noe i munnen som kroppen ikke hadde umiddelbart bruk for.


#32

Niobe sa for siden:

Jeg synes det er veldig enten-eller i dag. Jeg ser helt klart flere godt runde barn enn før, men også mange veldig tynne. Som om det har minket på de normalvektige?

Jeg opplever også at foreldre til barn som klart er overvektige, bare mener at barna er litt kraftig bygget, etc. Noen ganger ganske påfallende.


#33

Neket sa for siden:

Jeg tror nok det er middelklassen som er mest opptatt av dette altså. Arbeiderklassen er nok mye større, og der er det ikke mye fanatisme for økologisk kjøtt. Et stort problem i England er jo også at usunn mat er kjempebillig, jeg tror det er mye større forskjell i pris mellom sunn og usunn mat i England enn det er her. I tillegg sparer man jo mye på å kjøpe store pakninger, og mange (jeg f.eks.) er jo av typen at hvis det ligger to sjokolader i skapet så spiser man de to sjokoladene, selvom man hadde vært mer enn fornøyd med en hvis det var alt som var tilgjengelig.

Det er også mindre fokus på uteaktiviteter for barn. Når eldste gikk på pre-school var de f.eks. bare ute når det ikke regnet. Skoler går ikke ut når det er snø (hvis de i det hele tatt har åpent), for de er redde for at barna skal skli på isen og slå seg.


#34

Divine sa for siden:

Svigerinnen min har takket meg x antall ganger for den regnbuksen yngstesønnen hennes arvet fra oss, for hvilket fantastisk plagg! For yngstesønnen rev bare av regntrekka på vogna, men nå kunne hun jo ta han med ut likevel. Selv om det regnet! Jeg ble litt sånn: Ke?, men hun hadde altså aldri sett en regnbukse før. Men jeg tror egentlig ikke det i utgangspunktet er været det står på, det er vel heller den tankegangen at barn ikke skal være alene ute. Eldstedatteren til svigerinnen min er 13, og jeg tror fortsatt ikke hun har vært noe særlig ute uten voksne i nærheten.


#35

Neket sa for siden:

Ja, det har du nok rett i. Svigerinnen min fikk sjokk når jeg sa at eldste min (snart 9) får sykle til skolen uten meg. Eldste nevøen min er 12, og han får ikke gå noe sted alene. Men det er jo litt andre forhold her også, jeg hadde nok vært mer tilbakeholden med å slippe ungene løs hvis jeg hadde bodd der de bor selvom det ikke er en storby. På bøgda i Norge er det lettere å slippe dem løs, selvom mannen ikke liker det.


#36

Lisa sa for siden:

Men det er jo nettopp for middelklassen i UK dette gjelder, det er jo det jeg sier. Jeg påstår ikke noe annet.

Vi har alle forskjellige opplevelser. Jeg har en datter som også både har vært innom nursery og skole i London og begge steder var det mye fokus på fysisk aktivitet, særlig på skolen. Men i det store og hele så er jeg enig i at det er en helt annen kultur for det her i Norge. Kanskje til og med ganske så unik i et verdensperspektiv. Min svenske kollega mobber meg stadig for nordmenn som må "går på tur" :knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.