Min revmatikermann vil prøve ut lavkarbo-kosthold, for å se om det kan redusere betennelser og smerter. Derfor trenger vi middagstips.
Her ønsker jeg meg:
En tråd med oppskrifter, og ikke kommentarer. Dette for å gjøre det lett å finne retter.
En tråd uten seks forskjellige varianter av nesten samme rett. Om det ligger en oppskrift på omelett eller cæsarsalat som ligner veldig på din variant, så er det ikke nødvendig å legge ut oppskriften her.
Informasjon om vanskelighetsgrad eller tilberedelsestid. Enkelte ganger trenger vi å få unna middagen i en fei, og sånn er det vel for mange av oss. Jeg har inntrykk av at det er spesielt disse dagene det kan være vanskelig å finne alternativer. Hva kan vi erstatte Grandiosa og pølser med?
Informasjon om det er snakk om tilnærmet karbofritt, lavkarbo, forholdsvis lite karbo dersom man har en formening om det. Ikke fordi det er så viktig for vår del, egentlig, men for noen er det kanskje viktig informasjon.
400g Torsk uten skinn og bein
1 beger Creme Fraiche
150 g bacon
1/4 stor purre
2-3 ringer rød paprika
2-3 ferske sopp (kan ikke stave ch ordet)
Salt og pepper
Smør til å smøre formen
Kok opp lettsaltet vann i en stor kjele. Legg i tinte fiskestykker (eller frosne om du har det) La vannet koke opp igjen og skru av plata. La fisken trekke i ca 10 minutter om den er tint, er den frossen trekker du den noe lenger.
Grovhakk sopp, purre og paprika. La den ferdig kokte fisken renne av seg i et dørslag.
Del den i mindre biter.Smør en ildfast form, og bland fisk og grønnsaker.
Hell det i formen.
Klatt Creme Fraichen over og jevn ut med en slikkepott. Skjær bacon i biter og fordel over.
Sett formen i ovnen på 175g varmluft i 40 minutter, evt. til baconet er brunt og sprøtt.
La gartengen hvile noen minutter på benken. Serveres med dampet broccoli og smeltet smør, evt. en god salat.
Tilbehør til både kjøtt, karbonader og fisk Enkelt, men tar en halvtimes tid
Blomkålmos:
Blomkålbukketter kokes.
Vannet siles av.
En dæsj smør, smøreost (naturell) og et par fedd hvitløk tilsettes.
Blomkålen moses med stavmikser.
Smakes til med salt og pepper.
Kidneybømmer med hvitløk:
Kidneybønner fra boks skylles.
Litt olje og et par fedd presset hvitløk blandes, og helles over bønnene.
Gratinert brokolli
Halvstore brokollibuketter gis et raskt oppkok.
Litt salt drysses over og osteskiver/revet ost legges over.
Gratineres i ovn til osten er smeltet.
Torsk med erterstuing Enkelt og klart på en liten halvtime
Torskefileter kokes i saltet vann.
Erterstuing
Erter fra boks skylles og varmes i kasserolle med litt smør/olje.
Ertene moses i stavmikser.
Mosen smakes til med litt presset hvitløk, litt salt og noen dryss spisskummin.
Et par t-skjeer rømme eller kesam røres inn, og stuingen varmes opp før servering.
Løk- og sjampinjongkompott
Løk og sjampinjongskiver surres i litt olje/smør.
Smakes til med litt salt, litt balsamicoeddik og bittelitt sukker.
Spinatsaus som funker til både torsk (med bacon) og kylling
spinatputer
hvitløk og purreløk
creme fraiche.
Fres hvitløk, tilsett litt vann og ha i spinatputene. Kok opp til spinatputene er tint - tilsett purreløk og creme fraiche
(det er pussig nok godt å tilsette gastromat som krydder her, men det er vel ikke helt noe man skal anbefale til sunnhetskost)
Dette er en av mine favoritter. Har man ikke ostetypene som står så tar man vanlig hvitost eller det man har i kjøleskapet. Også veldig god med sopp i. Jeg serverer den med en god salat til.
Fremgangsmåte:
Forvarm ovn til 180 C
Smuldre kjøttdeig til gylden, hell av evt. fett
Mix alle ingrediensene untatt mozzarellaen
Ha mixen oppi liten ildfast form og ha mizzarellaen oppå
Sett midt i ovnen og bak 25-30 minutter til osten bobler og er gylden
Taco kan alle lage som de vil, men posekrydderblandingen inneholder en del sukker:
Hjemmelaget tacokrydder:
1 del salt
2 deler cumin/spisskummen (fås kjøpt i innvandrerbutikker og velassorterte dagligvarebutikker)
1/2 del koriander
1/2 del chilipulver
1/2 del hvitløkspulver
1 del paprikapulver
litt pepper
Jeg blander stort, men da reduserer jeg saltmengden.
I stedet for tacoskjell kan man bruke ostechips. Stek biter av fast hvitost på 200 grader i ovnen til de er svakt lysebrune. (Graddeost blir best!) Man kan også steke store biter og legge over et glass for å forme tacotubs mens de er varme, men jeg synes det er mye pes og like greit med enkle chips.
1 finhakket purre
2-3 paprika i ulike farger i små biter
1 finhakket liten løk (kan doppes)
1 finhakket chili uten frø
Surr grønnsakene sammen i en panne med litt smør
Hell over ca 1 liter vann og fond/buljong
Ha oppi kylling og ønsket krydder.
Jeg bruker sitrongress, ingefær, curry.
La koke litte, og ha oppi en boks CF mot slutten av koketiden.
Dersom du har barn som ikke liker masse klumper i suppe så stavmiks før du har oppi kyllingen.
Spekemat med blomkålsalat Enkelt, og gjort på 20 minutter
Spekemat
Flatbrød laget med ganske mye ertermel
Eggerøre
Rømme
Istedet for potetsalat, laget jeg en salat av forvellet blomkål, reddiker i skiver og vårløk. Jeg hadde over litt cremet balsamicoeddik (sikkert en del sukker i den, men veldig god). Jeg er veldig glad i potetsalat, men denne ble ganske god, altså.
1 kyllingfilét (jeg liker den fra Rema1000 marinert i chili og mango) skjært i terninger og stekt.
Trippelsalat
Cherrytomat
Sjalottløk
Avocado
Pinjekjerner
Agurk
1/2 boks med Jarlsbergost i terninger, marinert med chili og hvitløk
For variasjon bytter jeg på osten med Fetaost i marinade i stedet for Jarlsberg
Karbonadekaker spedd med grønnsaker
1 pakke karbonadedeig
1 gulrot
1/3 blomkål
1/3 løk
1 god skalk hodekål eller nykål
1 neve mandler
1 egg
Noen klunker farris
Litt sammalt spelt (cirka 1 ss, vil jeg tro)
Noen dryss kanel
Salt
Pepper
Løk, nøtter og grønnsaker ble først finhakket i en hakker. Deretter ble det stavmikset inn i karbonadedeigen. Farris, egg og krydder ble rørt inn, og jeg hadde i litt sammalt spelt for å få massen litt fastere.
Grønnsaksblanding
Resten av løken, gulrot i biter, litt hakket kål, litt vårløk og presset hvitløk ble surret i en gryte til grønnsakene ble litt myke. Tilsatte ca 1/2 boks creme fraiche (lett variant), cirka 1/3 boks grovhakkede tomater, cirka 1 ss peanøttsmør, litt presset sitron og litt fruktose. Smakte til med salt og litt pepper.