Jeg er plaget av alvorlig svangerskapskvalme og ble utskrevet fra sykehuset i går. Jeg sliter med å finne mat som frister/holder seg nede, og lurer på om noen kan hjelpe meg med superenkle retter.
Jeg spiser ikke kjøtt, og klarer nok heller ikke fisk akkurat nå, men trenger proteiner.
Hvor mye fett og karbohydrater det blir, spiller liten rolle, så lenge det ikke er kvalmende :knegg:
Linser?
Egg?
Omelett? (Det er i alle fall helt overkommelig å spy opp igjen)
Avocado?
Spiser du ikke kjøtt i det hele tatt? Som i vegetarianer?
Hva med skalldyr? Reker og krabbe er ypperlig kvalmemat for meg i alle fall, men jeg vet at det er flere som er uenig med meg i det. Jeg har i alle fall aldri kastet opp etter å ha spist reker og krabbe, det være seg både med cellegiftkvalme og hyperemesis. Krabbeklør er forresten best siden rekekonsistensen kan til tider være litt kvalmefremkallende.
Huff. :klemme: Vanskelig å komme med innspill, siden det ofte er forskjellig hva som er mest frastøtende når man er kvalm.
Kesam (evt. vaniljekesam) med mandler og bær
Havregrøt m/cottage cheese (evt eple + kanel)
Danonino yoghurter (som egentlig er kesam, og dermed mer proteinrik enn yoghurt)
Falafel (fås kanskje kun kjøpt ferdig på helsekost?)
Linsepuré
Bake loff med proteinpulver i? (Ikke akkurat Rema 1000)
De gangene jeg har hatt hyperemesis, har jeg ikke holdt på noe som helst. Det som var desidert minst vondt å kaste opp og holdt minst kort i magen, var Mr Lee kyllingnudler.
Det gikk noen pakker med dette gjennom tre svangerskap, til gjengjeld har jeg ikke tatt i en slik etter at siste barnet var vel ute og kvalmen endelig gikk over!
Om du ikke spiser kjøtt i det hele tatt hjelper det vel ikke deg, men du skal få en trøsteklem likevel. :klemme: Håper du slipper å ha det slik hele svangerskapet.
Huff, stakkar deg. I min verste kvalmeperiode var det eneste jeg klarte å spise av middagslignende ting ren frityrstekt fisk (torsk) med ris og sitron/lime.
Jeg er litt vanskelig med melkeprodukter også, men vaniljekesam tror jeg kan funke. Mandler og bær hørtes deilig ut, og eple/kanel også.
Inter: Omelett skal jeg prøve. Avocado hadde jeg litt dilla på da jeg ble gravid, men hva kan jeg kombinere det med nå, tro?
Synnemor: Det mest oppløftende med innlegget ditt var igrunn at flere er så sprø i hodet at de prøver å få tre barn til tross for elendige odds ved tidligere hyperemesis :knegg:
Jeg klarer å spise ganske bra. Har lært meg å trosse kvalmen og kjøre på, forsiktig nok. Hva som holder seg nede er tydeligvis en annen sak..
Avocado er nydelig sammen med omelett/egg, fetaost eller bare alene, eller som avocadokrem. (Gafle en avocado sammen med litt rømme/fløte/kesam, salt og pepper) Jeg og Lille åpner ofte en pakke fetasnack og lager avocadokrem og bare sitter og mauler.
Hvis mandler og bær høres godt ut så kan du jo lage en god fruktsalat og kanskje med litt pinjekjerner over, så får du i deg sunne fettsyrer og.
Noe vi gjorde da jeg var svangerskapskvalm (det vil si, mannen gjorde) var å lage all mat med lukt på hybelkomfyr på terrassen. Da slapp jeg å "kvalme meg opp" på lukta før jeg i det hele tatt skulle forsøke å spise.
Det var jo utrolig lurt! Jeg opplevde ofte at jeg var ganske OK mens jeg lagde mat helt frem til jeg skulle spise den. Da var det ikke snakk om. Og jeg hadde bare normal kvalme.
Og der ser jeg at det jo er vegetarisk mat du spør etter. Jeg tålte godt thai-mat da jeg var gravidekvalm. Tror det var den friske smaken - mye lime, koriander, ingefær og slikt - tilgjengelig på REMA1000. Jeg finner ingen gode oppskrifter på nett akkurat nå, men det burde finnes nok av vegetariske oppskrifter på gode thaisalater, supper og nudelretter. Jeg skal se i thaikokeboka mi hvis det frister.
Det høres igrunn fristende ut.
Det må bare være veldig enkelt, sånn at jeg kan gjøre det på 1-2-3 eller be mannen gjøre det.
Og mannen har egentlig nok med barn og hus og dere vet.. mat til seg selv.
400 gr kikerter
2 medium løk
4 fedd hvitløk
1 boks hermetiske tomater
2 ss garam-masala
1 ts gurkemeie
2 knivsodder chilipulver (eller etter smak)
salt
litt fløte
Skjær løk og hvitløk og fres i ca ½ dl olje. Tilsett krydder og tomater, ertene til slutt. Ha i litt fløte og ev. karri, og la det surre i ca 10 min. Serveres med chapati, nan eller ris - og gjerne raita.
Du er nok ikke den eneste som er gal nok til å gjenta spetakkelet 3 ganger, nei! :knegg: I mitt tilfelle passet jeg på at det var så kort mellom svangerskapene at jeg knapt rakk å kjenne på hvor utrolig deilig det er å IKKE være kvalm 24 timer i døgnet i 9 måneder. Hadde jeg ventet flere år mellom hver, tror jeg kanskje jeg ville hatt større problemer med å motivere meg til å starte på nytt svangerskap. Men klart det har vært tøft for kroppen. Jeg ble dårligere for hvert svangerskap, siste gangen mistet jeg 25% av kroppsvekten under og etter graviditeten (jeg hadde ikke særlig mer å gå på enn jeg trengte i utgangspunktet heller.) Ingen rundt meg skjønte at jeg orket å produsere tre barn, til og med gynekologen på sykehuset sa en ukes tid før fødselen at dette burde jeg ikke begi meg ut på flere ganger.
Men har jeg angret? NEI!!! Ikke en eneste gang, ikke engang da det sto på som verst.
Du må nesten prøve deg frem til hva som går an å spise og i hvilke mengder. Mange må spise lite og ofte, det kan hjelpe å unngå å bli veldig sulten.
Personlig var tomat/tomatpuré noe jeg måtte styre langt unna. Likeens melkeprodukter. Jeg spiste mye druer, husker jeg. Juice og sure drikker generelt var ikke lurt, særlig ikke lenger ut i svangerskapene når jeg hadde kastet opp så mye at jeg hadde sår i spiserøret.
Hmm, det viste seg å være vanskeligere enn jeg trodde å finne enkle oppskrifter på thairetter - det er jo ofte en del ingredienser involvert. Hvis jeg skulle improvisert en thaivegetarrett som ikke involverte mye arbeid, ville jeg woke grønnsaker som aspargesbønner, sukkererter, brokkoli, paprika, bønnespirer og litt ingefær (hjelper mot kvalme), blande i en saus av thai fiskesaus/soyasaus, lime og litt sukker (eventuelt chilli eller en thai chillisaus hvis du orker det litt sterkt) og ha i nudler og frisk koriander. Eller jeg ville lagd en suppevariant med buljong, vårløk, ingefær, bønner og nudler. For proteinenes skyld, kan du ha i tofuterninger - det smaker jo ingenting, men finnes kanskje ikke på REMA1000.
Rissuppe er også godt - spesielt kokt på kyllingbuljong, men det er jo utelukket for deg. Jeg pleier å spise det når jeg skal komme meg av en omgangssyke. Jeg koker ris i ekstra mye vann/buljong, finhakker vårløk og infgefær og har i mot slutten (eller hva annet man måtte ønske). Jeg tar suppa av varmen når risen er kokt og suppa er passe tykk.
Du har også de som gjør dette fire ganger tross hyperemesis har jeg hørt. :nemlig:
Denne gangen har jeg levd på eple med kanel, horn med smør og ost, fetaost og potetgull. Ikke spesielt sunt men noe må man jo ha i seg. Fruktgrøt går også ned (og er faktisk ikke så ille å få i retur).
Ellers har jeg drukket Nutrilett (etter råd fra lege).
Nå er jeg 30 uker på vei og kaster ikke opp hver dag. Det er lys i tunellen, men det vet du jo fra før. :dakars:
Nå må jeg prøve å finne den linken om en nederlandsk studie om hva som var den uventede fellesnevneren for oss med hyperremis.
Jeg tror at en salat basert på linser og couscous eller bulgur kan være noe for deg. Den lukter ikke så mye.
Innrømmer glatt at jeg levde på cola og hvite melbatoast under begge graviditetene. På slutten fikk jeg dilla på Kiwi. Men det går ikke hjem som sunn mat.
Nå har ikke jeg lest testen, men jeg antar at nudler ikke er noen høydare ernæringsmessig sett. Når man har hyperemesis og kaster opp av nær sagt alt, må man ofte fire på de ernæringskravene man ellers har (det gjorde i alle fall jeg). I de verste tilfellene er det ikke snakk om hva som er sunt eller ei, det er rett og slett snakk om å få i seg næring i det hele tatt. :nemlig: Jeg brukte ganske mye tid på å bekymre meg om barna mine hadde det særlig greit i magen pga kosten min, men jeg er nok et levende bevis på at barna tar det de trenger uansett mors tilstand - alle tre var mellom 4,2 og 4,8 kg da de ble født mens mora var skrapa og vel så det. Det skyldtes ikke Cola, for å si det sånn!
Kort oppsummert, gravide med hyperremis hadde inntatt lite sjømat, lite løkgrønnsaker og mindre vann enn andre gravide de siste 12 månedene før graviditeten.
pannekaker med brie og stekt sopp brettet sammen og varmet i ovnen.
potetmos med stekt løk(jeg foretrekker purre), kikerter og haloumi stekt med litt hvitløk og karripulver.
guacamole sandwich, jeg steker egg på begge sidene, legger brødskiver i ovnen med smør og litt ost på den ene siden og ingenting på den andre. lager hjemmelaget guacamole, kutter opp litt purre, paprika, salat. alt som frister i grønnsakskuffen liksom.
Brød uten noe på, smører guacamole på, salat, grønnsaker, stekt egg, brød med litt ost på og pepper på toppen.
Hjemmelaget guacamole:
1 moden avakado, skrellet
1 hvitløksbåt, skvist.
1 klype salt
2 klyper pepper
saften fra 1/4 sitron.
Blend sammen.
osteruller med innbakt haloumi om du føler for å bake og har sykt craving på ost en dag :D
Haloumi dekker saltbehovet mitt og har litt samme teksturen som kylling, det er da en gresk geiteost som ikke smelter noe særlig.
Håper det bedrer seg!
edit: jeg glemte selvfølgelig å si at disse rettene er veldig enkle å lage, om du ser vekk fra kanskje pannekakrøra og å steke dem. Du kan jo alltids kjøpe ferdige pannekaker om det frister. og guacamole tar 4 minutter.
Jeg er jo veganer og spiser jo heller ikke kjøtt og fisk. Jeg har en blogg med oppskrifter, du kan jo ta en titt der og feks. legge til ost og kumelk og sånt om du vil det. Jeg spiser MYE bønner og linser, samt kikerter. Og lager mye forskjellige grønnsaksburgere, falafler og kjøtterstatninger av TVP (soyaprotein, har endel oppskrifter på det i bloggen). Du kan jo se om du finner noe fristende.
Aqua: Jeg har ikke vært borti haloumi før - det er en ost man kan spise når man er gravid også? Hvor finner man det da, skal tro? :blafre:
Jeg har blitt bedre nå, etter sykehusopphold nr. 2 i begynnelsen av forrige uke. Nå klarer jeg å spise og drikke nok, noe som jeg er rimelig sjokkert over. Men jeg vil gjerne spise bedre også, jobber med saken hver dag. Egg sitter litt langt inne, men jeg tror jeg bør prøve å lage det.
Sist jeg var på sykehuset hadde jeg for lite salt og albumin (protein) i blodet, men det har nok bedret seg nå.
Dagene nå for tida:
Frokost: Spelt-rundstykke med Philadelphia naturell light. Mandarinjuice 1/2 glass fortynnet med vann.
Mellommåltid: Feta+agurkskiver+litt olje.
Middag: To grove hvetetortillas med hjemmelaget guacamole+tomat+agurk+mais+tacosaus+salat
Etterpå: Noen never chips. Ikke noe sunt, men jeg begynner å kaste opp om kvelden hvis jeg ikke putter noe inn, og jeg er i dårligere form til matlaging.
Noen ideér til enkle forbedringer?
Jeg har litt for lite energi foreløpig til å sette meg inn i ting jeg ikke kan, som tilbereding av linser f.eks. Familien min er bortreist, og jeg tror det er derfor jeg klarer å bevege meg litt på kjøkkenet nå - det er bare jeg som lager mat der nå, så det er ingen leverpostei, sylteagurk, kaffe eller makrell i sikte..
Jeg har ingen gode tips, som ikke er nevnt her tror jeg. Jeg vil bare gi deg en klem, og ønske god bedring.
Jeg har selv hatt hyperemesis i alle mine tre svangerskap, så jeg vet litt hvordan du har det nå.
Mitt eneste råd må i grunnen være at du spiser det du måtte få lyst på, hva enn det nå skulle være. Det var det eneste som hjalp for meg iallefall. Om det så skulle være en appelsin, eller vaffel med nyrørt jordbærsyltetøy.
hmm, jeg spiste ikke haloumi når jeg var gravid så det vet jeg faktisk ikke, finner ikke noe informasjon om det. Men det er en gresk geiteost hvertfall.
Kan vel knapt kalles en oppskrift, men jeg har akkurat lagd meg en liten enmannsmiddag av nye gulrøtter i strimler, ny kål i strimler, litt vårløk og litt dill. Stekte det veldig raskt i panna med grovmalt pepper og Maldonsalt, og spiste det med en liten rømmeklatt til. Og riktig god bedring!!
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.