Nå høres det jo veldig merkelig å spørre om dette når man har levd på nazi lavkarbo i en god del måneder,men jeg gjør det likevel.Når man lever på moderat lavkarbo - hva spiser man da som man normalt sett ikke spiser på ketolysenivå?
Ved moderat lavkarbo, så tenker jeg at man lever på nivå med det Fedon anbefaler, f.eks. At man tillater seg litt kikerter, falafel og linser og sånt. Samt ett måltid om dagen med noe a la havregrøt, knekkebrød/brød eller lignende med lite karber. Fint lite pasta/poteter/frukt også på moderat lavkarbo.
Ikke helt nazi på karbohydratene tenker jeg i hvertfall. For min del vil det si at jeg kutter ut poteter, ris og pasta til middag, men at jeg lar meg selv få spise brød/knekkebrød til frokost for eksempel. Man er vel ikke nødvendigvis i ketose, men reduserer endel på karbohydratene.
Jeg mener jeg er moderat nå, og ligger på 40-50 g om dagen. Jeg spiser litt frukt, og begrenser ikke grønnsaksinntaket, (altså plukker ikke ut noen fordi de har høyere carboinnhold) I tillegg så tillater jeg meg mindre utskeielser her og der.
Fedonsk er moderat etter mitt hovud, men er mulig eg byttar meining om eg les meg litt meir opp om det. :p
Eg tykkjer eg sjølv lev ganske strengt, og ligg på omtrent 20-40 g om dagen. Et alt eg vil og orkar av grønnsaker, og har hatt nokre utskeielsar hist og pist. (Potetgull!)
Eg tenkjer å gå over på meir moderat etterkvart, og vil då innføre frukt, litt grovbrød osv, jamnt over litt meir karber på det nivået eg innbiller meg at Fedon er.
Jeg tror nok det er ganske vanlig at jo mer karber folk spiser, jo mindre fett. Jeg har lest en del bøker om lavkarbo, og husker ikke alltid hva jeg har lest hvor, men så vidt jeg husker så sies det vel at man bør ligge under 70 karber for å kunne "forsvare" et høyt fettinntak. Samtidig så er det jo en god del som lever ketogent som ikke spiser så mye fett. Derfor er det vel karbohydratinntaket i seg selv som er pekepinn på hvor på lavkarboskalaen man ligger. Det å sørge for en god del proteiner har jeg inntrykk av at det er generell enighet om blant lavkarbofolk.
Jeg har aldri gått så mye i vekt som da jeg spiste LCHF med mye fett/melkefett. Det vil si ca. 15-20 karber om dagen. Aldri før har kroppen og magen min fungert så godt. Problemet mitt er at jeg ikke klarer å leve med mye fett over tid, rett og slett fordi jeg ikke har lyst på det. Å tvinge i seg ting man ikke har lyst på, er sjeldent en god og varig løsning.
Ulrika Davidsson, som jeg har en god del bøker av, taler for et LCHF-kosthold med mindre melkefett enn sine kollegaer. Mindre fett totalt også, synes jeg det ser ut til. I motsetning til f.eks Dahlqvist og Litsfeldt. Tilhører man de som ønsker lite karbohydrater, men mye grønnsaker og olje og sånt så er det nok ok å kjøpe bøker fra henne. Hun har gitt ut bøker som ligger på ketogent nivå, men de fleste ligger vel rundt moderat lavkarbo.
Steinalderkostholdet er uten melkefett (og egg?). Så der kommer vel fettet hovedsakelig fra feks. nøtter og oljer. Jeg vil prøve å legge meg til et noenlunde slikt kosthold (uten kjøtt og fisk da), så langt det lar seg gjøre. Mye nøtter, grønnsaker, kaldpressede oljer, belgfrukter osv. Jeg er fruktoman da, men skal ikke ned i vekt overhodet og prøver å spise frukten sammen med feks. nøtter. Sistnevnte er noe også Lindberg anbefaler.
Ketose-nivå? (ketolyse er en metode...)
I ketose må man, for å holde seg i ketose, stort sett holde seg unna frukt, grønnsaker med mye karbohydrater (poteter, mais, erter, osv), melsorter og ris, linser, etc, alt av sukker, noen typer frø, man styrer unna melkeprodukter med mer karbohydrater i til fordel for de med færre karbohydrater i, (f.eks er det gjerne færre karbohydrater i "full-fett"-versjonene enn i light-produkter), og helst holde seg unna nøtter - bortsett fra en ørliten håndfull (fordi nøtter er ja ift fett men nei ift karb-innhold, avhengig av type). Dette er "lett" på den måten at man vet man stort sett ikke kan spise noenting man ikke har sjekket og tenkt over om er greit :knegg:
På moderat lavkarbo kommer det vel inn litt frukt, litt "tyngre" grønnsaker som poteter, dessuten ris og linser og kanskje bønner, man står friere ift melkeprodukter og matvarer som inneholder littebitt sukker, mel osv. Dette er "lett" på den måten at man driter i om pølsene har ingen eller 3 karbohydrater per 100g, og om det var noen karbohydrater i syltetøyet man kunne unngått, man kan spise nøtter. Og hvordan var det nå med grønnsaker som vokser over eller under jorda igjen - det kan man legge bort, stort sett hvertfall.
Det er ikke moderat, det er jo helt på grensen til ketose (ketose inntreffer på ca 30-50 gram), samme nivå som Atkins-dietten legger opp til (30-ish) og den oppfattes jo til å være på den ekstreme siden igjen, ikke?
Det Fedon Lindbergh anbefaler er på ca. 120 gram karbohydrater daglig, det ansees som moderat lavkarbo :jupp: Selv om det føles som ganske fullkarbo hvis man har prøvd seg på ketose først :knegg:
Men Fedon er vel ganske klar på at poteter og ris og lignende ikke er å anbefale som en del av et lavkarbokosthold? I mitt hode lever man ikke moderat lavkarbo a la Fedon hvis man inkluderer dette i et hverdagskosthold. Da er man mer på "stramme inn på karbene". En mellomting mellom lavkarbo og Libra eller noe sånt.
Jeg har kun lest Fedon sine bøker, ikke vært på klinikken. Så det kan være at han er mer karboliberal i praksis enn det som framkommer av bøkene. Av det jeg har fått med meg de siste par årene synes jeg imidlertid det virker som om han går andre veien - i retning av LCHF. Spesielt når det gjelder melkefett.
Det er snakk om en halv potet isåfall hvis såpass (jeg skrev jo "litt" ;) ) Det mener jeg også står i hvertfall noe av den han har skrevet? Dette skriver han hvertfall på nettsidene om middag:
Middagene bør inneholde et kjøtt- eller fiskestykke (omtrent på størrelsen med håndflaten din, i tykkelse og overflate) og grønnsaker. I stedet for hvit ris, poteter og vanlig pasta kan du bruke linser, bønner, kikerter eller en liten mengde pasta av durumhvete, basmatiris, naturris eller villris.
og
De fleste av oss liker søtsaker, baguetter, vanlig brød, ris, pasta og poteter. For noen vil det å kutte helt ut disse matvarene være det som gjør at de ikke gradvis faller tilbake til gamle kostvaner. Det er absolutt ikke nødvendig av helsemessige grunner å holde seg helt borte fra disse matvarene. Av smaksmessige, sosiale og praktiske grunner kan det tvert imot være helt nødvendig å inkludere en viss mengde av disse matvarene i kosten.
Men klart, jeg kunne jo strammet opp litt det jeg skrev. Det jeg mente er at i ketose KAN man ikke spise potet eller ris hvis man skal holde seg i ketose. Går man over på moderat lavkarbo er potet blant de tingene man kan spise litt av en gang iblant uten at det er noen krise. Men noen kjempelur idé er det jo ikke hvis man skal holde seg til det nivået jevnt over (med * at brun ris oa er bedre enn vanlig hvis ris)
Jeg har lest to Lindbergbøker, og i begge to står det at man kan spise litt ris, pasta og poteter om man vil, men kun én gang om dagen og kun i bittesmå mengder. I den ene kokeboka er det oppskrift på en kjøttsaus til spaghetti, og der står det at man skal spise LITT spaghetti med mye saus og ikke omvendt, bla.
Ah. Da er det noe jeg ikke har fått med meg. Lenge siden jeg leste bøkene. Da regner jeg med at den lille poteten eller mengden med ris regnes som det ene belønningsmåltidet som man har per dag? Slik jeg husker det sier han at man kan skeie ut med ekstra karber en gang om dagen, f.eks med fedonbrød el. havregrøt m cottage cheese. Kommer da poteten og ris i tillegg?
Det er C-måltidet, såvidt jeg husker. Er det belønningsmåltidet? Dette er de første bøkene som kom ut, han har jo kommet ut med reviderte utgaver og sånt etterhvert, så det kan hende han har moderert seg overfor dette. Han har jo endret synet på mettet fett i forhold til før, feks.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.