Me må på sparebluss denne månaden. Så inn i hampen og. 2 voksne og 3 ungar. Ungane et til tider som om dei var voksne, så det går ein del mat til kvart måltid.
Eg har masse pølser i frysaren ( ikkje spør, det er ikkje eg som har kommen med dei ) og ein god del karbonadedeig. Har ein del entrecote og, men den er det kun mannen som et.
Håper å få kjøpt kyllingfileter i dag. Det er godt og det kan frysast ( eventuelt kjøpa frossent )
Fisk. Vel, trur det blir fiskestanga som får prøva seg. Det blir for dyrt å kjøpa inn til alle oss 5.
Eg må ha grønsaker i hus og frukt. Treng nokre basisvarer, men har i det minste kveitemjøl og rugmjøl i hus.
Så, kva kjøper eg ? Minst mulig pengar skal brukast og det skal handlast for ein heil månad.
Jeg ville kjøpt endel poteter, løk og egg siden det åpner for mye variasjon i matveien. Og rotgrønnsaker som holder seg lenge som gulrot, kålrot og denslags. Jeg ville også hatt nok olje og krydder. Også kanskje invistert i noe billig, langkokt kjøtt med knoker som kunne kokes slik at man kunne fryse grytekjøtt og kraft. Også måtte jeg hatt pasta.
Nå er eg ikkje heilt orientert om pris, men egg mettar i alle fall godt.
Supper med brød til er god og rimelig mat, spesielt billig om du lagar suppa sjøl.
Kok ei stor gryte lapskaus og frys ned!
Jeg ville prøvd å sette opp middager for måneden og dermed lettere kunne avgjøre hva man trenger til.
Melk, brød og pålegg er jo gjerne noe man må handle jevnlig.
Siden du har mye pølser, sett opp en del pølsemiddager, feks pølsegrateng, lapskaus, pølse i brun saus med poteter ol.
Fryste 2 kg pakker med kylling er jo ganske rimelig. Her kan du feks lage kyllingwok, grillet kylling, kylling i lefse, kyllinggryte
Av karbonadedeigen kan du lage kjøttkaker, hamburgere, kjøttboller, hjemmelaget pizza
Får du fisk på stanga trenger man ikke så mye tilbehør. Gulrøtter, løk (eller purreløk) en dæsj rømme, smør og krydder sammen med fisk i folie er jo snadder.
HVis du må kjøpe grønnsaker for en hel måned så er det vel greit å satse på endel frossent og hermetisert. Også så mye mel og gjær at du er helt sikker på at du ikke går tom. Nybakte bakervarer kan redde enhver slunken middag.
Kjøttsuppe er også mettende og blir bedre på dag 2. Bruk lapskausgrønnsaker, lettsaltet (og eventuelt røkt) svineknoke, noen av pølsene og tilsett eventuelt andre grønnsaker om du ønsker det.
Synes det går utrolig mye penger til frukt og grønt. Jeg har kjøpt frosne grønnsaker i perioder vi har hatt behov for å knipe litt. Ikke like godt, men noen går an. Det er ihvertfall billigere og mer holdbart.
De andre har gode råd syns jeg. Havregryn er billig, og havregrøt er godt til både frokost, lunsj og kvelds. Sjekk hjemmesidene/kundeavisene til butikker i nærheten for å se om de har noen gode tilbud på f.eks. frossen kylling.
Havregrøt til middag!!! hjemmelagde grønnsakssupper er gode, sunne og mettende. F.eks. lager jeg potet- og purresuppe - kok grønnsakene møre og kjør opp i med stavmikser, salt og pepper. fløteskvett på lørdag... :knegg: Koster forsvinnende lite, og på fransk heter den klassiske -
VICHYSOISSE. Så det er faktisk gourmetmat. :jupp:
Gulrotsuppe er kjempegodt (gjerne med litt chili, for den som tør....) osv..
Grønnsakspaier er kjempegodt, både til middag, kvelds og i matpakka. så får du avsetning for eggene dine også. Kan bruke pølserester o.l. også. Å utnytte restene er jo et triks her, da.
Viktig å holde kjøkkenet og fryser/kjøleskap ryddig, så har du full oversikt.
Poteter, gulrøtter og løk er rimelig og holder lenge. Hjemmelaget potetstappe med stekte pølsebiter, kokte egg og grønnsaker av noe slag er ganske ok middag.
Tørkede erter, bønner og hermetiske tomater er også ting som er rimelig og som kan brukes til mye forskjellig - det holder seg leeenge og tar liten plass.
... og dette høres ikke ut som et billig-triks, men vi kjører alltid fløte om vi har lite penger. Det får "kjip" mat til å smake bedre, og det er ikke store mengder som skal til :)
Takk !
Noko klarer eg å tenkje ut sjølv, men det er alltid litt lettare når fleire kan hjelpe med med brainstorming. Frosen grønsaker står på lista. Litt verre med frukt. Mine tre troll er fruktomaner.
Hermetikk må me ha ein del av. Billig og holdbart.
Havregryn trur eg at me har nede.
Månedsplan held eg på med.
Om egg. Eg og guttungen var nettopp ute for å henta egg. Me henta inn ikkje mindre enn 14 hønseegg og 6 andeegg. Endene legg 1 egg om dagen, men dei legg dei så lurt så det er ikkje like lett å henta alltid.
Entrecote kan fint strimles og brukes i en god gryte sammen med kikerter, bønner, løk, gulrot og en boks tomater. Servert med potetmos eller pasta, veldig mektig og veldig godt med litt sterke krydderier.
Bønner, linser, kikerter er alle billige og drøye ingredienser som drøyer maten og gjør maten mektigere, veldig bra i gryter og supper for å drøye maten.