Er det mange som betaler mer enn maksprisen?
Vi har akkurat fått brev om at barnehagen til høsten vil koste 3130 kroner for full plass (+ kostpenger), altså en økning på 800.
Jeg synes vel egentlig det var et ganske stort hopp:o
Selvfølgelig vil jeg ha et pedagogisk forsvarlig tilbud i Bhg, men lurer litt på hvor vanlig dette er. De andre barnehagene i kommunen har vanlig makspris, og jeg må vel innrømme at det er en liten mulighet for at vi hadde flyttet barnehage om vi hadde fått vite det litt før.
Jada. Foreldrerådet har godtatt øken, selv om summen ble endret etterpå. Det jeg egentlig lurer på, er om dette er utbredt eller ikke. Det har sammenheng med at kommunen gir mindre tilskudd til barnehagene enn staten, og dette er vel egentlig et vedtak for å presse kommunen til et høyere tilskudd, i alle fall fra nyttår av.
Det er altså å foretrekke foran en av de andre barnehagene som har kuttet ved at de nå bare tilbyr ost eller leverpostei som pålegg til barnehagens måltider. Det er visst flere barn som er sultne etter endt dag, og derfor har niste i steden.
Og så er det viktig å skille mellom kostpenger og foreldrebetaling. Det er to forskjellige budsjett som overhode ikke skal blandes. Matpenger skal gå til nettopp mat (ev. kan man rettferdiggjøre en kjøkkenassistent o.l.) Det er et nullbudsjett som foreldrene har fullt innsyn i til enhver tid. Så om ungene går sultne eller får et for dårlig mat-tilbud, så er det kostprisen det må sees på. Foreldrebetalingen er regjeringsstyrt og man har i realiteten ikke lov til å ta mer enn maksprisen. Nå skjer det mye i barnehagesektoren i og med at tilskuddene har gått inn i kommuneøkonomien, men å øke foreldrebetalingen har man strengt tatt ikke mulighet til.
Ja, da må man dokumentere dette da. At det er nedleggingstruet og hva legger de i forsvarlig drift? Er andre ting forsøkt? Hvor mange barn har man for eksempel pr. ansatt?
Men man kan i alle fall ikke blande matbudsjett og foreldrebetaling.
Når du nevner dokumentering, så tenker jeg at dette burde vært gjort ovenfor andre enn foreldrerådet. Da er det jo egentlig den enkelte styrers framlegging av saken som er avgjørende. Egentlig så burde noe sånt vært oppe hos et eller annet kontrollorgan før det kunne framlegges for foreldrene.
Jeg har aldri tenkt over foreldreinnbetaling, for i vår kommune har den vært absolutt siden den ble innført.
Når jeg leser at så mange private i Oslo har høyere foreldrebetaling, så lurer jeg litt på om maksprisen egentlig fungerer, og at barnehager blir litt slik som det var før maksprisen, de som har råd får et bedre tilbud.
I mitt tilfelle er det greit, jeg har råd. Men hva med foreldre med lav inntekt som har to søsken i barnehagen? Det finnes ikke ledige plasser i de andre barnehagene her nå, så man er nærmest tunget til å bli i den dyreste barnehagen i kommunen et år fremover.
Jeg har vært med i et foreldreråd som nektet å godkjenne en økning fra makspris. Vi betalte matpenger i tillegg, men det er noe annet.
Vi ba om å få fremlagt regnskapene som viste at barnehagen trengte pengene. Etter mye om og men fikk vi det, og da var faktisk resultatet positivt. Det var utelukket for oss å skulle betale mer når barnehagen leverte et godt produkt til den prisen vi allerede betalte. Eier ble i etterkant dømt for svindel, og det sier litt.
Det er ikke dumt å se regnskapene og budsjettene. Er det privat? Taes det ut styrehonorar? Ligger lønnen på tariff for alle ansatte? Hva betales og til hvem? Hvordan er ekvivalent-tallene pr. voksen.... Det er klart at den nye normen med penger over kommunebudsjettene er skummel - det kommer til å gå barnehager med i dragsuget. Men på den andre siden kan det også være muligheter for å spare på andre fronter.
Det er vel da barnehagene (i alle fall her, der det er noen få på venteliste) nærmest får frislipp til å øke foreldrebetalingen? Det finnes jo ikke andre barnehager som kan ta imot, så da vil vel foreldrene være villige til å betale en del mer for plassen sin. Og da er det vel egentlig bare et spørsmål om tid før maksprisen er en saga blott?
Vår private barnehage, for øvrig sameie mellom foreldrene, har også gått utover makspris. Etter flere år med overskudd, ble det nødvendig for å unngå underskudd pga det nye finansieringssystemet. Eller rettere sagt, for å opprettholde dagens tilbud med noe ekstra bemanning, egen buss og mange utflukter, ble det nødvendig å øke foreldrebetalingen. Jeg var den eneste som stemte mot økningen. En stor del av meg var for så vidt veldig glad for at forslaget gikk gjennom, for de har et godt tilbud som jeg gjerne ville at sønnen min fortsatt skal få dra nytte av. Men prinsippielt er jeg mot et vedtak som kan føre til at foreldre unngår å søke barnet inn på barnehagen på grunn av betalingssatsen. Ellers har jeg ikke hørt om flere Trondheims-barnehager med foreldrebetaling utover makspris.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.